Welke programmeertaal moeten beginners leren?

De IT-sector is het snelst groeiende werkterrein van dit moment. Alleen al in Duitsland worden elk jaar duizenden nieuwe banen gepubliceerd. Softwareontwikkelaars die software kunnen programmeren en optimaliseren zijn bijzonder gewild. Het lijkt dus de …

Welke programmeertaal moeten beginners leren?

HTML Code auf Laptop programmieren
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Welke programmeertaal moeten beginners leren?

De IT-sector is het snelst groeiende werkterrein van dit moment. Alleen al in Duitsland worden elk jaar duizenden nieuwe banen gepubliceerd. Softwareontwikkelaars die software kunnen programmeren en optimaliseren zijn bijzonder gewild. Het lijkt dus de moeite waard om dit vakgebied te betreden. Maar waar beginnen beginners in de enorme wereld van het coderen?

In dit artikel willen we je een beetje op weg helpen en presenteren we, naast enkele tips, enkele programmeertalen die bijzonder geschikt zijn om te leren coderen.

Waarom zou je een programmeertaal leren?

De vooruitzichten op een baan als programmeur zijn zeer aantrekkelijk. Maar programmeren leert ook belangrijke vaardigheden.

Welke programmeertaal moet een beginner leren?

Er is geen duidelijk antwoord op deze vraag. Sommige talen zijn gemakkelijker te leren dan andere. Het toepassingsgebied moet echter altijd de doorslag geven.

Wat is de gemakkelijkste manier om een programmeertaal te leren?

Laat je niet demotiveren door tegenslagen. Probeer eerst de logica en de wetten van het programmeren te begrijpen. Als je problemen hebt, kun je je wenden tot onder meer adviseurs en forums.

1. programmeren is aantrekkelijker dan ooit tevoren

Volgens deze statistieken waren er in 2019 in Duitsland 124.000 IT-functies onvervuld. Elk derde bedrijf met een vacante IT-functie is op zoek naar een softwareontwikkelaar. Het startsalaris van zo iemand wordt geschat op ongeveer 38.000 euro per jaar. Een baan als programmeur is aantrekkelijker dan ooit.

Maar niet alleen het vooruitzicht op een goedbetaalde baan spreekt in het voordeel van het leren van een programmeertaal. Zelfs als hobby-programmeur leer je altijd iets nieuws als je codeert. Het vakgebied is zeer dynamisch en bevordert competenties zoals logica, probleemoplossend vermogen en het vermogen om te leren en zich aan te passen.

Veel bedrijven bieden permanente educatie in computerwetenschappen, waardoor beginners een programmeertaal kunnen leren en belangrijke informatie over de algemene werking van het IT-systeem. Dit is net zo essentieel voor het programmeren als de programmeertaal zelf.

2 De juiste taal hangt af van het doel

Wie zich nu op het gebied van softwareprogrammering wil wagen, wordt direct geconfronteerd met de volgende horde: hoewel voor de meeste technologieën nauwelijks of geen speciale programma’s voor softwareprogrammering nodig zijn, worden velen overweldigd door het grote aantal mogelijke opties.

Java Code auf Bildschirm
Programmeertalen volgen meestal een vergelijkbare logica, maar verschillen in hun uitvoering.

Toch zijn sommige talen meer verspreid dan andere.

De belangrijkste programmeertalen zijn:

 • HTML CSS
 • CSS
 • PHP
 • C
 • C++
 • Java
 • Javascript
 • Python
 • Object Pascal (Delphi)

Vrijwel alle moderne programmeertalen werken volgens een vergelijkbaar systeem. De afzonderlijke commando’s en termen kunnen een andere titel hebben, maar in de uitvoering zijn ze vaak vrijwel identiek. Wat is het verschil tussen de talen?

Zoals zo vaak het geval is, zit het venijn in de details. Sommige talen bieden functies die andere talen niet bieden. Ook zijn sommige codeertalen geoptimaliseerd voor specifieke doeleinden. HTML of CSS, bijvoorbeeld, zijn onmisbaar als je aan de slag wilt met webdesign. Wil je een Android-app programmeren, dan heb je kennis van Java nodig, enzovoort.

Dus als je voor de keuze van een programmeertaal staat, overweeg dan de volgende punten:

 • Wat wil ik programmeren?
 • Hoe uitgebreid kan het in het begin zijn?
 • Is aanvullende software nodig?
 • Is de gekozen taal in de toekomst nog relevant?
 • Is er voldoende (gratis) materiaal om mij te ondersteunen?

In het algemeen is er niet één juiste programmeertaal die een beginner moet leren. De juiste keuze hangt veeleer af van de zojuist genoemde factoren. De juiste taal moet dus passen bij uw doelstellingen.

3. de eerste programmeertaal is de moeilijkste

Dus als je eenmaal hebt gekozen voor een technologie, is de vraag hoe je die nu moet aanpakken. Allereerst moet je in gedachten houden dat de taal die je in het begin kiest waarschijnlijk niet de laatste codetaal zal zijn die je zult leren, dus in het begin moet je je richten op het begrijpen van de logica en het denken achter het programmeren zelf.

Programmierer ist genervt
Bovenal gaat programmeren over het vinden van oplossingen.

Waar je ook aan moet wennen is dat programmeren vooral probleemoplossing betekent. Functies kun je onderzoeken, maar waarom de code die je net hebt geschreven niet goed uitvoert, is een kernvraag die programmeurs voortdurend vergezelt.

