Gratis inpakprogramma’s in vergelijking: de beste freeware archiveringstools gepresenteerd

Inpakprogramma’s behoren tot de basisuitrusting van elke PC. Windows zelf heeft een eenvoudige inpakfunctie geïmplementeerd. Gratis inpakprogramma’s bieden echter veel meer functionaliteit en gebruiksgemak. In het volgende artikel presenteren we daarom een vergelijking van gratis …

Gratis inpakprogramma’s in vergelijking: de beste freeware archiveringstools gepresenteerd

Dateien komprimieren
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Systeem
 6. »
 7. Gegevens beheren
 8. »
 9. Gratis inpakprogramma’s in vergelijking: de beste freeware archiveringstools gepresenteerd

Inpakprogramma’s behoren tot de basisuitrusting van elke PC. Windows zelf heeft een eenvoudige inpakfunctie geïmplementeerd. Gratis inpakprogramma’s bieden echter veel meer functionaliteit en gebruiksgemak. In het volgende artikel presenteren we daarom een vergelijking van gratis inpakprogramma’s, zetten we de voordelen van compressie op een rij en geven we tips over hoe je zelfs bestanden met archieven kunt versleutelen.

Heb ik een betaald inpakprogramma nodig onder Windows?

Naast WinRAR (beste compressiegraad) en WinZip (zeer mooie interface en cloud-integratie) zijn er veel goede en vooral gratis inpakprogramma’s voor Windows. U kunt hier een lijst vinden …

Welk gratis inpakprogramma moet ik gebruiken?

7-Zip, met zijn eigen 7z-formaat, heeft ook een zeer hoge compressiesnelheid en ondersteunt een groot aantal bestandsformaten, terwijl NanaZip, dat gebaseerd is op 7-Zip, een betere integratie met Windows biedt. PeaZip ondersteunt een groot aantal bestandsformaten, blinkt uit met een zeer goede interface en kan ook archieven zonder omwegen omzetten in andere pakketformaten.

Is de inpakfunctie van Windows niet voldoende?

Het in Windows geïntegreerde inpakprogramma kan alleen ZIP-archieven maken en uitpakken en heeft verder geen andere functies. Het kan …

1. dit zijn de voordelen van compressie

In de begindagen van computers was opslagruimte een kostbaar goed. Om harde schijven en diskettes optimaal te benutten, werden bestanden 30 jaar geleden al gecomprimeerd. Bovendien konden gecomprimeerde bestanden sneller worden overgedragen over langzame modem- en ISDN-verbindingen.

1.1 Inpakken is zonder verlies

Compressie met verlies

Beeldformaten zoals JPG gebruiken lossy compressie, wat de beeldkwaliteit negatief beïnvloedt. Het muziekformaat MP3 is ook lossy.

Packing is de verliesloze compressie van bestanden. Bij verschillende compressiemethoden worden de bestanden geanalyseerd door een inpakprogramma (packer) en worden de bits gecombineerd in een containerformaat zodat het ingepakte bestand kleiner is dan het origineel. Afhankelijk van het gebruikte inpakalgoritme en het bestandstype van het bronbestand kan de bestandsgrootte gemiddeld met de helft worden verminderd. Een archief kan afzonderlijke bestanden bevatten, maar ook submappen en extra bestanden. De paden van de mappen en bestanden worden relatief of absoluut opgeslagen, zodat het archief ook op de oorspronkelijke locatie kan worden teruggezet.

Een ander voordeel van compressie is dat alleen het archiefbestand hoeft te worden geback-upt of vrijgegeven, ongeacht hoeveel bestanden het bevat. Dit vereenvoudigt de uitwisseling en back-up van grote hoeveelheden gegevens aanzienlijk.

1.2 Bestanden versleutelen met wachtwoordbeveiliging

Veel inpakmethodes bieden ook een coderingsfunctie. De inhoud van het archiefbestand kan dan alleen worden uitgepakt met het juiste wachtwoord. Het ZIP-formaat kent ZipCrypto als eenvoudige versleuteling hiervoor, maar deze wordt inmiddels als onveilig beschouwd en kan met tools worden gekraakt. Encryptie met AES-256, waar de hier gepresenteerde programma’s ook mee overweg kunnen, is daarom veel veiliger.

