Antivirus gratis: De beste gratis virusscanners voor Windows

Ten laatste sinds Microsoft met Windows Defender een gratis antivirus in Windows 10 heeft opgenomen, bieden bijna alle fabrikanten van antivirusoplossingen ook een gratis virusscanner aan. In dit artikel presenteren we een selectie van de …

Antivirus gratis: De beste gratis virusscanners voor Windows

Antivirus, Virus, Malware
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Sicherheit
 6. »
 7. Antivirus gratis: De beste gratis virusscanners voor Windows

Ten laatste sinds Microsoft met Windows Defender een gratis antivirus in Windows 10 heeft opgenomen, bieden bijna alle fabrikanten van antivirusoplossingen ook een gratis virusscanner aan. In dit artikel presenteren we een selectie van de beste gratis antivirusprogramma’s en beantwoorden we ook de vraag welke voordelen de betaalde versies opleveren voor de gemiddelde gebruiker.

Hoe goed zijn gratis antivirusprogramma’s?

Qua virusbescherming kan een gratis virusscanner zich meten met de gekochte versies, maar mist veel andere extra functies.

Is Windows Defender voldoende als gratis virusbescherming onder Windows 10?

Windows Defender is een zeer goede virusscanner. Naar onze mening is het niet nodig om over te stappen op een ander antivirusprogramma alleen vanwege de bescherming die het biedt.

Heb ik überhaupt een virusscanner nodig onder Windows?

Samen met een up-to-date besturingssysteem inclusief alle patches en up-to-date programma’s helpt een virusscanner ook met verdere bescherming tegen allerlei aanvallen.

1. virusscanners zijn nog steeds nodig

Het aantal bedreigingen door aanvallen via het internet neemt voortdurend toe. De reden hiervoor is, naast het feit dat de meeste gebruikers permanent online zijn via DSL, kabel en andere internettoegang, ook het voortdurend voorkomen van veiligheidslekken in programma’s en het besturingssysteem zelf, alsmede geraffineerde aanvallen via geprepareerde websites, gevaarlijke downloads en bijlagen in e-mails. Het gebruik van een PC zonder virusscanner is daarom zeer nalatig als het systeem niet absoluut van het internet is afgesloten.

De meeste aanvallen zijn gericht op het Windows-besturingssysteem. De reden hiervoor is vooral dat Windows de breedste verspreiding heeft en niet dat Windows op zich onveiliger is dan andere besturingssystemen. Voor criminelen en hackers biedt het Windows-platform echter een veel groter aanvalsoppervlak dan bijvoorbeeld het ontwikkelen van virussen voor Mac-systemen, die slechts een zeer klein percentage van alle webgebruikers uitmaken.

Naast voortdurend onderhoud van het besturingssysteem in het kader van de maandelijkse patchdag van Microsoft en het regelmatig bijwerken van de gebruikte programma’s, is ook een virusscanner een basisvereiste voor redelijk veilig internetgebruik.

Gezond wantrouwen beschermt: Een frequente toegangspoort voor virussen zijn vervalste e-mails met kwaadaardige code als bijlage. Wees wantrouwig als iemand u ongevraagd een e-mail stuurt met een bijlage. Open bij twijfel de bijlage niet, totdat het vermeende tegoed een crypto-Trojan blijkt te zijn, die al uw gegevens versleutelt en pas weer vrijgeeft na betaling van een afpersingsbedrag.

1.1 Gevolgen van het einde van de ondersteuning van Windows 7

Microsoft heeft de ondersteuning voor Windows 7 in januari 2020 beëindigd. Dit betekent dat toekomstige, bekende beveiligingskwetsbaarheden voor eindgebruikers niet meer gepatcht zullen worden. Wie nu denkt dat er door de lange looptijd van Windows 7 slechts weinig nieuwe beveiligingslekken zullen ontstaan, komt voor een verrassing te staan: De online database CVE Details noemt voor 2019 het hoogste aantal beveiligingslekken in Windows 7 sinds de introductie.

Entwicklung bekannter Sicherheitslücken in Windows 7
Evolutie van bekende beveiligingslekken in Windows 7

Er is dus geen enkele reden waarom het aantal nieuwe beveiligingslekken na het einde van de ondersteuning voor Windows 7 tot bijna nul zou dalen. Als u Windows 7 toch blijft gebruiken, blijft een goede virusscanner de ultieme bescherming tegen alle bekende en nog onbekende bedreigingen.

