Waarom een wachtwoordmanager een goede oplossing is

Als het op veiligheid op het internet aankomt, gedragen veel gebruikers zich helaas nog steeds nogal naïef. Ze surfenvaak zonder VPN, gebruiken verouderde software of gebruiken één en hetzelfde wachtwoord voor alle online accounts. In …

Waarom een wachtwoordmanager een goede oplossing is

Warum ein Passwort Generator sinnvoll für mehr Sicherheit ist
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Sicherheit
  6. »
  7. Waarom een wachtwoordmanager een goede oplossing is

Als het op veiligheid op het internet aankomt, gedragen veel gebruikers zich helaas nog steeds nogal naïef. Ze surfenvaak zonder VPN, gebruiken verouderde software of gebruiken één en hetzelfde wachtwoord voor alle online accounts. In combinatie met het opslaan van dit wachtwoord in een Word-bestand, waarvan de naam geen twijfel laat bestaan over de inhoud, is de bescherming tegen cybercriminelen denkbaar laag. Gemakshalve gebruiken mensen vaak maar één universeel wachtwoord. Dat is fataal, als je bedenkt hoeveel grote databases van providers al zijn gehackt.

Toenemend gevaar door meer thuiswerk

Een groot aantal mensen werkt momenteel vanuit een thuiskantoor. Als de Duitse regering haar zin krijgt, zullen nog veel meer mensen dat doen – in ieder geval zolang de pandemie duurt. En ook na de pandemie zal de wereld van het werk zich waarschijnlijk steeds meer richten op digitale oplossingen die onafhankelijk van de locatie worden bediend. Maar ook in de privésfeer liggen er gevaren op de loer.

Informatie over hoe u en uw collega’s zich kunnen beschermen tegen aanvallen van cybercriminelen is daarom essentieel. De vraag rijst altijd hoe veilig de in het thuiskantoor aangesloten apparaten zijn. Hoe is de internetverbinding betrouwbaar beveiligd tegen aanvallen? Ook de in het begin genoemde wachtwoorden vallen in dit verband. Als een aanvaller een bijzonder gevoelig wachtwoord ontdekt, is de catastrofe bijna niet te stoppen.

Redenen om een wachtwoordmanager te gebruiken

Voor velen komt de vraag naar software die wachtwoorden beheert niet eens op. Ofwel worden slechts een handvol verschillende inloggegevens gebruikt, ofwel valt de keuze op de browser zelf, waarin wachtwoorden en andere inloggegevens handig kunnen worden opgeslagen. Maar juist dat laatste moet worden vermeden als het puur om veiligheidsaspecten gaat. Het is voor de gebruiker verstandiger om een professionele wachtwoordmanager te gebruiken. Deze tool helpt alle inloggegevens op te slaan en beschermt ze bovendien met een extra wachtwoord.

Een wachtwoordgenerator slaat niet alleen uw wachtwoorden op. Dergelijke tools hebben uitgebreide functies die het surfen en het gebruik van verschillende accounts veiliger en ook comfortabeler maken.


Een ander voordeel is het snelle gebruik en de comfortabele bediening. Het eerder genoemde hoofdwachtwoord geeft de gebruiker toegang tot alle wachtwoorden. Van hieruit is het mogelijk om ze onmiddellijk in te voeren in de inlogvoorkeuren. Omdat de wachtwoordmanager de gegevens in de cloud kan synchroniseren, heeft u uw belangrijke informatie desgewenst altijd bij u op uw smartphone of een ander apparaat. Dit is erg handig, vooral op vakantie, wanneer u iets belangrijks op uw laptop wilt doen. Als u onderweg uw toegangsgegevens nodig hebt, zijn ze slechts een paar klikken van u verwijderd.

Extra veiligheid: Goede wachtwoordbeheerders zorgen ervoor dat u snel op de hoogte bent van mogelijke beveiligingslekken. Als een website die u ook gebruikt wordt gehackt, krijgt u een melding en kunnen de betreffende inloggegevens snel worden gewijzigd. Bovendien wordt u geïnformeerd of hetzelfde wachtwoord nog steeds wordt gebruikt voor andere inlogprocessen.

Omdat een wachtwoordhulpmiddel, in tegenstelling tot browsers of spreadsheets, alleen voor dit ene gebruiksgebied is geprogrammeerd, biedt het een intuïtieve bediening voor de overeenkomstige doeleinden, namelijk inlogprocedures en wachtwoordbeheer. Wachtwoorden aanmaken, wijzigen, verwijderen of opzoeken behoren tot de minimale functies. Dankzij regelmatige back-ups is het ook mogelijk om verloren toegangsgegevens terug te vinden. Dit is essentieel voor veilige cryptowallets voor het opslaan van Bitcoin & Co. Want als u geen toegang meer hebt tot uw Bitcoins, is uw investering praktisch verloren.

Daarnaast biedt een wachtwoordmanager meestal een geïntegreerde wachtwoordgenerator. Dat is praktisch als u niet steeds uw eigen combinaties van letters, cijfers en speciale tekens wilt bedenken. Met behulp van individuele instelmogelijkheden heeft u een sterk en vooral altijd geschikt nieuw wachtwoord binnen handbereik.

Daarnaast biedt een wachtwoordmanager de optimale basis voor het regelmatig wijzigen van wachtwoorden. U kunt bijvoorbeeld bijhouden wanneer de laatste wijziging heeft plaatsgevonden en indien nodig met een paar klikken opnieuw wijzigen. Meer is niet nodig. De volgende keer dat u inlogt, kunnen de nieuwe gegevens worden ingevoegd. Dit heeft ook voordelen als de pc stuk gaat of de smartphone verloren gaat. Dankzij de synchronisatie met andere apparaten zijn alle wachtwoorden nog steeds beschikbaar en te gebruiken.

Gerelateerde berichten