iPhone of Android? De eeuwige vraag bij het kopen van een mobiele telefoon

Het is een eeuwige strijd tussen Apple en Google: sinds enkele jaren wordt de smartphonemarkt gedomineerd door de twee besturingssystemen iOS en Android. En hoewel ze op veel gebieden vergelijkbaar zijn, scoren ze elk met …

iPhone of Android? De eeuwige vraag bij het kopen van een mobiele telefoon

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. iPhone of Android? De eeuwige vraag bij het kopen van een mobiele telefoon

Het is een eeuwige strijd tussen Apple en Google: sinds enkele jaren wordt de smartphonemarkt gedomineerd door de twee besturingssystemen iOS en Android. En hoewel ze op veel gebieden vergelijkbaar zijn, scoren ze elk met unieke functies en hebben ze specifieke sterke en zwakke punten. Veel gebruikers stellen zich daarom de vraag: Wat is beter? iPhone of Android? In dit artikel vergelijken we de twee besturingssystemen en laten we zien welke het beste bij je past.

Waarin verschillen iPhones en Android-smartphones?

Hoewel de hardware op beide vrijwel identiek is, verschillen iPhones en Android-smartphones alleen in het geïnstalleerde besturingssysteem (respectievelijk iOS en Android). Terwijl Google’s Android een open platform is, vergrendelt Apple zijn iOS restrictief tegen ongewenste toegang.

iPhone of Android? Welk besturingssysteem heeft het grootste marktaandeel?

Volgens Statista heeft Android iets minder dan 75 procent van het marktaandeel, een duidelijke voorsprong op iOS, dat slechts ongeveer 25 procent bedraagt (per mei 2020).

Wat is de best verkochte mobiele telefoon aller tijden?

De Nokia 1100 is nog steeds ’s werelds best verkochte mobiele telefoon. De Finse fabrikant wist meer dan 250 miljoen exemplaren te verkopen van het instapmodel dat in 2003 werd uitgebracht.

1. iPhone of Android: Het Android-besturingssysteem

Het bedrijf Android werd in de herfst van 2003 opgericht door de Amerikaanse softwareontwikkelaar Andy Rubin. In 2005 werd het overgenomen door de internetgigant Google, die sindsdien ook het gelijknamige besturingssysteem ontwikkelt. De programmacode van Android is vrij beschikbaar. De fabrikanten passen het alleen aan hun toestellen of producten aan en zijn ook verantwoordelijk voor updates en software-updates. Android is oorspronkelijk niet ontworpen voor mobiele telefoons, maar voor digitale camera’s.

Goed om te weten: De eerste mobiele telefoon met Android kwam van een fabrikant die tegenwoordig vrijwel geen rol meer speelt op de markt: Met het model “Dream” onder de naam “T-Mobile G1” implementeerde HTC op 22 oktober 2008 voor het eerst het mobiele OS van Google in de VS.

Een groot voordeel van Android is het grote aantal beschikbare apps, die je kunt kopen en installeren via de Google Play Store of kunt verkrijgen uit andere bronnen (bijvoorbeeld in de vorm van een APK). In totaal zijn er meer dan 3 miljoen apps beschikbaar voor Android, zoals Facebook, WhatsApp of diverse fotoprogramma’s (ter vergelijking: voor iOS zijn dat er “slechts” 2 miljoen).

Android-Emoji auf einem Samsung-Smartphone
Stel je Android-smartphone in: Een groot voordeel van Android is het grote aantal beschikbare apps die je uit de Google Play Store kunt halen of uit andere bronnen kunt installeren.

Bijna alle huidige Android-toestellen hebben ook een sleuf voor geheugenkaarten (bijvoorbeeld SD of microSD) en kunnen op de computer worden aangesloten voor gegevensuitwisseling via USB of MTP (Media Transfer Protocol). Standaard synchroniseren Android-toestellen adressen en kalenders via het internet. Sommige fabrikanten bieden echter ook hun eigen software aan voor directe synchronisatie via het internet.

