Bepaal de ideale locatie voor de router in huis

Wie een nieuwe flat betrekt en daar voor de internetverbinding zorgt, zal zich waarschijnlijk afvragen waar de router het beste geplaatst kan worden zodat alle eindapparaten een goede ontvangst hebben. De positie van de aansluiting …

Bepaal de ideale locatie voor de router in huis

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. Bepaal de ideale locatie voor de router in huis

Wie een nieuwe flat betrekt en daar voor de internetverbinding zorgt, zal zich waarschijnlijk afvragen waar de router het beste geplaatst kan worden zodat alle eindapparaten een goede ontvangst hebben. De positie van de aansluiting en het stopcontact beperken vaak de locatiekeuze. Toch zijn er enkele factoren die de WLAN-ontvangst beïnvloeden. In dit artikel leggen we uit hoe je de ideale locatie voor de router in huis vindt en waar je op moet letten.

Hier kunt u geweldige Amazon vouchers kopen als cadeau.

Wat beïnvloedt de WLAN-ontvangst?

Als je een groot huis hebt, zul je zeker gemerkt hebben dat je in sommige kamers een stabielere WLAN-verbinding hebt dan in andere. Dit heeft vooral te maken met de afstand tot de router. Hoe dichter de eindapparaten bij de router staan, hoe beter het signaal. Niet alleen de afstand, maar ook andere factoren beïnvloeden de ontvangst.

Hoe meer obstakels er zijn, hoe zwakker het signaal omdat de radiogolven er niet doorheen kunnen. Storingsbronnen zijn met name plafonds en muren. Daarom moet u ervoor zorgen dat er geen of slechts enkele muren tussen de router en het eindapparaat staan. Plafonds en muren kunnen het signaal tot 25% verminderen. Vochtige muren absorberen meer radiogolven dan droge muren. Ook meubels of planten moeten als storend worden beschouwd. Daarom mag een router niet in een lade of tussen twee meubels worden geplaatst, aangezien dit ook het radiosignaal beïnvloedt. De router moet vrij staan en bij voorkeur op een hoogte zoals op een kast of plank.

Wist u dat andere apparaten zoals magnetrons of Bluetooth-apparaten ook storingsbronnen zijn? Deze apparaten veroorzaken storing en mogen daarom niet direct naast de router staan.

Vier tips voor de locatie

 • De router moet zo dicht mogelijk bij de eindapparaten worden geplaatst.
 • Plaats de router niet in lades of tussen meubels, maar laat hem vrij staan.
 • Plaats de router niet in de kelder, want dan komt het radiosignaal niet door de dikke muren en plafonds heen.
 • Vermijd elektronische apparaten met Bluetooth-verbindingen en radio’s in de buurt van de router, omdat deze het signaal verstoren.

De ideale ruimte voor de router

Zoals gezegd moeten er zo min mogelijk plafonds en muren tussen de router en het eindapparaat staan. Daarom heeft het weinig zin om de router in de kelder te plaatsen, zelfs als de aansluiting zich daar bevindt. Vooral betonnen kelderplafonds zijn erg dik en verzwakken het signaal. In welke ruimte u de router plaatst, hangt af van de manier waarop u internet gebruikt.

Als je een werkkamer hebt die je dagelijks gebruikt, kun je de router het beste daar plaatsen omdat de pc of laptop dan ook met een LAN-kabel op de router kan worden aangesloten. Maar in dat geval moeten de apparaten ook een stabiele verbinding krijgen via de WLAN-verbinding. Als u in uw vrije tijd steeds vaker gebruik maakt van streamingdiensten, kan het zinvol zijn de router in de buurt van de tv te plaatsen en deze eventueel met de router te verbinden. Want alleen een stabiele verbinding kan een vlotte stream garanderen.

Uiteindelijk hangt het echter ook af van de ruimte waarin de verbinding zich bevindt en of er een stopcontact in de buurt is waarop de router kan worden aangesloten. Zorg ervoor dat je de router centraal in je huis plaatst en met de LED’s naar voren, zodat je in elke kamer – in ieder geval in de kamers waar je internet nodig hebt – voldoende radiosignaal hebt. U kunt de internetontvangst het beste testen met behulp van een snelheidstest en vervolgens, indien nodig, de positie veranderen en eventuele obstakels verwijderen.

Voer een snelheidstest uit

Zodra u de router heeft geplaatst, test u de internetsnelheid. Gebruik verschillende eindapparaten voor de test om een geldig resultaat te krijgen. U kunt de test het beste eerst uitvoeren met een LAN-kabel. Zo kun je testen of precies de bestelde hoeveelheid data bij je thuis aankomt. Om te testen of de router goed geplaatst is, voer je vervolgens de WLAN-test uit, want de signaalsterkte wordt beïnvloed door de locatie. Hoe snel uw internet is, kunt u hier testen.

Wat te doen als het signaal niet voldoende is?

Als het signaal niet voldoende is, ongeacht waar u de router plaatst, kunt u denken aan een WLAN-repeater. Dit is vooral handig in grote huizen. De repeater herhaalt het signaal en versterkt het. Zo kunt u met uw eindapparaten toch internetten, ook al staat de router verder weg of verzwakt een muur de ontvangst. Het beste is om de repeater precies in het midden te plaatsen tussen de router en het eindapparaat dat ontvangst nodig heeft. Als de repeater te ver van de router staat, zal hij het slechte signaal alleen maar herhalen en zal het WLAN niet voldoende zijn voor het eindapparaat. Als de repeater te dicht bij de router staat, zal het signaal de mobiele telefoon of laptop niet bereiken.

Ten slotte kan de gekozen internetverbinding te traag zijn voor uw gebruiksgedrag. Als u bijvoorbeeld vaak deelneemt aan videoconferenties, hebt u een bandbreedte van minstens 50 tot 100 Mbps nodig. Als veel mensen tegelijk internetten, deelnemen aan conferenties en streamen, dan is een bandbreedte van 100 tot 200 Mbit/s niet verkeerd.

Gerelateerde berichten