Maak een vragenlijst online: De 4 beste tools voor uw enquête

Met behulp van een online enquête kan snel en eenvoudig de mening van een grotere doelgroep worden bepaald. Er zijn veel aanbieders op het internet waar u voor weinig of zelfs geen kosten vragenlijsten op …

Maak een vragenlijst online: De 4 beste tools voor uw enquête

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Maak een vragenlijst online: De 4 beste tools voor uw enquête

Met behulp van een online enquête kan snel en eenvoudig de mening van een grotere doelgroep worden bepaald. Er zijn veel aanbieders op het internet waar u voor weinig of zelfs geen kosten vragenlijsten op maat kunt maken en analyseren. Afhankelijk van de dienst zijn verschillende functies beschikbaar om te filteren en te vergelijken, waardoor ook zonder voorkennis dieper inzicht in de resultaten kan worden verkregen. In dit artikel laten wij u kennismaken met 4 online tools waarmee u online een vragenlijst kunt maken en evalueren en laten wij u in detail zien welke functies zij bieden.

Mogen de online enquêtetools ook commercieel gebruikt worden?

De enquêtetools uit dit artikel mogen – met uitzondering van Empirio, dat alleen voor privédoeleinden mag worden gebruikt – ook worden gebruikt voor commerciële enquêtes.

Kan ik de resultaten van mijn online enquête exporteren?

De meeste online enquêtetools bieden de mogelijkheid om de resultaten van uw online vragenlijst na evaluatie te exporteren naar Excel of PDF. Houd er echter rekening mee dat sommige aanbieders voor deze functie kosten in rekening brengen.

Moet mijn online enquête een privacyverklaring bevatten?

Aangezien de DGSVO (basisverordening gegevensbescherming) geen regeling terzake bevat, hoeft uw online vragenlijst geen afzonderlijke verklaring inzake gegevensbescherming te bevatten.

1. de 4 beste tools voor het maken van online enquêtes

1.1 Doodle

Doodle is een van de populairste en tegelijkertijd eenvoudigste tools waarmee u online een vragenlijst kunt maken zonder u te registreren. De dienst is vooral bedoeld voor het maken van afsprakenplanningen en is daarom ook ideaal voor het maken van vergaderingen. Met Doodle kunt u snel te weten komen wanneer medewerkers van andere afdelingen of bedrijven tijd hebben voor een vergadering. De dienst is echter niet geschikt voor klantenenquêtes.

Hiervoor maakt u in de webapp een afspraak aan met een naam en locatie en selecteert u verschillende afsprakensuggesties uit de agenda. Doodle genereert dan automatisch een link die u per e-mail naar uw collega’s kunt sturen. De evaluatie wordt gedaan door de computer en de resultaten worden automatisch weergegeven op de enquêtepagina. Indien gewenst kunnen deze ook geëxporteerd worden als Excel of PDF.

De basisversie van Doodle met de belangrijkste basisfuncties is gratis, de versies Pro en Team kosten respectievelijk 6,95 euro en 8,95 euro per maand.

1.2 LimeSurvey

LimeSurvey biedt de mogelijkheid om op open-source basis een enquêtetool te hosten. Naast uitgebreide gebruikersadministratie biedt de software ook tal van mogelijkheden voor het ontwerpen van eigen vragenlijsten.

U hebt de keuze uit in totaal 28 verschillende vraagtypes, die u naar wens en behoefte aan elkaar kunt klikken. In dit verband moet ook de meertaligheid worden benadrukt: in LimeSurvey kunt u anonieme enquêtes en checklists maken in meer dan 80 talen en ze eventueel in real time in meerdere talen tegelijk uitvoeren.

Het maken van vragenlijsten en 25 antwoorden per maand zijn gratis. U kunt meer krijgen met een upgrade naar een van de betaalde abonnementen (Expert voor 34 euro of Enterprise voor 74 euro).

1.3 SurveyMonkey

Dankzij het grote aantal functies kan SurveyMonkey ook worden gebruikt om complexere vragenlijsten te maken. Een totaal van 10 vragen voor maximaal 100 deelnemers is gratis en kan eenvoudig via e-mail of Facebook worden verstuurd. Het maken is heel eenvoudig en in een mum van tijd gedaan.

LimeSurvey is een PHP implementatie die werkt met MySQL, PostgreSQL en de Microsoft SQL database. De enquêtes kunnen ook worden aangepast aan de huisstijl en voorzien van eigen lettertypen, afbeeldingen of logo’s via de template editor. Tien kant-en-klare sjablonen worden reeds geleverd, andere sjablonen vindt u in het downloadgebied.

Voor gedetailleerde vragenlijsten moet u echter een van de Plus-, Gold- of Platinum-pakketten aanschaffen, die tussen de 30 en 99 euro kosten.

1.4 Empirio

Empirio is een online enquêteplatform dat gespecialiseerd is in wetenschappelijk onderzoek en zich dus vooral richt op studenten. Het gebruik is volledig gratis, maar mag alleen voor privé en niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

De enquête zelf heeft vooral betrekking op bachelorscripties en masterscripties. Empirio biedt in totaal meer dan 20 verschillende enquêtes en checklists. Naast de mogelijkheid om zonder registratie online een vragenlijst te maken, biedt de tool ook een aangesloten community waarmee je deelnemers kunt vinden. Het aantal deelnemers is onbeperkt.

De verkregen gegevens kunnen vervolgens worden geëxporteerd naar Excel, PDF of CSV. U vindt er echter geen ontwerp dat via CSS kan worden aangepast, zoals bijvoorbeeld mogelijk is bij Doodle of Survey Monkey.

2. online vragenlijsten maken: Waarmee moet u rekening houden als het gaat om gegevensbescherming?

Bij online enquêtes worden ook persoonsgegevens verzameld, zoals beroep, burgerlijke staat, nationaliteit, inkomen of e-mailadres. Deze zijn echter onderworpen aan strenge voorschriften inzake gegevensbescherming in dit land. Bij overtreding kunt u worden bestraft met een fikse boete.

Goed om te weten: Het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens zonder toestemming van de respondent is in het algemeen verboden volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR).

DSGVO-Datenschutz-Ordner
Volgens de GDPR is het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens zonder toestemming van de respondent in het algemeen verboden. U hebt echter nog steeds geen aparte verklaring inzake gegevensbescherming nodig voor uw online enquête
.

Daarom is het bijzonder belangrijk dat u uw online enquête niet alleen anoniem, maar ook in overeenstemming met de gegevensbescherming ontwerpt en vooraf een gegevensbeschermings- en toestemmingsverklaring van uw respondenten verkrijgt.

Hieraan zijn weer bepaalde eisen verbonden: Het moet vrijwillig worden ingediend en de respondent moet duidelijk worden geïnformeerd over de veiligheidsmaatregelen, de reden voor het indienen van de gegevens en de verdere procedure (d.w.z. wat er met de gegevens gebeurt na het indienen).

Bovendien moet de toestemming actief worden gegeven (bv. door op een vakje te klikken) en moet een specifiek doel voor de toestemming worden vermeld. Stilzwijgende toestemming door middel van een voorselectie is niet toegestaan. Er hoeft echter geen aparte verklaring inzake gegevensbescherming in uw online-enquête te worden opgenomen, omdat hiervoor geen overeenkomstige regeling in de DGSVO bestaat.

Gerelateerde berichten