Eenvoudig uitgelegd: wat is een IP-adres?

Elke computer die met het internet is verbonden, heeft een IP-adres nodig. Het is een soort adres zodat de verzonden gegevens ook duidelijk kunnen worden toegewezen. Iedereen heeft er waarschijnlijk wel eens van gehoord, maar …

Eenvoudig uitgelegd: wat is een IP-adres?

IP addresse
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Netwerk
  6. »
  7. Eenvoudig uitgelegd: wat is een IP-adres?

Elke computer die met het internet is verbonden, heeft een IP-adres nodig. Het is een soort adres zodat de verzonden gegevens ook duidelijk kunnen worden toegewezen. Iedereen heeft er waarschijnlijk wel eens van gehoord, maar veel mensen vragen zich af: Wat is een IP-adres eigenlijk? En wat zegt het over mij?

  • Het IP-adres is nodig om apparaten in een netwerk te identificeren.
  • Het stelt een server in staat om gegevens naar het juiste apparaat te sturen.
  • Het bevat ook informatie over de locatie en de internetprovider.

1. definitie: Wat is een IP-adres?

Definition mit IP-Adresse in Adresszeile
Een IP-adres is het adres van een webadres of een apparaat op een netwerk.

Het IP-adres wordt gebruikt om een computer of smartphone op een netwerk uniek te identificeren. IP is de afkorting voor Internet Protocol. Dit wordt gebruikt om gegevens van de ene pc naar de andere te sturen via het internet. Elk apparaat in een netwerk heeft daarom een uniek adres nodig om ervoor te zorgen dat de gegevens bij de juiste ontvanger terechtkomen. Zonder een IP-adres kan het apparaat niet worden aangesproken omdat de router of server anders niet weet waar hij de gegevenspakketten naartoe moet transporteren.

Het IP-adres geeft informatie over de locatie en de provider van de gebruiker. Het kan dus worden gebruikt om vast te stellen waar de internetgebruiker zich bevindt en welke provider hij of zij gebruikt om toegang te krijgen tot het internet. Aan elk apparaat in een netwerk kan slechts eenmaal een IP-adres worden toegekend.

Statisch of dynamisch?

Er zijn twee soorten IP-adressen: statische en dynamische. Een statisch adres wordt permanent toegewezen en verandert niet als het eenmaal is toegewezen. Statische IP-adressen worden meestal toegewezen aan websites of servers zodat ze altijd onder dezelfde identificatie bereikbaar zijn.

Tip: Als normale internetgebruiker gebruikt u zelden IP-adressen om toegang te krijgen tot een website. Omdat mensen namen gemakkelijker onthouden dan cijferreeksen, wordt meestal een domeinnaam toegewezen, bijvoorbeeld “wintotal.de”, waarmee u contact opneemt met de server. Dit internetadres wordt met behulp van het “Domain Name System” (DNS) omgezet in het bijbehorende IP-adres. Het DNS is een soort telefoonboek waarin alle domeinnamen en bijbehorende IP-adressen zijn opgeslagen.

Een dynamisch adres daarentegen wordt altijd opnieuw toegewezen. De meeste IP-adressen zijn dynamisch. Zodra uw router verbinding maakt met het internet, krijgt hij automatisch zo’n adres toegewezen. Wanneer hij opnieuw verbinding maakt, krijgt de router een nieuw willekeurig adres dat op dat moment vrij is.

Waarom is dit zo? Er is een heel eenvoudige verklaring voor: elke provider heeft slechts een bepaald aantal IP-adressen, meestal minder dan het aantal daadwerkelijke klanten. Omdat ze zelden allemaal tegelijk online zijn, verdelen ze de beschikbare adressen onder de actieve gebruikers. De IP-adressen wisselen dus voortdurend van gebruiker.

2. structuur van IP-adressen

Een klassiek IP-adres bestaat uit vier getallen in het bereik van 0 tot 255, elk gescheiden door een punt. Een voorbeeld van zo’n adres ziet er als volgt uit: 91.210.227.76. Het adres bestaat uit twee delen, het voorste deel is het netwerkadres, het achterste deel is het hostadres. Het netwerkadres zorgt ervoor dat de router en de PC met elkaar kunnen communiceren. Dit kan alleen als het netwerkadres van beide overeenkomt.

