Wat enkele jaren geleden nog een utopie was, is in de huidige bedrijfswereld allang werkelijkheid geworden: steeds meer bedrijven beantwoorden met cloud-toepassingen en software-as-a-service aan de toenemende eisen van de digitalisering. Hier bereikt het internet in zijn gebruikelijke vorm echter al te snel zijn grenzen en daarom is een herbezinning noodzakelijk. Om de veiligheid en prestaties aan hun eigen behoeften te kunnen aanpassen, maken bedrijven daarom steeds vaker gebruik van speciale huurlijnen voor de verbinding met de publieke cloud.
Inhoudsopgave
Waarom het “gewone” internet niet volstaat
Het staat buiten kijf: de cloud heeft zich allang gevestigd als oplossing en instrument voor bedrijven. Het Handelsblatt meldt in een artikel dat het belang ervan in het Duitse bedrijfsleven blijft groeien: “Het aandeel gebruikers steeg in 2016 van 54 naar 65 procent op jaarbasis, maakte de digitale vereniging Bitkom dinsdag bekend. Ook de kloof tussen grote en kleine bedrijven is intussen verder verkleind, bleek uit een representatief onderzoek.” (Bron: http://www.handelsblatt.com/unternehmen/it-medien/bitkom-studie-cloud-nutzung-legt-in-deutschland-stark-zu/19515250.html) Steeds meer bedrijven verdiepen zich dus in de principes van de cloud en ontdekken hun individuele gebruiksmogelijkheden.
De focus is dus verschoven van eigen IT-infrastructuren naar cloud computing en efficiënte uitbesteding van middelen. De kosten van datacenters in eigen beheer zijn voor veel ondernemers een doorn in het oog, omdat voortdurend onderhoud, instandhouding en modernisering grote investeringen betekenen. Bovendien zijn datacenters in eigen beheer meestal niet flexibel genoeg en kunnen ze nauwelijks inspelen op individuele veranderingen. In plaats van een eenmalige en grote investering met een potentieel hoge inzet van financiële middelen, vertrouwen ondernemers nu steeds meer op aanpasbare kosten zoals die welke door clouddiensten mogelijk worden gemaakt. De beste voorbeelden op dit punt zijn cloud-toepassingen zoals Azure van Microsoft en ook Office 365.
De zorgen om naar de publieke cloud te gaan en geen gebruik te maken van een private cloud zijn de laatste jaren afgenomen. Toch wordt duidelijk dat het gebruik van gewone internetverbindingen vaak geen verstandige manier is om een bedrijf op de public cloud aan te sluiten. De redenen hiervoor zijn onder meer de volgende:
- Geen gegarandeerde prestaties
- Beveiligingszorgen
- Sterke prestatieschommelingen
Om dit te omzeilen en connectiviteit zowel betrouwbaar als veilig te maken, richten bedrijven zich nu op de integratie van speciale circuits.
“Dedicated cloud access dankzij eigen lijn
Het modewoord en de mogelijke oplossing in één is de woordcombinatie “Dedicated Cloud Access”, wat zich laat vertalen als “permanent toegewezen toegang tot de cloud”. Hierbij wordt een private verbinding gecreëerd waarbij het gebruik van clouddiensten niet meer via het publiek toegankelijke internet plaatsvindt. Dit zorgt niet alleen voor meer veiligheid en de best mogelijke gegevensbescherming, maar kan ook de gegarandeerde transmissiesnelheden verhogen en bescherming bieden tegen het uitvallen van de verbinding.
Bedrijven hebben hier verschillende mogelijkheden. Ze kunnen point-to-point verbindingen realiseren, een dienstverlener inschakelen of een eigen multiprotocol label switching platform gebruiken. Alle drie de opties zijn soms heel verschillend, maar ze hebben gemeen dat ze geen gebruik maken van het openbare netwerk.
Afhankelijk van het type verbinding en de lijn zijn tegenwoordig hoge transmissiesnelheden mogelijk. Vooral glasvezel biedt hier de beste voorwaarden en daarom wordt de uitbreiding van deze lijnvariant ook in Duitsland steeds meer gestimuleerd. Snelheden tot tien gigabit per seconde zijn hier niet ongewoon.
De juiste aanbieder kiezen
Ondernemers die hun bedrijf via een dedicated lijn op de publieke cloud willen aansluiten, moeten zich vooraf goed informeren. Het kan zijn dat individuele knooppunten niet gebruikt kunnen worden voor het gebruik van specifieke diensten, wat bij overhaaste beslissingen tot problemen kan leiden. In gesprekken met de huidige WAN-provider is het daarom van belang zich te richten op de mogelijke verbindingsoplossingen die al bruikbaar zijn en alle relevante toepassingen betreffen.
Vaak blijkt echter dat de eigen WAN-provider van het bedrijf niet in staat is om zelfstandig een verbinding met de publieke cloud te implementeren. Op dit punt hoeven de twee wegen echter niet per se uit elkaar te gaan, want het is goed denkbaar dat de provider een passende oplossing kan ontwikkelen door verstandige aankopen van verbindingen bij derde partijen. Is dit niet mogelijk, dan is het beste alternatief een verandering van provider. Hier moet vooraf worden nagegaan of de nieuwe provider voldoet aan de individuele eisen en behoeften van het bedrijf.
Bij het zoeken naar een provider spelen ook de beschikbaarheid van de verbinding en de kwaliteit ervan een belangrijke rol. Immers, eventuele storingen vormen, afhankelijk van hun omvang, een risico voor de productiviteit van het bedrijf. In dit verband biedt mpcservice.com een calculator om de downtimes van een bepaald aanbod te helpen bepalen.
Uiteindelijk is het aansluiten op de publieke cloud via een dedicated huurlijn dus een verstandige stap naar meer veiligheid, productiviteit en prestaties. Een doorslaggevende factor voor het succes van de aanpassing van de infrastructuur is echter altijd een planmatige aanpak en de selectie van geschikte providers die het gebruik van alle relevante diensten mogelijk maken.