Als je toch vastloopt, vraag het dan gerust op een van de vele forums. Als je toch bezig bent, kun je ze ook direct doorbladeren. Als programmeur zijn forums en blogs een zeer goede vriend om op de hoogte te blijven en nieuwe kennis op te doen.

De eerste taal die je leert vergt veel uithoudingsvermogen van je. Maar als je volhoudt, de stappen langzaam zet en het geleerde toepast, is het beslissende“aha-moment” slechts een kwestie van tijd.

In het volgende deel vindt u nu een overzicht van de belangrijkste talen met een korte inleiding.

De belangrijkste programmeertalen

Hieronder beperken we ons tot 5 belangrijke en bekende programmeertalen. Er zijn honderden andere mogelijkheden, maar de volgende hebben zich gevestigd als de standaard.

4.1 HTML is de pijler van het internet

HTML 5 LogoHTML (Hypertext Markup Language) is de fundamentele pijler van het internet. Wie internetpagina’s wil ontwerpen en de structuur van een website wil begrijpen, kan niet om deze taal heen.

HTML is echter geen pure programmeertaal! Veel sollicitanten maken deze fout, die soms leidt tot een afwijzing in de sollicitatieprocedure. Met HTML is het niet mogelijk commando’s te programmeren, wat een van de basiselementen van een programmeertaal is. HTML wordt beschouwd als een“opmaaktaal” en wordt voornamelijk gebruikt voor het opmaken en structureren van documenten. Als zodanig moeten webdesigners natuurlijk HTML kennen, maar het wordt pas effectief in combinatie met andere talen.

HTML scoort met leergemak, onmisbaarheid op het WWW en snelle resultaten en is daarom zeer geschikt om de algemene logica van programmeertalen te begrijpen.

Opmerking: Als u zich verder in webdesign wilt verdiepen, moet u zich na HTML vertrouwd maken met CSS en PHP, omdat deze drie in de regel samen een moderne website genereren.

4.2 Javascript is overal

Javascript LogoNu we het toch over webdesign hebben, moet u zich ook eens verdiepen in Javascript. Javascript is ontwikkeld om interactieve elementen aan een website toe te voegen. Wat begon met dynamische afbeeldingen en klikbare knoppen kan nu zelfs 3D-spellen programmeren.

Javascript is een van de meest flexibele en meest gebruikte programmeertalen. Als je op het web wilt werken, front-end of back-end, kun je niet om Javascript heen. Maar Javascript is ook zeer populair buiten de browser.

Veel ontwikkelaars maken extensies voor Javascript, waarmee je zowat alles kunt programmeren wat je hartje begeert.

Javascript is daarom geschikt voor beginners vanwege het wijdverbreide gebruik, de flexibiliteit en de snelle resultaten. Javascript is echter geen gemakkelijke programmeertaal.

4.3 Java – speciaal aanbevolen voor app-ontwikkelaars

Java LogoBij het leren programmeren leggen veel beginners een verband tussen Javascript en de programmeertaal Java. Dit is alleen logisch vanwege de naam, maar volledig fout. Beide talen hebben verschillende syntaxen en verschillen ook in andere opzichten sterk van elkaar. Beide hebben echter ook een aantal dingen gemeen.

Java wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in webomgevingen.

Kotlin

Vanaf mei 2019 is de door Studio JetBrains ontwikkelde programmeertaal Kotlin de door Google aanbevolen taal voor de ontwikkeling van Android-apps. Kotlin is zo ontwikkeld dat het volledig interoperabel is met Java.

Hier voorziet het, vergelijkbaar met PHP, in dynamische websites via de serverkant. Java is ook zo ontwikkeld dat programma’s platformonafhankelijk kunnen draaien, wat een grote meerwaarde is.

Je zou Java als eerste programmeertaal moeten kiezen als je apps wilt ontwikkelen voor Android-smartphones. Een groot deel van de Android-apps wordt in Java geschreven. Het officiële Android-ontwikkelaarsplatform biedt met Android Studio de geschikte ontwikkelomgeving.

Dus als het programmeren van apps het gewenste doel is van je programmeercarrière, zit je met Java op de goede weg.

4.4 C++ – krachtig alleskunner

C++ LogoC++ is een programmeertaal die is voortgekomen uit de oudere C-taal en deze aanvult met objectoriëntatie.

C++ wordt veel gebruikt voor systeemprogrammering, maar ook voor het programmeren van games. Over het algemeen zit u met C++ goed als u het als eerste programmeertaal kiest. Laat u niet afschrikken door de aanvankelijke complexiteit. Veel van de geavanceerde functies kunt u in het begin verwaarlozen.

Sommige bekende programma’s zoals Mozilla Firefox of Photoshop zijn in C++ geschreven. Maar ook bijna alle commerciële videogames zijn gebaseerd op C++. Het biedt een goede basis om games te leren programmeren, maar kan ook een alleskunner in softwareontwikkeling worden genoemd.

4.5 Python – begrijpelijkheid op hoog niveau

Python LogoDe laatste technologie die we willen introduceren heet Python. Als je wilt werken in de backend van een website of als je je toekomst ziet op het gebied van data science, dan is Python een zeer goede instap voor je.

Python scoort echter ook punten omdat het heel gemakkelijk te begrijpen is, omdat het in plaats van accolades, streepjes gebruikt om blokken te vormen. Dit maakt het makkelijker te lezen. Bovendien is Python ontworpen om kort en bondig coderen aan te moedigen. Dit is natuurlijk erg handig voor beginners.

Verder is Python ongelooflijk populair en veelbelovend. De backends van bekende websites als YouTube of Reddit zijn gebaseerd op Python.

Gerelateerde berichten