Cloud back-up: vergelijking van aanbieders en voor- en nadelen

Naast klassieke cloudopslag zoals Dropbox, OneDrive of iCloud zijn er ook aanbieders die alleen cloudback-up op internet aanbieden, dat wil zeggen de back-up van belangrijke bestanden naast online opslag. In het volgende artikel leggen we …

Cloud back-up: vergelijking van aanbieders en voor- en nadelen

Cloud Backup
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Sicherheit
 6. »
 7. Cloud back-up: vergelijking van aanbieders en voor- en nadelen

Naast klassieke cloudopslag zoals Dropbox, OneDrive of iCloud zijn er ook aanbieders die alleen cloudback-up op internet aanbieden, dat wil zeggen de back-up van belangrijke bestanden naast online opslag. In het volgende artikel leggen we de verschillen uit tussen de twee soorten cloud, de voor- en nadelen van cloudback-up in vergelijking met lokale gegevensback-up en presenteren we ook een vergelijking van verschillende aanbieders.

Wat is cloudback-up?

De term cloudback-up verwijst naar een back-up van gegevens op online opslag in plaats van op een lokaal medium zoals een harde schijf of dvd.

Wat zijn de voordelen van cloudback-up?

Cloudback-up biedt het voordeel dat de gegevens fysiek op een andere locatie worden opgeslagen en ook overal toegankelijk zijn. Bovendien kan de benodigde opslagruimte voor de back-up bij de meeste providers eenvoudig worden uitgebreid.

Wat zijn de nadelen van cloud back-up ten opzichte van klassieke back-ups?

Een cloud back-up kost een maandelijks bedrag, wat over het jaar genomen al aanzienlijk meer kost dan een externe harde schijf met bijvoorbeeld 3 terabyte. Als je daar de verloren tijd door trage uploads bij optelt, valt er weinig te zeggen voor een echte cloud back-up voor particulieren.

1) Klassieke cloudopslag is slechts beperkt geschikt voor een echte back-up.

Integration Cloud-Dienste in Windows
Cloudopslag integreert zichzelf in het systeem als extra opslag en synchroniseert een cloudmap in beide richtingen
.

Klassieke cloudopslag zoals Dropbox of de vele Dropbox-alternatieven, bijvoorbeeld OneDrive op Windows 10, Google Drive op Android of iCloud van Apple, synchroniseren een lokale map (eventueel met submappen) met de cloud en andere systemen die met deze cloud verbonden zijn. Dit betekent dat belangrijke bestanden die in de cloudopslag zijn opgeslagen altijd op alle systemen beschikbaar zijn.

Maar waar veel gebruikers geen rekening mee houden: Cloudopslag van dit type is geen back-up. Als een bestand wordt verwijderd of gewijzigd op een van de systemen die op de cloud-opslag zijn aangesloten, synchroniseert de clientsoftware deze toestand. Een bestand dat alleen in de cloud-opslag is opgeslagen, zou dus worden overschreven of verwijderd.

Een klassieke back-up daarentegen gebruikt een kopie van een bestand, die juist belangrijk wordt wanneer het oorspronkelijke bestand beschadigd of verwijderd is.

Backuptips: hoe u een goede back-up van gegevens maakt, leest u in ons artikel “De beste back-upstrategieën voor Windows-pc’s”.

1.1 Cloudopslag alleen als back-up voor ervaren gebruikers

U kunt de cloudopslag gebruiken met verschillende back-upprogramma’s, zodat u belangrijke bestanden uit andere mappen kopieert naar de cloudmap, die vervolgens wordt gesynchroniseerd met de online opslag. U moet dan wel de clientsoftware op elke aangesloten pc zo instellen dat deze “back-upmap” niet wordt gedownload om onnodige duplicatie van bestanden en verbruik van datavolume bij mobiel gebruik via het mobiele netwerk te voorkomen.

OneDrive selektive Synchronisierung
Cloud storage biedt ook selectieve synchronisatie.

In ons voorbeeld wordt de hier getoonde map “LocalBackup” door Synology Diskstation Manager via Cloud Sync gevuld met een back-up van belangrijke gegevens. Als we de map in de OneDrive-software niet zouden deselecteren, zou de lokale pc de back-up van 615 GB weer op zijn bureaublad hebben staan.

Anbieter in Cloud Sync
NAS-systemen van Synology kunnen ook back-ups maken naar cloudopslag, waarbij vele providers worden ondersteund.

Kortom, het gebruik van cloudopslag voor echte back-ups is mogelijk, maar het is niet eenvoudig in te stellen en vaak niet erg handig.

