De routers van AVM zitten vol met bekende, maar ook minder bekende functies. In dit artikel presenteren we de mogelijkheid om het interne geheugen van de FRITZ!Box of een aangesloten extern geheugen zoals een harde schijf of USB-stick in het thuisnetwerk beschikbaar te maken als gegevensopslagapparaat of met andere apparaten zoals een spelconsole of Smart TV toegang te krijgen tot mediabestanden van deze gegevensopslagapparaten.
Inhoudsopgave
- We leggen uit hoe u de FRITZ!Box als NAS instelt,
- hoe u de FRITZ!NAS koppelt als schijf in Windows,
- hoe u back-ups maakt op FRITZ!NAS met Windows,
- media afspelen vanaf de netwerkopslag via de mediaserver in het netwerk.
FRITZ!Box grab bag
De FRITZ!Box van AVM is een echte duizendpoot en kan veel meer dan alleen een internetverbinding voor het thuisnetwerk verzorgen. Met name de populaire modellen FRITZ!Box 7390 en 7490 bieden een schat aan mogelijkheden, die we al hebben gepresenteerd in artikelen als “Gebruik van de geïntegreerde faxfunctie in de FRITZ!Box”, “Telefoneren vanaf een pc met een headset via de Fritz!Box” of “FRITZ!Box als tijdserver in het netwerk”. Een andere functie van de FRITZ!Box is FRITZ!NAS.
Mogelijkheden van FRITZ!NAS
Wat is een NAS
De term NAS staat voor Network Attached Storage, d.w.z. een netwerkgebonden opslagapparaat. Dit is een speciaal opslagapparaat dat harde schijfopslag via shares in het netwerk beschikbaar stelt. Deze NAS biedt vaak verdere functionaliteit zoals gebruikersbeheer, media delen via DLNA of UPnP, verdere serverdiensten zoals DHCP, FTP of zelfs webservers en ook diverse back-up mogelijkheden, deels met cloud verbinding.
FRITZ!NAS instellen
U activeert de NAS-functie “FRITZ!NAS” via de webinterface van de FRITZ!BOX, waarmee u via de webbrowser verbinding moet maken door“fritz.box” of het IP in te voeren.
Onder “Thuisnetwerk” vindt u de vermelding Opslag (NAS).
In sectie 1 “Opslag op de FRITZ!Box” vindt u de mogelijkheid om de NAS-functie te activeren en te deactiveren.
U kunt aangeven welke opslagruimte via de NAS-functie beschikbaar wordt gesteld. Naast het interne geheugen, dat niet bij alle modellen beschikbaar is, worden hier ook externe USB-opslagapparaten weergegeven, die via het item “USB devices” worden beheerd. Als bestandssystemen voor de opslagmedia worden NTFS, FAT, FAT32 en ext2 alsook ext4 tot een grootte van 4 terabyte ondersteund.
Wat is WebDAV?
WebDAV staat voor Web-based Distributed Authoring and Versioning en is een speciaal netwerkprotocol voor het beschikbaar stellen van bestanden via het internet. In tegenstelling tot het bestandsoverdrachtprotocol FTP gebruikt WebDAV HTTP en biedt het speciale functies zoals versiebeheer of de overdracht van hele mappen.
De vermelding “Online Storage” daarentegen wordt in sectie 2 beheerd en kan opslag van verschillende aanbieders zoals 1&1, GMX, Web.de, Strato of andere integreren. Voorwaarde hier is echter dat u over de WebDAV-toegangsgegevens van de aanbieder beschikt, vandaar dat cloud-aanbieders zoals Dropbox of Microsoft OneDrive hier niet voorkomen.
Om ervoor te zorgen dat de NAS niet alleen toegankelijk is via het bestandsoverdrachtprotocol en ook kan worden gemount als een netwerkschijf onder Windows, moet de toegang tot een netwerkschijf via het SMB-protocol worden geactiveerd in hoofdstuk 3 onder “Thuisnetwerk delen”.
