Camera verzekering: Wanneer is de bescherming de moeite waard?

Fotografie is een dure hobby, waardoor het des te belangrijker is om zorgvuldig met de camera en de bijbehorende apparatuur om te gaan. Bij schade, bijvoorbeeld door het laten vallen van de dure camera, moet …

Camera verzekering: Wanneer is de bescherming de moeite waard?

Frau hält Fotoapparat draußen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Verzekeringen
 4. »
 5. Camera verzekering: Wanneer is de bescherming de moeite waard?

Fotografie is een dure hobby, waardoor het des te belangrijker is om zorgvuldig met de camera en de bijbehorende apparatuur om te gaan. Bij schade, bijvoorbeeld door het laten vallen van de dure camera, moet een cameraverzekering soelaas bieden. Maar wanneer begint de extra verzekeringsdekking zich uit te betalen? In onze vergelijking hebben wij verschillende camera verzekeringen voor u vergeleken en adviseren wij u in welk geval een apparatuurverzekering noodzakelijk is.

Camera verzekering in vergelijking 2019

[vgl_whitelabel id=”2692″]

 • Wil je je camera-apparatuur extra beschermen, dan loont het om een aanvullende camera-verzekering af te sluiten.
 • Een digitale camera verzekering is vaak alleen de moeite waard voor dure apparatuur of als je veel reist.
 • Voordat u een cameraverzekering afsluit, moet u nagaan welke schade wordt gedekt door uw andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of een bagageverzekering.

1. een inboedelverzekering dekt ook schade

Frau hält Fotoapparat draußen
Een inboedelverzekering dekt ook schade als je van huis bent, maar veel oorzaken van schade zijn niet gedekt.

Voordat je beslist over een aanvullende camera verzekering, moet je eerst duidelijk maken welke schade al gedekt wordt door de inboedelverzekering voor een camera. Deze verzekering dekt ook als je onderweg bent of als je de camera bij je hebt in de auto. Het enige probleem is het verzekerde bedrag bij schade. De inboedelverzekering keert normaal gesproken slechts een bepaald bedrag uit voor het apparaat. De inboedelverzekering dekt geen eenvoudige diefstal, vallen of schade door verkeerde bediening.

Daarom lijkt een cameraverzekering voor veel fotografen lucratiever. Dit geldt echter niet voor elk toestel. Uit onze vergelijking bleek dat alleen bij duurdere apparaten, vanaf een waarde van 1000 tot 1500 euro, een aanvullende verzekering zinvol is. Heb je een goedkope GoPro van een paar honderd euro of een gebruikte spiegelreflexcamera, dan is de verzekeringspremie al snel hoger dan de aanschafwaarde van de camera.

2 De voordelen van een cameraverzekering

Garantieverplichting vs. fabrieksgarantie

De wettelijke garantieverplichting geldt voor de eerste 24 maanden na de nieuwe aankoop van het apparaat. Dit geldt bij schade die buiten uw schuld is ontstaan. De fabrieksgarantie daarentegen is qua duur en omvang individueel vormgegeven. Zij heeft meestal betrekking op materiële schade of andere gebreken die door de fabrikant zijn veroorzaakt.

Als u een aanvullende cameraverzekering wilt afsluiten, moet u ervoor zorgen dat de verzekeringsprestaties zijn afgestemd op uw individuele behoeften. Alle verzekeringen in onze vergelijking bieden een vergoeding voor schade veroorzaakt door:

  • brand,
  • explosies,
  • kortsluiting,
  • overspanning,
  • vloeistof,
  • verkeerde bediening alsmede
  • breuk en valschade.

De verzekeringsmaatschappijen Assona en Friendsurance dekken ook materiaal- en constructiefouten als de fabrieksgarantie is verlopen en de wettelijke garantieverplichting niet meer geldt.

De toestelverzekering daarentegen dekt geen gevallen van…

 • grove nalatigheid,
 • opzettelijk veroorzaakte schade,
 • achterlating of verlies van het apparaat..,
 • schade veroorzaakt door het weer,
 • ongeoorloofde reparaties,
 • software schade,
 • slijtage

Opmerking: Slijtageschade omvat geen schade aan het glas of de lens die het gebruik belemmert. Deze zijn verzekerd. De batterij daarentegen is een typisch slijtageonderdeel. Deze is alleen verzekerd bij Assona en Onlineversicherung.de.

3 De verzekerde waarde verschilt

Als voor de camera een verzekering is afgesloten, kan in geval van schade een van de volgende drie vergoedingen gelden:

 • De schade wordt hersteld.
 • U ontvangt een gebruikte camera.
 • U ontvangt een nieuwe camera.
kaputte Kamera auf dem Boden
De mate waarin de schade wordt vergoed, hangt af van de verzekeringsmaatschappij.

Dat hangt ervan af of de verzekeringsmaatschappij de vervangingswaarde vergoedt of alleen de dagwaarde verzekert. In het eerste geval gaat het bij schade om het bedrag dat nodig is om de camera in dezelfde soort en kwaliteit in nieuwstaat te herstellen of te vervangen. Concreet betekent dit dat u ofwel een normale reparatie krijgt ofwel dat de vervangende camera dezelfde functies en kwaliteitskenmerken moet hebben.

