De FritzBox configureren – de juiste manier!

Wilt u uw FritzBox instellen, maar weet u niet precies hoe dat moet? Geen probleem! In deze gids leggen we stap voor stap uit hoe je je Fritzbox instelt. Steeds meer mensen gebruiken thuis een …

De FritzBox configureren – de juiste manier!

Fritzbox einrichten
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. De FritzBox configureren – de juiste manier!
Kan ik een gastentoegang instellen voor het WLAN met de Fritzbox?

Ja, u kunt een gastentoegang instellen voor het WLAN met een Fritzbox. Met een gastaccount kunnen bezoekers verbinding maken met uw WLAN zonder dat ze toegang krijgen tot andere delen van uw netwerk.

Kan ik de Fritzbox ook instellen als repeater?

Ja, het is mogelijk om een Fritzbox als repeater in te stellen. Een repeater is een apparaat dat het bestaande Wi-Fi signaal versterkt en uitbreidt om een betere dekking te bieden in gebieden waar normaal gesproken geen goede ontvangst is.

Kan ik een FritzBox instellen met een smartphone?

Ja, het is mogelijk om een FritzBox in te stellen met een smartphone. AVM biedt een mobiele app genaamd Fritz!App Fon, die beschikbaar is voor iOS en Android. Met deze app kunt u uw FritzBox direct vanaf uw smartphone instellen en beheren.

Wilt u uw FritzBox instellen, maar weet u niet precies hoe dat moet? Geen probleem! In deze gids leggen we stap voor stap uit hoe je je Fritzbox instelt.

Steeds meer mensen gebruiken thuis een Fritzbox. Ze stellen hem graag zelf in. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden, zodat je de volledige functies kunt gebruiken. Deze gids zal u helpen tijd en moeite te besparen bij het activeren van uw Fritzbox.

U leert hoe u uw Fritzbox installeert, hoe u een WLAN instelt, welke instellingen u moet maken en welke andere functies uw Fritzbox heeft. Binnenkort kunt u uw Fritzbox optimaal gebruiken.

Wat uw nieuwe Fritzbox kan

Heb je net een nieuwe Fritzbox gekocht? Hier laten we je kennismaken met enkele van de belangrijkste functies van je Fritzbox.

Eenmaal geactiveerd kan uw Fritzbox worden gebruikt als router en modem om uw internetverbinding over uw hele huis te verspreiden. U kunt verschillende apparaten tegelijk aansluiten en een WLAN-netwerk opzetten dat u, uw familie of gasten kunnen gebruiken.

Bovendien kan uw Fritzbox worden gebruikt als repeater om het bestaande Wi-Fi-signaal te versterken en het bereik ervan te vergroten. Dit is vooral handig als het in bepaalde delen van uw huis moeilijk is om een sterk signaal te ontvangen.

U kunt uw Fritzbox ook gebruiken als mediaserver om muziek, video’s en foto’s op uw apparaten af te spelen. Zo kunt u gemakkelijk en comfortabel uw mediabibliotheek afspelen op alle apparaten in uw huis.

Daarnaast kan uw Fritzbox ook gebruikt worden als IP-telefoonsysteem. Hiermee kunt u bellen en gebeld worden via het internet zonder dat u een apart telefoonsysteem nodig heeft.

Dit is echter slechts een selectie van de vele functies die uw Fritzbox biedt.

Fritzbox-aktivieren
Fritzbox model

Uw Fritzbox activeren – de eerste stappen

Uw Fritzbox aansluiten

Het aansluiten van uw Fritzbox is de eerste stap om het toestel te activeren. Hier vindt u instructies voor de juiste installatie van uw Fritzbox:

 1. Sluit de voeding aan op de Fritzbox en steek deze in een stopcontact.
 2. Sluit een Ethernet-kabel aan op de WAN-poort (meestal geel gemarkeerd) van de Fritzbox en de DSL-modem of kabelmodem.
 3. Sluit een andere Ethernet-kabel aan op de LAN-poort (meestal zwart of groen gemarkeerd) van de Fritzbox en de computer of een ander netwerkapparaat waarop u de installatie wilt uitvoeren.
 4. Zet de DSL-modem of kabelmodem en de computer aan en wacht tot ze volledig zijn opgestart.
 5. Zet de Fritzbox aan. De Power LED (groen) moet gaan branden. Als de DSL-LED (groen) oplicht, betekent dit dat er een verbinding met de DSL-modem tot stand is gebracht. Als de WLAN LED (blauw) oplicht, betekent dit dat het WLAN geactiveerd is.
 6. Open een webbrowser op uw computer en voer het adres http://fritz.box of http://192.168.178.1 in om toegang te krijgen tot de gebruikersinterface van de Fritzbox.

Vaak vindt u in de verpakking en bij het aansluiten ook een extra installatiewizard die u begeleidt bij de activering van uw Fritzbox.

