Wat is cryptomining? Definitie en functie

Digitale munten worden niet geslagen of gedrukt door centrale banken, maar worden gecreëerd door middel van mijnbouw. Hoewel de term metaforisch gebaseerd is op goudwinning, verwijst hij naar het computerondersteund oplossen van complexe rekentaken. Voorwaarden …

Wat is cryptomining? Definitie en functie

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Wat is cryptomining? Definitie en functie

Digitale munten worden niet geslagen of gedrukt door centrale banken, maar worden gecreëerd door middel van mijnbouw. Hoewel de term metaforisch gebaseerd is op goudwinning, verwijst hij naar het computerondersteund oplossen van complexe rekentaken. Voorwaarden hiervoor zijn een krachtige computer, een krachtige GPU en de juiste software. In dit artikel leggen wij u uit hoe cryptomining precies werkt en waar u rekening mee moet houden. Ook leer je over de gevaren en risico’s van het delven naar cryptomunten en wanneer je belasting moet betalen over je winst.

Hoe werken cryptocurrencies?

Bij cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn er noch munten noch biljetten. Ze bestaan uitsluitend virtueel in de vorm van digitale strings. Het tegoed en de transacties worden beheerd en uitgevoerd in een gedecentraliseerd netwerk – de blockchain. Om een transactie uit te voeren, moeten complexe rekentaken worden opgelost.

Welke cryptocurrencies zijn het gemakkelijkst te delven?

Hoe gemakkelijk het is om een cryptocurrency te delven, hangt af van de beschikbare apparatuur. Nieuwe munten die op de markt verschijnen, worden over het algemeen echter als gemakkelijker te delven beschouwd, omdat de vraag en de belangstelling nog niet zo groot zijn als voor gevestigde munten.

Is cryptomining legaal?

Het delven van cryptocurrencies is op zich volkomen legaal. Echter, botnets gecreëerd door malware en illegale mining door middel van cryptojacking zijn uitgesloten. Deze voldoen aan het strafbare feit van § 303a StGB (Duits wetboek van strafrecht) en kunnen worden bestraft met een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.

1. definitie: wat is cryptomining en hoe werkt het?

De term cryptomijnbouw (ook wel crypto mining genoemd) verwijst naar een gedecentraliseerd computerproces waarbij nieuwe munten worden “gemijnd” voor een cryptocurrency. Dit omvat ook het beveiligen, verwerken, verifiëren en synchroniseren van alle transacties in deze context.

Om een transactie te voltooien, moet deze eerst door de miners worden gelegitimeerd door het oplossen van numerieke puzzels. Als beloning ontvangen de deelnemers een bepaald deel van de gegenereerde munten, afhankelijk van de hoeveelheid rekenkracht. Hoe hoger de hashrates van de GPU-miner, hoe hoger de hashwaarde van de cryptomunten en dus ook de beloning voor mining.

Crypto-Mining auf dem Smartphone
Inmiddels is er zelfs de mogelijkheid om Crypto-Coins te mijnen op een smartphone. In dat geval leen je de rekenkracht van je toestel aan een bijbehorende app.

Aangezien er complexe rekentaken moeten worden uitgevoerd voor cryptocurrency mining, heb je een zeer krachtige computer nodig met een efficiënte grafische kaart. Op de mining computers moet ook speciale software worden geïnstalleerd om de hashfuncties uit te voeren. Een andere hoeksteen voor mining is de zogenaamde eWallet, een soort digitale portemonnee waar de gegenereerde cryptocurrencies kunnen worden opgeslagen.

Goed om te weten: In principe kan cryptomining vanaf elke pc thuis worden gedaan, maar om economische redenen raden wij het af. Voor cryptocurrency mining zijn er nu speciaal ontwikkelde ASIC-chips (“Application Specific Integrated Circuit”) die tot zeven keer sneller en honderd keer efficiënter zijn dan conventionele processoren.

Welke vormen van cryptomining zijn er?