Laat u zich daarentegen leiden door de dagwaarde, dan wordt rekening gehouden met de leeftijd en slijtage van de camera op het moment van de schade. Dit betekent dat u slechts een bepaald percentage van de oorspronkelijke prijs terugkrijgt. Dit verandert in de loop der jaren. Is de camera nog heel nieuw en ontstaat er schade, dan zal de verzekering meer uitkeren dan na vier jaar.

4. wees voorzichtig met diefstalbeveiliging

Eine Person versucht das Schloss an einem Fahrzeug aufzubrechen
Bij diefstal uit de auto moet het voertuig op slot. Het apparaat mag niet zichtbaar zijn.

Natuurlijk kan diefstal en beroving van de fotocamera ook verzekerd worden. Ofwel is deze service al automatisch inbegrepen, ofwel moet de optie apart geboekt worden. Uit de vergelijking bleek echter dat de extra diefstalbescherming de verzekering 30% duurder kan maken. Deze optie is daarom vooral de moeite waard voor mensen die vaak onderweg zijn met hun camera, zoals professionele fotografen of bloggers.

Lees ook de kleine lettertjes bij het afsluiten van een diefstalverzekering voor je camera. Verzekeringsmaatschappijen zullen u immers alleen dekken als het toestel altijd in uw persoonlijke bewaring was, zodat u zich altijd kunt verdedigen tegen de poging tot diefstal. Wordt hij gestolen uit een openstaande handtas of werd het toestel onbeheerd achtergelaten, dan geldt de verzekering niet.

Er ontstaan geschillen in situaties zoals de diefstal in een drukke metro. Zelfs als u de camera in een afgesloten rugzak op uw rug droeg, kan de verzekeringsmaatschappij weigeren te betalen. Dat komt omdat persoonlijk beheer betekent dat er voortdurend oog- en lichaamscontact is met het toestel. Bovendien pleiten de meeste maatschappijen in dergelijke gevallen voor bijzondere oplettendheid van de verzekerde.

Als uw camera uit uw auto wordt gestolen, betaalt de cameraverzekering alleen uit als deze was afgesloten en het toestel niet zichtbaar was, zoals in het handschoenenkastje of de kofferbak.

Opgelet: Bij diefstal of beroving moet u onmiddellijk de politie verwittigen en aangifte doen tegen onbekenden. Anders keert de verzekering niet uit.

5. Vakantie in het buitenland en kamperen zijn ook verzekerd

vier Zelte am See
Sommige dienstverleners verzekeren ook diefstal uit de tent of caravan.

Voor veel mensen is een verzekering voor fotoapparatuur op vakantie van bijzonder belang. Uit onze vergelijking bleek dat alle maatschappijen ook dekking bieden in het buitenland – wereldwijd. De enige uitzonderingen zijn oorlogs- en crisisgebieden.

Maar ook hier is het belangrijk om vooraf goed uit te zoeken wat je precies nodig hebt. Als bijvoorbeeld uw camera niet in uw handbagage past, moet u nagaan of de verzekering ook geldt in het opbergvak van het vliegtuig of onderweg, via het vervoer van derden. In zo’n geval kan een bagageverzekering ook helpen, maar die dekt slechts 50% van de dagwaarde van het toestel.

Veel verzekeringen weigeren ook diefstal uit een hotelkamer te dekken omdat er meer dan één sleutel was, ook al was de kamer op slot.

Als u kampeert of in een tent verblijft, moet u vooraf nagaan of diefstal uit de tent gedekt is. Hier is “Pöppings Fotografenversicherung” van de dienstverlener Fotoversicherung.com een goede keuze.

Tip: Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden ook extra tarieven voor vakanties als u uw camera niet het hele jaar door wilt verzekeren.

6 Belangrijke vragen en antwoorden

Wanneer moet je een camera verzekering afsluiten?

U kunt het beste zo snel mogelijk na aankoop een verzekering voor uw fotoapparatuur afsluiten. Anders kunnen er wachttijden van enkele weken zijn voordat de verzekeringsdekking ingaat. Als u de camera pas na de schade verzekert, is er sprake van verzekeringsfraude.

Wat gebeurt er als een vriend mijn camera laat vallen of anderszins beschadigt?

In dat geval is de vriend aansprakelijk. Als u schade veroorzaakt aan uw eigen toestel, is uw aansprakelijkheid niet van toepassing.

Hoe hoog is het eigen risico bij schade?

Ook hier moet je het rechtstreeks aan de verzekeringsmaatschappijen vragen. Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden zonder eigen risico. Bij andere kunnen de bedragen echter worden verlaagd als een bepaald eigen risico wordt aangegeven.

Wanneer kan ik de verzekering opzeggen?

Hier verschillen de aanbieders enorm. Friendsurance biedt haar klanten de mogelijkheid om per dag op te zeggen. Andere aanbieders hanteren een opzegtermijn van een maand. In andere gevallen moet je drie maanden van tevoren opzeggen voordat de verzekering automatisch wordt verlengd.

Hoe gerenommeerd zijn de verzekeringsmaatschappijen?

De door ons vergeleken verzekeringsmaatschappijen worden ondersteund door bekende partnerverzekeraars. Ergo is bijvoorbeeld een partner van Onlineversicherung.de.