Terwijl smartphones en tabletcomputers een steeds groter marktaandeel veroveren en zo de verkoop van pc’s weer doen krimpen, is het ook zo dat de eisen die aan desktop-pc’s worden gesteld steeds specifieker worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de vraag naar kant-en-klare computers sterk afneemt. Ondanks alle onheilsprofetieën betekent dit echter niet de ondergang van de thuiscomputer, maar veeleer een manifestatie van de wereldwijde megatrend van individualisering, want wie speciale eisen aan een PC stelt, kan deze tegenwoordig gemakkelijker dan ooit tevoren realiseren in de vorm van een doe-het-zelf PC. De voordelen zijn in ieder geval duidelijk.
Inhoudsopgave
Waarom de doe-het-zelf PC een voordeel heeft
De off-the-shelf PC, die enkele jaren geleden vaak door Aldi en dergelijke werd aangeboden, was en is nog steeds voldoende voor casual gebruikers die alleen willen internetten en privé kantoorwerk willen doen. Zowel gamers als professionele gebruikers stellen echter specifieke eisen waaraan de meeste standaardapparaten niet kunnen voldoen. Dit is meestal te wijten aan het feit dat bij de configuratie weinig waarde werd gehecht aan de prestatieharmonie van de geïnstalleerde componenten. Wat weliswaar wat vaag klinkt, betreft in de praktijk bijvoorbeeld de installatie van een processor met zoveel mogelijk kernen of een zeer hoge kernklok, die tegelijkertijd een hanteerbare cache heeft. Voor kantoorgebruikers is het verschil met een CPU met voldoende cache nauwelijks merkbaar, maar voor liefhebbers vormen dergelijke componenten een knelpunt dat ook de andere componenten qua prestaties kan vertragen. In de context van dit tekort aan harmonie nemen fabrikanten van standaard-pc’s ook graag hun toevlucht tot trucs en installeren ze enorme harde schijven en grote hoeveelheden RAM, waarbij ze belangrijke prestatiedetails zoals de kloksnelheid of de schrijfsnelheid, die de leek niet kent, in de kleine lettertjes verbergen.
Waar moet bij het compileren rekening mee worden gehouden?
De doe-het-zelf PC daarentegen maakt het mogelijk een PC naar eigen behoefte samen te stellen en de componenten zo op elkaar af te stemmen dat er geen prestatieproblemen ontstaan. Bovendien kan een zelfgebouwde computer zelfs goedkoper zijn dan een model uit een elektronicawinkel, omdat de PC veel gerichter kan worden samengesteld en eventueel overbodige prestatiecomponenten (krachtige 3D grafische kaart voor een kantoor-PC) achterwege blijven. Om dit voordeel te kunnen benutten is echter, naast voldoende deskundigheid op het gebied van computerhardware, eerst een behoefteonderzoek nodig om na te gaan welke componenten nodig zijn voor de gaming-pc of het professionele werkstation. Wie op dit gebied geen expert is, kan ook gebruik maken van talrijke configuratiewizards en speciale hardwaresites zoals pcgameshardware.de of ht4u.net.
Ongeacht of het gaat om een computer voor gaming of een krachtig werkstation voor videobewerking of 3D-modellering, moet er bij het samenstellen van de componenten op worden gelet dat met name het moederbord en de CPU aan de eisen voldoen. Op dit punt mag geen valse gierigheid worden getoond, want de genoemde kerncomponenten vormen de basis voor de prestaties van de gehele computer. Bovendien garanderen een verstandig moederbord en een goede CPU met een groot cache-geheugen de levensduur van de PC. Met het oog op de latere uitbreidbaarheid van de computer met extra RAM of een andere SSD harde schijf, moet bij het moederbord ook waarde worden gehecht aan talrijke aansluitmogelijkheden en slots.
Online diensten vergemakkelijken het project enorm
De uiteindelijke keuze van componenten kan echter complex zijn, omdat verschillende CPU sockets, chipsets en geheugentypes niet noodzakelijkerwijs compatibel zijn met elkaar. Hardware portals, online forums en configuratiehulpmiddelen zoals de zogenaamde PC Builder van Alternate, waarmee alleen compatibele componenten kunnen worden gecombineerd, kunnen helpen. Door te filteren op specifieke kenmerken is het niet alleen voor experts mogelijk om een optimale PC samen te stellen. De componenten moeten echter ook via internet worden besteld, omdat deze in de stationaire handel meestal niet als losse onderdelen verkrijgbaar zijn of in geval van twijfel relatief duur zijn. Online vergelijkingsportalen zoals erfahrungen.com helpen om de beste en goedkoopste online winkels te vinden. Het is echter niet alleen de prijs die telt, want zowel de service als de kwaliteit van de leverancier tellen mee in de totale beoordeling. Wie zich niet vertrouwd voelt met het monteren van de meubels of dit wil vermijden, kan bij sommige online winkels ook gebruik maken van een dergelijke service, waarvoor uiteraard betaald moet worden. Het voordeel hierbij is echter de volledige garantie op het apparaat. Dit betekent echter niet dat schroevendraaiers die hun doe-het-zelf-pc zelf in elkaar zetten het zonder garantie moeten stellen in geval van defecte of incompatibele onderdelen, want naast de fabrieksgarantie geldt ook het in de onlinehandel verankerde 14-dagen retourrecht.
De hardwarecomponenten voor de doe-het-zelf-pc moeten meestal bij online winkels worden besteld, omdat deze meestal niet als losse onderdelen in de detailhandel verkrijgbaar zijn of, zoals vaak het geval is, tegen een hogere prijs worden aangeboden. U moet niet alleen op de prijs letten, maar ook op de kwaliteit en de service van de leverancier, want in het ergste geval kunnen er problemen ontstaan met de afhandeling van garantieclaims en retourzendingen. Online vergelijkingsportalen kunnen u helpen online winkels te vinden die goedkoop zijn en de juiste onderdelen op voorraad hebben. Op de website van mein-deal.de vindt u een actuele koopjesaanbieding die een doe-het-zelf-pc optimaal afrondt.
Conclusie
Al met al wegen de voordelen van een doe-het-zelf-pc voor de meeste gebruikers ruimschoots op tegen de nadelen. Uitbreidbaarheid, kostenbesparing en de balans van componenten zijn slechts enkele voordelen van doe-het-zelf bouw. Wie dit project zelf of met behulp van geschikte online diensten durft aan te pakken, bespaart geld.
Intrografisch: © 3dmentat – Fotolia.com