Het Tor Netwerk – De belangrijkste dingen kort voor je uitgelegd

Veel gebruikers associëren de term “Tor-netwerk” met het darknet en dit op zijn beurt met niet-legale activiteiten of een omgeving van surveillance door de NSA. In het volgende artikel wordt uitgelegd wat het Tor-netwerk precies …

Het Tor Netwerk – De belangrijkste dingen kort voor je uitgelegd

Tor Browser
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Sicherheit
 6. »
 7. Het Tor Netwerk – De belangrijkste dingen kort voor je uitgelegd

Veel gebruikers associëren de term “Tor-netwerk” met het darknet en dit op zijn beurt met niet-legale activiteiten of een omgeving van surveillance door de NSA. In het volgende artikel wordt uitgelegd wat het Tor-netwerk precies is, hoe het werkt, voor welke platformen men het kan gebruiken en vooral of het gebruik van Tor legaal is.

Wat is het Tor-netwerk?

Tor staat voor “The Onion-Routing” en is een speciaal netwerk dat gegevens via verschillende servers over het internet routeert op zo’n manier dat de gesprekken niet tot de gebruiker kunnen worden herleid.

Hoe kan ik het Tor netwerk gebruiken?

Om toegang te krijgen tot het Tor netwerk heb je een gratis Tor browser nodig, die voor vele platformen beschikbaar is.

Is het Tor netwerk legaal?

Zolang je geen toegang hebt tot criminele inhoud of zelf misdaden pleegt, is het gebruik van Tor legaal.

1. gegevensbescherming en anonimiteit op het internet

IP-Adresse im Browser
Het IP-adres wordt gebruikt om uw verbinding te identificeren.

Wanneer je normaal op het internet surft, wordt je IP-adres aan elke doelserver doorgegeven, zodat het mogelijk is om via overheidsinstanties conclusies te trekken over de afzender. Maar ook anders kan een dienst op het web zeer waarschijnlijk gebruikers identificeren via browser fingerprinting en cookies. In principe zou dit ook geen probleem zijn.

Er zijn echter staten waar niet alleen censuur op het net plaatsvindt, maar waar zelfs surfgedrag tot represailles kan leiden. Daarnaast zijn er vele andere juridische redenen om zich anoniem op het internet te bewegen, bijvoorbeeld voor journalisten, informanten of gebruikers die onopgemerkt willen blijven. Voor deze groep is het normale gebruik van internet te onveilig.

2 De Onion Routing als alternatief voor een VPN-netwerk

VPN als gängige Variante für mehr Privatsphäre im Internet.
VPN als gangbare variant voor meer privacy op het internet.

Voor beschermd internetgebruik is het raadzaam gebruik te maken van VPN-netwerken, waarvan we onlangs de beste gratis VPN-diensten hebben gepresenteerd. Het doel van VPN is het beschermen van de privacy van de gebruiker, bijvoorbeeld welke aanbiedingen en diensten hij of zij heeft gebruikt. Alleen als de VPN-provider geen gegevens opslaat, is het gebruik echt anoniem en veilig.

Het Tor-netwerk heeft een andere aanpak, maar vertoont toch overeenkomsten met VPN. Bij het Tor-netwerk gaat het niet primair om het versleutelen van dataverkeer, maar om het anonimiseren van de gebruiker. Verantwoordelijk hiervoor is“The Onion Routing“, kortweg Tor, waaraan het zijn naam ontleent. Het Tor-netwerk versleutelt het dataverkeer en stuurt het via verschillende knooppunten, waarvan er duizenden over de hele wereld zijn, naar de doelserver. Via het verborgen dienstprotocol worden de routes elke 10 minuten gewijzigd en geselecteerd uit een lijst van alle toegankelijke servers.

Arbeitsweise vom Tor-Netzwerk
Hoe het Tor-netwerk werkt, bron: Wikipedia, Saman Vosoghi

Tor versleutelt het verkeer van een gebruiker en routeert het via drie willekeurige knooppunten op het Tor-netwerk, die door vrijwilligers worden gerund. Met behulp van het hidden service protocol worden de routes elke 10 minuten gewijzigd. Dit maakt het onmogelijk te traceren wie de afzender van het verzoek is. Alleen de ingangsserver kent je IP, maar dit wordt niet opgeslagen door de Tor-servers.

