Elektronicaverzekering: verschillende aanbieders en modellen in vergelijking

Intussen kan geen enkel bedrijf meer zonder minstens één PC. Bedrijfsprocessen worden steeds meer geoptimaliseerd door veelzijdige communicatietechnologie, werkprocessen worden geautomatiseerd en gegevens worden gedigitaliseerd. Daarom is het bijzonder belangrijk dat bedrijven hun elektronica dienovereenkomstig …

Elektronicaverzekering: verschillende aanbieders en modellen in vergelijking

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Verzekeringen
 4. »
 5. Elektronicaverzekering: verschillende aanbieders en modellen in vergelijking

Intussen kan geen enkel bedrijf meer zonder minstens één PC. Bedrijfsprocessen worden steeds meer geoptimaliseerd door veelzijdige communicatietechnologie, werkprocessen worden geautomatiseerd en gegevens worden gedigitaliseerd. Daarom is het bijzonder belangrijk dat bedrijven hun elektronica dienovereenkomstig beveiligen of zelfs verzekeren. In dit artikel wordt uitgelegd wat de voordelen van een elektronicaverzekering zijn, welke aanbieders er zijn en welke diensten worden geleverd.

 • Als u uw elektrische apparaten wilt verzekeren, hangt de hoogte van de premies af van de vervangingswaarde van uw verzekerde techniek.
 • Alle verzekeraars vervangen technologie met inachtneming van de technische vooruitgang. Als het oude model niet meer leverbaar is, krijgt u een nieuwer model van een vergelijkbaar type en kwaliteit.
 • De vergeleken verzekeraars richten zich op mensen die hun technologie commercieel gebruiken. Maar u kunt uw technologie ook privé verzekeren.
Basler Logo VHV Logo Condor Versicherungen Logo Inter Versicherungsgruppe Logo Ergo Logo Zurich Logo
Basler
VHV
Condor
Inter Verzekeringsgroep
Ergo
Zurich
jaarlijkse premie
175 euro
150 euro
150 euro
150 euro
250 euro
125 Euro
Verzekerd bedrag 1 miljoen euro 250 000 Euro 5 miljoen Euro 750 000 tot 1 miljoen euro 1 miljoen euro 1,5 Mio Euro
Verzekerde activa:
Data- en communicatietechnologie
Kantoortechniek
Meet- en testtechnologie
Typografie en reprografie
Zekering- en signaleringstechnologie
Beeld- en geluidstechnologie
Medische technologie
Verzekering bij:
Bedieningsfout/ onhandigheid
Sabotage en vandalisme door derden
Constructie- en materiaalfouten
Kortsluiting en overspanning
Brand en explosie
Vloeistof
Schade door weersomstandigheden
Overstroming
Overmacht
Diefstal/overval
Eigen risico 250 euro 175 euro 150 tot 500 Euro 150 tot 500 euro 250 euro 150 tot 250 Euro
Opzegtermijn 3 maanden 3 maanden 3 maanden 3 maanden 3 maanden 3 maanden
Minimale looptijd 1 -3 jaar 1 -3 jaar 1 -3 jaar 1 -3 jaar 1 – 5 jaar 1 -5 jaar
tot het aanbod
tot de offerte
naar de aanbieding
naar de aanbieding
naar de aanbieding
naar de aanbieding
Aansprakelijkheidsverzekering

Verwar de elektronicaverzekering niet met de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. De zogenaamde uitgebreide productaansprakelijkheid dient om de kosten te vergoeden die ontstaan bij persoonlijk letsel of materiële schade door goederen met gebreken.

Als u een bedrijf heeft en steeds meer technologie aanschaft, is een aanvullende verzekering voor elektronica zinvol. Deze dient om bij schade uw elektronica snel te kunnen vervangen of repareren. Van een inboedelverzekering, de zogenaamde inboedelverzekering voor bedrijven, kunt u iets soortgelijks verwachten, maar deze dekt minder schadeoorzaken. De verzekeringen uit onze vergelijking betalen voor schade veroorzaakt door:

 • bedieningsfouten of onhandigheid,
 • sabotage of vandalisme door derden,
 • kortsluiting en overspanning,
 • brand en explosie,
 • water, vocht en overstroming, alsmede
 • diefstal, beroving, plundering.

Bovendien zijn materiaal- en constructiefouten gedekt. Alleen VHV betaalt in dit geval niet. Schade door weersomstandigheden wordt alleen niet gedekt door Inter Versicherungsgruppe en Zurich-Versicherung. Daarnaast dekken alle verzekeraars schade door overmacht, alleen de VHV-verzekering betaalt in dit geval niet.

Info: De vergeleken elektronicaverzekeringen hebben betrekking op hardware. Een softwareverzekering moet meestal apart worden geboekt. Alleen Zurich dekt softwareschade tot 15.000 euro.

2 Verschillende factoren bepalen het nut van een elektronicaverzekering

mehrere Personen arbeiten am PC oder laptopn an einem schreibtisch
Als je veel elektronische apparatuur in je bedrijf hebt, is een verzekering de moeite waard

U kunt op basis van verschillende indicatoren beslissen of u een aanvullende verzekering voor uw bedrijfstechniek nodig hebt. Een grote beïnvloedende factor is het aantal elektronische apparaten dat u hebt. Heeft u veel elektronische apparaten, dan is een elektronicaverzekering aan te raden. U kunt zich ook laten leiden door de volgende vragen:

 • Is de omzet van uw bedrijf afhankelijk van de goede werking van uw hardware? Denk bijvoorbeeld aan een copyshop of mediabedrijven, redacties en drukkerijen.
 • Gebruikt u dure speciale apparatuur? Vooral medische technologie is duur en gevoelig. Ook filmapparatuurverhuurders of bouwmarkten die dure machines verhuren kunnen baat hebben bij een verzekering.
 • Gebeurt de planning en het verloop van de dagelijkse activiteiten van het bedrijf elektronisch? Vooral in de magazijnlogistiek is dit geen zeldzaamheid meer. Ook steeds meer startende bedrijven kiezen voor een elektronische oplossing voor de intelligente planning van operationele processen.

