Problemen met netwerk- en internetverbindingen onder Windows oplossen

Der Artikel stellt vier Lösungsmöglichkeiten für Netzwerk- und Internetprobleme unter Windows vor.

Problemen met netwerk- en internetverbindingen onder Windows oplossen

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Netwerk
  6. »
  7. Problemen met netwerk- en internetverbindingen onder Windows oplossen

Het scala aan mogelijke oorzaken voor een niet werkende netwerk- of internetverbinding is groot en in extreme gevallen kunnen problemen alleen worden opgelost door een volledige herinstallatie. Windows zelf biedt echter helpers die de meeste problemen kunnen oplossen. In het volgende artikel presenteren we vier mogelijke oplossingen voor netwerk- en internetproblemen.

1. netwerkproblemen oplossen voor LAN en WLAN

Windows zelf kan de meeste veel voorkomende netwerkproblemen oplossen als u de Network Troubleshooter helper vraagt dit te doen, maar veel gebruikers zijn zich hier niet eens van bewust.

Opmerking: Als u een WLAN-verbinding gebruikt, moet u deze eerst uitsluiten als bron van de fout (slechte of geen ontvangst) en de computer met een kabel op de router aansluiten.

Onder Windows 10 is de netwerk troubleshooter te vinden in de instellingen onder “Netwerk en Internet”.

Netzwerkproblembehandlung
Netwerk troubleshooter

Dezelfde probleemoplosser zit ook in Windows 7 of Windows 8, daar verborgen in het Configuratiescherm onder Netwerk- en deelcentrum als “Problemen oplossen” of in het item “Problemen oplossen”.

Probleme mit Netzwerk beheben
Problemen met netwerk oplossen

De module Netwerkproblemen oplossen diagnosticeert netwerkproblemen en lost ze zelf op. Daartoe probeert de wizard eerst een netwerk en een internetverbinding tot stand te brengen en – als dat niet lukt – eventuele fouten te corrigeren. Als internettoegang mogelijk is, kunnen andere problemen worden gespecificeerd.

Windows-Netzwerkdiagnose
Windows netwerkdiagnose

2. netwerk reset

Een andere methode om netwerkproblemen te verhelpen is het resetten van de netwerkinstellingen. Deze maatregel zorgt ervoor dat alle instellingen rond netwerkadapters en netwerkcomponenten volledig opnieuw worden geïnitialiseerd en bestaande instellingen worden overschreven.

De functie “Netwerk resetten” is ook in Windows 10 te vinden in de netwerkinstellingen helemaal onderaan als tekstlink.

Netzwerk zurücksetzen
Reset netwerk

Voordat de functie wordt gestart, wordt de gebruiker nogmaals geïnformeerd over wat de functie precies doet.

Netzwerk zurücksetzen
Reset netwerk

Voor Windows 7 of Windows 8 bestaat de functie “Netwerk resetten” niet als knop. U kunt echter als beheerder het netwerk resetten via de opdrachtregel met de opdrachten

netsh int ip reset catalogus c:\resetlog.txt

netsh winsock reset

om het internetprotocol (TCP/IPv4) te resetten naar de oorspronkelijke staat. Als alternatief biedt Microsoft het hulpprogramma NetShell voor Windows XP tot Windows 8.1 waarmee u TCP/IP kunt resetten.

NetShell-Dienstprogramm
NetShell utility

3. IP-adres en DNS handmatig toewijzen

Eigenlijk moet een client in het netwerk een IP-adres en de DNS-naam toegewezen krijgen via een router en DHCP.

Wat is DHCP?

Het Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) is een communicatieprotocol waarmee de netwerkconfiguratie zoals IP-adres, gateway en DNS-server door een server (meestal de router in huis) aan de clients in het netwerk wordt meegedeeld.

Helaas werkt dit om verschillende redenen niet altijd. U kunt dit zelf controleren door in de opdrachtregel het commando ipconfig in te voeren. Windows geeft een lijst van alle netwerkadapters en toont hun verbindingseigenschappen.

IP-Informationen
ipconfig

Als de IP-toewijzing werkt, vindt u onder IPv4-adres een adres uit de adresruimte van de router, hier in het voorbeeld 192.168.1.X (0-255) en de standaardgateway draagt het IP van de router zelf. Staat hier echter een IP met andere informatie, dan heeft Windows geen IP van de router ontvangen en zichzelf een adres toegewezen. Dit betekent dan weer dat Windows geen toegang heeft tot het netwerk van de router, noch tot de internetverbinding.