De fabrikanten van alle antivirusoplossingen (AV) zijn door AV-Test gevraagd hoe lang zij hun virusscanners en beveiligingspakketten voor Windows 7 blijven onderhouden. De tabel over het einde van de ondersteuning van AV-oplossingen voor Windows 7 is online te bekijken bij AV-Test. De teneur is: geen einde ondersteuning, nog minstens twee jaar. Microsoft maakt een uitzondering met Security Essentials. Deze virusscanner voor Windows 7 wordt weliswaar ook stopgezet, maar blijft wel voorzien van handtekeningupdates.

Onze tip: neem afscheid van Windows 7 en stap over op een nieuwer, moderner besturingssysteem. Ons artikel helpt u beslissen of u moet upgraden naar Windows 10 of een ander besturingssysteem.

2. gebruikers van Windows 10 zijn het best beschermd met Windows Defender

Windows Defender onder Windows 10 is een complete virusbeschermingsoplossing die Microsoft rechtstreeks in het besturingssysteem heeft geïntegreerd. De gratis virusscanner controleert apps en bestanden op kwaadaardige code wanneer ze worden gebruikt of wanneer ze worden opgeroepen via het contextmenu van gegevensdragers en mappen.

Windows Defender im Kontextmenü von Windows 10
Windows 10 biedt met Windows Defender een gratis antivirusprogramma.

Microsoft heeft de werking en het beheer ervan georganiseerd via het onderdeel “Windows Security” in de instellingen of via een ladepictogram in de taakbalk en biedt hier ook instellingen voor ransomwarebescherming, browserbescherming evenals apparaatbeveiliging en een firewall.

Viren- und Bedrohungsschutz im Defender
Virus- en dreigingsbescherming in Defender

Qua bescherming verschilt Windows Defender slechts marginaal van de andere virusscanners wanneer de testresultaten van de beste Windows-antivirusprogramma’s voor particuliere gebruikers van AV-Test, AV-Comparatives of Virus Bulletin worden vergeleken. Hooguit kan Windows Defender ervan worden beschuldigd gebruikers te verontrusten met te veel valse alarmen in vergelijking met andere producten.

Windows Defender is daarom standaard goed uitgerust en een andere alternatieve virusscanner is onder Windows 10 in principe overbodig. Redenen voor een alternatieve virusscanner kunnen bijvoorbeeld de wat ongemakkelijke werking van Windows Defender zijn, ontbrekende functies of goede ervaringen met een ander AV-product door de jaren heen.

Goed om te weten: Windows veroorzaakt geen problemen als u een alternatieve virusscanner gebruikt en schakelt zichzelf uit.

3. gratis antivirusprogramma’s bieden veel functies

Een gratis virusscanner moet de toegang tot bestanden op de achtergrond controleren en de toegang verhinderen als een virus wordt vermoed. Deze techniek wordt “on-access” genoemd. Daarnaast moet de gebruiker ook handmatig (“on demand”) een viruszoekactiekunnen starten voor bestanden, mappen of hele stations, vrijwel direct via het contextmenu van Windows Verkenner. Idealiter zou het zoeken ook mogelijk moeten zijn voor netwerkstations en verwisselbare media.

Ausschlüsse im Windows Defender
Uitsluitingen van mappen en bestanden in Windows Defender

Regelmatige updates van de virushandtekeningen zijn net zo verplicht als een functie om uitsluitingen van de virusscan te maken voor mappen en bestanden. Dit voorkomt het probleem dat bepaalde speciale programma’s als vermeende virussen worden herkend en geblokkeerd. Een functie om de virusscanner voor een bepaalde periode of tot de volgende systeemstart uit te schakelen is ook standaard.

Bij gedragsbeveiliging vertrouwt een virusscanner niet alleen op handtekeningen, maar onderzoekt hij ook bestanden op hun gedrag om “gewijzigde” virussen op te sporen.