Het is belangrijk op te merken dat de verbindingsmethode en de LED-indicatoren kunnen verschillen naargelang het model en de firmwareversie. Het is daarom raadzaam de instructies van de fabrikant te lezen om ervoor te zorgen dat de aansluiting correct wordt uitgevoerd.

Fritzbox-konfigurieren
Configuratie van de Fritzbox

Het internet correct instellen

Wilt u ervoor zorgen dat uw internettoegang correct is ingesteld wanneer u uw Fritz!Box aansluit? Hier zijn enkele zaken waar u rekening mee moet houden.

Zorg ervoor dat u een actieve internetverbinding van uw provider heeft en dat alle aansluitingen en kabels goed zijn aangesloten. Noteer uw toegangsgegevens, zoals gebruikersnaam en wachtwoord, die u van uw provider hebt ontvangen om er zeker van te zijn dat u deze tijdens de installatie kunt gebruiken.

Controleer of uw provider een bepaald internetprotocol gebruikt (bijv. PPPoE of DHCP) en zorg ervoor dat de Fritzbox dienovereenkomstig is geconfigureerd.

TIP: Voor veel instellingen kan de instellingenwizard in de Fritzbox u helpen om de juiste instellingen te vinden en te definiëren.

De firewall instellingen zijn bijzonder belangrijk voor het internet en uw gegevens. Zorg ervoor dat de firewall instellingen van de Fritzbox correct zijn geconfigureerd om een veilige verbinding te garanderen.

Ook de DNS-instellingen zijn erg belangrijk voor het correct instellen van uw internetverbinding. Ook hier helpen setup wizards u om de beste instellingen voor u uit te zoeken en te definiëren.

INFO: DNS staat voor Domain Name System en is een dienst die het mogelijk maakt domeinnamen (bijv. www.example.com) om te zetten in IP-adressen (bijv. 192.168.0.1). Hierdoor kunnen verzoeken worden doorgestuurd naar het juiste adres. Het is een hiërarchisch en gedistribueerd systeem dat de toewijzing van domeinnamen aan IP-adressen mogelijk maakt.

Entspanntes einrichten der Fritzbox mit dem Einrichtungsassistenten
Ontspannen instellen van de Fritzbox met de setup wizard

Zorg er ook voor dat u de laatste firmwareversie gebruikt, zodat u de nieuwste functies en beveiligingsupdates kunt krijgen en gebruiken.

Het is belangrijk dat u de tijd neemt en de instructies zorgvuldig volgt, waarbij u op uw gemak door de verschillende instellingen navigeert. Dit zal ervoor zorgen dat het internet correct wordt ingesteld.

TIP: Bij problemen kunt u altijd hulp vragen aan de fabrikant of uw internetprovider.

WLAN-instellingen configureren

Het configureren van uw draadloze instellingen is een belangrijke stap bij het instellen van uw Fritzbox, omdat u hiermee uw draadloze netwerk kunt instellen en beheren. Hier volgen enkele stappen voor het configureren van uw draadloze instellingen:

Open een webbrowser op uw computer en voer het adres http://fritz.box of http://192.168.178.1 in om toegang te krijgen tot de gebruikersinterface van de Fritzbox.

Log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Ga vervolgens naar “WLAN” in de gebruikersinterface en selecteer “Draadloos netwerk”. Hier kunt u de WLAN-instellingen zoals SSID (netwerknaam), codering en wachtwoord configureren.

Onder het sub-item “Security” kunt u de gewenste coderingsmodus selecteren (bijv. WPA2-Personal).

U kunt hier ook uw WLAN-wachtwoord wijzigen. Voer daarvoor een wachtwoord voor het WLAN in en klik op “Toepassen”. In het subitem “WLAN-instellingen” kunt u ervoor zorgen dat de WLAN-radio geactiveerd is. Klik op “Toepassen” om de instellingen op te slaan.

U kunt de kanaalinstellingen ook bewerken in de Fritzbox-instellingen. Als u problemen heeft met storing of slechte ontvangst, kunt u de kanaalinstellingen van uw Fritzbox wijzigen. U kunt dit doen onder “WLAN” > “Radiokanaal”.

Het WLAN moet nu op alle belangrijke punten zijn ingesteld en klaar zijn voor gebruik. Let erop dat er afhankelijk van het FRITZ!Box-model en de firmwareversie verschillen in de werking kunnen zijn.

Instellen met uw smartphone

U wilt uw Fritzbox met uw smartphone instellen? Geen probleem! Het is niet zo moeilijk als het op het eerste gezicht lijkt. Volg gewoon deze stappen en je hebt je Fritzbox in een mum van tijd succesvol verbonden met je smartphone.

Allereerst moet je je smartphone verbinden met het WLAN-netwerk van de Fritzbox. Ga hiervoor naar het WLAN-menu in de instellingen van je smartphone en zoek naar beschikbare netwerken. Wanneer je het WLAN-netwerk van de Fritzbox hebt gevonden, kun je verbinding maken met het bijbehorende wachtwoord.

