Crowdtesting is een snelle en flexibele methode om hoogwaardige en functionele software op de markt te brengen, omdat het ontwikkelaars en bedrijven de mogelijkheid biedt hun digitale producten door echte gebruikers onder reële omstandigheden te laten testen. De teststrategie kan worden gebruikt vanaf het begin van het ontwikkelingsproces en is mogelijk gedurende de gehele softwarelevenscyclus. In dit artikel leggen we uit hoe crowdtesting werkt en hoe een typische test wordt uitgevoerd. Ook vertellen we waar crowdtesting voor gebruikt wordt en of je er geld mee kunt verdienen.
Crowdtesting is het testen van digitale producten door een groot aantal doelgroepspecifieke gebruikers onder reële omstandigheden. Naast webwinkels worden ook apps, internettoepassingen, open source software en browsergames vaak getest. De term is afgeleid van de woorden crowdsourcing en software testing.
Crowdtesting wordt vooral gebruikt om webgebaseerde en mobiele tools en diensten te testen. Door het toenemende aantal verschillende eindapparaten op de markt wordt de methode dan ook steeds belangrijker, vooral voor bedrijven die op deze gebieden actief zijn.
Ja. Aangezien crowdtests meestal vergoed worden, kan men ook geld verdienen met het testen van software en andere digitale producten. De verdiensten zijn afhankelijk van de omvang van een test.
Inhoudsopgave
1. definitie en hoe het werkt: Wat is crowdtesting en waar wordt het gebruikt?
Crowdtesting is een op internet gebaseerde softwaretest die wordt uitgevoerd door een brede massa onafhankelijke testers onder reële omstandigheden. Op deze manier kunnen de functionaliteit en bruikbaarheid van een digitaal product (bijvoorbeeld een app of een webapplicatie) voor de internationale lancering worden gecontroleerd en zo nodig worden aangepast. Het doel is om de software te testen voor alle relevante besturingssystemen en eindapparaten.
Crowdtesting is dus een soort uitbestede kwaliteitsborging die aan het begin van het ontwikkelingsproces kan worden gebruikt en mogelijk is gedurende de hele levenscyclus van de software. De teststrategie is gebaseerd op zogenaamde crowdsourcing, waarbij een vrijwillig handelende gemeenschap (crowd) haar kennis en arbeid beschikbaar stelt voor de testtaken. Een grote meerwaarde ligt in de flexibiliteit, omdat de gebruikers op elk moment van de dag en ook in het weekend kunnen testen.
Door het toenemende aantal verschillende eindtoestellen op de markt wordt crowdtesting steeds belangrijker, vooral voor bedrijven die zich richten op de ontwikkeling van software voor mobiele toepassingen. Maar de teststrategie is ook een goed alternatief voor banken, overheden en in de gezondheidssector. Met de “massatest” kan namelijk niet alleen een grote verscheidenheid aan systemen en apparaten worden bestreken, maar krijgt de fabrikant ook snelle, zeer brede en onbevooroordeelde feedback van klanten en gebruikers. Bovendien bespaart de methode kosten omdat er geen testomgeving hoeft te worden opgezet en er voor in-house testen moet worden betaald.
Een nadeel is echter de extra tijd die voor crowdtesting nodig is vanwege het beheer (bv. definitie van taken of rapportage). Bovendien hangt de kwaliteit van de testresultaten sterk af van de bekwaamheid van de testers.
Hoe werkt een typische crowdtest?
Crowdtests worden meestal georganiseerd via communities die worden geleid door een ontwikkelaarsteam of een community manager. Een bedrijf adverteert een test op een internetplatform en geeft de nodige informatie door aan de gebruikers, die zich kunnen aanmelden of al tot een geselecteerde pool van testers behoren. Door het grote aantal testers omvat de crowd vaak niet alleen “gewone” gebruikers, maar ook IT-specialisten en zogenaamde power users.
Goed om te weten: Professionele aanbieders van crowdtesting hebben meestal een groot aantal geregistreerde testers die door hun deelname aan diverse tests al een overeenkomstige reputatie hebben opgebouwd.
Bedrijven hebben ook de mogelijkheid om bepaalde criteria op te geven die in een test speciale aandacht moeten krijgen. Tussen de testers en de ontwikkelaars staat vaak een tussenpersoon in de vorm van een projectmanager die verantwoordelijk is voor de documentatie en de kwaliteitsborging van de resultaten. Hij geeft een gedetailleerd verslag aan de productontwikkelaars, op basis waarvan passende verbeteringen worden aangebracht.
Decorrectie van systeemkritische fouten vindt onmiddellijk plaats. Het proces voor verdere wijzigingen kan echter enkele maanden in beslag nemen, afhankelijk van het aantal fouten en de omvang van de tests. Alle communicatie verloopt via het internetplatform. Een typische crowdtest duurt één tot drie dagen.
3. geld verdienen met crowdtesting jobs
Na afloop ontvangen de testers meestal een vergoeding. De verdiensten zijn afhankelijk van de omvang van een test. Hoe meer je moet testen, hoe meer geld je meestal krijgt.
Een ander belangrijk criterium in dit verband is ook je kwalificatie. Sommige tests vereisen specifieke doelgroepen die moeilijker te genereren zijn. In die gevallen is een hogere vergoeding bedoeld om een prikkel tot deelname te creëren. Naast geld belonen sommige bedrijven hun testers ook met bonussen of waardebonnen.
Goed om te weten: U moet de inkomsten uit uw crowdtesting-banen volledig fiscaal aangeven.
4 Het belang van crowdtesting voor SEO
Crowdtesting kan ook van invloed zijn op zoekmachineoptimalisatie (SEO), vooral als de websites zelf aan een test worden onderworpen. Als de webapplicaties worden getest op hits en toegankelijkheid, kunnen de hits de bezoekersstatistieken positief beïnvloeden en het verkeer doen toenemen. Bovendien kan crowdtesting natuurlijk ook bijdragen tot de gebruiksvriendelijkheid en zo de kwaliteit van een website verhogen, wat een algemeen positief effect heeft op de rangschikking van de pagina in de zoekmachine-index.