Bij cryptomining wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen drie vormen:

  • Bij solomining mijnt en verwerkt u de cryptocurrency uitsluitend met uw eigen hardware en gebruikt u geen hulp van andere GPU-miners. Vanwege de hoge kosten is deze vorm meestal voorbehouden aan bedrijven met grote serverparken.
  • Bij pool mining vormen verschillende miners samen een pool en bundelen ze de rekenkracht van hun systemen.
  • Bij cloud mining huurt u externe rekenkracht of koopt u deze bij. Zo kunt u zelfs zonder eigen hardware naar cryptomunten mijnen.

Als u nog niet zeker weet of cryptomijnbouw echt uw ding is, kunt u eerst oefenen op een simulator. Op internet zijn talloze tools, simulatiespellen en apps te vinden waarmee je mijnbouwprocessen kunt simuleren en je eWallet kunt vullen met virtuele munten.

Goed om te weten: Het is nu zelfs mogelijk om met een smartphone (bijvoorbeeld via de iCloud) naar cryptocurrencies te mijnen. In dat geval leent u de rekenkracht van uw telefoon aan een bijbehorende app.

Wat zijn de gevaren van cryptomijnen?

Het delven van cryptomunten brengt ook enkele risico’s en gevaren met zich mee waarvan je je vooraf bewust moet zijn.

3.1 Illegale mijnbouw

Cryptojacking
Bij cryptojacking veroorzaken de hackers twee geen directe schade aan uw systeem, maar installeren ze kwaadaardige software om de bronnen van de computer af te tappen.

Illegaal delven is bijvoorbeeld een groot probleem. De meest verbreide methode is het gebruik van de tool Coinhive, die gebaseerd is op JavaScript en zonder veel moeite in een bestaande website kan worden geïntegreerd. Het script roept de rekenkracht van websitebezoekers op zonder dat zij iets merken. Als de gebruiker de website in kwestie echter verlaat, wordt het proces afgebroken.

Een andere vorm van illegale mining is het zogenaamde cryptojacking. De term is samengesteld uit de woorden “cryptocurrency” en “hijacking”. Bij cryptojacking veroorzaken de hackers geen directe schade aan uw systeem, maar nemen ze tot 100 procent van de middelen ervan in beslag. Daartoe smokkelen de cybercriminelen malware op uw systeem (bijvoorbeeld via een geprepareerde website). In de meeste gevallen wordt de geïnfecteerde computer automatisch onderdeel van een mining botnet.

3.2 Milieuvervuiling

Naast de gevaren van illegale mijnbouw heeft mijnbouw voor cryptocurrencies ook negatieve gevolgen voor het milieu. Door de hoge eisen die aan hardware en rekenkracht worden gesteld, stijgen ook het stroomverbruik en de CO2-uitstoot die tijdens de productie wordt gegenereerd.

Volgens een studie van de Universiteit van Cambridge bedraagt het huidige jaarlijkse verbruik van cryptomining 127 terrawattuur ( vanaf 2021). Dat is meer elektriciteit dan Nederland, met 17 miljoen inwoners, jaarlijks verbruikt.

3.3 Zwarte markt en economische gevolgen

Het hoge elektriciteitsverbruik bij cryptomining zorgt ook op een ander vlak voor problemen. Aangezien de exploitanten van grote mijnbouwbedrijven afhankelijk zijn van zo goedkoop mogelijke elektriciteit, kopen zij die in economisch zwakkere landen. De winsten worden dus gegenereerd over de ruggen van armere bevolkingsgroepen.

Bovendien zijn cryptocurrencies een populair betaalmiddel op de zwarte markt, wat bijdraagt tot verdere schade aan reeds verzwakte economieën.

Let op. U moet belasting betalen over de winst die u maakt met het delven van cryptocurrencies. Dit geldt echter alleen als u de munten inwisselt voor een “echte” valuta (bijvoorbeeld USD of Euro).

Gerelateerde berichten