In de zomer is er bijna niets fijner dan aan het eind van de dag te ontspannen op het terras of in de tuin. Dat is bijzonder goed te combineren met een nieuwe aflevering van je favoriete serie. Maar dan de teleurstelling: de video schokt, laadt niet goed en breekt af. Vervelend als de signaalsterkte van de router niet voldoende is. Maar geen nood, we laten je zien hoe je je WLAN-signaal kunt versterken.
De beste plaats is iets verhoogd op een centrale plaats in het huis of de flat. De router moet zo vrij mogelijk staan.
Dikke muren, glazen en metalen voorwerpen of andere technische apparaten belemmeren het WLAN-signaal.
Er zijn verschillende WLAN-versterkers zoals repeaters, powerline-adapters of mesh-netwerken waarmee het signaal tot grotere afstanden kan worden uitgebreid.
Inhoudsopgave
1. WLAN-signaal verbeteren voor mobiele vrijheid
Het is waarschijnlijk een van de meest praktische uitvindingen sinds het ontstaan van internet: Geen kabels meer door de kamer, vrij door het huis bewegen met je laptop, mobiele telefoon of tablet en overal draadloze internetontvangst. WLAN maakt het mogelijk.
Helaas werkt dit in de praktijk niet altijd zo soepel. Dikke muren, storende signalen en een te grote afstand tot de router leiden vaak tot problemen. Gelukkig zijn er een paar trucs die je kunt gebruiken om het WLAN-signaal te versterken en zo het bereik te vergroten.
1.1 Hoe werkt WLAN?
De WLAN-router ontvangt het internetsignaal via een kabel en stuurt de gegevens vervolgens via een radionetwerk naar de betreffende apparaten. Hij zendt het signaal in een bolvorm uit. Hoe verder je je van de rand van deze bol bevindt, hoe zwakker de ontvangst. Zodra je de radiozone verlaat, stopt ook het internet.
Het signaal dringt weliswaar ook door muren en andere obstakels heen, maar deze doen afbreuk aan de sterkte. Bovendien vermindert het aantal apparaten dat tegelijkertijd toegang heeft tot het netwerk de snelheid. Hoe meer mensen het WLAN actief gebruiken, hoe trager het wordt.
2. de optimale positie van de router
Een van de meest voorkomende redenen voor een slecht WLAN is een verkeerde positie van de router, waardoor het signaal wordt verzwakt of niet alle delen van de woning kan worden bereikt. Om het WLAN-signaal te verbeteren, helpt het vaak om de router te verplaatsen. U moet op deze eenvoudige regels letten:
- Plaats de router niet op de grond, maar in een verhoogde positie aan de muur of op een plank. Als dit niet mogelijk is, kan zelfs een kleine verhoging van boeken een positief effect hebben op het signaal.
- De router moet ook vrij staan, dus niet achter een kast, in de berging of in een vitrine.
- Zorg er ook voor dat de router centraal in de flat staat. Zo wordt het signaal gelijkmatig in alle richtingen uitgestraald.
Tip: Voordat je de positie van de router verandert, is het zinvol om het bereik te analyseren. Veel fabrikanten bieden speciale apps waarmee je dit kunt meten. Voor de Fritzbox is dat bijvoorbeeld de Fritz!App WLAN. Voor andere apparaten kunt u ook de gratis Android-app WIFI Analyzer gebruiken.
2.1 Storende factoren verwijderen en het WLAN-signaal verbeteren
Een router is natuurlijk afhankelijk van een stopcontact en een telefoonaansluiting en kan daarom niet zomaar overal geplaatst worden. Zoals gezegd zijn er ook enkele storende factoren zoals glas, elektrische apparaten of metalen voorwerpen die een negatieve invloed hebben op het WLAN-signaal. Soms helpt het al om de router niet naast dergelijke objecten te plaatsen. Dit zijn onder andere:
- Desktop PC
- Glazen deuren
- Aquaria
- Spiegels
- Magnetron
- Platte schermen
3. WLAN-norm en frequentie
Niet alleen de positie van de router, maar ook de hardware zelf kan van invloed zijn op de WLAN-sterkte. Veel routers gebruiken de 802.11g-standaard, waarmee slechts lage transmissiesnelheden worden bereikt. Nieuwere en vooral hoogwaardigere apparaten hebben al een hogere standaard zoals 802.11n of 802.11ac.
3.1 Radio op twee frequenties
Ook de frequentie die de router voor de gegevensoverdracht gebruikt, kan de WLAN-sterkte verbeteren. Nieuwere routers zenden uit op twee frequentiebanden (2,4 gigahertz- en 5 gigahertz-band). De oude 2,4 gigahertz-band is vaak overbelast, vooral in steden, omdat andere apparaten dit radiokanaal ook gebruiken en elkaar dus overlappen.
