Centrale bediening – Dit zijn de huidige SmartHome mogelijkheden

Nu centrale elementen in de controle van de eigen woning (SmartHome) een steeds belangrijkere rol gaan spelen, is het mogelijk om hier precies in te spelen op de behoeften van de bewoners op het gebied …

Centrale bediening – Dit zijn de huidige SmartHome mogelijkheden

martHome, Einbruch, stockWERK @ Fotolia..com
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Netwerk
  6. »
  7. Centrale bediening – Dit zijn de huidige SmartHome mogelijkheden

Nu centrale elementen in de controle van de eigen woning (SmartHome) een steeds belangrijkere rol gaan spelen, is het mogelijk om hier precies in te spelen op de behoeften van de bewoners op het gebied van inbraakbeveiliging. Dit gebeurt bijvoorbeeld doordat het digitale systeem van de woning rechtstreeks via smartphones kan worden aangestuurd, wat de mogelijkheid biedt om zelf in te grijpen in gebeurtenissen.

Inbraakcijfers stijgen

Het aantal woninginbraken stijgt al jaren en klom in 2015 naar het hoogste niveau sinds de millenniumwisseling. Hierdoor neemt ook de vraag naar persoonlijke beveiligingssystemen toe. Naast passieve inbraakbeveiliging door speciaal beveiligde ramen, komen bewakingssystemen en automatische woningbediening, de zogenaamde SmartHome, steeds meer in de mode.

SmartHome van vele fabrikanten

Zo concentreert het RWE-concern zich momenteel met RWE SmartHome nog op het thema energie, terwijl routerspecialist AVM met zijn SmartHome-offensief al met meer mogelijkheden kan komen, bijv. intelligent schakelen of verwarmingskosten verlagen. Telekom daarentegen biedt met Magenta SmartHome een oplossing die naast “comfort” en “energie” ook rekening houdt met het gebied “veiligheid” en biedt bewegingsmelders en camera’s voor binnen en buiten, contactmelders op deuren en ramen of lichtscenario’s voor inbraakbeveiliging die met een druk op de knop mobiel en overzichtelijk kunnen worden aangestuurd. Wat hierbij opvalt is dat veel fabrikanten nog steeds hun eigen soep koken, zodat de oplossingen niet echt op elkaar aansluiten. Chip heeft de moeite genomen en de momenteel beschikbare oplossingen samengevat in een artikel met de titel “Smart home, luck alone”.

Besturing vanuit één bron

Aanbieders als Somfy daarentegen, waarvan de SmartHome-oplossing TaHoma Connect compatibel is met alle fabrikanten, hebben al op indrukwekkende wijze aangetoond wat er mogelijk is met SmartHome. Zij kunnen bijvoorbeeld elektrische dakramen en rolluiken laten sluiten bij spontane afwezigheid.

TaHoma® Connect
TaHoma® Connect van Somfy

Het enige dat niet toegankelijk is met de eigen bedieningssoftware is de voordeur, omdat het verantwoordelijke systeem zich momenteel nog in de ontwikkelingsfase bevindt.

Aanbeveling van de expert

Dat een dergelijk apparaat zeker nuttig kan zijn als het gaat om effectieve inbraakbeveiliging zonder al te grote investeringen op dit gebied, is bijvoorbeeld indrukwekkend bewezen door een test van de slotenmaker uit Frankfurt.

De bewaking van het huis

Mocht er ooit een inbraak plaatsvinden, dan zijn veel huiseigenaren (en ook de opsporingsinstanties) blij dat de beelden digitaal worden vastgelegd. Moderne bewakingscamera’s bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een stream te maken die via smartphone of tablet kan worden opgevraagd. In de handmatige modus kan de opname zelfs direct worden gestart als daar behoefte aan is. Anders sturen de apps van sommige fabrikanten zelfs direct een melding naar de smartphone, notebook of tablet als de geïntegreerde bewegingsmelder iets verdachts in de buurt van het huis zou hebben gedetecteerd. De prijs van dergelijke systemen is de laatste jaren weer aanzienlijk gedaald, waardoor het nu mogelijk is om ook met een kleiner budget gebruik te maken van deze extra bescherming.

Intrographic: © StockWerk – Fotolia.com

Gerelateerde berichten