Wat is WAN? Wide Area Network eenvoudig uitgelegd

De term WAN komt vaak voor in verband met netwerken, maar slechts weinig mensen weten echt wat het betekent. In deze tip vertellen we je wat een WAN precies is, wat het verschil is met …

Wat is WAN? Wide Area Network eenvoudig uitgelegd

wan
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Netwerk
 6. »
 7. Wat is WAN? Wide Area Network eenvoudig uitgelegd

De term WAN komt vaak voor in verband met netwerken, maar slechts weinig mensen weten echt wat het betekent. In deze tip vertellen we je wat een WAN precies is, wat het verschil is met een LAN en waar ze in de praktijk te vinden zijn.

Definitie: Wat is een WAN?

De afkorting WAN staat voor “Wide Area Network”, wat in het Duits zoiets betekent als “weiträumiges Netzwerk” of “Weitverkehrsnetz”. In tegenstelling tot een LAN (“Local Area Network”) is een WAN niet beperkt tot het verbinden van lokale computers en systemen, maar bestrijkt het een groot geografisch gebied. Een WAN kan worden gebruikt om niet alleen afzonderlijke computers maar ook hele LAN’s en MAN’s (“Metropolitan Area Networks”) met elkaar te verbinden tot een groot netwerk dat zich over landen en zelfs hele continenten kan uitstrekken.

W-Lan-Router mit LAN-Ports und WPA Sicherheit
Netwerkknooppunten zoals switches of routers zijn verantwoordelijk voor het schakelen en doorsturen van gegevens.

Netwerkknooppunten (bijvoorbeeld switches of routers) zijn verantwoordelijk voor het schakelen en doorsturen van gegevens. Als fysieke transmissiemedia worden glasvezelkabels, koperkabels en ook radioverbindingen gebruikt; in de praktijk is het bijna altijd een mix van alle drie.

Daarnaast hebben de wide area networks ook verschillende transmissieprotocollen en adresconcepten nodig, die zich bevinden op de lagen 1 tot en met 3 van het ISO/OSI-lagenmodel. Hun taak is het transporteren van protocollen en toepassingen uit hogere lagen. Op het internet gebeurt dit bijvoorbeeld door het internetprotocol (IP) en de bijbehorende IPv4- of IPv6-adressen.

Terwijl in een LAN de systemen hoofdzakelijk via Ethernet zijn verbonden, bestaan in een WAN ookde volgende transmissietechnologieën:

 • Multiprotocol Label Switching (IP/MPLS)
 • Plesiochrone Digitale Hiërarchie (PDH)
 • Synchrone Digitale Hiërarchie (SDH)
 • Asynchrone overdrachtsmodus (ATM)
 • X.25

2. wide area netwerken in de praktijk

In de praktijk zijn WAN’s op de meest uiteenlopende plaatsen te vinden. Zo is het internet niets anders dan een wereldwijd WAN, dat op zijn beurt bestaat uit vele afzonderlijke subnetwerken. Voorts zijn er WAN’s die uitsluitend eigendom zijn van en gebruikt worden door bepaalde organisaties.

Ook dienstverleners zetten WAN’s op om hun klanten toegang te geven tot het internet en andere netwerkdiensten. En analoge en digitale telefoonnetwerken zijn in principe niets anders dan wide area networks waarover spraakdiensten aan abonnees worden aangeboden.

Internetzugang über Cloud und Glasfaser
Service providers geven hun klanten via WAN’s toegang tot het internet.

Goed om te weten: Bezitters van een Fritzbox hebben de mogelijkheid om de eerste LAN-poort te veranderen in een WAN-poort. Om dit te doen, hoeft u alleen maar de optie “Verbinding met een kabelmodem” aan te vinken in de sectie “Internet -> Toegang gegevens“.

Op uw router thuis daarentegen dient de WAN-poort meestal als verbinding met de kabel- of DSL-modem. Dit is bijvoorbeeld zinvol als u in een thuiskantoor werkt en naast het thuisnetwerk ook een kantoornetwerk wilt gebruiken. In dit geval leidt een netwerkkabel van de LAN-poort van de thuisnetwerkrouter naar de WAN-poort van de kantoornetwerkrouter, waardoor deze via het thuisnetwerk verbinding maakt met het internet.

Gerelateerde berichten