Moderne virusscanners gebruiken ook hun eigen cloudtechnologie om zeer snel toegang te krijgen tot verdachte code en deze te vergelijken met bevindingen van andere systemen. Op deze manier willen de fabrikanten in een vroeg stadium detecteren wanneer nieuwe virussen zich in golven verspreiden. Niet elke gebruiker wil deze functie echter gebruiken, zodat een functie om de cloudbescherming uit te schakelen wenselijk zou zijn.

Naar onze mening is speciale mailbeveiliging niet absoluut noodzakelijk. Deze integreren zichzelf in de mailclient en controleren bijlagen voordat ze eventueel door de gebruiker worden uitgevoerd. Aangezien de achtergrondbeveiliging echter toch elke bestandstoegang controleert en integratie in mailclients ook met problemen gepaard kan gaan, hechten wij geen bijzonder belang aan deze functie.

Ook het controleren van webverkeer is geen verplichte taak van een gratis virusscanner. De reden hiervoor is dat een virusscanner voor het controleren van het dataverkeer op gecodeerde pagina’s moet inhaken op de datastroom, hiervoor eigen certificaten moet installeren en zo mogelijk de integriteit van de dataverbinding in gevaar brengt. Nogmaals, de virusbewaker moet potentiële malware opsporen en onderscheppen.

Sommige virusscanners, zoals Windows Defender, bieden ook bescherming tegen ransomware. Deze voorkomt dat programma’s bestanden versleutelen of verwijderen. Deze functie is volgens ons geen must en kan ook leiden tot storingen met bepaalde programma’s als er geen handmatige uitzondering of deactivering mogelijk is.

Ransomware-Schutz im Windows Defnder
Ransomware bescherming in Windows Defender

In het geval dat het eigen systeem door een virus is geïnfecteerd, helpen de verwijderingsmethoden van de virusscanners vaak niet betrouwbaar, omdat de virussen tal van trucs gebruiken om zich tegen verwijdering te beschermen. Wij hebben daarom de beste ervaring met een opstartbaar noodmedium, dat niet het getroffen besturingssysteem maar een noodsysteem op basis van Linux of Windows PE opstart en zo het eigenlijke systeem opschoont. Windows Defender gebruikt Windows Defender offline en start een noodsysteem van Windows 10, maar biedt geen zelfstandig noodmedium.

Windows Defender Offline
Windows Defender Offline

Slangenolie? Veel deskundigen vinden virusscanners onnodig en gevaarlijk. In vakkringen wordt gesproken van slangenolie, omdat de producten geen meerwaarde zouden bieden op het gebied van beveiliging. De reden is de noodzakelijke diepe systeemintegratie, die systemen nog kwetsbaarder maakt, zoals voorbeelden van Symantec, Trend Micro, AVG, Kaspersky laten zien. Een Mozilla-ontwikkelaar en de bekende Google-beveiligingsexpert Tavis Ormandy noemen één uitzondering: Microsoft Security Essentials en Windows Defender. De reden die zij geven is dat alleen de virusbeschermingsoplossingen van Microsoft Standards de systeemveiligheid niet in gevaar kunnen brengen.

Een stille modus voorkomt dat de virusscanner irriteert met meldingen tijdens programma’s op een volledig scherm, zoals het afspelen van video’s of spelletjes.

4. gratis antivirus of premium edities met uitgebreide functionaliteit?

Naast een gratis basisversie bieden de fabrikanten van antivirusproducten ook betaalde edities aan die meer functies bieden. Maar of je echt een extra firewall, container voor versleutelde documenten, wachtwoordmanager, ouderlijk toezicht, spambeveiliging en andere zaken nodig hebt, moet je goed overwegen. Er zijn betere, gratis speciale programma’s voor al deze taken.

Antivirus kostenlos oder doch lieber eine Premium-Edition
Vergelijking van de gratis antivirus van Avast! met de premium edities.

De fabrikanten worden echter nooit moe om reclame te maken voor deze “must have”-functies en gebruiken daarvoor hun gratis aanbiedingen. Afhankelijk van de fabrikant varieert het type en de opdringerigheid van de reclame sterk.

Onze tip: Als u geïnteresseerd bent in een betaald product, vergelijk dan het aantal functies en de eventuele licentiekosten. Test de software tijdens de testfase van 30 dagen ook op incompatibiliteit met uw systeem. Beslis dan pas of en voor welk product u wilt kopen.

