Hoewel ze vergelijkbare namen hebben en grotendeels zijn gebaseerd op dezelfde broncode, zijn er belangrijke verschillen tussen Chrome en Chromium. In dit artikel laten we zien welke dat zijn en hoe de twee browsers toch met elkaar verbonden zijn.
Inhoudsopgave
1 De verschillen tussen Chrome en Chromium

Chromium is een opensourceproject dat veel van de broncode van Google Chrome beschikbaar stelt onder de BSD-licentie. Chrome zelf is niet open source; de gebruiksvoorwaarden verbieden expliciet het wijzigen en kopiëren van de binaire versie.
Visueel verschillen de twee browsers nauwelijks van elkaar, alleen het logo van Chromium is in subtiele blauwtinten, terwijl dat van Chrome de typische kleuren van Google weergeeft.
Chromium mistechter enkele onderdelen die wel aan Chrome zijn toegevoegd:
- Adobe Flash (PPAPI)
- Ondersteuning voor AAC, H.264 en MP3 (Chromium gebruikt alleen open codes zoals Theora of Vorbis)
- Google Update Service (voor Chrome)
- Automatische deactivering van extensies (als ze niet beschikbaar zijn in de Chrome Web Store)
- Bugrapporten naar Google sturen
- Automatisch bijwerken
De PDF-viewer, voorheen alleen beschikbaar in Chrome, is nu geïntegreerd in Chromium. Het op Apple Quicktime gebaseerde“mp4“-formaat daarentegen moet achteraf worden aangepast.
2 Chrome vs Chromium: geen ondersteuning voor iOS-apparaten
In tegenstelling tot Chrome is Chromium niet gericht op eindgebruikers, maar vooral bedoeld voor ontwikkelaars. Delen ervan zijn ook te ontdekken in andere browsers, zoals Opera of Vivaldi. Bovendien is bijna elke Android-browser (bijvoorbeeld Amazon Silk) ook gebaseerd op Chromium.
Intussen bestaan er een groot aantal andere producten die gebaseerd zijn op Chromium. Deze “spin-offs” worden “forks” genoemd. De bekendste vertegenwoordigers zijn bijvoorbeeld de beveiligde browser Comodo Dragon of de communicator Flock.
Chromium kan worden uitgevoerd op Windows, Linux, MacOS of Android, maar is niet compatibel met iOS-apparaten. Het heeft een eigen HTML renderer genaamd “Blink”, die speciaal voor het project is ontwikkeld. Deze interpreteert de broncode van de webpagina’s en geeft deze vervolgens weer.
Goed om te weten: Microsoft is van plan zijn browser engine voor Edge te vervangen door Chromium. Dit betekent dat van de bekende browsers alleen Firefox en Safari in de toekomst “onafhankelijk” zullen zijn.