IP-Adrese ohne Router
Onjuiste IP-instelling

De redenen voor dit wangedrag zijn legio en niet altijd eenvoudig vast te stellen. De eenvoudigste manier is daarom om IP en DNS handmatig toe te wijzen.

Ga hiervoor onder Windows 7 en Windows 8x naar het Netwerkcentrum in het Configuratiescherm en klik op de link “Adapterinstellingen wijzigen”.

Adaptereinstellungen ändern
Adapterinstellingen wijzigen

U krijgt een lijst met alle netwerkadapters in het volgende venster.

Netzwerkadapter
Netwerkadapters

Onder Windows 10 kunt u hetzelfde venster bereiken via “Netwerk en internet” in de instellingen en hier achter de vermelding “Adapteropties wijzigen”.

Zoek de LAN- of WLAN-verbinding die u momenteel gebruikt en schakel via het contextmenu naar de eigenschappen ervan.

Eigenschaften des Netzwerk-Adapters
Eigenschappen van de netwerkadapter

Selecteer hier het IPv4-protocol en klik vervolgens op Eigenschappen.
Wijs in het volgende venster handmatig een IP-adres toe uit de adresruimte van de router en voer het IP van de router in voor de standaard gateway en DNS-server.

Wat zijn DNS-server en standaardgateway

De DNS-server is nodig voor het omzetten van domeinnamen in een IP-adres en is als het ware een soort telefoonboek voor het internet, aangezien servers als Google.de of wintotal.de via een IP-adres worden aangesproken, maar wij kunnen namen beter onthouden dan nummers. In thuisnetwerken wordt deze taak meestal overgenomen door de router, die ook als standaardgateway fungeert en bemiddelt tussen het lokale netwerk (LAN) en het externe netwerk (WAN).

Manuelle IP-Vergabe
Handmatige IP-toewijzing
Privé IP

Voor private, niet-openbare netwerken worden de IP-bereiken van 192.168.0.0 tot 192.168.255.255 vrijgegeven. Als u via de router een adresbereik voor uw netwerk definieert, zou dat dus bijvoorbeeld 192.168.1.1 tot 192.168.1.255 kunnen zijn, en het subnetmasker zou dan 255.255.255.0 zijn. Meer informatie vindt u in onze tip over het correct handmatig toewijzen van IP-adressen.

In ons voorbeeld gebruiken we een IP tussen 192.168.1.2 en 192.168.1.255. U mag geen actueel gebruikte IP-adressen gebruiken. Een blik op de DHCP-instellingen van de router zal u helpen het juiste IP te vinden.

IP-Bereich
IP range

Tip: Met het handmatig toewijzen van een IP en DNS en gateway konden we vaak de fout oplossen dat een netwerk werd weergegeven als “Unidentified network” en er geen verbinding mee kon worden gemaakt.

Nicht identifiziertes Netzwerk
Ongeïdentificeerd netwerk

4. reset de firewall instellingen

Tot slot kunnen instellingen en filters op de Windows firewall ook de oorzaak zijn van problemen met het netwerk of internet.

U kunt de instellingen daarom eenvoudig resetten met het commando

netsh advfirewall reset

commando in de opdrachtregel als beheerder. Als alternatief kunt u in het configuratiescherm onder Windows Defender Firewall of Windows Firewall een knop “Standaardinstellingen herstellen” vinden, waarmee alle instellingen worden gereset.

Firewall Standard wiederherstellen
Firewall standaard herstellen

Conclusie

De hier gepresenteerde opties zouden de meeste netwerk- en internetproblemen moeten oplossen. Er zijn echter nog andere oorzaken en mogelijkheden, zoals het gebruik van internetbeveiligingssuites of firewalls van derden die met hun eigen programmaonderdelen het netwerkverkeer kunnen blokkeren. Defecte netwerkdrivers of vrij banale defecte hardware (kabels, routers) kunnen ook de oorzaak zijn. Het enige wat hier helpt is speurwerk en, in geval van twijfel, een image back-up van het systeem met daaropvolgende herinstallatie van Windows. Als de fout hier is verholpen, is het opsporen van het defecte systeem meestal niet zinvol.

Gerelateerde berichten