5 De beste gratis antivirusprogramma’s voor Windows

Het volgende overzicht vertegenwoordigt slechts een kleine selectie van gratis virusscanners. Wij hebben de programma’s gekozen die naar onze mening voor particuliere gebruikers het bekijken waard zijn om in de shortlist van gratis virusscanners te worden opgenomen. Fabrikanten als Symantec bieden geen gratis versie aan bij hun Norton beschermingsproducten, en McAfee biedt simpelweg te weinig nuttige functies in de gratis versie.

De volgende tabel geeft een overzicht van de functies en mogelijkheden van de gratis virusscanners. We hebben de beschermingsfunctie geëvalueerd op basis van de testrapporten van AV-Test, AV-Comparatives en Virus Bulletin.

Virusscanners vertragen systemen. Met moderne multi-core CPU’s, voldoende RAM en SSD-schijven is dit echter minder een probleem. AV-Test controleert ook de snelheid en vertraging bij het downloaden of uitvoeren van programma’s voor alle producten. De verschillen tussen de afzonderlijke producten zijn echter slechts marginaal.

Windows Defender Kaspersky Security Cloud Free Bitdefender Antivirus Gratis Editie AVG Antivirus Gratis Editie Avast Gratis Antivirus Avira Gratis Beveiliging
Windows Defender Logo Kaspersky Security Cloud Free Bitdefender Icon AVG Logo Avast Avira Logo
Download Windows 10 component Downloaden Downloaden Downloaden Downloaden Downloaden
Fabrikant Microsoft Kaspersky Bitdefender AVG Avast Avira
Systemen Windows 10 Windows 7, 8, 10 Windows 7,8,10 Windows 7,8,10 Windows 7,8,10 Windows 7,8,10
Taal Duits Duits Duits Duits Duits Duits
Beschermend effect ++ ++ ++ ++ ++ ++
Bedienbaarheid ++ + ++ ++
Reikwijdte van de functies + ++ + +
Prestaties + ++ ++ + + +
Achterwacht
Scannen op aanvraag
Volledige scan
Scannen van externe gegevensdragers
Scannen van netwerkstations
Uitzonderingen
Planning
Bescherming van de post
Bescherming van de browser
Bescherming tegen Ransomware
Stille modus
Andere functies Microsoft Store bescherming, geïsoleerd browsen in Edge. Gratis VPN, wachtwoordbeheerder, bestandsvernietiger, verwijderen van activiteitssporen en onnodige bestanden. Bestandsvernietiger Wi-Fi beveiliging, wachtwoordbeheer Wachtwoordbeheer, gratis VPN
Registratie vereist

5.1 Kaspersky Security Cloud Gratis

Kaspersky Security Cloud FreeKaspersky Cloud Security Free is een doorontwikkeling van Kaspersky Free Antivirus en biedt naast pure virusbescherming ook een anti-blocker ter bescherming tegen ransomware Trojans en een automatische exploitpreventie. Dat laatste is bedoeld om te voorkomen dat malware misbruik maakt van beveiligingslekken in programma’s. De eveneens gratis Kaspersky Password Manager kan optioneel tijdens de installatie worden geïnstalleerd, maar biedt geen meerwaarde ten opzichte van volwaardige wachtwoordmanagers.

Om Kaspersky Security Cloud Free te gebruiken, moet je wel een gratis account aanmaken via “My Kaspersky”. In ruil daarvoor kunt u beschermde apparaten op afstand beheren via het Kaspersky-portaal.

Anmeldung my Kaspersky
Registratie mijn Kaspersky

Na registratie presenteert Kaspersky Security Cloud Free zich met een no-nonsense, duidelijke gebruikersinterface.

Antivirus kostenlos mit Kaspersky Security Cloud
Kaspersky Security Cloud Free startscherm

De bescherming van Kaspersky beperkt zich niet tot bestandsantivirus, maar omvat ook browserbescherming, mailbescherming en bescherming voor instant messengers en tegen netwerkaanvallen.

Schutz von Kaspersky
Bescherming van Kaspersky

De instellingen voor de bestandsantivirus zijn duidelijk en logisch gestructureerd, zodat ze de gebruiker geen verrassingen of raadsels bieden. Anderzijds kunnen de instellingen niet zo uitgebreid worden aangepast als bij bijvoorbeeld Avast of AVG.