7-Zip bietet eine Verschlüsselung für mehr Sicherheit
7-Zip biedt encryptie voor meer veiligheid

Het nadeel is echter dat Windows zelf ZipCrypto-archieven alleen met een wachtwoordprompt kan ontsleutelen. Voor archieven die met AES-256 versleuteld zijn, moet je dus gratis inpakprogramma’s met een encryptiefunctie gebruiken.

1.3 Alleen echt veilig met RAR of 7z

ZIP-encryptie, zelfs met AES-256, heeft het probleem dat je de bestandsnamen in het pakket al kunt zien, zelfs zonder wachtwoord. Alleen 7z en het RAR formaat kunnen ook de bestandsnamen versleutelen.

verschlüsselte Dateinamen können nur wenige Packprogramme
versleutelde bestandsnamen kan alleen door enkele packers met 7z of RAR.

Nieuwsgierige ogen krijgen dus ook geen toegang tot de bestandsnamen in een archief, omdat er eerst een wachtwoord query wordt gedaan.

Verschlüsselte Archivdateien können fast alle Packprogramme
Als de bestandsnamen versleuteld zijn, zie je de inhoud pas na het invoeren van een wachtwoord.

ZIP-bestanden versleutelen: In onze tip “ZIP-bestanden versleutelen: hoe stel je een wachtwoord in” gaan we nog eens wat dieper in op de versleuteling van ZIP-bestanden.

Iedereen kent WinZip en WinRAR.

De eerste inpakprogramma’s voor DOS konden alleen door ervaren gebruikers via de commandoregel worden gebruikt (pkzip, pkunzip, arj, enz.). Met de komst van grafische besturingssystemen zoals Windows begonnen WinZip en WinRAR aan hun triomfantelijke opmars.

WinRAR, met zijn RAR-formaat, heeft de beste compressie, terwijl WinZip, met zijn moderne interface en zeer goede cloud-integratie, ook vandaag nog veel fans heeft.

Oberfläche von WinZip 26
Interface van WinZip 26
Waar komt de naam RAR vandaan?

De naam RAR staat voor Roshal Archive, de uitvinder Jevgeni Lazarevich Rozhal.

Beide inpakprogramma’s zijn gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor niet-experts, en bieden naast het maken en uitpakken van archieven ook archiefverificatie, het maken van zelfuitpakkende archieven, het verdelen van archieven over meerdere bestanden, wachtwoordbeveiliging en encryptie. Terwijl WinZip zich voornamelijk richt op het ZIP-formaat, gebruikt WinRAR zijn eigen RAR-formaat. Dit biedt een betere compressiesnelheid dan ZIP, slaat herstelrecords op voor het herstellen van beschadigde archieven en kon al vroeg AES-codering ondersteunen, inclusief bestandsnamen, zodat zelfs de bestanden in een archief niet kunnen worden bekeken.

WinRAR
De interface van WinRAR is eenvoudig maar goed.

Naast ZIP en RAR hebben andere pakketformaten zich niet kunnen vestigen onder Windows. Alleen 7z, het archiefformaat van 7-Zip, wordt nog veel gebruikt en kan ook door veel andere inpakprogramma’s worden gelezen. Een overzicht van de bekende bestandsformaten en inpakprogramma’s is bijvoorbeeld te vinden op Wikipedia.

3. de in Windows geïntegreerde ZIP-functie biedt slechts weinig mogelijkheden

Een packer is reeds geïntegreerd in Windows. Via het contextmenu kunnen bestanden in ZIP-formaat worden gecomprimeerd. Windows maakt dan een ZIP-archief aan met de inhoud. U kunt verdere bestanden aan het archief toevoegen via slepen en neerzetten.

Über das Kontextmenü können Sie ZIP-Dateien erstellen
Via het contextmenu kun je in Windows ook ZIP-bestanden maken zonder packer
.

ZIP-archieven worden door Windows behandeld als mappen. U kunt dubbelklikken op een ZIP-bestand om de inhoud ervan te bekijken.

