Houd Bitcoin veilig: Tips voor het veilig bewaren van cryptocurrencies

Veel beleggers houden hun cryptocurrencies aan op online exchanges. Door toenemende hackeraanvallen, faillissementen en prijsschommelingen groeit echter ook de vraag naar alternatieve manieren om Bitcoin en co. veilig te bewaren. Net als andere activa in …

Houd Bitcoin veilig: Tips voor het veilig bewaren van cryptocurrencies

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Houd Bitcoin veilig: Tips voor het veilig bewaren van cryptocurrencies

Veel beleggers houden hun cryptocurrencies aan op online exchanges. Door toenemende hackeraanvallen, faillissementen en prijsschommelingen groeit echter ook de vraag naar alternatieve manieren om Bitcoin en co. veilig te bewaren. Net als andere activa in een kluis of kluis kunnen ook cryptocurrencies fysiek worden beschermd. In dit artikel leert u over de verschillende manieren om uw cryptocurrencies veilig op te slaan en waar u bij elke methode op moet letten.

Wat is een portemonnee?

Een portemonnee is software of hardware die cryptocurrencies opslaat en beheert. De munten zelf worden niet opgeslagen in de portemonnee, maar alleen de sleutels voor toegang.

Welke soorten portemonnees zijn er?

Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen hot wallets, die een continue verbinding met het internet hebben, en cold wallets, die niet of slechts zeer kort online zijn tijdens de overdracht.

Wat is een seed phrase?

Een seed phrase is een private hoofdsleutel in de vorm van een woordgroep die een onbeperkt aantal sleutelparen kan bevatten. De seed phrase kan worden gebruikt om de balans van uw portemonnee te herstellen, en dient dus als een soort automatische back-up. Als de seed phrase echter verloren gaat of vergeten wordt, is er geen manier om hem te herstellen.

1. hot wallets: bitcoin veilig online opslaan

Hot wallets zijn doorlopend verbonden met het internet, wat potentiële risico’s oplevert bij het gebruik ervan. Ze zijn meer geschikt voor beginners en beleggers die veel kopen en verkopen op cryptobeurzen. Maar ook mensen die snelle online betalingen of eenvoudige transacties willen doen (bijvoorbeeld bitcoin kopen) doen er goed aan een hot wallet te gebruiken.

1.1. bitcoin veilig opslaan met web wallets

Met een web wallet neemt een dienst van een derde partij (bijvoorbeeld een crypto-beurs) het beheer van de sleutels over. De dienst levert de interface voor toegang tot de rekening, waardoor er geen extra software nodig is en u zich geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid van uw eigen systeem.

Aangezien u als gebruiker echter niet zelf in het bezit bent van de munten, moet u erop vertrouwen dat de aanbieder ze ook nauwgezet zal beheren en ze op verzoek te allen tijde zal uitbetalen. Bovendien bieden web wallets meestal geen back-upmogelijkheid voor het sleutelpaar of de seed. Het veilig bewaren van uw toegangsgegevens is dus uitsluitend uw verantwoordelijkheid.

Goed om te weten: Multi-signature wallets, of kortweg multisig wallets, bevatten meer dan twee sleutels die door meerdere gebruikers worden gedeeld. Om een geldstroom te autoriseren, moet de hele gebruikersgroep akkoord gaan. Multi-signature wallets zijn een veilige vorm van opslag voor groepen of organisaties en worden ook vaak gebruikt door aanbieders van webportemonnees.

1.2 Mobiele portemonnees

Mobile Wallet auf einem Smartphone
Bitcoin veilig opslaan: Een mobiele portemonnee, zoals de app van Bitpanda, is niet uitsluitend geschikt voor het beheer van cryptocurrencies, maar kan worden gebruikt als een conventionele portemonnee.

Een mobiele portemonnee (bijvoorbeeld van Bitpanda) is een softwaretoepassing die wordt gebruikt voor cashloze betalingen op mobiele apparaten zoals smartphones of tablets. In tegenstelling tot desktop wallets zijn mobiele wallets in principe “licht”, vandaar dat ze ook wel SPV wallets (“Simple Payment Verification”) worden genoemd.

Er staat zelden veel geld op een mobiele portemonnee, dus zijn ze het meest vergelijkbaar met een gewone portemonnee. De toegangsfuncties verschillen van app tot app. Naast het beheer van munten zijn sommige tools ook geschikt, bijvoorbeeld voor online betalingen, als PayPal-vervanger, voor geldopnames, cashback of voor contactloze betalingen in winkels of restaurants.

