Professioneel internetportaal of persoonlijke blog: WordPress is de alleskunner onder de content management systemen (CMS). Vroeger bedacht als rudimentaire blogsoftware, is het ooit eenvoudige basiskader in de loop der tijd door voortdurende doorontwikkeling steeds complexer geworden. Voor kleinere webhostingprojecten is WordPress daarom vaak gewoon te groot. Er zijn echter verschillende andere redenen om voor een WordPress-alternatief te kiezen. Welke dat zijn, leest u in dit artikel. Ook presenteren we verschillende CMS tools die het bekijken meer dan waard zijn.
CMS worden voornamelijk gebruikt voor de werking van websites, maar ze zijn ook “offline” te vinden, bijvoorbeeld op intranetplatforms.
Een goed CMS hoeft niet automatisch duur te zijn. In dit artikel laten we je ook kennismaken met enkele krachtige gratis alternatieven voor WordPress.
Natuurlijk kan dat, maar naast extra webruimte heb je meestal ook geavanceerde programmeerkennis nodig.
Inhoudsopgave
1. redenen om een wordpress-alternatief te gebruiken
De marktleider is niet altijd automatisch het summum als het gaat om het bouwen van een website. Er zijn ook een aantal redenen om op zoek te gaan naar een geschikt WordPress alternatief:
- WordPress is veel te uitgebreid en complex voor eenvoudige projecten.
- Juist deze omstandigheid leidt vaak tot prestatieproblemen. Daarnaast kunnen plug-ins en thema’s verkeerd geprogrammeerd worden en/of compatibiliteitsproblemen veroorzaken. Als er te veel extensies worden gebruikt, kan ook de paginalading hieronder lijden. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat dit een probleem is waartegen u niet bestand bent, zelfs niet met een alternatief.
- Het basispakket is gratis, maar voor de bouw van een individuele website ontkom je meestal niet aan de aanschaf van aanvullende diensten waarvoor een vergoeding wordt gevraagd.
- Het veiligheidsaspect is een ander probleem met WordPress: de software is open-source en biedt daarom natuurlijk veel ruimte voor aanvallen door hackers en malware (bijvoorbeeld via niet-geverifieerde plug-ins).
- Wie een website in WordPress goed wil personaliseren, komt zonder relevante programmeerkennis niet ver. Het programma is dan ook niet echt geschikt voor beginners.
2. verschillende wordpress alternatieven in een oogopslag
De keuze van het juiste content management systeem hangt natuurlijk vooral af van wat je ermee wilt doen. In dit deel hebben we de beste WordPress alternatieven op een rijtje gezet en laten we zien wat de vereisten zijn om ze te gebruiken en wat de voor- en nadelen zijn in detail.
2.1 Wix
Toegegeven, de naam is een beetje ongelukkig voor de Duitse markt, maar met het Wix homepage bouwpakket maakt u in minder dan 15 minuten aantrekkelijke websites, zelfs zonder enige voorkennis. Speciale kunstenaars en fotografen zullen waarschijnlijk worden aangetrokken door de vele verschillende lay-outs, en er zijn ook talrijke branchesjablonen waarmee u uw zakelijke website perfect aan uw wensen kunt aanpassen.
Gebruiksvriendelijkheid is het toppunt van Wix en dankzij de drag & drop functionaliteit is de tool ook veel eenvoudiger in gebruik dan WordPress. Het basispakket van Wix is gratis, maar je moet wel vervelende reclame en diverse beperkingen (bijvoorbeeld op opslagruimte) accepteren. De premium aanbiedingen beginnen bij 4,50 euro per maand, zelfstandigen en bedrijven beginnen met het“Business Basic” tarief bij 17 euro per maand.
- Snel en eenvoudig in te stellen
- bediening ook mogelijk zonder programmeerkennis
- gratis basisversie beschikbaar
- uitgebreide aanpassingsmogelijkheden
- veel branchesjablonen en ontwerpsjablonen
- bediening van meerdere websites mogelijk via één account
- talrijke uitbreidingsmogelijkheden via de app-markt
- reclame in de gratis basisversie en helaas ook in het goedkoopste premium tarief
- Templates kunnen na eerste selectie niet gewijzigd worden
- Geen e-mailboxen inbegrepen
- Shop voldoet niet aan de Duitse wetgeving
- Prijzen iets hoger dan die van concurrenten
2.2 Weebly
Weebly is een gratis websitebouwer die sterk lijkt op Wix, maar qua functionaliteit wat achterblijft bij de concurrentie. Ook met Weebly kun je eenvoudig je website maken via drag & drop. Er zijn verschillende ontwerpen, vergelijkbaar met WordPress templates, beschikbaar. Het gebruik is volledig browser-based, waardoor er geen extra installatie nodig is.
Het gratis tarief geeft je 500 MB opslagruimte, maar zoals bij de meeste van dit soort aanbiedingen wordt er reclame getoond. Bovendien zijn uitgebreide functies, zoals het individuele subdomein, het zoeken naar websites of met een wachtwoord beveiligde gebieden, alleen beschikbaar in de betaalde versies. De prijzen van de premium tarieven voor persoonlijk gebruik beginnen bij 5 euro per maand. Voor bedrijven, organisaties en zelfstandigen biedt Weebly zakelijke websites en online winkels aan vanaf 10 euro per maand.