Open vervolgens uw browser en voer het adres “fritz.box” in. U wordt dan gevraagd om in te loggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u deze nog niet weet, kunt u ze vinden op de onderkant van uw Fritzbox of in de documentatie.

Fritzbox mit dem Smartphone einrichten
Uw Fritzbox instellen met uw smartphone

Zodra u succesvol bent ingelogd, wordt u doorgestuurd naar de gebruikersinterface van Fritzbox. Hier vindt u verschillende instellingsmogelijkheden, zoals WLAN-instellingen of het instellen van internettoegang. Zodra u uw smartphone met succes hebt ingesteld, zou u toegang tot het internet moeten hebben en uw Fritzbox via uw smartphone moeten kunnen bedienen.

Een tip: er is ook een app van AVM genaamd “Fritz!App WLAN” die de installatie kan vergemakkelijken. Met deze app kunt u uw Fritzbox gemakkelijk onderweg bedienen en beheren. Download de app gewoon uit de App Store of Google Play en installeer hem op uw smartphone.

Geavanceerde instellingen

WLAN-gasttoegang instellen met de Fritzbox

Om een WLAN gasttoegang op een Fritzbox te activeren, kunt u de onderstaande stappen volgen:

 1. Open uw browser en voer in de adresbalk de URL “fritz.box” in.
 2. Log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.
 3. Klik op “WLAN” in het menu.
 4. Klik op “Gasttoegang”.
 5. Activeer de gasttoegang door het vakje “Gasttoegang activeren” aan te vinken.
 6. Kies een naam en wachtwoord voor de gasttoegang.
 7. Klik op “Toepassen” om de instellingen op te slaan.

Na deze stappen zou de gasttoegang van de Fritzbox geactiveerd moeten zijn en kunnen gasten in uw netwerk verbinding maken met de naam en het wachtwoord dat u hebt gekozen. Merk op dat gasttoegang los staat van de hoofdnetwerkinstellingen, dus gasten hebben geen toegang tot uw privé-netwerk en kunnen niet op het internet, tenzij u hen dat toestaat. U kunt ook andere beveiligingsfuncties opnemen.

U kunt bijvoorbeeld voorkomen dat alle apparaten na een bepaalde tijd toegang krijgen tot het gastaccount, waarna ze opnieuw een wachtwoord moeten invoeren.

Uw Fritzbox als repeater gebruiken

Om uw Fritzbox als repeater te gebruiken, moet u enkele instellingen maken.

Een repeater wordt gebruikt om het WLAN-signaal in afgelegen gebieden van uw huis te versterken. U kunt hiervoor uw Fritzbox gebruiken of een externe repeater kopen.

Zorg er eerst voor dat beide Fritzboxen, de repeater en de hoofdbox, in hetzelfde netwerk zitten. Roep vervolgens de gebruikersinterface van uw repeater Fritzbox op door in de adresregel van uw browser “fritz.repeater” in te voeren. Log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Fritzbox-installieren
WLAN-toegang instellen

Klik nu op “Systeem” en vervolgens op “Fritz!Repeater”. Kies als bedrijfsmodus “Repeater”. U hebt nu van uw router een repeater gemaakt. Klik dan op “Nu zoeken” en wacht tot uw hoofd-Fritzbox wordt weergegeven. Selecteer hem uit de lijst met gevonden apparaten.

Voer het wachtwoord voor het WLAN van de hoofd-Fritzbox in en klik op “Verbinden”. De repeater moet nu verbinding maken met het WLAN. Na een succesvolle verbinding klikt u op “Apply” (toepassen) om de instellingen op te slaan.

Nu zou uw Repeater-Fritzbox het WLAN-signaal van uw hoofd-Fritzbox moeten kunnen ontvangen en versterken. U kunt dit controleren door verbinding te maken met het WLAN in afgelegen delen van het huis en de signaalsterkte te controleren.

Wat u moet weten wanneer u uw Fritzbox installeert

De Fritzbox bestaat in verschillende modellen en biedt u veel verschillende functies en toepassingen.

Om uw Fritzbox met het internet te verbinden, zijn een paar stappen nodig. Deze omvatten het gebruik van een Ethernet-kabel om de verbinding te maken en het instellen van de internetverbinding door uw toegangsgegevens in te voeren en alle noodzakelijke instellingen voor de installatie van de Fritzbox te maken.

Een belangrijk onderdeel is ook het instellen van het WLAN en het kiezen van een veilig wachtwoord. U kunt ook het WLAN-signaal optimaliseren door het minst drukke radiokanaal te kiezen en het coderingstype te wijzigen.

Let er ook altijd op welk Fritzbox-model u gebruikt, want de afzonderlijke stappen kunnen per model en firmwareversie verschillen. Als u op een bepaald punt in het activerings- en instellingsproces vastloopt, kunt u de fabrikant of uw internetprovider om advies vragen.

Gerelateerde berichten