1.3 Desktop portemonnees

Desktop wallets werken vergelijkbaar met mobiele wallets, maar de software wordt geïnstalleerd op een Linux of Windows computer en biedt een breder scala aan functies in vergelijking met de app. Aangezien de privésleutel van de desktop wallet op je hardware wordt opgeslagen, heb je volledige controle over je munten en hun veiligheid. Er zijn verschillende desktop wallets die vooral verschillen in hun gebruik van de blockchain:

  • Een “full node” wallet is een volledige kopie van de blockchain en vereist veel opslagruimte.
  • Een “light client” downloadt de blockchain niet volledig, maar synchroniseert ermee.

2. cold wallets: veilig bitcoin offline opslaan

Cold wallets worden beschouwd als een van de veiligste manieren om cryptocurrencies op te slaan omdat ze, in tegenstelling tot hot wallets, niet verbonden zijn met het internet of slechts heel kort verbonden zijn tijdens het overdrachtsproces. Ze zijn zeer geschikt voor beleggers die grote hoeveelheden munten veilig willen opslaan.

Goed om te weten: Bij een cold wallet treedt geen crypto-beurs op als beheerder, wat betekent dat de munten die erop staan eigendom zijn van de gebruiker zelf en dat alleen hij de sleutel heeft om er toegang toe te krijgen.

2.1 Hardware wallets

Een hardware-portemonnee kan worden gebruikt om offline transacties te ondertekenen. Ze zien eruit als een USB-stick of een externe harde schijf en worden gewoon aangesloten op de computer of smartphone. De privésleutel voor de munten wordt opgeslagen in de hardware van het apparaaten kan er niet uit worden overgebracht. Hardware wallets zijn niet alleen geschikt als veilige koude opslag voor grotere bedragen, maar kunnen ook worden gebruikt als hot wallets voor frequente transacties.

Bitcoin sicher aufbewahren im Hardware Wallet von Ledger
In principe kan elke commercieel verkrijgbare USB-stick worden omgezet in een hardware wallet, maar om redenen van veiligheid en betrouwbaarheid kun je beter gaan voor een dedicated model – bijvoorbeeld van de Franse fabrikant Ledger.

In principe kan elke gewone USB-stick of externe harde schijf worden omgezet in een hardware wallet zonder speciale beschermingsmaatregelen, maar dedicated hardware wallets bieden meer veiligheid en betrouwbaarheid. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de behandeling en opslag van gevoelige sleutels en voorzien van passende voorzorgsmaatregelen.

Een van de bekendste fabrikanten van hardware wallets is het Franse bedrijf Ledger. De nieuwste modellen, waaronder bijvoorbeeld de Ledger Nano X, kunnen handig via Bluetooth met de mobiele telefoon worden verbonden en via de bijbehorende app worden beheerd. Zo combineren ze de veiligheid van een hardware wallet met de gebruiksvriendelijkheid van een smartphone.

Goed om te weten: als uw hardware-portemonnee defect of gestolen is, is uw geld niet automatisch verloren. Met behulp van de tijdens de set-up gedefinieerde seed phrase kan het tegoed zo vaak als u wilt worden hersteld, ongeacht de valuta.

2.2 Papieren portemonnees

Paper Wallet mit Bitcoin
Een papieren portemonnee moet op precies dezelfde manier worden behandeld als een echt bankbiljet. Voor grotere bedragen moet hij daarom niet in de portefeuille worden bewaard, maar op een veilige plaats.

Een papieren portemonnee is niets meer dan een stuk papier waarop het Bitcoin-adres en de privésleutel staan geschreven. Het is meestal een combinatie van letters en cijfers en een QR-code. De privésleutel is meestal ook beveiligd met een wachtwoord (BIP 38 encryptie). Dit voorkomt dat iemand die de privésleutel ziet of scant, de portemonnee kan plunderen.

In principe moet een papieren portemonnee op dezelfde manier worden behandeld als een echt bankbiljet van hetzelfde bedrag. Papieren portemonnees met grotere investeringen moeten daarom niet in een portemonnee worden bewaard, maar op een veilige plaats (bijvoorbeeld in een kluis of een kluis).

Tip: Voor een constante beschikbaarheid raden wij aan de papieren portefeuille op verschillende plaatsen te bewaren, bijvoorbeeld bij een vertrouwenspersoon en een andere bij de notaris of in een kluis.

2.3 Hersenportefeuilles

Een hersenportemonnee is een wachtwoord of cryptografische privésleutel waarvoor geen fysieke of digitale registratie bestaat. In plaats daarvan slaat de gebruiker de mnemonische herstelzin op in zijn hersenen.

Hoewel een hersenportemonneeimmuun isvoor fysieke diefstal en online hacks, kan hij na de dood van de eigenaar worden vergeten of verloren gaan. Daarom worden ze niet aanbevolen als veilige portemonnee-optie.

Gerelateerde berichten