Drone verzekering: Drone aansprakelijkheid vergelijken

Drones worden steeds populairder. Maar volgens de wet is het meer dan een op afstand bestuurbare vrijetijdsgadget: het is een onbemand vliegend voorwerp en is sinds 2005 verzekeringsplichtig. Niets lukt dus zonder droneverzekering. Daarom hebben …

Drone verzekering: Drone aansprakelijkheid vergelijken

Drohne fliegt bei blauem Himmel
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Verzekeringen
 4. »
 5. Drone verzekering: Drone aansprakelijkheid vergelijken

Drones worden steeds populairder. Maar volgens de wet is het meer dan een op afstand bestuurbare vrijetijdsgadget: het is een onbemand vliegend voorwerp en is sinds 2005 verzekeringsplichtig. Niets lukt dus zonder droneverzekering. Daarom hebben wij voor u verschillende verzekeringsmaatschappijen vergeleken en vertellen wij u waar u op moet letten bij het kiezen van een tarief.

 • In de luchtvaartregelgeving staat: een droneverzekering is verplicht.
 • Modelvliegverzekering is de verzamelnaam voor verzekering van diverse vliegende objecten. Een categorie is drones en copters.
 • Het belangrijkste bij het bepalen van de juiste droneverzekering is het maken van een afweging tussen commerciële en particuliere aansprakelijkheid voor drones.

Vergelijkingstabel droneverzekering 2019

Logo Haftpflichthelden Adam Riese Logo Getsafe Logo Versicherte Drohne.de DMFV logo DMO Logo HDI Logo Delvag Logo
Aansprakelijkheid helmen
Adam Giant
getsafe
versichertedrohne.de
DMFV Comfort tarief
DMO
HDI
Delvag
jaarlijkse premie
39 Euro
vanaf 35 Euro
vanaf 39 Euro
van 33 Euro
van 75 Euro
van 40 Euro
van 119 Euro
van 130 Euro
Verzekerd bedrag 50 miljoen euro 3 miljoen euro 15 miljoen euro 20 tot 50 miljoen euro 3 miljoen euro 3 miljoen euro 1 tot 10 miljoen euro 3 miljoen euro
Toepassingsgebied particulier en zijdelings particulier particulier privé privé privé commercieel commercieel
autonoom vliegen

(waypoints en follow-me modus)

(komt thuis en faalt op zicht)

Gedekte landen wereldwijde dekking, incl. USA en Canada; Europa onbeperkt, rest 5 jaar. wereldwijd, excl. USA en Canada: Europa onbeperkt, rest 5 jaar. wereldwijd, incl. USA en Canada: Europa onbeperkt, rest 5 jaar wereldwijd wereldwijd wereldwijd, excl. USA Europa; optioneel wereldwijd, excl. VS en Canada Europa
Aantal verzekerde helikopters 3 onbeperkt onbeperkt onbeperkt onbeperkt onbeperkt meerdere mogelijk 3
Controleur Familie en vreemden met medeweten en wil van de houder Door de houder gemachtigde personen Familie en vreemden met medeweten en wil van de houder Houder, partner, kinderen in het huishouden Houder Houder onbeperkt 3 personen, op naam geregistreerd
Foto/video vluchten toegestaan

(met bewijs van toestemming)

(voor particulier gebruik)

Wedstrijden
Binnenvluchten

(tot 1kg)

Onderzoeksvluchten
Agrarisch gebruik
Vrij vliegen buiten modelvliegvelden

(tot 1kg)

Maximaal gewicht 5kg 5kg 5kg 5kg 5kg 5kg 25kg 25 kg
Eigen bijdrage 150€ optioneel optioneel optioneel niet gespecificeerd niet opgegeven
Annulering dagelijks dagelijks dagelijks maandelijks 3 maanden voor het einde van het kalenderjaar niet gespecificeerd 3 maanden voor contractverlenging 3 maanden voor contractverlenging
Minimale looptijd niet gespecificeerd 1 jaar 3 jaar (daarna 1 jaar) niet gespecificeerd 1 kalenderjaar niet gespecificeerd 1 jaar 1 jaar
tot het aanbod
op de offerte
op de offerte
op de offerte
naar de aanbieding
naar de aanbieding
naar de aanbieding
naar de aanbieding

1. een droneverzekering is verplicht

Sinds 2005 is de droneverzekering verankerd in de Luchtverkeerswet als verplichte verzekering voor dronevliegers. Er zijn geen uitzonderingen op deze regel: Het maakt niet uit of het gaat om een quadrocopter, copter, multicopter, UAV of helikopter – je moet een verzekering afsluiten. Ook de veronderstelling dat drones van minder dan 5 kg niet verzekerd hoeven te worden is onjuist. Een droneverzekering is bedoeld om u te beschermen in geval van persoonlijk letsel of materiële schade veroorzaakt door uw drone.