SMB1 activeren onder Windows 10: Sinds Windows 10 versie 1709 Fall Creators Update is het SMB1-protocol niet meer standaard geïnstalleerd. Nieuwere FRITZ!Box-modellen gebruiken SMB2 en SMB3. Als u daarentegen nog oudere FRITZ!Box-modellen gebruikt die alleen SMBv1 hebben, moet u SMB1 in Windows 10 installeren via “Programma’s en functies”.
Daarnaast moet u een share naam en een werkgroep invoeren. Gebruik dezelfde werkgroep als op de Windows systemen. U kunt de naam van de werkgroep onder Windows zien in het configuratiescherm onder Systeem, waar deze naam ook gewijzigd kan worden.
In Windows 10 is de eenvoudigste manier om bij het Configuratiescherm te komen gewoon “Configuratiescherm” typen in het zoekvak in de taakbalk en de eerste treffer selecteren. U kunt echter ook “werkgroep” invoeren in het zoekveld bovenaan de instellingen en de treffer “Werkgroepnaam wijzigen” selecteren.
In het volgende dialoogvenster kunt u vervolgens de werkgroepnamen wijzigen. Het is echter voldoende als u in de FRITZ!Box dezelfde werkgroepnaam gebruikt als op de Windows-pc’s en hiervoor in Windows geen wijzigingen aanbrengt.
FRITZ!Box-gebruikers instellen
Om toegang te kunnen krijgen tot de netwerkshares moet u onder SYSTEM -> FRITZ!Box users accounts aanmaken die toegang hebben tot de shares. De accounts moeten met gebruikersnaam en wachtwoord worden opgegeven. In het gebruikersbeheer kunt u gedetailleerd aangeven welke rechten de accounts hebben, bijvoorbeeld hier alleen toegang tot NAS-inhoud.
Dezelfde gebruikersgegevens als lokale Windows-accounts: Als u de gebruikers op de FRITZ!Box instelt met dezelfde gegevens als voor de lokale Windows-accounts, hebt u voor de verbinding geen andere gegevens nodig dan de gegevens die in Windows worden gebruikt.
Met de knop “Map toevoegen” kunt u ook vastleggen voor welke mappen schrijf- of leesrechten bestaan en kunt u zo bereiken dat sommige gebruikers alleen leesrechten en andere ook schrijfrechten voor mappen hebben.
Wij raden u aan voor elke potentiële gebruiker op de NAS een account aan te maken en zorgvuldig rechten toe te wijzen. Anders kan het gemakkelijk gebeuren dat de kinderen mama’s geliefde collectie hits verwijderen voor meer vrije ruimte en vervangen door discotracks. Daarom is een mappenstructuur aan te raden waarin elke gebruiker zijn eigen map heeft met lees- en schrijfrechten, maar de toegang tot gedeelde mappen zoals muziek of foto’s beperkt is, d.w.z. dat slechts enkelen (zoals de ouders) schrijftoegang hebben.
Toegang tot de aandelen onder Windows
Om toegang te krijgen tot de NAS-share van de FRITZ!Box kunt u nu \fritz.nas invoeren in de adresbalk van Windows Verkenner of de NAS-share permanent toevoegen als netwerkadres in Windows Verkenner. Klik hiervoor op “Netwerkadres toevoegen” in de knoppenbalk van Windows Verkenner (Deze pc).
Knoppenbalk in Windows Verkenner: De knoppenbalk in Windows Verkenner is standaard ingeklapt. Om deze weer te geven, moet u klikken op de pijl “omlaag” in de rechterbovenhoek van de Explorer-tekstbalk.
In het volgende dialoogvenster voert u vervolgens de NAS-naam in (hier \fritz.nas) en kunt u vervolgens zoeken naar de map die met de share moet worden verbonden. Windows vraagt ook om de inloggegevens (FRITZ!Box gebruiker).
U krijgt dan alle aandelen te zien. De hiërarchie die u zojuist hebt geselecteerd, wordt als netwerkadres opgenomen wanneer u op de knop OK klikt. Als u toegang wilt tot alle mappen, selecteert u het bovenste padniveau (hier fritz.nas). De voltooide share wordt dan als netwerkadres weergegeven in de Verkenner.
