Hoe nuttig is een gratis firewall en wat zijn de opties?

Het primaire doel van een firewall is uw computer te beschermen tegen aanvallen vanaf het internet. Windows zelf heeft een ingebouwde firewall die op de achtergrond zijn werk doet zonder dat u iets hoeft te …

Hoe nuttig is een gratis firewall en wat zijn de opties?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Sicherheit
  6. »
  7. Hoe nuttig is een gratis firewall en wat zijn de opties?

Het primaire doel van een firewall is uw computer te beschermen tegen aanvallen vanaf het internet. Windows zelf heeft een ingebouwde firewall die op de achtergrond zijn werk doet zonder dat u iets hoeft te doen. Toch zijn er verschillende redenen om achteraf een extra hulpmiddel in te bouwen. Voor veel gebruikers is het gewoon het verlangen naar meer zelfbeschikking. Met de firewalls in dit artikel kunt u onder meer specifiek programma’s blokkeren en de bijbehorende regels individueel aanpassen. En het beste van alles: ze zijn allemaal gratis te downloaden.

Heb ik een extra oplossing nodig naast de Windows firewall?

In principe volstaat de geïntegreerde Windows-firewall volledig voor thuisgebruik, maar met een extra hulpmiddel krijgt u aanzienlijk meer controle over uw gegevensverkeer.

Waarop moet ik letten bij het gebruik van een firewall?

Houd er bij het gebruik van een firewall altijd rekening mee dat het blokkeren van gegevensverbindingen tijdens het gebruik tot problemen kan leiden. Sommige diensten, zoals de internetbrowsers, kunnen niet functioneren zonder internettoegang.

Zijn de gratis firewalls ook geschikt voor gebruik in bedrijven?

De hier gepresenteerde tools bieden allemaal een rudimentaire bescherming tegen aanvallen vanuit het netwerk, maar zijn niet geschikt voor grote netwerkstructuren.

1. de beste gratis firewalls in vergelijking

1.1 Evorim FreeFirewall

Met Evorim FreeFirewall voor Windows zegt de naam alles, want de tool is volledig gratis en controleert uw gegevens en netwerkverkeer in realtime. Daartoe worden de lopende processen en diensten in een overzichtelijke lijst weergegeven, waarin u voor elke toepassing individuele rechten kunt toekennen. U kunt de afzonderlijke programma’s ook toewijzen aan “zones”. Daarin legt u bepaalde regels vast, die dan automatisch op alle gesorteerde programma’s worden toegepast. Indien nodig hebt u ook de mogelijkheid de toegang voor alle vermeldingen collectief toe te staan of te verbieden.

Die kostenlose Evorim FreeFirewall auf deutsch unter Windows 10
De Evorim FreeFirewall is volledig gratis en controleert uw data- en netwerkverkeer in real time.

De applicatie biedt echter ook een aantal nuttige extra functies. Waaronder bijvoorbeeld de “Paranoid” modus, waarin internettoegang alleen mogelijk is als daar vooraf expliciet toestemming voor is gegeven. Daarnaast kan de tool ook telemetriegegevens van Windows blokkeren en trackerverbindingen voorkomen, waardoor je minder kwetsbaar bent voor adware en dergelijke.

Volgens de fabrikant zou de FreeFirewall ook in combinatie met de geïntegreerde Windows firewall moeten werken, maar deze wordt tijdens de installatie toch gedeactiveerd.

1.2 ZoneAlarm Free

ZoneAlarm is waarschijnlijk de bekendste gratis firewall-oplossing en biedt al in de gratis versie een goede basisbescherming voor uw computer. De software voorkomt dat iemand via internet toegang krijgt tot uw systeem door typische aanvallen van hackers en malware te herkennen en te blokkeren. Daarnaast beperkt het echter ook het dataverkeer van reeds geïnstalleerde programma’s. Verschillende beveiligingsniveaus voor internet en lokale netwerken zorgen voor de nodige flexibiliteit. In “stealth modus” zorgt het gratis hulpprogramma ervoor dat uw computer onzichtbaar is op het internet.

