Netwerkbeveiliging thuis – hoe uw internettoegang te beschermen

De meeste huishoudens zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van een internetverbinding. Voor eenvoudige internettoegang vanaf verschillende apparaten is niet alleen een snelle DSL-verbinding nodig, maar ook een draadloos netwerk. De risico’s hiervan zijn …

Netwerkbeveiliging thuis – hoe uw internettoegang te beschermen

© Chany167 - Fotolia.com
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Sicherheit
  6. »
  7. Netwerkbeveiliging thuis – hoe uw internettoegang te beschermen

De meeste huishoudens zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van een internetverbinding. Voor eenvoudige internettoegang vanaf verschillende apparaten is niet alleen een snelle DSL-verbinding nodig, maar ook een draadloos netwerk. De risico’s hiervan zijn echter vaak onbekend. Om zich te beschermen tegen aanvallen en misbruik in het thuisnetwerk moet met een aantal zaken rekening worden gehouden.

Welke schade kunnen aanvallers aanrichten in het thuisnetwerk?

Als een externe aanvaller erin slaagt toegang te krijgen tot het thuisnetwerk, kan hij tal van schade aanrichten. Allereerst betekent toegang tot het eigen thuisnetwerk dat de daar opgeslagen bestanden toegankelijk zijn. Zo kan de aanvaller bijvoorbeeld toegang krijgen tot fotodatabases of andere inhoud die op een netwerk harde schijf is opgeslagen.

Daarnaast krijgt de aanvaller natuurlijk toegang tot het internet via zijn eigen verbinding. Via illegale downloadsites op internet of torrentplatforms kan inhoud worden gedownload die auteursrechtelijk is beschermd. Na de aanval verdwijnt de aanvaller weer met de gedownloade content, waarbij de eigenaar van de verbinding de juridische verantwoordelijkheid draagt.

Externe Festplatte an Computer, Backup, Image
Maak een back-up van belangrijke gegevens op bijvoorbeeld externe harde schijven

De grootste schade kan echter direct op de betreffende apparaten worden aangericht. Als een aanvaller toegang krijgt tot het thuisnetwerk, kan hij in sommige gevallen ook malware installeren op de individuele computers die zich ook in het netwerk bevinden. Dit kunnen bijvoorbeeld Trojaanse paarden zijn die de computer langdurig bespioneren of virussen die het apparaat volledig onbruikbaar maken.

Het eigen thuisnetwerk beschermen – De juiste encryptie

Over het algemeen is het grootste zwakke punt van het persoonlijke thuisnetwerk de draadloze internetverbinding via Wi-Fi. Verbindingen via netwerkkabels zijn veel minder kwetsbaar, omdat potentiële aanvallers fysieke toegang tot het netwerk zouden moeten krijgen. Bij een draadloos netwerk is dat niet nodig, de aanvaller hoeft alleen maar in te bellen op het Wi-Fi-netwerk en kan vervolgens talloze beschadigingen achterlaten. Veel internetgebruikers gebruiken nog steeds onvoldoende encryptie voor het netwerk op hun eigen Wi-Fi-router.

W-Lan-Router
Moderne Wi-Fi routers ondersteunen ook WPA en WPA2

De inmiddels verouderde encryptiestandaard WEP moet ten koste van alles worden vermeden. Voor veilige encryptie moet je een router gebruiken met WPA2-encryptie. Dit biedt hoge beveiligingsnormen en zorgt toch voor een hoge verbindingssnelheid.

Uw eigen thuisnetwerk – het juiste wachtwoord

Naast het encryptieprotocol speelt het wachtwoord waarmee het thuisnetwerk wordt beveiligd een centrale rol in de beveiliging van het thuisnetwerk. Een zwak wachtwoord kan gemakkelijk door aanvallers worden gekraakt. Het toegangswachtwoord moet daarom ten minste acht cijfers bevatten en uniek zijn. Indien mogelijk moet een combinatie van woorden, cijfers en speciale tekens worden gebruikt. Wachtwoorden worden meestal gekraakt door systematisch gewone wachtwoorden uit te proberen. Deze praktijk kan gemakkelijk worden voorkomen met een uniek wachtwoord.

Beveiligingssoftware biedt belangrijke bescherming

In het onwaarschijnlijke geval dat een aanvaller toegang krijgt tot het persoonlijke netwerk, moet het laatste redmiddel van iemands netwerkbeveiliging in werking treden. De bescherming van de individuele apparaten. Hiervoor is het gebruik van hoogwaardige beveiligingssoftware of antivirussoftware essentieel. Niet alle antivirussoftware beschermt de computer namelijk echt tegen alle aanvallen. Gespecialiseerde aanbieders zoals software.de zijn geschikt om verschillende antivirussoftware te vergelijken, omdat zij talrijke producten aanbieden en een eenvoudige vergelijking van functies mogelijk maken.

De meeste gebruikers zijn zich gewoon niet bewust van de risico’s waaraan zij zich blootstellen door hun eigen thuisnetwerk te gebruiken zonder goede bescherming. Aanvallers kunnen gemakkelijk in hun auto voor het huis staan en ongemerkt uw Wi-Fi-netwerk aanvallen. Daarom moet basisbeveiliging met goede encryptie en een sterk wachtwoord zonder meer aanwezig zijn. Daarnaast is het gebruik van beveiligingssoftware op individuele computers over het algemeen aan te raden voor iedere gebruiker.

Gerelateerde berichten