- intuïtieve en gebruiksvriendelijke bediening, dus ook zeer geschikt voor beginners
- Veel basisfuncties in de gratis versie bruikbaar
- uitgebreide online winkelfuncties
- flexibel tariefmodel
- geïntegreerde e-commerce functies
- weinig aanpassingsmogelijkheden
- beperkte functionaliteiten voor bloggers
- telefonische ondersteuning alleen beschikbaar in het Engels
- Premium tarieven relatief duur
2.3 Drupal
Drupal is een open-source CMS voor self-hosting waarmee elke denkbare website kan worden gebouwd, van een blog tot een sociaal netwerk. Helaas maken juist deze mogelijkheden het systeem erg complex, waardoor het vooral gericht is op ervaren ontwikkelaars. Oorspronkelijk is het systeem ontworpen als forumsoftware en later ontwikkeld tot een platform voor communitysites. Daarom is forumondersteuning vandaag de dag nog steeds een kernonderdeel van Drupal.
Drupal is gratis, dus er zijn geen licentiekosten voor het gebruik ervan. Er zijn echter nog wel kosten voor de beheerder van de homepage, bijvoorbeeld in de vorm van webruimte, die extra gehuurd moet worden.
- Gratis te gebruiken als open source software
- gestructureerd en logisch ontworpen
- kan universeel worden gebruikt en op vele manieren worden uitgebreid
- Goed verbonden gemeenschap
- Web 2.0 functies zijn inbegrepen
- geavanceerde taxonomiestructuren mogelijk
- geschikt voor meerdere domeinen
- vooral geschikt voor ervaren ontwikkelaars
- Installatie zeer moeilijk
- Geen visuele scheiding van voor- en achterkant
- De meeste plug-ins zijn betalend
Goed om te weten:
In 2018 werd Drupal het doelwit van een zogenaamde zero-day exploit.Door een kritieke bug konden hackers arbitraire code uitvoeren op alle websites van versies 6, 7 en 8 zonder authenticatie. Volgens officiële gegevens werden meer dan een half miljoen websites getroffen door de aanval, maar het aantal niet-gerapporteerde gevallen ligt aanzienlijk hoger.
2.4 Joomla
Een ander dynamisch open-source CMS dat grote populariteit geniet is Joomla. Het ontstond in 2005 uit een vork van het content management systeem Mambo en werd verder ontwikkeld als een onafhankelijk project tot het in 2008 werd stopgezet. Vergeleken met WordPress wordt Joomla als veelzijdiger beschouwd, maar de bediening is eenvoudiger dan Drupal. Als flexibele middenoplossing is het daarom ook gericht op minder ervaren ontwikkelaars.
Ook Joomla is gratis te gebruiken (geen licentiekosten), maar vergelijkbaar met Drupal zijn er wel kosten in de vorm van extensies of extra webruimte.
- Een gulden middenweg tussen Wordpress en Drupal
- meertalig
- gestructureerd, opgeruimd backend
- geen geavanceerde programmeerkennis vereist
- veel complexer dan WordPress
- uitbreidbare marktplaats voor derden
- Reacties en multi-sites alleen mogelijk met implementeerbare
- Geen officiële template catalogus beschikbaar
2.5 Typo3
Typo3 is het content management systeem voor professionals, hobby bloggers hoeven er niet eens over na te denken. De tool kan veel, maar vraagt ook veel van zijn gebruikers. Daarom is het vooral geschikt voor de professionele sector. De eerste versie van Typo3 kwam uit in 1998, dus de software heeft een veel langere ontwikkelingsperiode doorgemaakt dan de meeste andere content management systemen.
Het programma geniet niet alleen de reputatie overdreven ingewikkeld te zijn, het is ook behoorlijk complex. Websiteontwikkelaars hebben vaak enkele maanden nodig om zich met het systeem vertrouwd te maken, wat vooral te wijten is aan de eigen scripttaal “TypoScript” van het programma.
Typo3 is bovendien open source, wat betekent dat zowel niet-commercieel als commercieel gebruik vrij is van licentiekosten.
- Professioneel CMS met uitgebreid rechten- en rollenbeheer
- geschikt voor meerdere sites
- beveiliging als centraal aspect van de ontwikkeling
- gratis te gebruiken als open source
- wordt vooral in Duitsland gebruikt en is wijdverbreid wijdverbreid
- zeer complex en moeilijk te gebruiken
- complexe configuratie en administratie
- uitsluitend voor de professionele sector geschikt
- vereist geavanceerde programmeerkennis (TypoScript)
- ontwerpen kunnen niet zomaar worden overgezet
Tip:
Iets nieuwer op de markt is Jimdo, wiens homepage bouwpakket zich richt op consistente eenvoud .Het duurt minder dan vijf minuten om de editor te leren kennen, maar u behoudt volledige controle over de paginatitel, metabeschrijving en URL. Dankzij de flexibele ontwerpsjablonen is de tool een goed alternatief voor freelancers, eigenaren van bands of restaurants en alle andere websitebeheerders die niet buitensporig veel tijd willen investeren in het opbouwen van een professionele aanwezigheid op internet.