QR-codes als nuttige informatiebron

De kleine vierkante vakjes – quick response codes– met het zwart-witte patroon zijn steeds vaker te vinden op diverse dragers zoals reclameposters of zelfs op voedselverpakkingen. Zij zijn bedoeld om de klant nadere informatie te …

QR-codes als nuttige informatiebron

QR Code Generator
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Nieuws
  4. »
  5. QR-codes als nuttige informatiebron

De kleine vierkante vakjes – quick response codes– met het zwart-witte patroon zijn steeds vaker te vinden op diverse dragers zoals reclameposters of zelfs op voedselverpakkingen. Zij zijn bedoeld om de klant nadere informatie te verstrekken over het product, de dienst of het bedrijf. Het gebruik ervan is momenteel bijzonder populair in de levensmiddelenindustrie. Het thema track & trace is zeer in trek bij de consument.

Wat zit er achter Track en Trace?

Bewuste en gezonde voeding wordt voor steeds meer mensen belangrijk. Tal van voedingstrends bewegen momenteel in de maatschappij en steeds meer mensen sluiten zich daarbij aan. Of het nu gaat om veganisme, clean eating of zogenaamde Stone Age voeding: voor velen is het belangrijk om te weten wat er achter het product zit dat net in het supermarktkarretje belandt. De Track and Trace methode maakt dit voor de consument bijzonder gemakkelijk. Vaak wordt een kleine QR-code op de verpakking van het product geplakt.

Met behulp van een app op de smartphone, waarvan er bijvoorbeeld veel in de Google Playstore staan, kan de klant deze code scannen en krijgt hij extra informatie over het voedsel dat hij wil kopen. In het beste geval kunnen ze bijvoorbeeld precies zien waar de visfilet vandaan komt. In welke wateren is de vis gevangen, welke transportroute heeft hij afgelegd tot hij in een fabriek kon worden verwerkt, wanneer en waar is de vis verpakt en via welke route is de vis in de supermarkt terechtgekomen waar de filet kan worden gekocht?

Track and Trace
Transparantie met track en trace

Voordelen van QR-codes voor bedrijven

Met het gebruik van QR-codes zijn er verschillende mogelijkheden en voordelen voor het bedrijf. De communicatie tussen klanten en het bedrijf wordt sterk vereenvoudigd. QR-codes zijn goedkoop en u kunt een grote doelgroep aanspreken en in het beste geval nieuwe klanten winnen. De codes zijn bijzonder geschikt om klanten op grote afstand van de reclameposter nadere informatie te verstrekken. Als de potentiële klant op het station een poster ziet, maar niet veel tijd heeft om de inhoud te lezen omdat de trein eraan komt, biedt dit hem de mogelijkheid om snel de QR-code te scannen en vervolgens tijdens de treinrit meer informatie te krijgen.

Verdere toepassingsgebieden voor QR-codes

Naast het reeds genoemde toepassingsgebied in de levensmiddelenindustrie zijn er nog tal van andere manieren om een QR-code te gebruiken. De codes zijn populair voor speciale promoties zoals prijsvragen of gratis producten, maar ook op visitekaartjes.

QR-Codes, Pixabay
QR-codes, Pixabay

QR-codes kunnen ook betrekking hebben op het gebied van productadvies. Als een klant voor een schap staat met talloze keuzes van een bedrijf en vervolgens QR-codes kan gebruiken op de verschillende varianten van het product om uit te zoeken welke de juiste is, kan hij zich de moeite besparen om een medewerker in de winkel te zoeken.

Creatie

Het aanbrengen en aanmaken van de codes is ook geen grote moeite. Op internet zijn tal van QR code generatoren te vinden.

Zo biedt www.qrcode-generator.de het genereren van QR-codes aan, die verschillende informatie kunnen bevatten. De URL van een website, een VCARD voor contactgegevens, tekst, mail, SMS, Facebook, de link naar een MP3 of PDF bestand, een link naar de app store of gewoon een afbeelding: dit alles is mogelijk met slechts één QR code.

QR Code Generator
QR Code Generator

Gerelateerde berichten