Gratis gegevensherstel – 3 tips voor herstel

Het sorteren van de harde schijf gebeurt vooral als er snel nieuwe ruimte moet worden gecreëerd. Helaas betekent dit dat we naast de echt onnodige gegevens ook belangrijke bestanden kunnen verwijderen. Voor het geval dat, …

Gratis gegevensherstel – 3 tips voor herstel

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Sicherheit
  6. »
  7. Gratis gegevensherstel – 3 tips voor herstel

Het sorteren van de harde schijf gebeurt vooral als er snel nieuwe ruimte moet worden gecreëerd. Helaas betekent dit dat we naast de echt onnodige gegevens ook belangrijke bestanden kunnen verwijderen. Voor het geval dat, is het de moeite waard om data recovery software te gebruiken die uw verwijderde gegevens met een paar klikken en trucs kan herstellen.

Een voorzorgsmaatregel tegen snel wissen is het activeren van de “Weet u het zeker?” pop-up in de instellingen van uw apparaat. Dit betekent dat je, nadat je het verwijderingsproces hebt gestart, opnieuw moet bevestigen dat je echt alle opgegeven gegevens wilt verwijderen.

Hoe worden foto’s hersteld?

De meest populaire gegevens om te herstellen zijn foto’s of documenten. Met gratis software kunt u vaak zonder veel moeite foto’s terughalen. De meeste software scant de gewenste gegevensdrager op verloren bestanden en herstelt ze zonder dat u afzonderlijke bestanden hoeft op te slaan. Systemen zoals Apple’s iOS hebben een prullenbak in de galerij die verwijderde foto’s 30 dagen tegenhoudt voordat ze uit het zicht verdwijnen. Het systeem toont de resterende tijd om de afbeeldingen te herstellen.

Na de scan kunt u door de gevonden gegevens bladeren en ze zoals gewoonlijk bewerken.

Als niet alleen foto’s moeten worden hersteld, kunt u soms problemen ondervinden als u niet bekend bent met gegevensherstel of slechts over beperkte technische kennis beschikt. In moeilijke gevallen kunt u ook uw toevlucht nemen tot betaalde diensten, maar verschillende dienstverleners bieden gratis consultaties en scans vooraf aan, zodat u uiteindelijk niet onnodig geld uitgeeft.

Hoe werkt data recovery?

Verwijderde bestanden zijn niet voor altijd verloren zolang ze in de prullenbak van de harde schijf zitten. Dit maakt het gemakkelijk voor programma’s om de gegevens terug te halen. Zijn de bestanden niet lang geleden verwijderd, dan kunt u ze zelf uit de prullenbak halen. Als de bestanden duidelijk niet meer toegankelijk zijn, bestaan ze nog wel, maar krijgt u geen oproepmelding in de Verkenner.

De inhoud van de schijf blijft voorlopig bestaan, het partitiebeheer maakt de ruimte van het oude bestand vrij om deze te overschrijven met nieuwe bestanden. De meeste gegevensredders gebruiken deze vrijgemaakte ruimte om de bestanden terug te halen.

Door middel van een master file table kunnen data rescuers een lijst weergeven van bestanden die mogelijk hersteld kunnen worden.

Wie biedt gegevensherstel aan?

Fabrikanten zoals Windows bieden hun eigen data recovery service aan. Met Windows File Recovery kunt u bestanden herstellen. U kunt het programma installeren in de Windows Store.

Het programma wordt aangestuurd door CMD-commando’s, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen twee verschillende modi. De ene is geschikt voor recent verwijderde bestanden, de andere modus wordt door Windows zelf aanbevolen als het gaat om bestanden die al langer als verwijderd worden beschouwd.

Voor mensen die niet per se technisch onderlegd zijn, is er een ander programma dat u kunt gebruiken als alternatief voor Windows File Recovery: WinfrGUI. Dit programma heeft een gebruiksvriendelijke interface die weinig doet denken aan technische bediening. Voor beginners zijn de paar opties die het programma biedt voldoende; voor ernstigere problemen moet u andere software gebruiken.

Wat te doen bij problemen?

Vooral als de bestanden al enige tijd verwijderd zijn of de bestanden beschadigd zijn, kunnen gegevensredders maar weinig doen. Toch zijn er enkele programma’s waar professionals mee werken. NTFS-systemen zijn de meest gebruikelijke manier om bestanden te herstellen, vooral als het om Windows gaat. Met deze systemen kunnen ook bestanden van externe gegevensdragers worden hersteld, bijvoorbeeld van SSD-kaarten of USB-sticks.

Het is belangrijk dat u niet zelf aan herstelpogingen begint als u geen achtergrondkennis heeft. Als je het te vaak probeert, loop je het risico dat je de bestanden beschadigt en dus onherroepelijk verwijdert. Voor belangrijke bestanden moet je daarom altijd een professional raadplegen om je te helpen met data recovery.

Gerelateerde berichten