Tabletverzekering: in dit geval is een apparaatverzekering zinvol

Tablets vervangen steeds vaker pc’s of zelfs laptops en behoren in veel huishoudens al tot de standaarduitrusting. Velen verwelkomen de voordelen van de kleine zakcomputers. Maar vooral bij zaken als mobiele telefoons en tablets, die …

Tabletverzekering: in dit geval is een apparaatverzekering zinvol

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Verzekeringen
 4. »
 5. Tabletverzekering: in dit geval is een apparaatverzekering zinvol

Tablets vervangen steeds vaker pc’s of zelfs laptops en behoren in veel huishoudens al tot de standaarduitrusting. Velen verwelkomen de voordelen van de kleine zakcomputers. Maar vooral bij zaken als mobiele telefoons en tablets, die dagelijks buiten worden rondgedragen, is schade vrijwel voorgeprogrammeerd. Daarom adverteren veel aanbieders met een extra tabletverzekering, zodat uw apparaat in bijna alle gevallen beschermd is. In dit artikel lees je in welke gevallen zo’n tabletverzekering zinvol is en welke voordelen daadwerkelijk gedekt zijn.

Tabletverzekering in vergelijking 2019

[vgl_whitelabel id=”2699″]

 • Als je tablet valt, trapt de verzekering in.
 • De meeste aanbieders in onze vergelijking bieden ook een mobiele telefoonverzekering aan, zodat je meteen al je mobiele apparaten kunt verzekeren.
 • Andere verzekeraars buiten onze tests, zoals Ergo, bieden geen directe tabletverzekering aan. Dit zijn eerder algemene objectverzekeringen met vergelijkbare bescherming.

1. een tabletverzekering heeft niet voor alle apparaten zin

Diagramm Kosten-Nutzen-Rechnung-an Tafel
Bescherming is niet de moeite waard voor goedkope apparaten.

Mensen vragen vaak of je een verzekering wilt afsluiten als je je nieuwe elektronische speeltje koopt. Laat je echter niet onder druk zetten en denk goed na of een verzekering voor je tablet überhaupt zinheeft.

Als je een goedkoop apparaat hebt gekocht, is de extra bescherming het meestal niet waard. Voor een apparaat tot ongeveer €300 betaal je ongeveer €50 per jaar aan verzekering. Na 3 jaar heb je dus al de helft van de aanschafprijs geïnvesteerd. Bij schade moet je, afhankelijk van de aanbieder, zelfs een eigen risico voor de reparatie opnemen. De som van de betalingen en een eventueel eigen risico kan al snel de waarde van het apparaat overschrijden.

U moet er ook rekening mee houden dat u bij totaal verlies niet het volledige aankoopbedrag van uw tablet terugkrijgt. De verzekering is veeleer gebaseerd op de huidige waarde, d.w.z. zij bepaalt hoeveel uw apparaat momenteel in de winkel kost. Dit betekent dat u na 3 jaar mogelijk slechts 40% van de oorspronkelijke prijs van de verzekeringsmaatschappij ontvangt.

Daarom is een tabletverzekering meestal alleen de moeite waard voor duurdere apparaten, zoals een nieuwe iPad van Apple of een van de duurdere apparaten van Samsung. Bij diefstal kan een verzekering ook voor goedkope apparaten de moeite waard zijn.

2 De hoogte van het verzekerde bedrag is afhankelijk van uw apparaat.

Mann mit Tablet in der Hand
De hoogte van het verzekerde bedrag is afhankelijk van de kosten van uw toestel.

Het specifieke premiebedrag hangt af van de waarde van uw apparaat. Hoe duurder het apparaat, hoe duurder de verzekeringspremies zullen zijn.

Je kunt vooral geld besparen als je een aanbieder kiest die je de juiste vergoeding geeft zonder eigen risico. In onze test was dit onze testwinnaar Friendsurance. Andere verzekeraars zijn in vergelijking goedkoper, zoals Schutzbrief24, maar vragen wel een eigen risico op de schade.

Een andere optie is om bij schade een eigen risico op te geven. Dit kan de verzekeringspremies verlagen. Als er echter schade ontstaat, zult u die zelf moeten betalen.

De kosten voor uw materieelverzekering worden meestal jaarlijks verrekend. Andere verzekeraars, zoals Axa, houden de kosten echter ook maandelijks in.

3 Deze voordelen zijn opgenomen in de verzekeringen

Tablet mit kaputtem Bildschirm
Als het scherm gebarsten is, keert de laptopverzekering uit.