Als algemene regel kan worden gesteld dat de mate van afhankelijkheid van technologie bepaalt hoe zinvol een aanvullende verzekering is. Als bijvoorbeeld een leiding barst en servers en pc’s beschadigd raken, is het ergste scenario een bedrijfsonderbreking. In zo’n geval moet een verzekering u snel helpen en de schade vergoeden.

Alle elektronicaverzekeringen in de vergelijking adverteren ook met een bijkomende kostenverzekering, die ook de kosten door bedrijfsonderbrekingen vergoedt.

3 De verzekering betaalt voor deze apparaten

De dekking van de aanvullende elektronicaverzekering geldt voor de volgende technologiegroepen:

 • Data- en communicatietechnologie
 • Kantoortechnologie
 • Meet- en testtechnologie
 • Typografie en reprografie
 • Beveiligings- en signaleringstechnologie
 • Beeld- en geluidstechnologie
 • Medische technologie

Maar ook hier verschillen de aanbieders. In sommige gevallen zijn de verschillen niet helemaal duidelijk. Zo verzekert Zurich Insurance geen beeld- en geluidstechniek, maar zogenaamde mediatechniek. Laat u daarom vooraf nauwkeurig adviseren welke producten onder de respectievelijke productcategorieën vallen.

Merk op dat verplaatsbare producten zoals smartphones, tablets, netbooks en laptops niet gedekt zijn. Alleen VHV-verzekeraars, Inter Versicherungsgruppe en Ergo-Versicherung verzekeren mobiele apparaten. Als dit niet het geval is, moet u een aanvullende verzekering afsluiten, bijvoorbeeld een verzekering voor mobiele telefoons. Drones worden door geen enkele dienstverlener gedekt.

Ook keert de verzekering niet uit bij schade door opzet, oorlog, kernenergie of slijtage. Zurich keert ook niet uit bij een aardbeving.

4 Hoe het verzekerde bedrag wordt berekend

Finger tippt Tastaturtaste mit Einkaufswagen
Zelfs nieuwe toestellen zijn al forfaitair gedekt.

Alle dienstverleners berekenen het premiebedrag op basis van de nieuwwaarde van de elektronische apparatuur. Vervolgens wordt een forfaitaire premie berekend. Deze blijft meestal voor de gehele looptijd van het contract vaststaan. Als u na verloop van tijd nieuwe apparatuur aanschaft, hoeft u dit niet meteen aan de verzekeringsmaatschappij te melden.

Bij Basler en Ergo is voor nieuwe aankopen vanaf het begin een vast tarief van 30% van het verzekerde bedrag inbegrepen. Als u bijvoorbeeld technologie verzekert ter waarde van € 100.000 en tijdens de looptijd van het contract nieuwe technologie koopt ter waarde van € 30.000, veranderen uw premies niet. Bij de VHV-verzekering geldt hetzelfde zelfs tot 50% van het verzekerde bedrag, maar slechts tot € 50.000.

Bovendien wordt rekening gehouden met de technische vooruitgang. Als er schade ontstaat en het model niet meer in de handel verkrijgbaar is, krijgt u van alle verzekeraars een nieuwer model van hetzelfde type en dezelfde kwaliteit.

5. minimumduur en opzegging

Eintrag im Kalender: Vertrag kündigen!
Vergeet niet uw verzekering vroeg genoeg op te zeggen.

De minimale looptijd van de meeste verzekeringen is 1 tot 3 jaar. Alleen Ergo Insurance en Zurich bieden ook een contract van 5 jaar aan. Bij Zurich krijg je zelfs direct korting als je voor de 5-jarige variant kiest. Je moet er wel aan denken om je contract overal vroegtijdig op te zeggen. Het moet minstens drie maanden van tevoren worden opgestuurd. Als je die termijn niet haalt, wordt het contract automatisch met een jaar verlengd.

U hoeft niet op te zeggen als u alleen veel nieuwe, duurdere technologie hebt aangeschaft. In dat geval wordt het verzekerde bedrag aangepast. Ook bieden alle verzekeraars tegen meerprijs diverse aanvullende pakketten aan, zoals een verzekering in het buitenland. Als u tevreden bent met de algemene voorwaarden van uw verzekering, kunt u gewoon vragen naar de aanvullende pakketten. In de meeste gevallen hoeft u niet direct op zoek te gaan naar een nieuwe aanbieder.

Let op: Vaste tarieven in het buitenland zijn al inbegrepen bij Basler, Condor, Zurich en de Inter Insurance Group.

6. Particulieren kunnen ook een elektronicaverzekering hebben

Wilt u een elektronicaverzekering, ook al gebruikt u uw technologie niet zakelijk, dan is dat geen probleem. De aanbieder Friendsurance biedt ook voor particulieren zo’n aanvullende verzekering aan. Dit is echter geen algemene verzekering voor al uw mobiele apparaten. Tablets, mobiele telefoons en notebooks zijn meestal uitgesloten en moeten apart worden verzekerd. De particuliere elektronicaverzekering heeft eerder betrekking op apparaten als televisies, stereo’s, koelkasten en wasmachines.