ZIP-Komprimierte Ordner in Windows werden wie normale Ordner angezeigt.
ZIP-gecomprimeerde mappen in Windows worden weergegeven als normale mappen.

Als je vervolgens dubbelklikt op een bestand in een archief, verschijnt er een melding dat het om een gecomprimeerd bestand gaat. Je hebt dan de keuze om alle bestanden uit te pakken of alleen het dubbelgeklikte bestand uit te voeren of het uitgepakt over te brengen naar het gekoppelde programma.

entpacken von Dateien mit Windows
Windows kan ZIP-bestanden zelfs zonder inpakprogramma’s uitpakken.

U kunt ook bestanden uit een archief slepen of het contextmenu gebruiken om het archief “Alles uitpakken”. Windows kan geen gecodeerde archieven maken en kan die met het onveilige ZipCrypto alleen uitpakken na het invoeren van het wachtwoord.

4 Gratis inpakprogramma’s in vergelijking – onze favorieten

Gelukkig zijn er genoeg gratis alternatieven zodat je niet afhankelijk bent van WinZip of WinRAR. Wij hebben een selectie gemaakt van wat wij beschouwen als de beste gratis inpakprogramma’s voor Windows, die niet alleen alle gangbare formaten kunnen uitpakken, maar ook veel andere gemaksfuncties bieden.

7-Zip7-Zip

NanaZip

NanaZip

PeaZip

Peazip Icon

Bandizip

Bandizip

Prijs Gratis Gratis Gratis Gratis
Licentie Open Source Open Source Open Source Freeware
Systemen Windows, Linux, Mac Windows Windows, Linux, Mac Windows, Mac
Pak formaten 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP en WIM 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP en WIM 7Z, ARC, Brotli BR, BZip2, GZip, PAQ, PEA, TAR, WIM, XZ, Zstandard ZST, ZIP ZIP, 7Z(lzma2), ZIPX(xz), EXE(sfx), TAR, TGZ, LZH(lh7), ISO(joliet), GZ, XZ
Uitpakker APFS, AR, ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DMG, EXT, FAT, GPT, HFS, IHEX, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, QCOW2, RAR, RPM, SquashFS, UDF, UEFI, VDI, VHD, VHDX, VMDK, XAR en Z. APFS, AR, ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DMG, EXT, FAT, GPT, HFS, IHEX, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, QCOW2, RAR, RPM, SquashFS, UDF, UEFI, VDI, VHD, VHDX, VMDK, XAR en Z. Z, ACE, ARC/WRC, ARJ, BR, BZ/TBZ, CAB, CHM/CHW/HXS, COMPOUND (MSI, DOC, XLS, PPT), CPIO, GZ/TGZ, ISO, Java (JAR, EAR, WAR), LZH/LHA, Linux (DEB, PET/PUP, RPM, SLP), NSIS, OOo, PAK/PK3/PK4, PAQ/LPAQ/ZPAQ, PEA, QUAD/BALZ/BCM, RAR, TAR, WIM/SWM, XPI, Z/TZ, ZIP, ZST en andere. 7Z, ACE, AES, ALZ, ARJ, BH, BIN, BR, BZ, BZ2, CAB, Compound(MSI), DAA(1..0), DEB, EGG, GZ, IMG, ISO, ISZ, LHA, LZ, LZH, LZMA, PMA, RAR, RAR5, SFX(EXE), TAR, TBZ/TBZ2, TGZ, TLZ, TXZ, UDF, WIM, XPI, XZ, Z, ZIP, ZIPX, ZPAQ, PEA, UU, UUE, XXE, ASAR, ZSTD, NSIS
AES-codering [ja] [ja] [ja] [ja]
Multi-volume archieven [ja] [ja] [ja] [ja]
Zelfuitpakkende archieven [ja] [ja] [ja] [ja]
Alleen geselecteerde bestanden uitpakken [ja] [ja] [ja] [ja]
Slepen en neerzetten [ja] [ja] [ja] [ja]
Archieven controleren en repareren [nee] [ja] [ja] [nee]
Comprimeren en verzenden [ja] [ja] [ja] [ja]
Maak hashwaarden aan [ja] [ja] [ja] [ja]
Script functies [ja] [nee] [ja] [nee]
Archieven omzetten [nee] [nee] [ja] [nee]
Aanpasbaar contextmenu [ja] [ja] [ja] [ja]
Selecteerbare snelkoppelingen [ja] [ja] [ja] [ja]
[download link=”/download/7-zip/”] [download link=”/download/nanazip/”] [download link=”/download/peazip/”]] [download link=”/download/bandizip/”]]