Kaspersky Security Cloud Free Einstellungen für den Datei-Anti-Virus
Kaspersky Security Cloud Free instellingen voor de bestandsantivirus

De virusbewaking kan worden gepauzeerd voor een instelbare duur, tot het opnieuw opstarten, of permanent. Voor veilig en anoniem surfen, bijvoorbeeld via een openbare hotspot, is er zelfs gratis VPN-toegang met maximaal 300 MByte per dag.

Kostenloses VPN von Kaspersky
Gratis VPN van Kaspersky

Functies als PC Cleaner, privacybescherming of veilige betalingstransacties zijn alleen beschikbaar na een upgrade naar een betaalde versie van Kaspersky Anti-Virus, net als vele andere tools die je niet direct in een virusscanner zou verwachten:

 • Bijwerken van programma’s
 • Controle van programma’s
 • Module voor vertrouwde programma’s
 • Netwerkcontrole
 • Apparaten in het thuisnetwerk
 • Back-up en herstel van bestanden
 • Virtuele gegevenskluis
 • Analyse harde schijf

Anderzijds zijn ook de bestandsvernietiger, functies voor het verwijderen van activiteitssporen en onnodige bestanden en de Kaspersky Emergency CD gratis te gebruiken. De Kaspersky Rescue Disk is niet direct in het programma opgenomen en moet eerst van een website worden gedownload. Daar vindt u ook instructies hoe u de nood-cd op een USB-stick kunt zetten.

kaspersky Rescue Disk
Kspersky Rescue Disk
 • Gemakkelijk te gebruiken
 • Goed hulpmiddel voor noodgevallen
 • Gratis VPN voor maximaal 300 MByte per dag
 • Slechts beperkte aanpassingen voor bestandsscans
 • Noodmiddel alleen na downloaden
 • Gedwongen registratie

5.2 Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender IconBitdefender gebruikt zijn engine niet alleen in zijn eigen producten, maar geeft er ook licenties voor aan andere fabrikanten. Zo gebruiken bijvoorbeeld G Data, F-Secure, Emsisoft of Bullgard de technologie van Bitdefender op de achtergrond.

Het vinden van Bitdefender Antivirus Free Edition op de homepage is helemaal niet eenvoudig. In plaats van de instapversie in de sectie producten voor thuisgebruikers te plaatsen, is de Free Antivirus te vinden onder Extra’s.

De Antivirus Free is beschikbaar in het Engels en Duits en vereist registratie voor permanent gebruik.

Bitdefender Antivirus Free wurde installiert
Bitdefender Antivirus Free vereist een gratis account van Bitdefender voor gebruik.

Na het opstarten toont Bitdefender zich heel minimalistisch. Als je mappen en bestanden naar de interface sleept, worden ze automatisch gescand.

Bitdefender Antivirus Free Edition
Bitdefender Antivirus Free Edition biedt een zeer eenvoudige interface.

Met uitzondering van een systeemscan of een scan via het contextmenu van mappen en bestanden, biedt de virusscanner verder geen noemenswaardige functies of instellingsmogelijkheden, zodat hij qua functionaliteit duidelijk achterblijft bij alle andere gratis virusscanners. Aan de andere kant is de antivirusmotor van Bitdefender een van de beste en blijft de systeembelasting aangenaam laag, zodat de virusscanner ook geschikt is voor zwakkere systemen.

 • Zeer eenvoudige interface voor achtergrondbewaking en bestandsscanner
 • Bestandsscan via slepen en neerzetten
 • Goede scan-engine en lage systeembelasting
 • Nauwelijks functies voor individuele scans
 • Geen noodmedium

5.3 Avast Free Antivirus

AvastAvast Free Antivirus wil tijdens de installatie Google Chrome als browser installeren. U kunt dit “aanbod” echter weigeren tijdens de installatie. Ook kunt u de installatie aanpassen en aangeven welke onderdelen van Avast Free Antivirus u wilt gebruiken. Op het eerste gezicht biedt de gratis virusscanner de grootste selectie aan beschermingsfuncties.