2 Voor- en nadelen van conventionele back-ups vs. cloud back-up

Cloud back-up heeft het grote voordeel dat de back-up los staat van de PC. Bij inbraak, waterschade of huisbrand zijn de belangrijke gegevens toch off-site opgeslagen. De providers zorgen er ook voor dat 99,9 procent van de back-up voor u beschikbaar is en slaan de gegevens daar redundant op voor het geval een back-upmedium op hun server uitvalt.

Cloud back-up heeft echter ook serieuze nadelen. Het grootste nadeel is de bandbreedte die nodig is voor de upload. Zelfs snelle kabelnetwerken met 200 Mbit/s of meer zijn duidelijk beperkt bij het uploaden, met snelheden tussen 10 en 20 Mbit/s. Omgerekend naar megabytes duurt een upload van 1 gigabyte bij een uploadsnelheid van 20 Mbit/s ongeveer 7 minuten. Voor back-ups van grote hoeveelheden gegevens, bijvoorbeeld een systeemimage met een beeldprogramma, is 20 gigabyte of meer nodig. Zo’n upload duurt dan 140 minuten. Een volledige back-up vergt dus veel geduld en tijd voor de upload.

Lokale Backups auf externe Festplatten
Externe harde schijven zijn vaak de goedkopere optie in vergelijking met cloud back-up oplossingen
.

Een ander nadeel van cloudback-up is de kostprijs. Je kunt momenteel een externe harde schijf met 4 terabyte krijgen voor ongeveer 100 euro. Cloud back-up daarentegen kost gemiddeld 5 tot 10 cent per gigabyte per maand. Voor 100 gigabyte aan opslagruimte zou dat neerkomen op 5 euro per maand. Voor grotere opslagbehoeften rijst al snel de vraag of twee externe harde schijven niet de goedkopere optie zijn.

Ook de Algemene Verordening Gegevensbescherming (DSGVO) speelt voor bedrijven een rol en moet in acht worden genomen. Deze sluit in feite de opslag van bedrijfsgegevens buiten de EU uit. Providers die de strenge eisen inzake gegevensbescherming op het gebied van beveiliging en encryptie bieden, kosten aanzienlijk meer aan maandelijkse huur dan een serverpark in Azië of Rusland.

Voor de gebruiker van cloud backup moet encryptie ook een rol spelen. Alleen als u zelf uw back-up veilig versleutelt voordat u deze uploadt, is toegang tot uw gegevens voor zowel onbevoegden (werknemers) als overheidsinstanties onmogelijk.

Duplicati sichert auf vielen Cloud-Speichern und Netzwerkquellen
Duplicati ondersteunt bijna alle cloudopslag

Tot slot moet u voor uzelf duidelijk maken of de processen van back-up naar overdracht naar cloudback-up aan uw eisen voldoen. De benaderingen van cloudback-up lopen sterk uiteen. Terwijl sommige providers alleen met hun software een cloudback-up toestaan, stellen andere providers de opslagruimte beschikbaar als een netwerkstation via protocollen als FTP, WebDAV, SMB/CIFS, rsync enz. Dit geeft u de mogelijkheid om elke willekeurige back-upsoftware zoals GoodSync , het beproefde Duplicati of zelfs Robocopy van Windows te gebruiken voor back-uptaken en de bestanden zelf veilig te versleutelen vóór een upload.

3 Deze verschillende aanbieders van cloudback-ups zijn beschikbaar

We hebben als voorbeeld enkele aanbieders nader bekeken, waarvan sommige zeer verschillende benaderingen bieden voor het maken van back-ups van bestanden naar de cloud. Onze lijst pretendeert niet volledig te zijn. Onze focus voor de selectie lag op “cloudback-up voor thuisgebruikers”. Voor zakelijke klanten en grotere netwerken gelden andere eisen. Niet alle functies zijn beschikbaar in alle tarieven, bijvoorbeeld bestandsversleuteling.

Functies Acronis Telekom STRATO 1&1 Ionos Dogado Alfahosting SpiderOak Carbonite iDrive Netclusive MyPCBackup Mindtime Backup
Goedkoopste tarief Geavanceerd MagentaCLOUD M HiDrive 250 GB HiDrive Basis Client back-up PC Back-up M Eén back-up Safe Basic Persoonlijk 2 TB Cloud Back-up Home PC Back-up
Opslagruimte 250 GB 50 GB 250 GB 100 GB 300 GB 300 GB 150 GB onbeperkt 2 TB onbeperkt 250 GB 10 GB
Minimale looptijd 12 maanden 3 maanden 1 maand 1 maand 12 maanden 12 maanden 1 maand 12 maanden 12 maanden 1 maand 1 maand 12 maanden
Prijs per maand voor minimale looptijd 6,67 Euro 1,95 Euro 5,50 Euro 3,00 Euro 14,90 Euro 14,90 Euro 6 dollar 6 dollar 5,80 Dollar 9,99 Euro 12,83 Euro 5,75 Euro
Locatie server Wereldwijd Duitsland Duitsland Duitsland Duitsland Duitsland USA USA USA Duitsland Wereldwijd Duitsland
Klanten voor Windows, MacOS, iOS, Android Windows, MacOS, iOS, Android Windows, MacOS, iOS, Android Windows, MacOS, iOS, Android Windows, MacOS Windows, MacOS Windows, MacOS, Linux, iOS, Android Windows, MacOS, Linux, iOS, Android Windows, MacOS, iOS, Android Windows, MacOS Windows, MacOS, Linux, iOS, Android Windows, MacOS, Linux
Back-up software [ja] [nee] [nee] [nee] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Cloudopslag als schijf [nee] [nee] [ja] [ja] [nee] [nee] [nee] [nee] [ja] [nee] [nee] [nee]
Gecodeerde transmissie [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Bestandsversleuteling [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [nee] [ja]
Webtoegang voor back-ups [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]