In tegenstelling tot VPN is er bij Tor geen centraal kantoor dat de gegevensstroom controleert. Dit betekent dat gebruikers er niet op hoeven te vertrouwen dat hun gegevens niet aan derden worden doorgegeven. Het Tor-project heeft geen winstoogmerk en wordt niet gecontroleerd door overheidsinstanties. Het Tor-project, dat midden jaren ’90 is ontwikkeld, wordt gefinancierd door donaties, net als Wikipedia of Firefox. Regelmatige financiële en activiteitenverslagen zorgen voor transparantie voor de gebruikers.

2.1 Tor concurreert niet rechtstreeks met VPN’s

Door zijnsysteem is het Tor-netwerk nogal traag en niet geschikt voor tijdkritische toepassingen zoals videostreaming of het delen van bestanden. Voor dergelijke toepassingen is VPN de betere keuze, omdat de gegevens via snelle VPN-servers worden geleid. Hiervoor is de Tor-technologie beter geschikt om de identiteit van de gebruiker te verhullen door routering via vele servers. In principe zou het ook denkbaar zijn om Tor via VPN te gebruiken. Om prestatieredenen wordt dit echter niet aanbevolen, omdat de Tor-technologie vertraagt. Het Tor-netwerk beschermt alleen tijdens het surfen, terwijl een volledige VPN-verbinding alle internetactiviteiten via webtoegang versleutelt.

3. de Tor-browser als toegangspoort tot het Tor-netwerk

Om toegang te krijgen tot het Tor netwerk heb je het Tor Browser pakket nodig, dat beschikbaar is voor de platformen Windows, Linux, MacOS en ook als mobiele apps voor iOS (apps van derden zoals de Onion Browser of Tor Browser ) en Android.

Download vom Tor-Browser
Download de Tor Browser van de website van het Tor Project

Het Tor browser pakket is een aangepaste versie van Mozilla Firefox in de ESR variant (lange termijn ondersteuning), die zodanig is aangepast dat

 • de browser geen scripts uitvoert
 • HTTPS altijd wordt gebruikt
 • fingerprinting van de browser zoveel mogelijk wordt voorkomen
 • de browser slaat geen gegevens op zoals cookies enz,
 • het Tor-netwerk wordt automatisch gebruikt bij het surfen op het web.

De Tor-browser kent drie beveiligingsniveaus voor websites, die via het symbool in de adresbalk van de website kunnen worden omgeschakeld.

Sicherheitsstufen im Tor-Browser
Beveiligingsniveaus voor de Tor-browser kunnen worden aangepast.

In de privacy-instellingen van Firefox, de eigenlijke Tor-browser, staan de standaardwaarden voor de drie beveiligingsniveaus.

Sicherheitsstufen für den Tor-Browser
Beveiligingsniveaus voor de Tor-browser

Daarnaast gebruikt de browser DuckDuckGo, een alternatieve zoekmachine voor Google, en vraagt websites standaard in het Engels op, hoewel dit in de instellingen kan worden aangepast.

4 Hoe toegang tot het Tor-netwerk in te stellen

Om verbinding te maken met het Tor netwerk moet je eerst het Tor browser pakket downloaden en installeren. Het installatieprogramma voor Windows stelt de software portabel in. Dit betekent dat je de browser ook op een stick kunt opslaan van waaruit hij op elke Windows PC gestart kan worden. Voordat je anoniem kunt surfen, moet de browser eerst verbinding maken met het Tor-netwerk. Dit proces kan enkele minuten duren.

mit dem Tor-Netzwerk verbinden
Om verbinding te maken met het Tor-netwerk heb je de Tor-browser nodig.

Zodra de verbinding met het Tor netwerk tot stand is gebracht, start de eigenlijke Firefox browser.

Mit dem Tor-Browser nutzen Sie das Tor-Netzwerk
Je gebruikt het Tor-netwerk met de Tor-browser.

