Encryptiesoftware in vergelijking: gegevensversleuteling gemakkelijk gemaakt

Cybercriminaliteit is booming en daarom is naast een betrouwbaar antivirusprogramma nu ook encryptiesoftware een must. Immers, de gegevens op uw pc of notebook zijn meestal niet versleuteld en dus een schietschijf voor hackers die er …

Encryptiesoftware in vergelijking: gegevensversleuteling gemakkelijk gemaakt

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Sicherheit
  6. »
  7. Encryptiesoftware in vergelijking: gegevensversleuteling gemakkelijk gemaakt

Cybercriminaliteit is booming en daarom is naast een betrouwbaar antivirusprogramma nu ook encryptiesoftware een must. Immers, de gegevens op uw pc of notebook zijn meestal niet versleuteld en dus een schietschijf voor hackers die er ondanks alle veiligheidsmaatregelen toegang toe hebben gekregen. Maar ook vreemden die zonder toestemming een kijkje nemen op uw computer terwijl u weg bent, kunnen zomaar uw Outlook e-mails, belastingaangiften of andere gevoelige inhoud bekijken. Met de hulpmiddelen die we in dit artikel presenteren, kunt u uw computer in Fort Knox veranderen en uzelf beschermen tegen allerlei soorten datasnuffelaars.

Wat maakt goede encryptiesoftware?

Encryptiesoftware moet zo ongecompliceerd en gebruiksvriendelijk mogelijk zijn, verschillende encryptiemethoden ondersteunen en idealiter andere authenticatiemethoden bieden naast het klassieke wachtwoord.

Bieden commerciële programma’s een meerwaarde ten opzichte van vrije software?

In dit artikel presenteren we zowel een open-source programma als commerciële vertegenwoordigers, die alle een vergelijkbare reeks functies hebben.

Ben ik wettelijk verplicht mijn gegevens te versleutelen?

Nee. Hoewel bedrijven verplicht zijn hun gegevens te versleutelen via de Duitse verordening inzake gegevensbescherming (“DSGVO”), is versleuteling in de privésfeer slechts een optionele optie. Het wordt echter wel aanbevolen.

1. de beste encryptieprogramma’s in vergelijking

1.1 VeraCrypt: de troonopvolger

De open-source encryptiesoftware VeraCrypt maakt volledige of gedeeltelijke versleuteling van harde schijven en verwisselbare media mogelijk. De tool beschermt uw gegevens met 256-bit encryptie (naar keuze met AES/Rijndael, Serpent, Kuznyechik, Camellia en Twofish) tegen toegang door onbevoegde derden en maakt ook zogenaamde “brute force” aanvallen moeilijker. Hiervoor worden met een wachtwoord beveiligde containerbestanden gebruikt. In deze bestanden slaat u uw gevoelige documenten op, vergelijkbaar met een normale map. Extern gedraagt de container zich als een onopvallend “normaal” bestand.

Screenshot der Verschlüsselungssoftware VeraCrypt (Freeware)
VeraCrypt beschermt uw gegevens met 256-bit encryptie (optioneel met AES/Rijndael, Serpent, Kuznyechik, Camellia en Twofish) tegen toegang door onbevoegde derden en maakt ook zogenaamde “brute force” aanvallen moeilijker.

Goed om te weten: VeraCrypt is in 2012 ontstaan als een fork van TrueCrypt en is gedeeltelijk compatibel. Daarom kan VeraCrypt bijvoorbeeld ook TrueCrypt-containers lezen.

De toegang tot de beschermde gegevens in VeraCrypt verloopt standaard via een individueel hoofdwachtwoord. Het wordt echter nog veiliger als u uw wachtwoord combineert met een USB-token, een smartcard of een extern sleutelbestand (bijvoorbeeld in de vorm van een grafiek). Toch blijft het risico bestaan dat u gedwongen wordt uw toegang af te staan of dat uw token in handen van iemand anders komt. Voor dergelijke gevallen biedt VeraCrypt de mogelijkheid om een andere gegevenskluis in de container te verbergen. Voor noodgevallen (bijvoorbeeld als u uw wachtwoord bent vergeten) biedt de tool ook een functie voor het maken van een reddingsgegevensdrager.

Automatisch monteren en scheiden van containers

Om uw versleutelde containers of stations via Windows Verkenner te kunnen benaderen, moeten ze eerst worden gemount. Individuele kluizen worden ook als virtuele stations gemount. Voor het koppelen en ontkoppelen van de drives kunt u individuele sneltoetsen of een tijdsperiode instellen waarna de verbinding automatisch wordt verbroken. Als alternatief kan de verbinding ook worden verbroken wanneer de screensaver wordt gestart of wanneer wordt overgeschakeld op de energiebesparingsmodus. VeraCrypt kan worden gebruikt op verschillende platforms en systemen onder Windows, macOS of Linux en kan desgewenst zelfs op een Raspberry Pi worden geïnstalleerd.

  • Open source
  • platform- en systeemoverschrijdend gebruik
  • Hoge beveiligingsstandaarden
  • Creatie van verborgen gegevenskluizen
  • Integratie van containers als schijven
  • Ontcijfering alleen door invoer van een wachtwoord
  • geen integratie van directorystructuren (bijv. Active Directory) mogelijk

1.2 Mapslot 7: Het stalen exemplaar

Folder Lock 7 beschermt ook geselecteerde mappen, harde schijven en verwijderbare media tegen ongeautoriseerde toegang met behulp van een wachtwoord. Volgens de aanbieder moet de bescherming ook blijven bestaan als u de computer opnieuw opstart, in de veilige modus opstart en zelfs onder MS-DOS. Zelfs het kopiëren van de beschermde bestanden naar een andere computer of gegevensdrager heeft geen effect op de wachtwoordbeveiliging.

