Toegang op afstand tot de FRITZ!Box – Hoe eenvoudig is het om toegang op afstand tot de FRITZ!Box in te stellen?

Mit dem FRITZBox Fernzugriff können Sie aus der Ferne nicht nur auf die FRITZ!Box selbst, sondern auch auf Anruflisten, Faxe, angeschlossene Datenspeicher und sogar Smart Home-Geräte zugreifen. Selbst ein VPN-Zugang ist dann mit Bordmitteln möglich.

Toegang op afstand tot de FRITZ!Box – Hoe eenvoudig is het om toegang op afstand tot de FRITZ!Box in te stellen?

VPN Zugang
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Netwerk
  6. »
  7. Toegang op afstand tot de FRITZ!Box – Hoe eenvoudig is het om toegang op afstand tot de FRITZ!Box in te stellen?

De populaire routers van AVM, zoals de hier bij 1&1 verkrijgbare FRITZ!Box 7490, bieden een groot aantal functies, waaronder toegang op afstand tot de FRITZ!Box thuis. Met deze toegang via internet kunt u niet alleen de router configureren en statusberichten bekijken, maar ook toegang krijgen tot Smart Home-functies of zelfs aangesloten USB-opslagapparaten gebruiken als uw eigen cloudoplossing. Zelfs VPN-toegang tot de FRITZ!Box en dus het thuisnetwerk is op afstand mogelijk.

In de volgende handleiding laten we u zien hoe u toegang op afstand op de FRITZ!Box instelt.

  • Met FRITZ!Box remote access kunt u ook op afstand toegang krijgen tot de FRITZ!Box en oproepen, faxen, spraakberichten, verbonden opslag en Smart Home-functies bekijken en gebruiken.
  • U kunt voor elke gebruiker bepalen tot welke functies hij toegang heeft. Zelfs onderhoud op afstand van de FRITZ!Box is op deze manier mogelijk.
  • Met een optionele VPN-verbinding heeft u zelfs toegang tot het thuisnetwerk. De installatie is echter niet helemaal eenvoudig.

1. de FRITZ!Box kan meer dan alleen een pure “router” zijn.

De FRITZ!Box 7490 en andere AVM-modellen, die vooral in Duitsland populair zijn, beschikken over veel functies waarvan de meeste gebruikers niet eens op de hoogte zijn. Naast de geïntegreerde faxfunctie, waarmee u via de FRITZ!Box ook faxen kunt verzenden en zelfs ontvangen, kan de FRITZ!Box bijvoorbeeld ook externe opslag als NAS in het thuisnetwerk verzorgen en zelfs als mediaserver worden gebruikt.

Maar dat is nog niet alles. In combinatie met Smart Home-functies heeft toegang op afstand tot de FRITZ!Box echt zin.

Voor veilige toegang tot het thuisnetwerk biedt de FRITZ!Box zelfs VPN-toegang, al is dat niet zo eenvoudig in te stellen. Maar daarover later meer.

2 Toegang op afstand tot de FRITZ!Box is zinvol voor de volgende doeleinden

Toegang op afstand tot de FRITZ!Box heeft verschillende voordelen. Naast het onderhoud op afstand van de FRITZ!Box kunt u op afstand gesprekken op de aangesloten telefoons bekijken, berichten op het antwoordapparaat beluisteren, ontvangen faxberichten bekijken. Als u Smart Home-apparaten gebruikt, kunt u deze via toegang op afstand bedienen en configureren, bijvoorbeeld een Smart Home-schakelaar activeren of de verwarming regelen.

Smart Home über MyFRITZ!
Smart Home via MyFRITZ!

Aangesloten gegevensopslagapparaten en het interne geheugen van de FRITZ!Box zelf kunnen op afstand worden gebruikt als een eigen cloud en gegevens kunnen van daaruit worden geladen of zelfs op afstand worden opgeslagen. Tot slot biedt volledige VPN-toegang zelfs volledige toegang tot het lokale netwerk via een beveiligde VPN-tunnel via het internet.