Antivirus kostenlos von Avast
Aangepaste installatie Avast

Na de installatie blijkt echter dat veel van de geïnstalleerde functies alleen beschikbaar zijn tegen activering naar een hogere versie, die ook steeds weer direct na de start en permanent in het programma wordt geadverteerd.

Nicht kostenlose Funktionen in AVAST Free Antivirus
Niet-vrije functies in AVAST Free Antivirus

Dit reduceert de gratis versie van Avast tot een virusscanner en wachtwoordbeheer.

De gebruikersinterface is opgeruimd en toont onderaan permanent een “welkomstgeschenk”, namelijk een korting op Avast Premium Security. Als je het niet accepteert, zul je permanent met de weergave moeten leven.

Avast Free Antivirus
Avast Free Antivirus

Een handmatige virusscan kan worden gestart via het contextmenu of de interface van het Avast-programma. Voor de scans kan de gebruiker ook instellen hoe hoog de gevoeligheid van de virusscanner is. Hoe hoger de waarde is ingesteld, hoe grondiger en “gevoeliger” de virusscanner zal zijn, en hij kan ook meer valse alarmen genereren. Potentieel ongewenste programma’s zoals web Trojans (spyware) kunnen ook in aanmerking worden genomen tijdens de controle. Alleen als de functie “volledige bestanden controleren” is geactiveerd, worden werkelijk alle bestanden gecontroleerd. Dit kost meer tijd, maar om veiligheidsredenen moet deze functie bij een handmatige scan niet worden uitgeschakeld.

Virenscan in Avast Free Antivirus
Virusscan in Avast Free Antivirus

De instellingen bieden nog meer scanopties, zoals rekening houden met archieven, beperken tot bepaalde bestandstypen, etc. Naar onze mening zijn de standaardinstellingen meer ingesteld op prestaties en minder op grondigheid. Tijdens een handmatige volledige scan moet je daarom alle bestanden laten controleren.

Scaneinstellungen Avast Free Antivirus
Scaninstellingen Avast Free Antivirus

Met de instellingen kunt u specifiek de voorkeuren voor elk scantype instellen.

Scaneinstellungen für jeden Scantyp
Scaninstellingen voor elk scantype

De virusbewaking op de achtergrond kan worden uitgeschakeld voor 10 minuten, 1 uur, tot de volgende herstart of zelfs permanent. Een “stille modus” geeft geen meldingen weer, ideaal voor videosessies of gamers.

Het noodmedium is gebaseerd op Windows PE en kan zowel op CD als op een USB-stick worden aangemaakt.

Rettungsmedium Avast
Reddingsmedium Avast

De WLAN-inspecteur is een leuke toevoeging en controleert in het netwerk aanwezige apparaten op mogelijke kwetsbaarheden. Maar het heeft niets te maken met de eigenlijke virusbescherming. De wachtwoordmanager is ook niet erg praktisch als je zonder de virusscanner bij de wachtwoorden wilt.

WLAN-Inspektor in Avast Free Antivirus
WLAN inspector in Avast Free Antivirus
 • Zeer goede detectiepercentages
 • Veel opties voor het aanpassen van handmatige scans
 • Nood medium op USB of CD
 • Installateur wil meer programma’s installeren
 • Veel functies vergrendeld, alleen beschikbaar na ontgrendeling via aankoopversie
 • Permanente reclame in het programma

5.4 AVG AntiVirus Free Edition

AVG LogoAl tijdens de installatie van AVG AntiVirus Free Edition valt op dat AVG, net als Avast, ook Google Chrome wil installeren. Ook de daaropvolgende menu’s en instellingen doen sterk denken aan het Avast-product. De reden is eenvoudig. Avast nam AVG al in 2016 over. Toch zijn beide producten nog steeds beschikbaar, maar ze verschillen slechts marginaal qua functies.

De gratis basisbescherming van AVG omvat virusbescherming, bestandsbescherming, webbescherming en e-mailbescherming. Alle andere functies kunnen alleen worden geactiveerd in de betaalde edities.

Antivirus kostenlos mit AVG AntiVirus Free Edition
AVG AntiVirus Free Edition

In de instellingen kunt u bepalen hoe gevoelig de virusbescherming reageert, controles activeren voor ongewenste programma’s zoals reclametrojanen en nog veel meer.

