Wie op internet zoekt naar een geschikt product voor zijn webhostingproject, komt onvermijdelijk op een bepaald moment de term “dedicated server” tegen. Dit verwijst naar een fysiek onafhankelijke server met een vast IP-adres, die gereserveerd is voor een specifieke klant of doel en die u kunt huren bij een overeenkomstige provider. In dit artikel leggen we uit wat een dedicated server is, hoe hij verschilt van andere webhosting-varianten en welke voordelen hij in vergelijking daarmee biedt.
Als u de server “Dedicated to a Customer” claimt, hoeft u de harde schijf niet te delen met andere gebruikers, zodat uw rechten niet worden beperkt. Bij “Dedicated to a Service” daarentegen wordt de server geclaimd door één enkele dienst.
Een managed server verschilt in principe niet van een “normale” server. In tegenstelling tot een server met root-toegang hoeft u deze echter niet zelf te onderhouden, maar neemt de hosting provider dit werk voor u uit handen.
Aangezien de provider normaal gesproken geen toegang heeft tot uw server, is het volledig aan u om regelmatig een back-up te maken van de gegevens die erop staan. Wanneer u een contract tekent, moet u er ook voor zorgen dat uw server wordt geëxploiteerd met een flat rate voor verkeer (d.w.z. onbeperkt bandbreedtegebruik). Bovendien moet het datacenter zich om redenen van gegevensbescherming in Duitsland bevinden en moet er in geval van nood 24 uur per dag iemand van support beschikbaar zijn.
Inhoudsopgave
1. uitleg: Wat is een dedicated server?
Een dedicated server is per definitie een server die uitsluitend bestemd is voor een specifiek doel. Voor dit doel worden alle beschikbare resources en volledige prestaties geleverd. In de meeste gevallen bieden providers samen met de dedicated server ook een bijbehorende dienst aan, die naast softwareondersteuning ook uitgebreide hardwareondersteuning omvat. Deze zogenaamde “managed servers” omvatten dan functies als updates of monitoring.
Goed om te weten: Webhosting providers gebruiken graag de term dedicated server om klanten te overtuigen van de exclusiviteit van een (vaak duur) aanbod.
Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen twee soorten dedicated servers:
- Als u de dedicated server als“Dedicated to a Customer” gebruikt, heeft u volledige gebruiksrechten en hoeft u de harde schijf niet te delen met andere klanten. Een dedicated server van dit type is bijvoorbeeld geschikt voor bedrijven die hun gevoelige gegevens gescheiden van andere gebruikers willen hosten.
- Als de server daarentegen uitsluitend door een dienst wordt gebruikt, wordt hij“dedicated to a service” genoemd. Deze servers worden meestal gebruikt als web- of databaseserver of voor het aanbieden van print-, e-mail- of VPN-diensten in het netwerk.
Een speciale vorm van dedicated servers zijn de zogenaamde “virtuele dedicated servers”, die de voordelen van dedicated servers en shared hosting combineren. Hiervoor worden verschillende individuele servers geëmuleerd op het fysieke totaalsysteem en verhuurd aan de individuele klanten. Het hostsysteem kan aan elk van deze servers geselecteerde middelen toewijzen (bijvoorbeeld CPU, RAM, grafische kaart of ruimte op de harde schijf). Hoewel de fysieke middelen dus worden gedeeld, zijn individuele configuraties zoals een afzonderlijk IP-adres of een afzonderlijk SSL-certificaat voor de daar landende domeinen nog steeds mogelijk.
2. de voordelen van dedicated servers
Zoals gezegd kiezen de meeste bedrijven of klanten die hun projecten op een professioneel niveau willen uitvoeren voor een dedicated server. Hoewel dit meestal gepaard gaat met hogere kosten, biedt het een hele reeks voordelen in vergelijking met de goedkopere virtuele servers of gedeelde hostingpakketten:
2.1 Dedicated server: Meer veiligheid
Op een dedicated server draaien alleen applicaties die de exploitant zelf gebruikt. Dit voorkomt tegelijkertijd ook gevaren die zouden kunnen ontstaan door veiligheidslekken in andere websites. Zelfs in het geval van een zogenaamde “DDoS-aanval”, waarbij de server door talrijke parallelle zinloze aanvragen wordt lamgelegd, blijven de andere virtuele servers op het systeem stabiel draaien. Exclusieve toegang garandeert ook dat niemand anders toegang heeft tot de bestaande gegevens en logbestanden.
2.2 Individueel beheer en software
Het volledige beheer van een dedicated server is in handen van de operator. Dit betekent dat u zelf alle configuraties op het systeem kunt uitvoeren en ook het besturingssysteem (bijv. Windows of Linux) en de gewenste software “op maat” kunt installeren. U moet echter ook zelf zorgen voor de back-up van uw gegevens. De provider heeft namelijk meestal geen toegang tot uw server.
2.3 Hogere beschikbaarheid en betere prestaties
In tegenstelling tot andere webhostingproducten, waarbij u de beschikbare resources moet delen met andere klanten, zijn de serverprestaties van een dedicated server onafhankelijk van de activiteiten van andere gebruikers. Daarom kunnen er geen downtimes, storingen of andere schade door hen worden veroorzaakt. Tegelijkertijd profiteert u door alleen gebruik te maken van de hardwarebronnen natuurlijk ook van aanzienlijk betere prestaties.
2.4 Dedicated server: Betekenis voor zoekmachine optimalisatie
Bij shared hosting kunnen afhankelijkheden van andere websites op de server soms een negatieve invloed hebben op zoekmachineoptimalisatie. Als bijvoorbeeld het IP van de server is geblokkeerd of gedegradeerd vanwege het wangedrag van een andere gebruiker, heeft dit ook gevolgen voor alle andere pagina’s die op de server worden gehost.
Voor zoekmachines zoals Google is paginasnelheid ook een belangrijk rangschikkingscriterium. Aangezien de dedicated server een eigen IP-adres heeft en er naast die van de exploitant geen andere online projecten zijn, geeft u Google & Co. meteen het signaal dat uw project geen goedkope SPAM-site is.
- Volledige controle door root-toegang
- de prestaties van de server worden niet beïnvloed door de activiteiten van andere klanten
- hoge beschikbaarheid en snelle reactietijden
- individuele software-installaties mogelijk
- DDos-bescherming
- opzet en beheer vereisen uitgebreide expertise
- beveiligingsinstellingen en back-ups zijn de verantwoordelijkheid van de exploitant
- Schaalvergroting alleen mogelijk door wijzigingen aan de hardware (behalve V-servers)