Deze structuur volgt de oude IPv4-standaard. Hiermee kunnen ongeveer 4,3 miljard verschillende adressen worden aangemaakt. Maar omdat er steeds meer computers en mobiele telefoons op de wereld zijn die op het internet zijn aangesloten, is dit aantal niet meer voldoende. Daarom wordt er al overgeschakeld op IPv6.

IPv6

IPv6 Zeichen mit Geschäftsmann im Hintergrund
Met de nieuwe IPv6-adressen zijn er voldoende adressen voor alle internetgebruikers.

Met de nieuwe standaard zijn er een onvoorstelbare 340 sextiljoen verschillende adressen beschikbaar. Dit betekent dat er nu genoeg adressen zijn voor alle apparaten op het internet. Deze nieuwe adressen bestaan uit blokken van acht tekens die zowel cijfers als letters bevatten. Een adres in IPv6-formaat kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

2001:0db8:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7344

Aangezien deze weergave erg verwarrend is, kunnen nullen worden weggelaten zodat het bovenstaande adres er als volgt verkort uitziet: 2001:db8:0:8d3:0:8a2e:70:7344

3. samenvatting en wetenswaardigheden

Nogmaals, alles is samengevat:

  • Het IP-adres maakt de communicatie tussen een computer en het netwerk mogelijk.
  • Het is als een adres op een brief: De server weet daardoor naar welke router hij welke gegevens moet sturen en de router herkent het bijbehorende apparaat waarnaar hij het doorstuurt.
  • Als u via uw browser een website oproept, wordt uw IP-adres aan de webserver doorgegeven.
  • Het geeft informatie over uw locatie en welke internetprovider u gebruikt.
  • Er zijn statische en dynamische IP-adressen

3.1 Wat zegt het IP-adres nog meer over u?

Tussen uw computer of smartphone, de router en de webserver vindt een levendige uitwisseling van gegevens plaats, die wordt geregeld door het IP-adres. Uw internetprovider kan dus in principe volgen welke websites u hebt bezocht en welke gegevens er zijn uitgewisseld.

In Duitsland moeten internetproviders de geschiedenisgegevens echter na zeven dagen wissen. Officieel althans. Velen werken echter met dataretentie, waarbij het IP-adres van elke internetgebruiker wordt opgeslagen in combinatie met de duur en het tijdstip van gebruik. Dit heeft betekenis bij strafrechtelijke incidenten als het gaat om het vervolgen van overtredingen. Veel gegevensbeschermers staan echter zeer kritisch tegenover deze maatregel.

3.2 Bescherming tegen tracking

VPN Zeichen mit Hand im Hintergrund
Bij een VPN-verbinding wordt uw IP-adres ingeruild voor een anoniem adres.

Daarnaast gebruiken websites ook verschillende volgsystemen om je activiteiten te analyseren. Ook dit gebeurt op basis van je IP-adres. Wil je anoniem blijven op internet, dan moet je dat verbergen. Programma’s zoals de webbrowser Tor kunnen je sporen uitwissen zodat je activiteit onopgemerkt blijft. Helaas heeft dit gevolgen voor je surfsnelheid.

Een alternatief is het gebruik van een VPN (virtual private network). Hierbij wordt uw IP-adres vervangen door dat van de VPN-server. In de regel kunt u ook zelf bepalen in welk land uw virtuele locatie zich bevindt. Hiervoor bestaan talrijke aanbiedingen die tegen betaling zijn. Een gratis variant wordt aangeboden door de Opera-browser, die al een praktische VPN-functie heeft geïntegreerd die u handmatig kunt in- en uitschakelen.

3.3 Eigen IP-adres bepalen

Wilt u uw IP-adres achterhalen? Daar zijn verschillende methoden voor:

De eenvoudigste manier om je publieke IP-adres te achterhalen is via een website als www.wieistmeineip.de.

Om het interne adres te achterhalen open je de opdrachtprompt onder Windows en voer je handmatig het commando ipconfig in en bevestig je dit met Enter.

Tot slot vindt u een gedetailleerde uitleg in de volgende video:

Gerelateerde berichten