1.1 Overzicht van de voor- en nadelen van Android

  • grotere keuze aan toestellen
  • grotere flexibiliteit
  • Toestellen zijn goedkoper in aanschaf
  • Gebruikersinterface kan worden aangepast met behulp van een launcher
  • Open besturingssysteem
  • Groot aantal beschikbare apps
  • Verhoogd risico op beveiligingsproblemen
  • Updates inconsistent (fabrikant-afhankelijk)
  • Minder controles op apps
  • Minder evenwichtige prestaties dan bij Apple

2. iPhone of Android: Het iOS-besturingssysteem

Deafkorting iOS staat voor “Internet Operating System” en verwijst naar het standaard besturingssysteem voor mobiele Apple apparaten dat niet alleen op de iPhone maar ook op de iPad en de iPod Touch draait. iOS is gebaseerd op Mac OSX (het besturingssysteem voor de Apple Macintosh) en werd tot juni 2012 nog op de markt gebracht onder de naam iPhone OS.

iOS geniet onder gebruikers vooral grote populariteit vanwege de eenvoudige en intuïtieve bediening, maar krijgt tegelijkertijd herhaaldelijk kritiek vanwege de “geslotenheid”. Alleen apps uit de Apple Store kunnen worden geïnstalleerd, waarvoor je een gebruikersaccount nodig hebt. De toegang tot het interne geheugen van een iOS-toestel is sterk beperkt en kan, in tegenstelling tot Android-toestellen, niet worden uitgebreid met geheugenkaarten.

iPhone neben einem Notebook
iOS geniet onder gebruikers vooral grote populariteit vanwege de eenvoudige en intuïtieve bediening.

Apple verbiedt ook het delen van bestanden via Bluetooth en beperkt het gebruik van NFC. Bij iOS verloopt de gegevensuitwisseling met de pc via iTunes. Terwijl je bij Android het systeem volledig binnenstebuiten kunt keren en naar je hand kunt zetten, zijn bij iOS slechts minimale aanpassingen mogelijk (bijvoorbeeld het installeren van een alternatief toetsenbord). Het gevaar om malware op te lopen bestaat dus vooral alleen voor gebruikers die een jailbreak op hun toestel uitvoeren.

Het besturingssysteem van Apple is duidelijk superieur als het gaat om updates en bugfixes. Terwijl bijvoorbeeld bijna 20 procent van alle iOS-apparaten in de eerste week na de release van iOS 13 al was uitgerust met de nieuwe versie, draaide na de release van Android 9 Pie zelfs na een jaar slechts 22 procent van alle apparaten op de nieuwe versie.

2.1 Overzicht van de voor- en nadelen van iOS

  • Uniforme gebruikerservaring op alle apparaten
  • Eenvoudige en intuïtieve instelling en bediening (ook geen probleem voor senioren en kinderen)
  • Hardware en software komen “uit één hand
  • Apps worden streng getest
  • Regelmatige updates, zelfs na meerdere jaren
  • Hoge normen voor encryptie en gegevensbescherming
  • Alleen beschikbaar op Apple toestellen
  • Apparaten zijn duurder in aanschaf
  • Nauwelijks individualiserings- en aanpassingsmogelijkheden (gesloten systeem)
  • Minder apps beschikbaar
  • Compatibiliteit van apparaten deels onvoldoende

3 Conclusie: beide besturingssystemen hebben sterke en zwakke punten

De race tussen Android en iOS eindigt min of meer in een gelijkspel, want beide systemen hebben zowel sterke als zwakke punten. Er zijn nauwelijks verschillen in de apps en de twee concurrenten gaan ook qua functionaliteit steeds meer op elkaar lijken. De voor- en nadelen van een open of gesloten systeem komen echter ook op veel punten naar voren

Terwijl Apple een samenhangend totaalpakket biedt tegen een forse prijs, zijn Android-toestellen vooral geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar een betaalbare smartphone met veel aanpassingsmogelijkheden. Android biedt ook een veel grotere verscheidenheid aan apps, maar iOS heeft duidelijk een voorsprong op het gebied van beveiliging en updates. De eenvoudige en intuïtieve interface van iOS maakt het voor smartphone-nieuwkomers gemakkelijker om aan de slag te gaan. Zij worden ook geconfronteerd met minder veiligheidsrisico’s.

Dus wat is beter?

U moet zelf beslissen welke aspecten voor u het belangrijkst zijn. Wij raden u aan beide besturingssystemen en typen smartphones te testen voordat u ze koopt. Zo krijgt u een gevoel voor welk toestel met welke interface het beste bij u en uw behoeften past.

Gerelateerde berichten