Info: U bent alleen vrijgesteld van de verzekeringsplicht als u met de drone op uw eigen, afgesloten terrein vliegt.

Drohne fliegt, Häuser im Hintergrund
Een droneverzekering is voor iedereen verplicht.

Drone aansprakelijkheidsverzekeringen bieden meestal een dubbele bescherming: er wordt onderscheid gemaakt tussen schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid. De eerste betreft zelf veroorzaakte fouten (fout van de piloot), de tweede heeft betrekking op schade buiten schuld. Dit is bijvoorbeeld het geval als een roofvogel uw drone aanvalt en deze doet neerstorten. Ook een windvlaag kan verwoestende gevolgen hebben, maar ook dan treedt de verzekering in werking.

1.1 U kunt uw drone opnemen in uw particuliere inboedelverzekering

Een optie is om uw inboedelverzekering hierop uit te breiden. Allianz, DMO, Gothaer en DEVK bieden overeenkomstige tarieven waarbij u uw inboedelverzekering kunt aanpassen. Drones kunnen ook al in uw verzekering zijn opgenomen. Drie aanbieders in onze vergelijking bieden een aanvullende module op hun normale aansprakelijkheidsverzekering. Zo bieden getsafe en Haftpflichthelden een aanvullende droneverzekering aan.

Let op: Het voordeel van het verzekeren van je drone via je normale persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering is dat je partner en je kinderen meestal direct verzekerd zijn als zij ook piloot willen worden.

Het kan echter zijn dat uw aansprakelijkheidsverzekering geen extra module biedt voor drones of dat uw tarief wordt herberekend. Dat betekent dat de verzekering al snel duurder kan worden dan nodig en een goedkopere droneverzekering bij een andere aanbieder meer de moeite waard is.

1.2 U kunt ook een cascoverzekering voor uw drone afsluiten.

Kaputte Drohne auf zerstörter Autofrontscheibe
Om je te verzekeren tegen schade door en aan de drone, loont het de moeite om naast de drone-aansprakelijkheidsverzekering ook een cascoverzekering voor je drone af te sluiten.

Let op: alle verzekeringen in onze vergelijking zijn aansprakelijkheidsverzekeringen. Dit betekent dat alleen de schade veroorzaakt door je drone gedekt is. Voor schade aan de drone moet je daarentegen zelf betalen of een cascoverzekering afsluiten.

Dit is meestal alleen de moeite waard als je een duurdere drone hebt. Normaal gesproken krijg je in het eerste jaar na aankoop zelfs de vervangingswaarde van het toestel vergoed. Later wordt rekening gehouden met de dagwaarde.

2 De vraag naar het toepassingsgebied: commercieel of privégebruik

Allereerst moet u duidelijk zijn over hoe u uw drone wilt gebruiken. Is het alleen een hobby, dan volstaat natuurlijk een particuliere droneverzekering. Wil je het toestel daarentegen commercieel gebruiken, dan heb je ook het juiste tarief nodig.

De verschillen tussen een particuliere en commerciële droneverzekering zijn merkbaar in het toepassingsgebied. Als u uw drone voor privédoeleinden gebruikt, kunt u meestal foto/video vluchten maken, deelnemen aan wedstrijden, indoor vluchten organiseren en plezier maken buiten het modelvlieggebied in onbebouwde gebieden. Met een commerciële verzekering voor de drone heb je veel meer mogelijkheden. Toegestaan zijn:

 • Film- en fotovluchten
 • Inspectievluchten
 • Demonstratievluchten
 • Overzichtsvluchten
 • Onderzoeksvluchten
 • Trainingsvluchten
 • Agrarische vluchten

Opmerking: Mensen die de drone voor privé en commerciële doeleinden willen gebruiken, hebben alleen een verzekering nodig. Bij commerciële droneverzekeringen is privégebruik meestal inbegrepen.

Met de droneverzekering van Haftpflichthelden kun je opnames van je drone ook commercieel gebruiken. Als je bijvoorbeeld een YouTube-kanaal of een commercieel blog runt, mag je tot € 200.000 aan inkomsten en € 6.000 aan winst per jaar genereren zonder een commerciële droneverzekering af te sluiten.

3. als dronepiloot moet je op het volgende letten

[caption id="attachment_348118" align="alignright" width="300"]Drohne fliegt über Feld Je mag alleen met drones boven onbebouwde gebieden vliegen.