Hoewel de verschillende aanbieders meestal kleine verschillen hebben in hun uitkeringen, dekken ze allemaal de volgende schade:

 • Schokken, breuk of valschade
 • Kortsluiting en overspanning
 • Vloeistofschade (behalve bij gesprongen leidingen)
 • Schade door brand of explosie
 • defecte aansluitingen
 • storingen op het display

Slechts enkele verzekeraars dekken schade veroorzaakt door externe factoren, zoals vandalisme of batterijschade. Ook vorst- of koudeschade wordt niet altijd gedekt.

4. diefstalbescherming moet apart worden geboekt

Dieb bricht in Haus ein
De meeste verzekeringsmaatschappijen vergoeden eenvoudige diefstal niet.

Voor het grootste deel lijkt een verzekering voor de tablet erg goedkoop. Dat komt omdat de diefstalbescherming, die vooral belangrijk is als je de tablet onderweg gebruikt, apart moet worden geboekt. Maar er zijn een paar dingen om hier rekening mee te houden.

De meeste verzekeringsmaatschappijen betalen niet bij eenvoudige diefstal. Dit is een diefstal die plaatsvindt door louter onoplettendheid van de verzekerde, bijvoorbeeld als u uw apparaat onbeheerd achterlaat of de auto waarin het apparaat zich op dat moment bevond niet op slot was. Alleen de verzekeraars Onlineversicherung.de en Sofortschutz dekken ook eenvoudige diefstal.

Gaat de diefstal echter gepaard met een inbraak in de woning of in het voertuig, dan dekken alle verzekeraars dit. In het geval van een auto is het echter belangrijk dat de tablet in de kofferbak of het handschoenenkastje was opgeborgen en dat het voertuig was afgesloten. Als de tablet zichtbaar was, kunnen er geschillen ontstaan en kunnen betalingen worden geweigerd.

Let op: Meld een inbraak eerst bij de politie en neem dan zo snel mogelijk contact op met uw verzekeringsmaatschappij.

Als u kiest voor diefstalbescherming bij uw tabletverzekering, lees dan de kleine lettertjes. In sommige gevallen zult u het misdrijf zelf moeten bewijzen. Dat kan lastig zijn als het de vraag is of u uw tablet wel veilig bij u had.

In deze gevallen geldt de tabletverzekering niet

Internationale verzekering

Alle aanbieders dekken ook schade in het buitenland, ongeacht waar u naartoe reist. Reist u echter naar een crisisgebied en is er schade door oorlog of terreur, dan dekt de tabletverzekering u niet.

De tabletverzekering geldt ook niet overal. In principe wordt uitkering geweigerd voor schade veroorzaakt door:

 • opzet
 • oneigenlijk gebruik
 • ongeoorloofde reparaties
 • softwarefouten of virussen
 • oorlog of terreur
 • gesprongen leiding
 • verlies van gegevens of software
 • misbruik van de kaart na diefstal (uitzondering: Schutzbrief24)
 • vandalisme

Daarnaast geldt de tabletverzekering niet als de schade het gebruik niet belemmert – bijvoorbeeld als de verf afbladdert. Ook schade aan slijtende onderdelen zoals oplaadbare batterijen of accu’s is meestal niet gedekt. Als u uw tablet laat liggen, vergeet of verliest, dekt de tabletverzekering dit ook niet.

Daarnaast is de tabletverzekering niet bedoeld om de wettelijke garantieverplichting te vervangen. Dit is een wettelijke bescherming die 24 maanden geldt voor schade die buiten uw schuld is ontstaan. In dergelijke gevallen moet de fabrikant betalen en niet de verzekeraar.

Opmerking: Er bestaat ook de fabrieksgarantie. Deze is echter individueel vormgegeven wat betreft periode en lengte en geldt meestal bij hardwarefouten.

6. de opzegtermijnen zijn verschillend

Kündigung
Lees het contract voor de exacte opzegtermijnen.

De opzegtermijnen verschillen per provider. U kunt uw contract altijd opzeggen bij een premieverhoging of na een reparatie. In de meeste gevallen krijg je dan naar rato de premies terug die je teveel hebt betaald.

Anders komen de volgende gevallen voor:

 • De verzekering eindigt na afloop van de contractueel vastgelegde minimumtermijn.
 • Als er geen looptijd is vastgelegd, kunt u per maand opzeggen. Bij Friendsurance kunt u zelfs per dag opzeggen.
 • Als het contract automatisch wordt verlengd, moet u eraan denken vroeg genoeg op te zeggen. Meestal is de termijn 3 maanden voor de verlenging of 3 maanden voor het einde van het kalenderjaar.

Wil je alleen opzeggen omdat je een nieuw toestel hebt, dan kunnen de verzekeringsmaatschappijen de premies ook gewoon aanpassen.