3 FRITZ!Box toegang op afstand: zo stelt u het in

Opmerking: De volgende instructies zijn gebaseerd op FritzOS 07.01 en kunnen afhankelijk van het model en de versie enigszins afwijken. AVM biedt voor oudere boxen vóór de FRITZ!Box 7490 geen update naar FritzOS 7.x meer aan.

Zet eerst de weergave op “Geavanceerd” zodat u alle opties en mogelijkheden van de FRITZ!Box kunt zien. U vindt de functie voor het wijzigen van de weergave onder het linker menu en kunt de weergave met één klik wijzigen van Standaard naar “Geavanceerd”.

Ansicht in der Fritz!Box ändern
Weergave wijzigen in de Fritz!Box

3.1 MyFRITZ! account aanmaken

Om de router van buitenaf te kunnen bereiken, moet het IP-adres ervan bekend zijn. Slechts weinig particuliere gebruikers krijgen van hun provider een vast IP-adres dat niet verandert.

Om de FRITZ! box echter van buitenaf te kunnen bereiken, moet u het IP-adres kennen dat tijdelijk aan uw aansluiting is toegewezen. De dienst “MyFRITZ!” zorgt hiervoor. De FRITZ!Box geeft het actuele IP-adres van uw internettoegang door aan uw MyFRITZ! account, zodat de router ook van buitenaf bereikbaar is.

In de eerste stap moet u daarom de FRITZ!box voor een MyFRITZ! account aanmelden via de interface van de router onder “Internet” -> MyFRITZ! account.

MyFRITZ!-Konto für den FRITZBox Fernzugriff anlegen
Registreren FRITZ!Box

Voer hier een van uw e-mailadressen in. AVM stuurt u dan een bevestigingslink.

Bestätigungsmail von AVM
Bevestigingsmail van AVM

Zodra u op de link hebt geklikt, is uw FRITZ!Box geregistreerd bij MyFRITZ! U wordt doorgestuurd naar een webpagina met “Registratie voltooid”.

MyFRITZ!-Konto einrichten
Uw MyFRITZ! account instellen

Daar kunt u vervolgens een “MyFRITZ! account” instellen.

MyFRITZ!-Kennwort für den FRITZBox Fernzugriff vergeben
Een MyFRITZ! wachtwoord instellen

Voer hier een veilig wachtwoord in dat u niet bij andere diensten of websites gebruikt. U kunt ook een persoonlijke tekst toevoegen als de dienst u geautomatiseerde mails stuurt.

Let op:Gebruik niet het wachtwoord van de FRITZ! box voor de MyFRITZ! toegang. Als de toegang via phishing e.d. in handen van derden zou vallen, hebben deze gebruikers ook direct toegang tot uw lokale FRITZ!Box en daarmee ook tot alle aangesloten computers en opslagmedia.

Wanneer alles voltooid is, komt u bij het invoermasker en kunt u zich met het gebruikte mailadres en het MyFRITZ! wachtwoord aanmelden bij MyFRITZ!

Einloggen bei MyFRITZ!
Inloggen bij MyFRITZ!

Als de aanmelding succesvol was, ziet u uw FRITZ!Box en alle andere bij MyFRITZ! geregistreerde apparaten in een statusvenster.

MyFRITZ! Informationen
Aangesloten apparaten in MyFRITZ!

3.3 MyFRITZ! internettoegang instellen

Als u in punt 3.1 uw FRITZ!Box ziet, kunt u zich weer lokaal bij uw router aanmelden.

Ga onder Internet naar “MyFRITZ! account”. U ziet nu het gekoppelde MyFRITZ! account, of de FRITZ! box daar is aangemeld en onder “MyFRITZ! internettoegang” het internetadres van de FRITZ! box, dat ook in het overzicht onder punt 3.1 te vinden is.

MyFRITZ! Internetzugriff einrichten
MyFRITZ! internettoegang instellen

Klik nu op “MyFRITZ! internettoegang instellen” om toegang op afstand tot de FRITZ!Box mogelijk te maken.

Na de klik wordt in de webinterface het internetadres weergegeven waaronder de aanmelding op afstand bij de lokale FRITZ!Box via MyFRITZ! nu mogelijk is (punt 1 in de schermafbeelding). Onder punt 3 wordt ook een gratis certificaat voor de FRITZ!Box via letsencrypt.org aangemaakt, zodat bij toegang tot de box geen beveiligingsmelding meer verschijnt.

