Een vreemde taal leren: hoe nuttig zijn online cursussen?

In Duitsland leren kinderen, afhankelijk van het schooltype, al op jonge leeftijd een tweede of derde vreemde taal, zodat ze hun weg kunnen vinden in een steeds internationaler wordende wereld. Maar hoe zit het met …

Een vreemde taal leren: hoe nuttig zijn online cursussen?

frau mit fahnen und laptop
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. Een vreemde taal leren: hoe nuttig zijn online cursussen?

In Duitsland leren kinderen, afhankelijk van het schooltype, al op jonge leeftijd een tweede of derde vreemde taal, zodat ze hun weg kunnen vinden in een steeds internationaler wordende wereld. Maar hoe zit het met degenen die na de school nog een vreemde taal willen leren? In deze tekst vergelijken we bij wintotal.de verschillende manieren om een vreemde taal te leren en geven we u verdere waardevolle tips om op koers te blijven.

Wat zijn de verschillende manieren om een vreemde taal te leren?

Er zijn verschillende manieren om een nieuwe taal te leren. De bekendste zijn cursussen aan hogescholen of avondscholen, privélessen, online cursussen of via een app.

Welke leermethoden zijn efficiënt om een nieuwe vreemde taal te leren?

Vaste periodes uittrekken om te studeren en te oefenen. Je documenten op orde houden en een net vocabulaire bijhouden zijn het halve werk bij gestructureerd leren.

Waarvoor dienen taalcertificaten?

Certificaten kunnen worden gebruikt om het taalniveau te bepalen. Dit kan nuttig zijn voor bijvoorbeeld studie of werk.

1e vreemde taal leren: een vergelijking van de bekendste methoden

gruppe lernt gemeinsam neue sprachen
Taalcursussen brengen mensen met hetzelfde taalniveau bij elkaar.

Er zijn verschillende vormen van taalcursussen. Cursussen aan universiteiten of in aparte taalscholen zijn meestal groepscursussen, wat betekent dat je samen met anderen in een klas leert. Natuurlijk kun je ook een privéleraar inhuren, die zich aanpast aan jouw individuele behoeften.

Online taalcursussen bieden zowel groeps- als individuele lessen. U kunt de tijd, het budget en de leraar kiezen die voor u het beste werken. Een groot voordeel van online cursussen is dat ze plaatsonafhankelijk zijn, wat betekent dat u overal cursussen kunt volgen. De veelal internationale selectie van docenten geeft je bovendien de mogelijkheid om op elk gewenst moment lessen te boeken.

Om je te helpen beslissen over je taalcursus, hebben we de voor- en nadelen van de verschillende cursusopties op een rijtje gezet:

Type cursus Voor- en nadelen
Universiteit
 • Voordelen: Voor ingeschreven studenten zijn deze cursussen vaak zeer betaalbaar en kunnen gemakkelijk in het lesrooster worden geïntegreerd.
 • Nadelen: Locatie-afhankelijk en vaak vroege deadlines.
Taalschool
 • Voordelen: Tijden die ook haalbaar zijn voor werkende mensen
 • Nadelen: Mogelijke reisafstand
Eén-op-één onderwijs
 • Pro: Persoonlijke aandacht die voldoet aan uw individuele behoeften
 • Nadelen: hogere kosten
Online cursussen
 • Voordelen: Flexibiliteit van tijd, naleving van uw persoonlijke budget en locatie-onafhankelijk leren
 • Nadelen: Gebrek aan persoonlijk contact


Opmerking
: We laten apps voor vreemde talen buiten dit artikel. Als je er meer over wilt weten, verwijzen we je naar ons artikel over dit onderwerp.

2 De 4 belangrijkste aspecten van het project vreemde talen leren

Het leren van nieuwe talen is geen gemakkelijke taak. Hoe een dergelijke taak het best kan worden aangepakt, wordt in het volgende hoofdstuk uiteengezet.

2.1 Doelstellingen

Voordat u een vreemde taal leert, moet u duidelijk zijn over uw bedoelingen. Wat wilt u bereiken? Gaat het om begrijpend luisteren, iets kunnen schrijven of wilt u beter leren spreken? Als u weet wat u wilt, kunt u gerichter werken en kan uw docent u beter ondersteunen.

2.2 Kosten

Het is natuurlijk altijd belangrijk om na te gaan wat je je kunt en wilt veroorloven en wat niet. De prijzen voor privéleraren liggen meestal hoger dan voor groepscursussen. Om je een globaal idee te geven van wat je kunt verwachten te betalen, hebben we een klein overzicht voor je samengesteld:

 • Universiteit: vaak gratis voor studenten of voor kleine bedragen van ongeveer 40€ voor een heel semester.
 • Avondschool: vaak doorlopende cursussen met maandelijkse kosten, ca. 50€ per maand
 • Privédocenten: ongeveer 40€ per uur
 • Online cursussen: ongeveer 10 euro per uur of bijvoorbeeld cursussen van vier weken voor ongeveer 300 euro.

