Meer bescherming voor de PC – Onze kleine 1×1

We geven veel geld uit om ons te verzekeren van de diensten van een hoogwaardige computer. Voor velen betekent de aankoop de mogelijkheid om aanzienlijk sneller en comfortabeler te werken. Om ons op lange termijn …

Meer bescherming voor de PC – Onze kleine 1×1

frau am laptop
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Sicherheit
  6. »
  7. Meer bescherming voor de PC – Onze kleine 1×1

We geven veel geld uit om ons te verzekeren van de diensten van een hoogwaardige computer. Voor velen betekent de aankoop de mogelijkheid om aanzienlijk sneller en comfortabeler te werken. Om ons op lange termijn van deze voordelen te laten genieten, is de juiste bescherming tegen malware van groot belang. Met welke tips we die in de praktijk kunnen brengen, bekijken we in dit artikel.

1. gebruik up-to-date browsers

Up-to-date browsers voor comfortabeler surfen

Een browser die up-to-date is, zorgt ook voor een snellere en gemakkelijkere surfervaring voor u als gebruiker met nieuwe functies en extensies. Dit zorgt ervoor dat u de best mogelijke surfervaring krijgt.

Als eerste stap is het belangrijk om na te denken over de browser die je gebruikt. Tegenwoordig staan ons hier veel verschillende opties ter beschikking. Maar de focus moet niet alleen liggen op gebruiksgemak. Bovendien heeft de browser een sterke invloed op onze veiligheid tijdens het surfen.

Moderne browsers maken bijvoorbeeld gebruik van het sandboxsysteem. Dit betekent dat de browser sterk gescheiden is van de rest van het systeem. Dit maakt het voor aanvallers veel moeilijker om directe controle over de betreffende computer te krijgen. Alleen daarom al kan het de moeite waard zijn om een van de huidige browsers te gebruiken.

Anderzijds zijn de moderne systemen beter in staat om al onze persoonlijke gegevens te beschermen. Zelfs voor dit pluspunt is het de moeite waard te overwegen een nieuw programma te downloaden.

2. gebruik een VPN

laptop mit vpn
Een VPN op je pc brengt voor jou als gebruiker veel voordelen met zich mee.

Een VPN biedt veel voordelen om soepel te kunnen surfen op het wereldwijde web. Maar veel mensen weten niet dat het ook een voordeel kan zijn op het gebied van veiligheid. Veel providers bieden namelijk een betere bescherming tegen aanvallen door een firewall in te bouwen.

Een blik op recente studies laat zien hoe belangrijk dit is. Volgens dit onderzoek wordt een computer die op internet is aangesloten alleen al in de eerste 60 minuten blootgesteld aan ongeveer 45 aanvallen. Alleen met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen we deze zonder schade overleven.

Ondertussen hoeven we niet diep in de buidel te tasten voor een VPN. Tenminste een basisversie van de software is vaak gratis beschikbaar. Er zijn dus goede redenen om zelf gebruik te maken van een dergelijk systeem. We sommen de voor- en nadelen kort en duidelijk op:

  • Hogere gegevensbescherming tijdens het surfen
  • Firewalls kunnen gemakkelijker omzeild worden
  • meer veiligheid in openbare netwerken
  • Toegang tot inhoud ondanks geobeperkingen
  • Afhankelijk van de provider kan de internetsnelheid verminderd zijn
  • kunnen er kosten in rekening worden gebracht
  • dubieuze providers bieden minder veiligheid met VPN’s

Vooral met betrekking tot de provider is het voordelig om te letten op klantervaringen en beoordelingen. Als u punten van het aanbod dubieus vindt of de verantwoordelijken onbekwaam, moet u voorzichtig zijn en voor een ander product kiezen.

3. voer regelmatig updates uit

tablet, auf dem update durchgeführt wird
Met een update breng je ook je apparaten op de laatste beveiligingsnormen.

Wanneer we het oplichtende symbool zien dat een nieuwe update aankondigt, schieten we meestal in de stress. Deze omstandigheid betekent immers weer een onderbreking van ons werk of gamen.

Deze opvatting belemmert echter een waardevol inzicht. Updates kunnen van grote waarde zijn voor de veiligheid van onze computer.

De gevaren waaraan we op het World Wide Web worden blootgesteld zijn immers voortdurend in beweging. Daarom moeten ontwikkelaars altijd voorbereid zijn op nieuwe aanvallen.

Maar als een programma al op de markt is en op de computers van gebruikers is geïnstalleerd, is de update de enige manier om de bescherming weer up-to-date te maken. Als we te lang wachten met de installatie, stellen we onszelf bloot aan een verhoogd risico gedurende deze periode.

De aanbeveling om altijd onmiddellijk te updaten geldt enerzijds voor de vele programma’s die we dagelijks gebruiken. Anderzijds kunnen we het ook toepassen op het besturingssysteem als geheel.

4. Pas wachtwoorden aan en kies veilig

Meestal beschermen we onze individuele accounts tegen toegang door derden met een wachtwoord. Om ons te helpen de vele verschillende woorden te onthouden, maken we ze zo eenvoudig mogelijk of gebruiken we zelfs altijd hetzelfde. Daarbij zijn we ons niet bewust van het grote nadeel dat dit met zich meebrengt voor de veiligheid.

In plaats daarvan moeten we bij onze wachtwoorden altijd veilige combinaties van letters en cijfers gebruiken. Als dit het onthouden van de term bemoeilijkt, kunnen we geschikte software gebruiken om ons te helpen. Tegenwoordig is het geen probleem om wachtwoorden op deze manier te beheren en zo aan de veilige kant te zijn.

Opmerking: Lange tijd werd aanbevolen wachtwoorden regelmatig te veranderen. Omdat gebruikers toen echter geneigd waren eenvoudigere wachtwoorden te kiezen om ze beter te kunnen onthouden, wordt dit tegenwoordig niet meer aangeraden. Een sterk, willekeurig gekozen wachtwoord kan ook lang worden bewaard.

5. Wees voorzichtig met e-mails: herken spam

anzeige des spam-ordners im email postfach
Controleer regelmatig je spamfolder om e-mails te vinden die er per ongeluk in terecht zijn gekomen.

Een andere plaats waar we voorzichtig moeten zijn is onze inbox. Een mail met een onbekende afzender kan het startpunt zijn voor een kwellende confrontatie met virussen en Trojaanse paarden.

Vaak helpt een moderne mailbox ons op dit punt, omdat deze dergelijke berichten direct naar de spam-map kan verplaatsen. In andere gevallen moeten we zelf een gevoel ontwikkelen voor welke bijlage we beter onze handen thuis kunnen houden.

Wij geven u enkele waardevolle tips om spammails sneller te herkennen:

  • Onbekend of ongebruikelijk afzenderadres
  • anoniem adres of vorm van begroeting
  • dubieus of vreemd onderwerp
  • bevatten weblinks of klikbare afbeeldingen
  • spelfouten of slecht vertaalde teksten
  • verzoeken om betalingen of persoonsgegevens
  • vermeende prijsmeldingen, hoewel er geen deelname heeft plaatsgevonden.

Gerelateerde berichten