MyFRITZ! Internetzugriff einrichten
MyFRITZ! internettoegang instellen

3.3 FRITZ!Box-gebruikers instellen voor toegang op afstand

Om FRITZ!Box-toegang op afstand mogelijk te maken, moet u een lokale “FRITZ!Box-gebruiker” instellen die zich op afstand bij de router mag aanmelden. Klik hiervoor op de knop bij punt 2 van de schermafbeelding.

FRITZBox-Benutzer für den FRITZBox Fernzugriff einrichten
Instellen van een FRITZ!Box gebruiker

Opmerking: Om veiligheidsredenen mag u hier niet hetzelfde wachtwoord gebruiken als voor de toegang “MyFRITZ!” onder punt 3.1.

Neuer FRITZ!Box-Benutzer
Nieuwe FRITZ!Box gebruiker

Zodra u een gebruiker heeft geautoriseerd, wordt deze weergegeven onder MijnFRITZ! internettoegang. Informatie over het aanmaken van extra gebruikers vindt u in punt 3.4.

Berechtigter Benutzer für den MyFRITZ!-Internetzugriff
Geautoriseerde gebruiker voor MyFRITZ! Internettoegang

Hiermee is de instelling van de toegang op afstand tot de FRITZ!Box lokaal afgerond.

3.4 Gebruikersrechten aanpassen, extra gebruikers aanmaken

De FRITZ!Box biedt ook een gebruikersbeheer, dat u vindt onder Systeem -> FRITZ!Box Gebruikers. Hier kunt u extra gebruikers aanmaken of bestaande accounts beheren.

Benutzerverwaltung
Gebruikersbeheer in de FRITZ!Box

Voor bestaande accounts kunt u bepalen welke bevoegdheden de gebruiker heeft. De volgende opties zijn beschikbaar

  • algemeen toegang vanaf internet toestaan
  • de instellingen van de FRITZ!Box bekijken en bewerken
  • spraakberichten, faxberichten en oproeplijsten bekijken of beluisteren
  • toestemming voor het gebruik van de FRITZ!App Fon via toegang op afstand
  • toegang verlenen tot de NAS-inhoud van de FRITZ!Box en ook machtigingen toekennen voor welke opslag en zelfs submappen alleen-lezen of ook schrijven toegankelijk zijn.

Opmerking: Om toegang te krijgen tot de gegevensopslag op de FRITZ!Box moet eerst de NAS-functionaliteit worden geactiveerd. Hoe dit precies in zijn werk gaat, staat beschreven in ons artikel “De FRITZ!Box als NAS en mediaserver gebruiken”.

Berechtigungen der FRITZ!Box-Benutzer für den FRITZBox Fernzugriff
Machtigingen voor FRITZ!Box-gebruikers

3.5 Videohandleiding voor het instellen van toegang op afstand tot de FRITZ!Box

In de volgende video van AVM wordt de instelling van de toegang op afstand met MyFRITZ! nog eens in detail uitgelegd:

4. toegang op afstand tot de FRITZ!Box

Nadat de installatie is voltooid, kunt u zich nu met elke pc buiten het lokale netwerk bij uw FRITZ!Box aanmelden.

Ga hiervoor naar de website myfritz.net en voer de toegangsgegevens in waarmee u zich de eerste keer onder punt 3.1 hebt aangemeld .

Einloggen bei MyFRITZ!
Aanmelden bij MyFRITZ!

U komt dan terug op de reeds bekende overzichtspagina uit punt 3.1.

Übersicht mit MyFRITZ!-Internetzugang
Overzicht met MyFRITZ! internettoegang

In het hier rood omlijnde gedeelte vindt u de URL’s waarmee u rechtstreeks verbinding kunt maken met uw FRITZ!Box. Er zijn twee verschillende toegangslinks: MyFRITZ! inter-access en IPv6-toegang.