Na het afsluiten van een drone-aansprakelijkheidsverzekering wordt er bij een claim alleen uitgekeerd als u zich aan uw plichten als dronepiloot heeft gehouden. De specificaties die in acht moeten worden genomen bij het vliegen met een drone zijn vastgelegd in de Droneverordening van het Bundesministerium für Verkehr. U mag bijvoorbeeld alleen boven onbemande gebieden vliegen, u moet minstens 1,5 kilometer verwijderd blijven van hekken van luchthavens en u mag niet hoger vliegen dan 100 meter.

Als uw drone meer dan 250 gram weegt, moet er een vuurvaste sticker met de naam van de houder op worden geplakt. Weegt je drone meer dan 2 kilogram, dan moet je een bewijs van kennis overleggen of een dronevergunning tonen.

Je bent niet verzekerd als je…

 • uit het zicht vliegt. Zelfs technische hulpmiddelen zoals nachtkijkers of verrekijkers veranderen niets aan de nalatigheid bij schade.
 • in verboden vliegzones vliegt. Deze omvatten: Drukte, industriële installaties, ongevalplaatsen, privé-eigendommen van anderen, de Berlijnse regeringswijk, elektriciteitscentrales en ziekenhuizen.
 • onder invloed van drugs of alcohol te zijn.
 • opzettelijk handelen, d.w.z. opzettelijk schade veroorzaken. Bij nalatigheid betalen verzekeringsmaatschappijen vaak uit. Bij grove nalatigheid kunnen geschillen ontstaan.

3.1 Andere piloten zijn meestal toegestaan

Als een vriend de drone mag besturen en er ontstaat schade, is er in eerste instantie geen reden tot paniek. Met Haftpflichhelden, Adam Riese en getsafe hoef je je helemaal geen zorgen te maken. Deze verzekeringen betalen ook als vrienden, kennissen of onbekenden de schade hebben veroorzaakt. Versichertedrohne.de helpt u als het uw partner of kinderen zijn die in hetzelfde huishouden wonen – dus leden van de gezamenlijke aansprakelijkheidsverzekering.

Zowel bij de DMFV als bij de DMO kunt u uw drone beter niet in andere handen achterlaten. Zij betalen alleen als de eigenaar de schade veroorzaakt. Bij Delvag moeten de piloten geregistreerd zijn (maximaal drie). Als een derde de schade veroorzaakt, krijg je ook hier geen geld.

3.2 Verzekering in het buitenland

Person fliegt Drohne auf Berg
Verzekeringsdekking in het buitenland is geen probleem.

Natuurlijk kunt u uw drone ook in het buitenland gebruiken en genieten van verzekeringsdekking. Alle verzekeringsmaatschappijen, behalve Delvag, bieden wereldwijde bescherming. De VS, Amerikaanse gebieden en Canada zijn echter uitgesloten. Alleen de aansprakelijkheidshelmen en getsafe verzekeringen dekken ook de Verenigde Staten en zijn noorderburen. Bovendien is het gebruik van de drone in het buitenland beperkt tot 5 jaar. Dus als u permanent in het buitenland verblijft, is een lokale verzekering meer de moeite waard.

Opdat de verzekering bij een ongeval in het buitenland zou uitkeren, moet u zich ook hier aan de voorgeschreven voorschriften houden. De regel is: als de voorschriften voor het vliegen met drones in het buitenland strenger zijn, houd je daaraan. Als sommige voorschriften soepeler zijn dan in Duitsland, je mag bijvoorbeeld tot 500 meter in de buurt van luchthavenhekken komen, kun je je beter aan de Duitse voorschriften houden. Anders kunnen er geschillen en weigeringen tot betaling van de verzekeringsmaatschappij ontstaan.

4. Minimale looptijd en opzegging zijn verschillend

Eintrag im Kalender: Vertrag kündigen!
Vergeet niet uw contract vroeg genoeg op te zeggen.

Als u uw droneverzekering wilt opzeggen en wilt overstappen op een andere goedkope droneverzekering, moet u zich houden aan de contractueel voorgeschreven termijnen. Meestal is de minimale termijn één jaar. Bij getsafe kun je zelfs een 3-jarig contract afsluiten en korting krijgen. In dit geval moet u er wel aan denken om drie maanden voor de automatische verlenging op te zeggen. Kiest u voor een kortere contractperiode bij getsafe, dan kunt u net als bij Haftpflichthelden dagelijks opzeggen. Bij Adam Riese kun je dagelijks opzeggen, met een minimale looptijd van een jaar.

Bij DMFV, HDI en Delvag moet je eraan denken om drie maanden van tevoren op te zeggen, anders wordt het contract automatisch verlengd. Een compromis wordt geboden door versichertedrohne.de, waar je maandelijks kunt opzeggen.

U kunt voor het einde van de contractperiode opzeggen als:

 • een schade is vergoed.
 • het verzekeringsrisico heeft opgehouden te bestaan – d.w.z. u bent geen eigenaar meer van uw drone.