De slimme woning wordt stilaan een realiteit: de genetwerkte woning biedt schijnbaar ongekende mogelijkheden om het comfort, de veiligheid en de efficiëntie te verhogen. Als u momenteel overweegt zelf een smart home-systeem aan te schaffen, moet u eerst een aanbieder kiezen. Google Home is al beschikbaar, Amazon heeft de afgelopen maanden succes gevierd met de “Echo”. Een smart home heeft iets meer nodig dan intelligente assistenten en luidsprekers, maar deze systemen bieden nog steeds een goede basis. Het kan echter de moeite waard zijn om te wachten op de Apple HomePod die is aangekondigd voor begin 2018. Ook nu al kunnen je eigen vier muren slimmer worden gemaakt met accessoires van het succesvolle bedrijf uit Cupertino. Waar liggen de verschillen?
Inhoudsopgave
Eenvoudig te bedienen: Apple HomeKit
Allereerst rijst natuurlijk de vraag wat zo’n systeem überhaupt kan: de klassieker is lichtbediening via de smartphone, maar ook slimme schakelaars, ramen of thermostaten kunnen in huis worden geïntegreerd. Onder de naam “HomeKit” zijn al heel wat compatibele accessoires voor de Apple kosmos beschikbaar, die met de Home-app kunnen worden aangestuurd. Ook beveiligingscamera’s kunnen worden geïntegreerd, zodat je kunt zien wie er net heeft aangebeld zonder naar de deur te hoeven gaan – ook als je onderweg bent.
De garagedeuren kunnen eenvoudig worden geopend zonder de auto te hoeven verlaten. Zoals typisch is voor Apple worden hoge eisen gesteld aan de compatibiliteit; de applicatie is eenvoudig te gebruiken. Met een paar veegbewegingen kan bijvoorbeeld worden gecontroleerd of het raam in de woonkamer nog open staat. Het potentieel van de smart home wordt snel duidelijk: consequent uitgerust met intelligente sensoren kan snel worden gecontroleerd of de verlichting in een kamer is vergeten of een elektrisch apparaat nog werkt. Het klassieke toepassingsvoorbeeld is het gezin dat niet meer weet of het fornuis en het strijkijzer na het hectische vertrek voor de vakantie nog wel waren uitgeschakeld. Veel branden worden eigenlijk veroorzaakt door vergeten elektrische apparaten en daarom mocht naast het aspect comfort en elektriciteitsbesparing ook de veiligheid zeker niet ontbreken – vooral omdat alarmsystemen natuurlijk ook gecombineerd kunnen worden met HomeKit.
Wat Google Home doet
Ook Google Home biedt vergelijkbare functies en maakt tegelijkertijd bediening via spraakopdrachten via de slimme speaker mogelijk. Ten opzichte van Apple HomeKit is de concurrentie zeker in het voordeel, maar Apple volgt over enkele maanden met zijn eigen HomePod-speaker.
Dus als je nu voor een van de twee systemen wilt kiezen, zou deze functionaliteit nauwelijks de doorslag moeten geven – vooral omdat Apple HomeKit natuurlijk ook via Siri kan worden bediend. Aan de andere kant zijn de verschillende standaarden meer een probleem, die ook voor beperkingen zorgen op het gebied van compatibiliteit. Vooral populaire producten zoals de slimme Hue-lampen van Philips zijn compatibel met beide systemen, maar er zijn nog steeds beperkingen. U kunt daarom het beste van tevoren bekijken welke specifieke producten u wilt aanschaffen en vervolgens overwegen welk systeem voor u geschikt is, van het slimme stopcontact tot de sensor voor de kwaliteit van de kamerlucht tot de IP-camera. Daarbij moet natuurlijk worden opgemerkt dat voor Apple HomeKit ook een iPhone of iPad nodig is.
Uw eigen Smart Home oplossing als alternatief?
De oplossing zou wel eens kunnen zijn om niet te vertrouwen op een systeem van de gevestigde fabrikanten en je eigen Smart Home samen te stellen. De al genoemde Philips Hue-lampen hebben bijvoorbeeld een eigen bridge die een verbinding met de router mogelijk maakt. In combinatie met een goedkope slimme luidspreker zoals de Amazon Echo Dot kunnen al veel functies worden gebruikt zonder grote investeringen te hoeven doen. De zelfgebouwde oplossing is vooral interessant als je alleen geïnteresseerd bent in bepaalde aspecten – bijvoorbeeld de bediening van enkele elektrische apparaten via een slim stopcontact of de bediening van de verlichting. Wie het hele huis intelligent wil maken en gebruik wil maken van de huidige technische mogelijkheden, zal hoe dan ook zeer grote investeringen moeten doen.
Conclusie: de netwerkwoning biedt veel potentieel
Uiteindelijk wordt het dus duidelijk: de slimme woning biedt een aantal spannende mogelijkheden die het wonen binnen de eigen vier muren nog veiliger en comfortabeler maken. Er kunnen bijvoorbeeld presets worden aangenomen zodat met één druk op de knop een “bioscoopsfeer” wordt gecreëerd: het home cinema systeem wordt ingeschakeld, de lichten worden gedimd en de rolluiken worden neergelaten. Een dergelijk ontwerp kan worden bereikt met compatibele producten voor systemen zoals Google Home of Apple HomeKit; als alternatief kunt u echter ook zelf uw Smart Home samenstellen van verschillende aanbieders. Het verschil is echter dat je mogelijk verschillende apps nodig hebt om het te besturen.