Tip: Als u het internetadres onder “MyFRITZ! inter-access” als favoriet opslaat, kunt u in de toekomst zonder voorafgaande aanmelding bij “MyFRITZ” met de lokale FRITZ!Box verbinden, maar dit werkt alleen met een openbaar iPv4-adres.

De “MyFRITZ! inter-access” is alleen interessant als u van uw netwerkexploitant nog een IP4-netwerkadres krijgt. Vooral bij kabelnetwerken, die een DS-Lite tunnel gebruiken, kan men van buitenaf niet via een IPv4-adres bereiken.

Kabelzugang mit DS-Lite
Kabeltoegang met DS-Lite

Als u de link “MyFRITZ! interaccess” oproept en de router heeft geen openbaar IPv4-adres gekregen, krijgt u een waarschuwing.

Warnung, wenn keine IPv4-Adresse vorliegt
MyFRITZ herkent hier geen openbaar IPv4-adres van de router
.

In dit geval kunt u echter nog steeds verbinding maken met uw FRITZ!Box via de link “Doorsturen naar IPv6-adres”. MyFRITZ! stuurt u dan door naar de tweede link IPv6-toegang uit het overzicht.

4.1 Een ontbrekend IPv4-adres kan de oorzaak zijn dat MyFRITZ! voor u niet werkt

Als uw provider, bijvoorbeeld Vodafone, geen openbaar IPv4-adres meer aanbiedt voor particuliere klanten en u alleen een openbaar IPv6-adres krijgt, kunt u de lokale router alleen benaderen met apparaten die ook een IPv6-adres gebruiken. In het mobiele netwerk is dit bijvoorbeeld op het moment van dit artikel alleen mogelijk vanaf het Telekom-netwerk. Vodafone heeft de lancering eind 2018 uitgesteld tot de zomer van 2019. Ook zijn veel openbare hotspots en pc’s niet noodzakelijkerwijs geconfigureerd om een IPv6-adres te ontvangen. In dergelijke gevallen mislukt contact van buitenaf omdat de router simpelweg niet kan worden bereikt door het eindapparaat op afstand (smartphone, tablet, pc).

U kunt zelf testen of uw apparaat een IPv6-verbinding heeft via de website www.test-ipv6.com.

AVM heeft in het artikel “Kan MyFRITZ! worden gebruikt op een internettoegang met IPv6 / DS-Lite?” nogmaals op het probleem gewezen. Voor Vodafone-klanten bijvoorbeeld is de enige optie om over te stappen op een zakelijk contract, dat nog steeds een vast IPv4-adres toekent, maar uiteraard duurder is dan het tarief voor particuliere klanten.

Test auf IPv6- Konnektivität
Test voor IPv6-connectiviteit

4.2 Toegang tot MyFRITZ! via de webbrowser

Voordat u uiteindelijk op uw FRITZ!Box belandt, verschijnt er nog een melding die u wijst op een mogelijke veiligheidswaarschuwing bij toegang via https. Deze wordt geactiveerd door de browser via het in het begin aangemaakte certificaat, maar u kunt het vertrouwen.

Hinweis zur Sicherheitswarnung
Beveiligingswaarschuwing

De volgende stap is een invoermasker. Hier voert u de toegangsgegevens in voor de FRITZ!Box-gebruiker die u onder punt 3.3 hebt aangemaakt en onder punt 3.4 hebt geconfigureerd.

Anmeldung an FritzBox von extern
Toegang voor de FRITZ!Box-gebruiker

Na het inloggen bent u vervolgens via de webbrowser met de FRITZ!Box verbonden en hebt u toegang tot de functies waarvoor het account onder punt 3.4 is geautoriseerd.

MyFRITZ! im Browser
MyFRITZ! in de browser

In ons voorbeeld zien we alle oproepen en berichten, hebben we toegang tot de NAS-opslag van de FRITZ!Box, kunnen we WLAN, gasttoegang en WPS activeren, het antwoordapparaat bedienen en ook verbonden en aangesloten Smart Home-apparaten bedienen.

Met de knop “FRITZ!Box” rechtsboven heeft u ook direct toegang tot de vertrouwde interface van de FRITZ!Box of FRITZ!NAS.