3.1 Acronis True Image met de Acronis Cloud

Acronis is bekend geworden door zijn uitstekende back-upsoftware Acronis True Image, die in de loop der jaren steeds verder is uitgebreid en verbeterd, zoals ook blijkt uit onze review van Acronis True Image 2019. Of het nu gaat om een back-up van hele partities als image back-up of van bestanden en mappen, Acronis True Image is een van de beste back-upprogramma’s voor thuisgebruikers en biedt het volledige functiepakket: volledige back-ups, incrementele en differentiële back-ups, encryptie, planning, universeel herstel naar gewijzigde hardware en nog veel meer.

Acronis True Image 2019
Acronis True Image 2019

Terwijl de koopversie opgeslagen back-ups lokaal opslaat, biedt de abonnementsversie ook cloudopslag voor back-ups bij Acronis in de Acronis Cloud.

Acronis True Image als Cloud-Backup
Acronis True Image slaat cloudback-ups op in de Acronis Cloud.

Acronis biedt alleen abonnementen voor 1 jaar, die beginnen bij 49,99 euro inclusief 250 GB opslagruimte. Maar daarvoor krijg je niet alleen cloudopslag, maar ook uitstekende back-upsoftware waarmee je ook op lokale media een back-up van je systeem kunt maken.

Preise von Acronis für Cloud-Backup
Prijzen van Acronis voor cloud back-up (per 04/2020)

Voor smartphones zijn er ook clients voor Android en iOS waarmee je ook een back-up kunt maken van contacten, foto’s en andere gegevens van mobiele apparaten.

Toegang tot geback-upte gegevens is niet alleen mogelijk met de clientsoftware of mobiele apps, maar ook via een website van Acronis zelf. Acronis biedt echter geen functies zoals het delen van bestanden met andere gebruikers.

 • Geavanceerde back-up software
 • Back-ups naar cloud of lokale bestemmingen
 • Herstel zelfs op gewijzigde hardware
 • Alleen jaarlijkse abonnementen
 • Laagste prijs geldt alleen voor back-ups van één pc, vervolgkosten!
 • Geen back-up naar de cloud met andere software

3.2 STRATO HiDrive als netwerkstation voor eigen back-upoplossingen

De cloudopslag van STRATO wordt onder de naam HiDrive op de markt gebracht en is in principe gewoon een cloudopslagruimte die via beheersoftware of direct als netwerkstation in Windows en andere besturingssystemen kan worden gebruikt. De serverlocatie bevindt zich in Duitsland, zodat de gegevens daar volgens de DSGVO TÜV-gecertificeerd zijn.

Einrichtungs-Dialog
Setup-dialoog in STRATO-HiDrive

De software is zeer spartaans en biedt weinig comfort als pure cloudopslag- of back-upoplossing. Mobiele apps en toegang tot de gegevens in de cloud doen daarentegen denken aan elke andere cloudopslag.

HiDrive heeft echter een groot voordeel: de cloud-opslag is toegankelijk als een eigen netwerkstation via de protocollen (S)FTP/FTPS, WebDAV, SMB/CIFS, rsync, SCP, Git. Dit maakt HiDrive ideaal voor gebruikers die hun bestaande back-upoplossing willen blijven gebruiken en alleen op zoek zijn naar externe back-upopslag.

De gegevens worden tussen client en host versleuteld met AES 256-bit verzonden. Een optionele, betaalde end-to-end-encryptie beveiligt uw gegevens tegen onbevoegde toegang, zodat alleen u ze weer kunt openen. U kunt ook via een website toegang krijgen tot uw beveiligde gegevens en deze delen met andere gebruikers.

Voor een terabyte aan opslagruimte betaal je 7,50 euro per maand, 4 TB kost 18 euro per maand. Voor zakelijke klanten zijn er ook zakelijke tarieven met extra functies.