Screenshot der FolderLock Verschlüsselungssoftware
Om inhoud te versleutelen met Folder Lock hoeft u deze alleen maar met de muis naar het toepassingsvenster te slepen.

Folder Lock werkt met zogenaamde “lockboxen” waarin u uw bestanden en mappen “vergrendelt”. Het enige wat je hoeft te doen is de betreffende inhoud met de muis in het locker-venster slepen en ze zijn in een mum van tijd beveiligd. De versleuteling gebeurt met een 256-bit AES-algoritme. De bestanden, mappen of stations kunnen desgewenst ook volledig worden vergrendeld. Elke locker kan zowel uw versleutelde inhoud als een lijst van de vergrendelde bestanden bevatten.

U kunt zoveel lockers aanmaken als u wilt en in geval van nood reservekopieën op een extern opslagmedium opslaan. Deze encryptiesoftware beschermt echter niet alleen bestanden (bijv. PDF’s of Word-documenten) op uw lokale harde schijf, maar ook USB-sticks, herschrijfbare CD’s en DVD’s en (indien nog beschikbaar) diskettes en is compatibel met FAT16, FAT32 en NTFS. Zelfs de lockeropties “verwijderen”, “verplaatsen” en “hernoemen” zijn beveiligd met een wachtwoord.

Multi-user modus met persoonlijke lockers

Als meerdere mensen een computer delen, kunnen ze in Folder Lock verschillende lockers aanmaken en deze beveiligen met een persoonlijk wachtwoord. Daarnaast biedt de software bescherming tegen hackers, een stealth-modus (die het programmapictogram verbergt), een geïntegreerde gegevensvernietiger, een draagbare USB autoplay-functie, een virtueel toetsenbord (ter bescherming tegen keyloggers) en diverse andere automatische beveiligingssystemen.

Folder Lock werkt op 32- en 64-bits versies van Windows XP en hoger en kost momenteel 39,99 USD (ongeveer 37 euro). Voor de twijfelaars biedt de fabrikant echter ook een gratis demo die je 15 keer kunt draaien voordat een upgrade naar de betaalde volledige versie nodig is.

  • duidelijke gebruikersinterface
  • eenvoudige, intuïtieve bediening
  • militaire encryptietechnologie
  • mappen zijn niet alleen vergrendeld, maar ook verborgen
  • gratis demoversie beschikbaar
  • niet beschikbaar voor macOS
  • software nog steeds “buggy” op sommige plaatsen
  • geen tweestapsbeveiliging mogelijk

1.3 ArchiCrypt Live 8: De mobiel

De encryptiesoftware ArchiCrypt Live 8 is “Made in Germany” en creëert net als VeraCrypt versleutelde containers met een maximale grootte van 2 TB, die na invoer van het juiste wachtwoord als virtuele stations onder Windows kunnen worden gemount. De gebruikte versleutelingsmethoden zijn ofwel de Advanced Encryption Standard (AES) met een sleutellengte van 256 bits of Blowfish. Naast de klassieke wachtwoordinvoer staat ArchiCrypt ook het gebruik van een sleutelbestand voor gegevenstoegang toe. Dit kan zowel een versleuteld als een onversleuteld bestand zijn.

Screenshot der ArchiCrypt Live 8 Verschlüsselungssoftware in Windows 10
Naast de containers biedt ArchiCrypt ook een soort “mobiele datakluis”. Dit is een speciale vorm van virtuele beveiligingsschijf.

ArchiCrypt biedt naast containers ook een soort “mobiele datakluis” aan, een speciale vorm van virtuele beveiligingsschijf. Deze kunnen tot 3,8 GB groot zijn en bestaan slechts uit een enkel EXE-bestand waarin uw gevoelige gegevens zijn opgeslagen. De mobiele kluizen kunnen bijvoorbeeld per e-mail naar derden worden gestuurd en zonder extra licentie met verdere inhoud worden gevuld. Om de geopende kluizen snel te sluiten, gebruikt u een vaste tekenreeks (“Magic Word”) of een sneltoets. Bovendien kunt u in ArchiCrypt steganografie gebruiken om belangrijke documenten te verbergen in een foto-, video- of audiobestand .

Goed om te weten: Met behulp van de gratis aanvullende tool “Live ToGo” kunt u ook via internet toegang krijgen tot uw versleutelde schijven. Daarvoor hoeft u ze alleen maar op uw FTP-server op te slaan en kunt u ze vervolgens via “Live ToGo” openen.

Integratie in bestaande cloud-oplossing mogelijk

Indien gewenst kan de versleutelde data ook worden geïntegreerd in een bestaande cloud-oplossing, waarbij Dropbox, MagentaCloud, Google Drive en Microsoft OneDrive direct worden ondersteund. ArchiCrypt slaat de betreffende container automatisch op in de juiste directory. Uiteraard kunt u de schijfbestanden ook handmatig opslaan in een willekeurige cloudmap op uw systeem. ArchiCrypt is compatibel met alle Windows-versies vanaf XP, hoewel de grootte van de RAM-schijf beperkt is tot maximaal 1900 MB op 32-bits systemen.

Screenshot der ArchiCrypt Live 8 Verschlüsselungssoftware
Desgewenst kunnen de versleutelde gegevens ook worden geïntegreerd in een bestaande cloud-oplossing. Rechtstreeks ondersteund zijn Dropbox, MagentaCloud, Google Drive en Microsoft OneDrive.
  • Cloud integratie mogelijk
  • Creatie van verborgen gegevenskluizen en steganografische schijven
  • Maakt gebruik van sleutelbestanden mogelijk (versleuteld of onversleuteld)
  • Gratis demoversie beschikbaar
  • Gebruikersbegeleiding niet altijd consistent

Gerelateerde berichten