Wat is WPS? Functie eenvoudig uitgelegd

Wi-Fi Protected Setup (WPS) is een eenvoudige methode waarmee u apparaten in het WLAN met de router kunt verbinden zonder de vaak zeer lange en ingewikkelde WPA-sleutel te hoeven invoeren. In het volgende artikel wordt …

Wat is WPS? Functie eenvoudig uitgelegd

Was ist WPS
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Netwerk
 6. »
 7. Wat is WPS? Functie eenvoudig uitgelegd

Wi-Fi Protected Setup (WPS) is een eenvoudige methode waarmee u apparaten in het WLAN met de router kunt verbinden zonder de vaak zeer lange en ingewikkelde WPA-sleutel te hoeven invoeren. In het volgende artikel wordt precies beschreven hoe WPS werkt, hoe u het kunt gebruiken en welke problemen zich kunnen voordoen bij het gebruik ervan.

Wat is WPS?

Wi-Fi Protected Setup (WPS) is een gecertificeerde methode waarmee apparaten in een draadloos netwerk zich bij de router of repeater kunnen aanmelden zonder de WPA-sleutel in te voeren.

Hoe werkt WPS?

WPS kan met verschillende methoden worden gebruikt, bijvoorbeeld door het invoeren van een pincode of Near Field Communication (NFC). De meest gebruikelijke methode is echter Push Button Configuration (PBC), waarbij een “WPS-knop” eerst op de router en vervolgens binnen twee minuten op het nieuwe apparaat moet worden ingedrukt.

Welke problemen kunnen zich voordoen bij het gebruik van WPS?

Om WPS via de PBC-methode te laten werken, moet deze eerst op de router worden geactiveerd. Bovendien ondersteunen niet alle apparaten WPS.

Wat is WPS?

Logo von Wifi Protect Setup
Logo van Wifi Protect Setup (WPS)

WLAN-netwerken zijn nu heel gewoon in huis en vervangen steeds vaker bekabelde netwerken. Met technieken als mesh of het gebruik van repeaters om het WLAN-signaal te versterken, kunnen WLAN-netwerken overal in huis worden ontvangen en ook qua datasnelheid overtuigen. Moderne WLAN-standaarden zoals WLAN-N bereiken nu snelheden tot gigabitniveau.

Terwijl openbare hotspots het mogelijk maken dat elke klant zich met het netwerk verbindt, is dit in de privésfeer of in bedrijfsnetwerken niet gewenst. Daarom worden WLAN-netwerken gecodeerd. Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2) is de geaccepteerde veilige standaard geworden. De WPA-sleutel dient als wachtwoord voor de verbinding met de router.

Om verbinding te maken met een beveiligd netwerk kunt u de WPA-sleutel op elke client invoeren of Wi-Fi Protected Setup (WPS) gebruiken. In dat geval hoeft u slechts op een knop op de router te drukken om clients aan het netwerk toe te voegen en hoeft u geen lange, ingewikkelde WPA-sleutels in te voeren.

2 Hoe WPS werkt

Wi-Fi Protected Setup (WPS) werd in 2007 als standaard geïntroduceerd door de Wi-Fi Alliance en wordt nu door de meeste WLAN-apparaten ondersteund. Het werkt op vier verschillende manieren:

 • Drukknopconfiguratie (PBC).
  De gebruiker drukt op een knop op de router en heeft vervolgens twee minuten de tijd om op een knop te drukken of een handeling uit te voeren op het nieuwe apparaat, zodat het apparaat verbinding kan maken met het netwerk zonder de WPA-sleutel in te voeren.
  WPS Taste am Router gedrückt
  WPS-knop op de router
 • Toegang via PIN-invoer
  Bij PIN-toegang geeft de router of het nieuwe apparaat een PIN-code, die vervolgens op het andere apparaat moet worden ingevoerd ter verificatie.
  Speedport PIN-Methode für WPS
  Speedport PIN-methode
 • Near Field Communication (NFC)
  Een mobiele telefoon of ander mobiel apparaat wordt in de onmiddellijke nabijheid van de router of het toegangspunt gebracht en wisselt er vervolgens toegangsgegevens mee uit via NFC.
 • USB-stick
  De vierde WPS-variant wisselt toegang uit via een USB-stick waarop een toegangssleutel is opgeslagen.

Wil een apparaat Wi-Fi Protected Setup-certificering mogen adverteren, dan moet het ten minste Push Button Configuration (PBC) en toegang via PIN-invoer ondersteunen.