Maar let op: de 5 gigahertz-band heeft minder storingsbronnen en is sneller, maar heeft een kleiner bereik. In de instellingen van uw router kunt u eenvoudig kiezen welk kanaal hij moet gebruiken.
Hoe dit werkt met de Fritzbox als voorbeeld ziet u in de video:
Tip: Zorg ervoor dat de software altijd up-to-date is. Dit is ook algemeen aanbevolen voor de veiligheid, om bugupdates of nieuwe functies te ontvangen. Dit kan ook voordelen hebben voor de werking en de transmissieprestaties.
4 Het WLAN-signaal versterken met een repeater
Het WLAN-signaal kan niet altijd worden versterkt door de positie van de router alleen. Vooral in een grote flat met veel dikke muren komt op veel plaatsen slechts een zeer zwak signaal aan. In dat geval kan een WLAN-versterker, ook wel repeater genoemd, uitkomst bieden.
Dit zijn kleine apparaten die je gewoon in een stopcontact plaatst om het WLAN-bereik te vergroten. De gemiddelde prijs van een repeater ligt tussen de 20 en 30 euro en is dus een praktische en goedkope maatregel.
4.1 De repeater correct plaatsen
Om de repeater goed te laten werken, moet je hem natuurlijk op de best mogelijke plaats zetten. Hier gelden dezelfde regels als bij de router, d.w.z. plaats hem op een onbelemmerde plaats en niet naast voorwerpen die het radiosignaal kunnen verstoren. Als de repeater te ver van de router staat, zal hij geen signaal ontvangen; als hij te dichtbij staat, zal het bereik onvoldoende zijn.
Het beste is om de repeater te plaatsen op een plek waar het signaal al verzwakt is, maar nog sterk genoeg om versterkt te worden. Veel apparaten hebben een LED-indicator die de sterkte van de verbinding met het WLAN aangeeft, zodat u de optimale afstand tot de router kunt vinden.
Let op: hoewel een repeater het WLAN-signaal versterkt, vermindert hij de snelheid van het internet omdat het dataverkeer via een tweede apparaat moet worden gestuurd. Het gebruik van meerdere repeaters is daarom niet geschikt om het bereik over grote afstanden te vergroten.
4.2 WLAN-antenne voor een groter bereik
Als alternatief voor een repeater bestaan er ook speciale WLAN-antennes. Er zijn verschillende soorten, afhankelijk van het gewenste radiodekking. Sommige antennes kunnen het signaal in een bepaalde richting sturen, andere versterken het over het algemeen zoals een repeater. Voordat u een antenne koopt, kunt u zich dus het beste laten adviseren door een specialist die u de juiste oplossing voor uw probleem kan aanbevelen.
De meeste routers kunnen achteraf met een dergelijke antenne worden uitgerust, maar kijk voor de zekerheid vooraf in de handleiding van uw router.
5 Powerline- en mesh-netwerk
Als je je WLAN-signaal over grote afstanden wilt versterken, helpt zelfs een repeater niet. In dat geval zijn er powerline-adapters waarmee je je gegevens over de stroomleiding kunt sturen. Daarvoor sluit u één powerline-adapter aan op uw router en plaatst u een andere in een ander stopcontact in uw huishouden. De twee apparaten maken verbinding met elkaar en sturen de netwerkgegevens over de elektriciteitslijn.
Powerlines gebruiken verschillende frequenties en kunnen daarom interfereren met andere signalen zoals radiofrequenties of radiomuizen. Bovendien werkt de datatransmissie mogelijk niet goed met zeer oude elektriciteitsleidingen. Voor het overige is het een zeer praktische manier om het WLAN-signaal te verbeteren.
5.1 Mesh-netwerk voor nog meer bereik
Mesh-netwerken zijn een ander alternatief voor repeaters. Deze bieden het voordeel dat er een groot netwerk ontstaat door meerdere routers met elkaar te verbinden. In tegenstelling tot de repeater wordt de snelheid niet vertraagd omdat de gegevensbelasting zinvol wordt verdeeld.
De installatie is zeer eenvoudig en komt overeen met die van een conventionele router, behalve dat je bij een mesh-netwerk meerdere apparaten hebt. Hierdoor kun je echter een zeer groot bereik opbouwen. De technologie is echter nog relatief nieuw en daarom vrij duur. Bovendien bieden nog niet alle routers deze functie. Aanbieders van mesh-netwerken zijn bijvoorbeeld Google Wifi of de nieuwste generaties AVM Fritzboxen (vanaf FritzOS 7).