2.3 Organisatie en tijdsbeheer

grafik kalender termine planen
Houd het overzicht met to-do lijsten en agenda apps
.

Om een vreemde taal goed te leren, is het belangrijk om bij de les te blijven. Goed timemanagement en organisatie zijn essentieel. We hebben een aantal handige tips op een rijtje gezet om je te helpen de boel op orde te houden:

 • Gebruik woon-werkverkeer of huishoudelijke taken om naar audiotaken te luisteren.
 • Maak bewust tijd vrij voor uw taken: Maak vaste afspraken
 • Structureer uw werk met to-do lijsten en herinneringstools
 • Leer gemakkelijker woordenschat met apps of leersoftware.

2.4 Ondersteunende methoden

Eenextra manier om je taalvaardigheid te verbeteren is altijd hetgebruik van andere media. Het kan bijvoorbeeld helpen om films en series te kijken in de taal die je wilt leren – als vangnet kun je altijd de ondertiteling meelopen. Ook boeken, tijdschriften of radio/podcasts bieden grote mogelijkheden om te leren spreken. Zo kunnen zelfs vrij zware onderwerpen, zoals grammatica, op een speelse manier en met een zekere funfactor worden behandeld.

Ook het uitwisselen van ideeën met een tandempartner is een beproefde methode om te leren spreken. Hierbij krijg je een soort penvriend wiens moedertaal de taal is die je wilt leren. Je kunt dan met je partner schriftelijk of in een videogesprek het spreken en vooral het luisteren oefenen. Op deze manier kun je actief in gesprek gaan en snel nieuwe dingen leren. 3.

3. kijk uit naar de afgifte van een taalcertificaat

sprachniveau holzkloetze
Je kunt officiële taalcertificaten krijgen. Het taalniveau varieert van A1 tot C3.

Natuurlijk ken je je persoonlijke vorderingen het beste zelf, maar je kunt je ook baseren op officiële eisen. Afhankelijk van het niveau wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende taalniveaus. Die gaan van A1 (beginner) tot C2 (expert). Of het nu gaat om Duits, Spaans of Japans, over het algemeen kan worden gesteld dat alles in de B-klasse, dat wil zeggen B1 en B2, een basiskennis van een taal beschrijft.

Erkende certificaten kunnen belangrijk zijn, vooral om professionele redenen, omdat ze aanleiding kunnen zijn voor een baan. Certificaten kunnen tegelijk met de start van een taalcursus worden geboekt of zelfstandig worden behaald. Bekende Engelse taalcertificaten zijn bijvoorbeeld het Cambridge Certificate en de TOEFL. Er zijn echter veel verschillende certificaten voor verschillende talen.

4 Verdere vragen over het leren van een vreemde taal

Tot slot gaan we in op enkele vragen die kunnen rijzen over het goed leren van een vreemde taal.

4.1 Wanneer moet je beginnen met het leren van een vreemde taal?

De aanleiding voor het leren van een nieuwe taal kan heel verschillend zijn. Sommigen willen beter leren spreken om persoonlijke redenen, bijvoorbeeld voor vakanties in het buitenland. Anderen hebben vreemde talenkennis nodig voor een nieuwe baan of een verblijf in het buitenland. Een bepaald taalniveau is ook een voorwaarde voor semesters in het buitenland tijdens je studie. In principe moet u beseffen dathet leren van een vreemde taal tijd en discipline vergt. Dus als je het momenteel druk hebt, moet je afwegen of het de moeite waard is om aan een cursus te beginnen.

4.2 Is het beter om alleen of in een groep te leren?

Voor velen is het gemakkelijker om met anderen te studeren, omdat het groepsgevoel een motiverende factor kan zijn. Anderen hebben rust nodig om effectief te leren.

Tip: Waarom probeert u het zogenaamde ‘co-working’ niet eens uit? Hierbij komen meerdere mensen samen en werkt iedereen aan zijn eigen individuele taken.

4.3 Hoe blijf je gemotiveerd?

etappen zur spitze
Een nieuwe taal leren is een marathon, geen sprint. Neem alle tijd die je nodig hebt.

In het begin kun je het moeilijk vinden om vol te houden, vooral omdat het even kan duren voordat je je eerste successen kunt noteren. Hetmotto hier is: raak niet ontmoedigd! Stel jezelf kleine podiumdoelen die realistisch zijn om te bereiken. Dit zal u vele kleine succesmomenten opleveren en u zult beetje bij beetje dichter bij uw doel komen.

Gerelateerde berichten