Stationsletter voor delen
Omdat niet alle programma’s toegang hebben tot shares zonder stationsletter, biedt de knop “Netwerkstation verbinden” de mogelijkheid om een vaste letter aan een share toe te wijzen. De instellingsprocedure is identiek, behalve dat u een letter kunt selecteren en bij het inloggen ook weer kunt aangeven dat de share direct met een letter wordt ingesteld.
Account: Als het FRITZ!Box-account qua naam en wachtwoord afwijkt van het Windows-account, moet u toch het selectievakje “Verbinding herstellen met andere credentials” activeren, anders wil Windows na aanmelding de lokale credentials gebruiken voor toegang.
Toegang via webinterface
Als u FRITZ.NAS in de browser invoert, hebt u via de browser toegang tot de shares en kunt u bestanden en mappen uploaden of downloaden. Het interne geheugen van de router wordt hier weergegeven met de map “FRITZ”.
Om ervoor te zorgen dat het inloggen ook mogelijk is met de eerder aangemaakte gebruikersaccounts, moet u echter het inloggen op het thuisnetwerk met gebruikersnaam en wachtwoord inschakelen, anders is het alleen mogelijk met het administratieve FRITZ!Box-account.
Een back-up maken naar FRITZ!NAS met Windows
Als u FRITZ!NAS hebt ingesteld, kunt u een back-up naar de NAS instellen met de functie “Back-up en herstel”, die onder Windows 10 nog steeds beschikbaar is in de instellingen onder Update en beveiliging -> Back-up.
De exacte procedure en opzet van deze back-up hebben we uitvoerig beschreven in ons artikel “Back-up en herstel” onder Windows 7″.
De bestandsversiegeschiedenis van Windows 10 herkent daarentegen niet altijd de “FRITZ!NAS” als opslagbestemming.
Als alternatief kunt u nu ook met elk ander back-upprogramma back-ups maken naar de NAS als deze toegankelijk is via een stationsletter.
Media streamen in het thuisnetwerk
Als u mediabestanden zoals muziek, video of foto’s hebt opgeslagen, kunt u deze beschikbaar stellen voor streaming via het netwerk. Naast de NAS-service biedt de FRITZ!Box ook een mediaserver, die via het gelijknamige item onder Thuisnetwerk kan worden geactiveerd.
Wanneer de mediaserver is geactiveerd, geven geschikte streaming clients zoals de Playstation 4- of Xbox One-gameconsoles en Smart TV’s de mediaserver van de FRITZ!Box weer en kunnen zo geleverde media streamen. Zelfs de populaire VLC Media Player heeft toegang tot deze mediaserver-shares.
De mediaserver ondersteunt verschillende bestandsformaten voor audio, video en afbeeldingen, evenals afspeellijsten.
FRITZ!NAS te traag?
Van de NAS-functie van de FRITZ!Box moet men geen prestatiewonderen verwachten. De router is slechts uitgerust met een zeer zwakke CPU, die ook andere taken uitvoert. Zelfs met een GigabitLAN en USB-3 interface, zoals aangeboden door de FRITZ!Box 7590, behaalde de FRITZ!Box bij het schrijven slechts maximale leeswaarden van ongeveer 25 Mbyte/sec en schrijfwaarden van ongeveer 12 Mbyte/sec (USB3-gegevensopslag met NTFS als bestandssysteem). Met andere bestandssystemen zoals FAT32 verbeteren de prestaties tot ca. 60 MByte/sec lezen en 25 MByte/sec schrijven. Oudere FRITZ!Boxes zoals de 7390 of 7490 halen daarentegen bij lezen en schrijven slechts overdrachtswaarden van 5 tot 10 MByte/sec. Als u bedenkt dat veel gebruikers via WLAN met de router zijn verbonden, kunnen de overdrachtsnelheden nog verder dalen.
Conclusie
De NAS-functie van de FRITZ!Box is dus niet geschikt voor echte client/server-werking. Hiervoor zou een onafhankelijk NAS-systeem de betere keuze zijn, dat ook bij toegang door meerdere gebruikers veel hogere schrijf- en leessnelheden biedt. Voor het beschikbaar stellen van mappen in het netwerk of als incidentele back-upbron voor enkele bestanden is de NAS-oplossing van de FRITZ!Box echter soms voldoende.
Beeldbron introbeeld: AVM.de