2.1 Apparaten aansluiten op de router via Wi-Fi Protected Setup

Om bijvoorbeeld een repeater met de router te verbinden, moet u een knop op de router ingedrukt houden. Afhankelijk van de fabrikant en het model kan de “WPS-knop” verschillen en is deze niet altijd als zodanig aangeduid.

WPS-Taste am Repeater
WPS-knop op de repeater

Bij sommige routermodellen is de knop op de achterkant of een bestaande functieknop dubbel toegewezen, zoals bij oudere FRITZ!Box-modellen. In dat geval moet de WLAN-knop langer worden ingedrukt om WPS te activeren.

FRITZ!Box Verbindingstoets Duur
FRITZ!Box 7590, 7530, 7520, 6890 Verbinden / WPS 1 seconde
FRITZ!Box 6490, 7490, 7430 WLAN WPS 6 seconden
FRITZ!Box 7560, 7362 SL WLAN 6 seconden
FRITZ!Box 7583, 7582, 7580, 4040, 4020, 3490 WPS 1 seconde

Voor nieuwere FRITZ!Box-modellen houdt u de knop zes seconden ingedrukt. De router begint dan één of twee indicatielampjes te knipperen. U heeft nu twee minuten de tijd om ook op het andere apparaat, bijvoorbeeld een repeater of WLAN-printer, op de WPS-knop te drukken. Na korte tijd wisselen beide apparaten gecodeerde toegangsgegevens uit en maken ze verbinding.

Tip: Kijk in de handleiding of de online documentatie op de homepage van de fabrikant hoe u WPS op uw router activeert.

In de volgende video ziet u aan de hand van het voorbeeld van een Netgear-router en een Android-smartphone hoe u met de WPS-knop verbinding maakt:

2.2 Windows via WPS met de router verbinden

Als u onder Windows 10 via Instellingen -> Netwerk en internet -> WLAN verbinding wilt maken met een nieuw draadloos netwerk, moet u normaal gesproken de netwerkbeveiligingssleutel (WPA2-Key) invoeren.

WPS unter Windows 10
In plaats van een WPA-sleutel kunt u onder Windows 7, Windows 8 en Windows 10 ook WPS gebruiken om de router met de pc te verbinden.

Als de opmerking “De verbinding kan ook tot stand worden gebracht door op de knop op de router te drukken” onder het invoerveld staat, kun je de verbinding ook via WPS tot stand brengen. Druk nu op de WPS-knop op de router en wacht tot Windows 10 zelf verbinding maakt met de router. Ga op dezelfde manier te werk voor Windows 8 of Windows 7.

2.3 WPS met een smartphone of MacOS

Smartphones met Android bieden ook de mogelijkheid om via WPS een verbinding tot stand te brengen. Daarvoor moet u, bijvoorbeeld bij Samsung-toestellen, in de instellingen onder WLAN naar de geavanceerde instellingen gaan. Daar vindt u een knop met het opschrift “WPS Push Button” om de verbinding via WPS op de router tot stand te brengen.

Als alternatief kunt u ook de FRITZ!App WLAN gebruiken voor een WPS-verbinding onder Android. De app biedt ook vele andere praktische functies zoals het weergeven van de verbindingssnelheid, het zoeken naar bezette WLAN-kanalen en nog veel meer.

FRITZ!App WLAN
FRITZ!App WLAN

iOS of macOS daarentegen bieden deze optie niet. Hier heb je alleen de mogelijkheid om de WPA-sleutel handmatig in te voeren.

3 Mogelijke problemen bij het gebruik van Wi-Fi Protected Setup

Om de technologie te kunnen gebruiken, moet deze ook in de router geactiveerd zijn. U kunt WPS bijvoorbeeld voor de FRITZ!Box activeren en ook aangeven welke methode u wilt gebruiken. Voor de FRITZ!Box zijn de drukknopmethode en de PIN-methode beschikbaar.

WPS-Schnellverbindung in der FRITZ!Box
WPS snelverbinding in de FRITZ!Box

Andere routers zoals de Speedport-serie van Telekom bieden een soortgelijke instelling via de interface om de functie te activeren.

WPS im Speedport aktivieren
WPS activeren in de Speedport

Toch kan het voorkomen dat de technologie niet werkt. Andere redenen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je nieuwe apparaat helemaal geen verbinding kan maken met het bestaande netwerk. Om dit probleem met de WPS-verbinding uit te sluiten, plaatst u het apparaat voor de duur van de verbinding in de buurt van de router, bijvoorbeeld de multifunctionele printer.

WLAN Netzwerkdrucker
WLAN-printer bij de router

Gerelateerde berichten