 • Integratie als netwerkschijf in het systeem
 • Toegang tot cloudback-up via vele protocollen
 • Mobiele apps en API-oplossingen
 • Client software biedt weinig gemak

3.3 Telekom MagentaCLOUD biedt ook back-ups aan

Op het eerste gezicht is Telekom MagentaCLOUD een typische cloudopslag, daarom hebben we de dienst al gepresenteerd als een van de Dropbox-alternatieven. Naast de mogelijkheid om de opslag als een klassieke cloudmap te gebruiken, biedt de software echter ook een back-upfunctie in de client. Hierbij maakt de client een back-up van een of meer lokale mappen buiten de cloudmap.

Backup einrichten
MagentaCloud biedt ook cloud back-up
.

De functies zijn hier echter “beheersbaar”. Je hebt alleen de keuze uit mappen en bestanden en een eenvoudige planning. De client staat dus ver af van echte back-upfuncties en kopieert alleen bestanden naar de cloudopslag.

https://www.youtube.com/watch?v=glkcupaFk00&t=14s

Tot 10 GBytes aan opslag zijn gratis na registratie in de MagentaCLOUD, Telekom-klanten krijgen zelfs 25 GBytes. Meer opslag kan worden gekocht in drie plannen en begint bij 1,95 euro per maand voor 50 GBytes.

MagentaCloud Preise für Cloud-Backup
MagentaCloud prijzen voor cloud backup (per 04/2020)
 • Cloudopslag en cloudback-up
 • 10 GByte gratis
 • Back-upfuncties niet beschikbaar, behalve voor planning

3.4 Andere aanbieders van cloudback-ups

De markt van aanbieders van cloudback-ups is erg verwarrend, omdat sommige oplossingen op de achtergrond de technologie van een andere aanbieder gebruiken.

Een voorbeeld is 1&1 Ionos HiDrive, dat ook STRATO HiDrive gebruikt. Qua functionaliteit zijn er hier geen verschillen. De opslagruimte wordt ook via client-software geïntegreerd. Een website biedt echter ook online toegang tot de opgeslagen gegevens. In vergelijking met het STRATO aanbod biedt 1&1 de opslag echter aan met verschillende opslaggroottes. Het kleinste pakket, “Basic”, biedt 100 GB opslagruimte en kost 1 euro per maand. De andere pakketten zijn op het eerste gezicht duurder dan die van STRATO, maar bieden toegang voor maximaal drie gebruikers, wat bij STRATO extra kost. Veilige end-to-end-encryptie is alleen inbegrepen bij het Pro-tarief en hoger.

Voor online back-ups adverteert Dogado een back-up software die een back-up maakt naar gecertificeerde datacentra in Duitsland in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Bij nader inzien blijkt het aanbod echter Acronis True Image te zijn, althans de daar gebruikte technologie. De client is enigszins aangepast voor Dogado. Met 14,90 euro per maand en 300 GB opslagruimte is het ook aanzienlijk duurder dan de Acronis-oplossing, dus volgens ons kun je beter direct voor het origineel gaan.

Dogado bietet Cloud-Backup mit der Acronis-Technik
Dogado biedt cloud back-up met Acronis technologie.

Alfahosting maakt ook gebruik van de dienst van Acronis, maar kan qua prijsstelling ook niet tippen aan het origineel.

Andere onafhankelijke aanbieders van cloudback-ups zijn bijvoorbeeld iDrive (tot 5 GB zelfs gratis), SpiderOak, Carbonite, Netclusive, MyPCBackup of Mindtime Backup. Zowel het aanbod van functies als de prijzen zijn zeer verschillend. Het is de moeite waard om een gedetailleerde vergelijking of zelfs een testfase uit te voeren om in elk geval het meest geschikte aanbod te vinden.

4 Onze aanbeveling: Back-ups beter lokaal

Hoe verleidelijk cloudback-up ook is: voor thuisgebruikers zijn lokale back-upoplossingen niet alleen goedkoper, maar ook veel gemakkelijker te hanteren. U kunt hier een back-up maken met elke willekeurige back-upsoftware of ook de back-upfunctie van Windows 10 zoals het systeembeeld, back-up en herstel of de bestandsversiegeschiedenis van Windows en de back-ups op externe gegevensdragers versleutelen met Bitlocker. Aan de andere kant brengt cloud back-up maandelijkse kosten met zich mee, minder opslagruimte, mogelijk trage uploads en altijd het ongemakkelijke gevoel dat vreemden bij uw eigen gegevens zouden kunnen komen.

Als u belangrijke bestanden off-site wilt opslaan, kunt u ook een klassiek type cloudopslag gebruiken, maar dan moet u de bestanden versleuteld met back-upsoftware of handmatig naar de cloudopslagmap back-uppen.

Gerelateerde berichten