FRITZ!Box-Zugriff über MyFRITZ!
FRITZ!Box toegang via MyFRITZ!

4.3 Mobiele toegang met de MyFRITZ App

Voor de toegang biedt AVM ook een MyFRITZ-app voor Android of iOS. Deze app biedt toegang tot de in punt 4 beschreven functies vanaf een smartphone of tablet onder een aangepaste interface.

MyFRITZ!App 2 in Google Play

MyFRITZ!App in de App Store

Nadat u de app voor de eerste keer hebt gestart, zoekt deze automatisch naar de FRITZ!Box in het lokale netwerk en vraagt om hetlokale inlogwachtwoord waarmee uw box is beveiligd.

De app leest daarmee de instellingen voor “MyFRITZ” uit en stelt automatisch de FRITZ!Box-gebruiker in die voor toegang op afstand is geautoriseerd. U hoeft alleen nog maar het wachtwoord in te voeren en u kunt vervolgens zowel lokaal als op afstand verbinding maken met de router, mits toegang technisch überhaupt mogelijk is (zie punt 4. 1).

MyFRITZ App auf dem iPhone
MyFRITZ App op de iPhone
MyFRITZ App auf dem iPad
De MyFRITZ App onderweg gebruiken op de iPad
MyFRITZ App auf dem iPhone
MyFRITZ App op de iPhone

Tip: De app werkt ook als u zich in het lokale netwerk bevindt, zodat u met mobiele apparaten gemakkelijker toegang hebt tot uw FRITZ!Box en de functies ervan.

5. VPN-toegang tot het thuisnetwerk instellen met de FRITZ!Box

Wat is VPN?

Met VPN-toegang (Virtual Private Network) wordt een netwerkverbinding tot stand gebracht tussen een lokaal en extern netwerk of computer via een gecodeerde internetverbinding met behulp van een VPN-tunnel. Bij een actieve VPN-verbinding gedraagt de computer op afstand zich alsof hij in het lokale netwerk is geïntegreerd, d.w.z. hij ontvangt een lokaal IP voor de verbinding en heeft ook toegang tot shares en bronnen van het lokale netwerk.

Met de FRITZ!Box is ook veilige VPN-toegang van buitenaf mogelijk. Dit betekent dat u niet alleen toegang hebt tot de functies van MyFRITZ, maar ook de externe pc of het mobiele apparaat in het thuisnetwerk kunt integreren, zodat u ook van buitenaf op lokale printers kunt afdrukken of toegang hebt tot shares van andere pc’s of een NAS.

Toegang alleen via lokale IP’s: Als u via VPN met het thuisnetwerk bent verbonden, kunt u alleen via de IP-adressen toegang krijgen tot netwerkbronnen, omdat deze in de Windows-netwerkomgeving via VPN niet worden weergegeven. Onthoud daarom het IP van de printer, NAS en andere shares of maak direct verbinding via IP in plaats van de netwerknaam, bijvoorbeeld 192.168.1.201 voor de NAS in plaats van \diskstation.

Zugriff über IP auf Netzwerkfreigaben

5.1 De FRITZ!Box configureren voor VPN-toegang

De eerste stap is het activeren van de MyFRITZ! internettoegang zoals beschreven in punt 3.2.

Hier vindt u echter geen optie voor VPN-toegang. Deze zit verborgen in het gebruikersbeheer onder Systeem -> FRITZ!Box Gebruikers. Per gebruiker kunt u aangeven of deze een VPN-verbinding met de FRITZ!Box tot stand kan brengen.

Benutzerberechtigung VPN
VPN moet voor elke gebruiker in het gebruikersbeheer worden geactiveerd

5.2 Configuratie van de clients voor VPN-toegang tot de FRITZ!Box

AVM biedt een aparte VPN-overzichtspagina voor externe toegang. Daar vindt u instructies voor het instellen van een VPN-verbinding met de FRITZ!Box onder Android, Apple iOS, MacOS en natuurlijk voor Windows. Zelfs de verbinding van twee FRITZ!Boxen via internet is in principe mogelijk met VPN.