ISO link verwijderd

Bijna alle packers kunnen ook het ISO- en IMG-containerformaat openen en bieden aan dit tijdens de installatie aan de packer te koppelen. Dit betekent weer dat de Windows-functie om een ISO- of IMG-bestand via het contextmenu als virtueel station aan te bieden, verloren gaat.

ISO bereitstellen im Kontextmenü von Windows
Deploy ISO in het Windows-contextmenu

U kunt dit echter ongedaan maken door de registerwaarden voor ISO- en IMG-bestanden te herstellen met ons REG-bestand. Pak dit bestand uit en dubbelklik vervolgens op het REG-bestand zodat de inhoud wordt samengevoegd. Dit koppelt de ISO- en IMG-bestanden terug naar Windows zelf.

7-Zip – de open source klassieker

7-Zip7-Zip geniet grote populariteit als gratis inpakprogramma. Naast ondersteuning van alle gangbare inpakformaten zoals RAR, ZIP, TAR, GZIP, ISO en nog veel meer voor het uitpakken, kan 7-Zip naast ZIP ook zijn eigen 7z-formaat gebruiken, dat niet alleen een betere compressie biedt dan ZIP, maar ook wachtwoordbeveiliging van de bestandsnamen in archieven. In de loop der jaren is 7-Zip uitgebreid met vele praktische en noodzakelijke functies en kan het archieven opsplitsen in meerdere bestanden, zelfuitpakkende archieven maken en ingepakte bestanden veilig versleutelen met AES-256-bit. De enige punten van kritiek op 7-Zip zijn de saaie interface en het ontbreken van een manier om beschadigde archieven zelf te repareren.

[foogallery id=”733579″]

 • Hoge compressie in 7z formaat
 • Snelle packer voor vele Windows, Linux, Mac
 • AES-gecodeerde archieven met bestandsnaambeveiliging
 • Saaie interface
 • Geen functie om beschadigde archieven te repareren

NanaZip – de mooie 7-Zip-kloon voor Windows 10 en Windows 11

NanaZipNanaZip is gebaseerd op het gratis 7-Zip en heeft daarom toegang tot alle voordelen en functies van het gratis packer. Vergeleken met 7-Zip biedt NanaZip echter een betere integratie en presentatie in Windows, ook omdat het inpakprogramma als app via de Microsoft Store wordt gedownload en bijgewerkt. In ruil daarvoor moet men het helaas doen zonder een draagbare versie, die wel beschikbaar is met 7-Zip.

[foogallery id=”803414″]

 • Gebaseerd op 7-Zip
 • Goede integratie met Windows
 • Windows app
 • Geen draagbare versie

PeaZip – Het functiemonster

Peazip IconPeaZip is een ander gratis inpakprogramma gebaseerd op 7-Zip en ondersteunt meer dan 200 verschillende archiefformaten, waaronder veel exotische formaten. PeaZip integreert zichzelf in het contextmenu van Windows. De integratie kan worden aangepast aan de daar beschikbare functies. De eigenlijke programma-interface doet denken aan Windows Verkenner, die niet alleen kan worden gebruikt om archieven te openen of nieuwe pakketbestanden aan te maken, maar ook om ze rechtstreeks in andere formaten te converteren. Voor veiligheidsbewuste gebruikers kan PeaZip niet alleen archieven versleutelen met 256-bit AES, maar optioneel ook gebruik maken van two-factor authenticatie. Voor ontcijfering is dan naast het wachtwoord een sleutelbestand nodig. Functies als hashwaarden, zelfuitpakkende archieven, archiefcontrole en reparatie, veilig verwijderen van bestanden, scriptcontrole en een geïntegreerde wachtwoordmanager maken de open source software compleet. De reeks functies kan worden uitgebreid via een plug-in interface.