Je kunt gewoon op internet surfen. De werking van de Tor-browser komt overeen met die van Firefox. Toch kun je op de website van de fabrikant een handleiding voor de Tor-browser vinden.

Webpagina’s worden opgehaald in kanalen. U kunt het kanaal waarin de website via het Tor-netwerk wordt opgevraagd weergeven door op het Tor-symbool in de adresbalk te klikken. Hier vindt u ook de mogelijkheid om een nieuw kanaal voor een webpagina op te roepen en zo het signaal via nieuwe Tor-relais te versturen.

Tor Kanal anzeigen
De browser toont de status van de verbinding en geeft ook een lijst van gebruikte kanalen.

In de menubalk van de Tor-browser staan nog twee knoppen: De “veegbezem” maakt een nieuwe browser identiteit aan om browser fingerprinting in de huidige sessie te voorkomen. Links hiervan toont de Tor-browser de opmerking “.onion beschikbaar” als het huidige webaanbod ook via een beveiligde .onion-pagina toegankelijk is. Door op de mededeling te klikken, schakelt u vervolgens over naar hetzelfde aanbod via het “darknet”.

sichere seite im onion-netzwerk
De Tor-browser geeft aan of er een beveiligde variant van de website op het Tor-netwerk aanwezig is.

Voor landen waar Tor geblokkeerd is, zijn er opties in de instellingen om een Tor-bridge in te stellen. Bediening via een proxyserver is ook mogelijk met de Tor-browser.

Tor-Brücken erschweren zu erkennen dass Tor genutzt wird
Tor bridges maken het moeilijker voor derden om Tor te detecteren.

Er zijn echter webdiensten die toegang vanuit het Tor-netwerk herkennen en deze toegang verhinderen. Voor deze gevallen kun je dus alleen gebruik maken van gratis VPN-diensten.

5 Tor biedt ook toegang tot het Darknet

Das ist das DarknetNaast het “klassieke” World Wide Web zijn er vele andere netwerken die verbonden en toegankelijk zijn via het internet. Een van deze netwerken is het “Onion Network”, dat in de media vaak het Darknet wordt genoemd.

De inhoud ervan is alleen toegankelijk via het Tor-netwerk en eindigt op“.onion“. Dit overlay-netwerk is volledig losgekoppeld van het klassieke “Word Wide Web” en wordt daarom ook wel darknet of darknet genoemd. Veel legale inhoud is toegankelijk via het darknet, zoals Facebook op https://www.facebookcorewwwi.onion of kranten zoals de New York Times op http://grams7ebnju7gwjl.onion.

Wanneer je een website van het klassieke Word Wide Web oproept waarvan de inhoud ook via het Onion-netwerk toegankelijk is, geeft de Tor-browser een melding. Je kunt dan beslissen of je altijd voorrang geeft aan de Onions of dat je op de klassieke website blijft.

onion verfügbar
Als de dienst beschikbaar is op het Onion-netwerk, kun je daarnaar overschakelen.

Er is geen zoekmachine zoals Google voor het Darknet, maar er zijn veel cataloguspagina’s met inhoud, zoals destijds bijvoorbeeld bij Yahoo gebruikelijk was.

The Undernet directory
“The Undernet Directory” als catalogus voor het Darknet

Is het gebruik van de Tor-browser legaal?

Het feit dat je met de Tor-browser je identiteit kunt verbergen maakt het gebruikervan niet illegaal en is eerder een uiting van een gezonde gegevensbeschermingscultuur, die vooral in Europa sterkis. Je kunt het Tor-netwerk dus net zo legaal gebruiken als dat je gegevens veilig kunt versleutelen met AES en zo beschermen tegen toegang door onbevoegden.

Wat daarentegen niet is toegestaan, is alles wat ook zonder Tor-netwerk verboden zou zijn: toegang tot criminele inhoud, kopen en verhandelen van verboden voorwerpen, enz. Wie zich in “donkere hoeken” van het internet begeeft, bevindt zich niet in een wetteloze ruimte. Vooral in het darknet is er veel aanbod waarvan het bekijken of gebruiken al strafbaar is.

Gerelateerde berichten