ZoneAlarm Free Firewall deutsch unter Windows 10
Wie extra bescherming aan zijn computer wil toevoegen, kan via de gebruikersinterface van ZoneAlarm direct (eveneens gratis) virusbescherming installeren.

De handeling is relatief eenvoudig, maar vergt in het begin enige inspanning, omdat alle standaardtoegangen eenmalig moeten worden toegestaan. Daarna herkent ZoneAlarm ze echter automatisch en verleent onmiddellijk toegang. De toegangen kunnen voor elke toepassing afzonderlijk worden gedefinieerd en met behulp van de “Microsoft-catalogus gebruik” als veilig en betrouwbaar worden geclassificeerd.

Bijzonder praktisch is ook de geïntegreerde functie voor de bescherming van uw persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, e-mailadressen, creditcardgegevens of pincodes. ZoneAlarm slaat alle relevante informatie op in een database. Als een van de in de database opgeslagen informatie zonder encryptie naar het internet wordt verzonden, vraagt de firewall opnieuw om bevestiging. Dit gebeurt natuurlijk niet voor websites die als veilig zijn geclassificeerd.

Goed om te weten: Als u extra bescherming aan uw computer wilt toevoegen, kunt u direct via de gebruikersinterface van ZoneAlarm (ook gratis) virusbescherming installeren. Deze biedt onder andere realtime bescherming tegen virussen en controleert uw systeem regelmatig op malware.

1.3 Comodo Firewall

De freeware Comodo Firewall is een ander gratis alternatief voor de native Windows firewall. De tool beschermt u tegen virussen, malware en hackeraanvallen vanaf het internet door alle inkomende en uitgaande gegevens te analyseren en onmiddellijk melding te maken van onbevoegde toegang tot uw computer of netwerk.

Dashboard der Commodo Firewall unter Windows 10
De Comodo Firewall vergelijkt alle programma-executies met een cloud-gebaseerde lijst en probeert met behulp van heuristische methoden verdachte acties op je computer vooraf te detecteren
.

Als een (voorheen) onbekend programma vanaf uw computer toegang krijgt tot het internet, vraagt de firewall of u de toegang echt wilt toestaan. Het is aan u om te beslissen of u elke keer dat een programma toegang krijgt tot het internet geïnformeerd wilt worden of dat het permanent moet worden toegelaten. Bij standaardprogramma’s zoals browsers of messengers vermindert dit het aantal vragen. De firewall vergelijkt alle programma-executies met een cloud-gebaseerde lijst en probeert met behulp van heuristische methoden (HIPS en VirusScope) vooraf verdachte acties op uw computer te detecteren.

1.3.1 Veilig surfen in de zandbak

Een andere zeer interessante functie is de geïntegreerde sandbox van de Comodo Firewall. Dit is een veilig gebied, gescheiden van de rest van het systeem, waarin je veilig applicaties kunt draaien of op internet kunt surfen. Want mocht er toch malware op je systeem komen, dan blijft het “hoofdsysteem” beschermd tegen infecties. De “AutoContainment” functie start verdachte programma’s automatisch op in de sandbox.

Naast de firewall bevat de software ook elementaire antivirusbescherming die uw computer scant op virussen en malware op basis van handtekeningen. Naast de bovengenoemde heuristische methoden gebruikt Comodo ook een cloudlijst voor zero-day exploits.

Goed om te weten: Bij de installatie van de Comodo firewall wordt ook de eigen browser “Comodo Dragon” op uw computer geïnstalleerd, tenzij u deze tijdens het proces expliciet uitschakelt. Deze is gebaseerd op het Chromium-project en verschilt niet geheel van zijn grote broer. Voor gamers is er zelfs een speciale gamingmodus waarin u niet wordt gestoord door meldingen en scans.

Gerelateerde berichten