U bent uw smartphone kwijt of wilt er zeker van zijn dat de kinderen echt op school zijn aangekomen? Er zijn verschillende situaties waarin het volgen van mobiele telefoons nuttig kan zijn en veel mensen vragen zich terecht af of dit zonder toestemming van de betrokkene kan. In dit artikel lees je wanneer een mobiele telefoon zonder toestemming gevolgd mag worden en hoe dit precies werkt.
Inhoudsopgave
1. is het volgen van mobiele telefoons legaal zonder toestemming?
Omdat in Duitsland het vrijheidsbeginsel geldt, is elke vorm van toezicht (in welke vorm dan ook) verboden, tenzij er uitdrukkelijk toestemming voor is gegeven. Alleen de politie mag in bepaalde gevallen de mobiele telefoon of de gebruiker heimelijk lokaliseren:
- Het afwenden van gevaar, bijvoorbeeld om een persoon te beschermen of zijn leven te redden. De voorwaarden waaronder in dit geval observatie mogelijk is, zijn te vinden in de politiewetten van de afzonderlijke deelstaten. In ieder geval is echter toestemming van een rechter of het openbaar ministerie vereist.
- Strafvorderlijke redenen, bijvoorbeeld rechterlijke bevelen in het kader van onderzoeken naar een strafbaar feit uit de catalogus van par. 100a lid 2 StPO.
Particulieren daarentegen mogen doorgaans geen ongeoorloofde tracking uitvoeren (bijvoorbeeld om hun partner te bespioneren). Bij minderjarige kinderen (tot 18 jaar) kunnen de ouders of wettelijke voogden toestemming geven voor het volgen. Voor volwassenen volstaat meestal een verklaring van toestemming, die schriftelijk (bv. in de vorm van een brief, e-mail, sms) of mondeling kan worden gegeven.
Een dienstverlener voor een overeenkomstige app is mSpy. Met de app, die werkt op Android en iOS, kunt u
- de tekstberichten van een ander apparaat lezen (inclusief verwijderde berichten).
- een oogje houden op de populaire social media apps, zoals Snapchat en Co.
- de GPS-locatie van de telefoon volgen.
- de belgeschiedenis volgen.
Goed om te weten: Als u het slachtoffer bent geworden van diefstal of uw mobiele telefoon bent kwijtgeraakt, kunt u hem zelf zoeken met een tracking-app (bijvoorbeeld de gratis tool Find My Android Device & iPhone). Deze app verzamelt alle gegevens (inclusief GPS-informatie) en stuurt ze versleuteld door naar een server. U mag dit soort programma’s echter niet op een vreemd apparaat installeren zonder de uitdrukkelijke toestemming van de kaarthouder. U moet ook de gebruiker van de mobiele telefoon informeren en zijn toestemming vragen.
Hoe kunt u een mobiele telefoon lokaliseren zonder toestemming?
Er zijn verschillende technieken die gebruikt kunnen worden om een mobiele telefoon te lokaliseren. Voorwaarde is echter meestal dat het toestel in kwestie ook ingeschakeld is. Netwerkoperators of het soort contract zijn niet relevant voor het opsporen.
De meest nauwkeurige methode is de radiocelmethode. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de GSM-signalen waarmee mobiele telefoons permanent inbellen op het mobiele netwerk via de dichtstbijzijnde zendmasten. De netwerkexploitant bepaalt de exacte radiocel waarin de telefoon zich bevindt en geeft deze informatie door aan de locatiedienst. De nauwkeurigheid van de locatie hangt af van de grootte van de radiocellen. Terwijl agglomeraties een vrij fijnmazig celnetwerk hebben met een afwijking van slechts ongeveer 40 tot 800 m, kan dit op het platteland heel wat kilometers zijn.
Goed om te weten: GPS-satellietplaatsbepaling werd in de jaren zeventig voor militaire doeleinden ontwikkeld door het Amerikaanse ministerie van Defensie. Sinds 1995 is het ook vrijgegeven voor civiel gebruik.
Een andere mogelijkheid is tracking via een satellietverbinding, het zogenaamde “Global Positioning System”, kortweg GPS. Deze methode is nauwkeuriger omdat ze meerdere satellieten gebruikt om de positie te bepalen. Alleen mobiele telefoons met een ingebouwde GPS-ontvanger kunnen met deze methode worden gevolgd.
Conclusie: niet altijd illegaal
Het volgen van een mobiele telefoon zonder toestemming is niet illegaal als het je eigen smartphone is of, in het geval van een mobiele telefoon van iemand anders, je de uitdrukkelijke toestemming hebt van de eigenaar. Tracking apps verkrijgen deze meestal via een pushbericht of vragen er om via SMS.
Alleen de politie mag echter ongevraagd en zonder toestemming de mobiele telefoon lokaliseren om strafbare feiten te voorkomen of op te lossen.