VPN FRITZBox
VPN portal van AVM

Voor een VPN-verbinding is een openbaar IPv4-adres van de FRITZ!Box nodig: Om VPN-toegang van buitenaf tot de FRITZ!Box überhaupt te laten werken, moet deze via een openbaar IPv4-adres bereikbaar zijn. Dit is helaas niet mogelijk bij kabelproviders zoals Vodafone, die een DS-Lite-tunnel gebruiken. Zie voor meer informatie punt 4.1.

Terwijl de setup voor VPN via Android of VPN via iOS zonder externe tools mogelijk is, vereist de setup van de verbinding onder Windows twee extra programma’s: een VPN-client zoals FRITZ!Fernzugang en de tool FRITZ!Box-Fernzugang einrichten.

FRITZ! Remote Access is als download beschikbaar voor Microsoft Windows 10, Windows 8.x/Windows 7 in 64 bit en voor Windows 7/8 bit 32 bit.

FRITZ!Fernzugang
FRITZ!Remote Access

Als alternatief kunt u ook een andere VPN-client gebruiken, zoals de gratis Shrew Soft VPN Client, die niet specifiek voor Windows 10 is uitgebracht, maar ook probleemloos onder het systeem draait.

De VPN-verbindingsopties van Windows 10 kunt u daarentegen niet gebruiken, omdat de FRITZ!Box alleen IPSec XAuth gebruikt, maar Windows 10 een andere technologie.

5.3 FRITZ!Box remote access voor AVM VPN instellen

Naast de VPN-client, die uiteindelijk de verbinding tot stand brengt, moet de VPN-toegang voor Windows eerst met de software FRITZ !Box Remote Access Setup worden ingesteld en vervolgens als configuratiebestand in de FRITZ!Box worden geïmporteerd.

AVM heeft de volledige configuratie van een VPN-verbinding met de FRITZ!Box onder Windows met FRITZ!Remote Access in zijn stapsgewijze handleiding gedocumenteerd. Bovendien is er een gedetailleerde video over de installatie. Daarom zullen we het hier kort houden.

Fernzugang einrichten mit Tool
FRITZ!Box op afstand instellen

De FRITZ!Box-tool voor toegang op afstand vraagt stap voor stap naar alle noodzakelijke gegevens zoals de gebruiker, het MyFRITZ-adres voor internettoegang en de IP-reeks die aan de VPN-clients moet worden toegewezen.

Webadresse der FRITZ!Box aus den Angaben von MyFRITZ!
Webadres van de FRITZ!Box uit de gegevens van MyFRITZ!
IP-Einstellungen
IP-instellingen

In de laatste stap kunt u vervolgens de configuratie opslaan of per e-mail versturen.

Konfiguration speichern
Configuratie opslaan

U moet dit configuratiebestand nu in de FRITZ!Box importeren. Log hiervoor lokaal in op de box en ga naar Internet en vervolgens naar VPN.

VPN importieren
VPN importeren

Met de knop “VPN-verbinding toevoegen” kun je het eerder aangemaakte configuratiebestand importeren.

Import der VPN-Datei
VPN-bestand importeren

Na bevestiging importeert de FRITZ!Box de configuratie en toont vervolgens de geautoriseerde gebruiker in de VPN-verbindingen.

VPN Nutzer
VPN-gebruiker

In de laatste stap hoeft u alleen het configuratiebestand in het programma FRITZ!Box Remote Access te importeren en kunt u vervolgens via internet verbinding maken met uw FRITZ!Box.

FRITZFernzugang importieren
Configuratiebestand geïmporteerd in FRITZ!Remote Access

6. hoe de toegang op afstand weer te deactiveren

Als u de toegang op afstand niet meer nodig hebt of tijdelijk wilt uitschakelen, gaat u naar “MijnFRITZ! account” in het gedeelte “Internet” van de FRITZ!Box. Daar kunt u de toegang eenvoudig deactiveren door “MyFRITZ! actief voor deze FRITZ!Box” te deactiveren. De toegang kan later net zo gemakkelijk weer worden geactiveerd.

MyFRITZ! abschalten
MyFRITZ uitschakelen!

Gerelateerde berichten