[foogallery id=”664903″]

 • Ondersteunt bijna elk bekend pakketformaat
 • Kan archieven direct converteren naar andere formaten
 • Beveiligde archieven met twee-factor authenticatie

Bandizip – de beperkte packer

BandizipIn tegenstelling tot de andere drie packers is Bandizip niet echt gratis, althans niet als je alle functies wilt gebruiken. De fabrikant biedt een freeware-versie, maar veel functies zoals archiefreparatie, wachtwoordbeheer en afbeeldingsvoorbeeld in archieven zijn voorbehouden aan de betaalde Pro-versie. Bovendien is de freeware vervelend met advertenties in het programmavenster.

De gratis functies dekken de basis, maar meer ook niet. Archieven kunnen worden ingepakt in Zip, 7z en diverse andere formaten. Voor het uitpakken zijn filters beschikbaar voor alle gangbare pakformaten, waaronder RAR, ACE, BIN of ISO. Archieven kunnen ook versleuteld worden met 256-bit. De bediening verloopt via een aanpasbaar contextmenu of via het programmavenster, dat ons in de test niet zo beviel. Samen met de beperkingen kunnen we Bandizip in de gratis versie niet aanbevelen.

[foogallery id=”667240″]

 • Snel in ZIP formaat
 • Te weinig functies in vergelijking met de andere inpakprogramma’s in de gratis versie
 • Vervelende reclame in het programmavenster

5 Welk inpakformaat moet ik gebruiken?

Tegenwoordig ondersteunt bijna elk inpakprogramma alle belangrijke formaten zoals ZIP, 7z, RAR, ARJ, CA, ACE, LHA, hoewel niet altijd alle speciale functies. Vooral RAR-bestanden geven nog steeds problemen bij het uitpakken met sommige inpakprogramma’s, zelfs in nieuwere versies.

De keuze van het formaat hangt af van het beoogde gebruik van het archief. In de regel is het raadzaam geen al te exotische verpakkingsformaten te gebruiken. Alleen het ZIP-formaat kan onder Windows zonder extra software worden uitgepakt. Zodra u een ander formaat kiest, moet de ontvanger van het archief ook over software beschikken om het archief uit te pakken.

Het ZIP formaat is in het nadeel ten opzichte van de RAR en 7z formaten wat betreft compressie. Aangezien RAR-bestanden alleen met veel inpakprogramma’s kunnen worden uitgepakt, maar niet gemaakt, is voor dit formaat een WinRAR-licentie vereist. Wij raden daarom aan 7z als bestandsformaat te gebruiken, aangezien het bijbehorende inpakprogramma 7-Zip open source is en beschikbaar voor vele platforms, waaronder Linux en Mac.

5.1 Verpakkingssnelheid en inpaksnelheid

De packers werken zeer verschillend in termen van snelheid en grootte van de ingepakte bestanden – zelfs met hetzelfde inpakformaat – zoals blijkt uit een vergelijking en benchmark tussen PeaZip, 7-Zip, WinRAR, WinZip en Bandizip. Het resultaat is echter dat met het ZIP-formaat alle packers slechts marginale verschillen vertonen bij het in- en uitpakken. Bij gebruik van andere formaten verandert het beeld echter. WinRAR is de snelste verpakker voor zijn eigen formaat, zelfs bij het uitpakken, terwijl 7-Zip scoort met zijn eigen 7z-formaat.

6 Conclusie

7-Zip is voor de meeste gebruikers de beste keuze als er geen betaalde inpakprogramma’s zoals WinRAR of WinZip worden gebruikt. 7-Zip biedt een hoge compressiesnelheid met het eigen 7z-formaat, veilig versleutelde archieven en brede ondersteuning voor bestandsformaten. Voor Windows 10 en Windows 11 is het op 7-Zip gebaseerde NanaZip niet alleen mooier, maar ook beter geïntegreerd in Windows. PeaZip is een goede keuze als u vaak verschillende, nog minder gangbare, pakketformaten hanteert of pakketarchieven moet converteren naar andere formaten. Daarvoor biedt PeaZip een functie waarmee archieven direct kunnen worden geconverteerd.

Gerelateerde berichten