Einstellung Virenschutz AVG
AntiVirus AVG
instellingen

Net als bij Avast kunt u voor elk scantype (Deep Scan, Bestands- of Mapscan, Explorer Scan, Scan bij het opstarten van het systeem) aangeven hoe en met welke intensiteit de scan moet plaatsvinden. De verklaringen over de functies zijn dus identiek aan die voor Avast.

AVG Scaneinstellungen
AVG-scaninstellingen

De webbeveiliging controleert niet alleen gedownloade bestanden, maar ook versleutelde websites en scripts van websites. Mailbescherming integreert rechtstreeks in POP, IMAP en SMTP en kan inkomende en uitgaande mail controleren. Voor Outlook worden ook bestandsbijlagen gecontroleerd.

E-Mail-Schutz AVG AntiVirus Free
E-mailbeveiliging AVG AntiVirus Free

In tegenstelling tot Avast Free Antivirus biedt AVG geen geïntegreerd noodmiddel.

 • Zeer goede detectiepercentages
 • Veel opties voor het aanpassen van handmatige scans
 • Bestandsvernietiger
 • Geen noodvoorziening
 • Installateur wil meer programma’s installeren
 • Reclame in het programma

5.5 Avira Free Security

Avira LogoAvira Free Antivirus is bij velen nog bekend onder de oude naam “Antivir” met het kenmerkende regelschermpictogram in het systeemvak, maar werd daarna omgedoopt tot Avira Free Antivirus. De onafhankelijke virusscanner maakt nu deel uit van Avira Free Security. Andere toevoegingen zijn een wachtwoordbeheerder, bestandsvernietiger voor het veilig verwijderen van bestanden en gratis VPN. Avira Phantom VPN integreert zichzelf na activering in Windows en staat 500 MByte gratis VPN-dataverkeer per maand toe.

Avira wil klanten overtuigen met een nieuw uiterlijk en nieuwe functies.

Antivirus kostenlos mit Avira Free Security
Avira Free Security

In de gratis versie biedt Avira Free Security de Avira Free Antivirus module. Naar onze mening is de integratie in Avira Free Security zeer slecht opgelost. In plaats van in dezelfde interface van Free Security te blijven, start Avira Free Antivirus als een zelfstandig programma met een compleet ander uiterlijk.

Avira Free Antivrus
Avira Free Antivrus op de voorgrond

Met uitzondering van de normale virusbescherming zijn alle andere functies voorbehouden aan de betaalde Pro-versie en ook de te kleine, niet schaalbare programma-interface is versierd met advertenties. Het aanpassen van eigen scans via de onduidelijke interface is zeer slecht geïmplementeerd en weinig intuïtief.

Avira Free Antivirus Scaneinstellungen
Avira Free Antivirus scaninstellingen

Zowel in de instellingen als tijdens het eigenlijke scanproces verandert de interface van Avira Free Antivirus opnieuw en doet denken aan de oude “Antivir tijden”. Men kan zich niet van de indruk ontdoen dat de nieuwe interface van Free Security slechts een mooie verpakking is voor oude software. De drie verschillende interfaces worden ook in de taakbalk weergegeven als drie afzonderlijke programma’s.

Avira mit drei Oberflächen in einem Programm
Avira met drie interfaces in één programma

Avira is in ieder geval op het gebied van virusbescherming overtuigend en komt met een virusengine die al jaren succesvol is en ook schittert met goede heuristiek. De bescherming kan volledig worden uitgeschakeld, maar niet gepauzeerd. Er is geen “stille modus”. In schermvullende toepassingen zoals games is echter geen melding van de virusscanner storend.

Helaas is er geen apart noodmedium.

 • Geavanceerde virusscanner
 • Gratis VPN
 • Moeiteloze gebruikersbegeleiding
 • Verschillende gebruikersinterfaces
 • Geen noodvoorziening

6. onze aanbeveling

Als gebruiker van Windows 10 is er technisch gezien nauwelijks reden om over te stappen van Windows Defender naar een andere, gratis virusscanner. De bediening van Windows Defender is echter niet zo elegant opgelost als bijvoorbeeld Kaspersky Security Cloud Free of Avast Free Antivirus. Beide producten bieden ook zeer goede functies en zijn volgens onze evaluatie de eerste keuze als u op zoek bent naar een alternatief voor Windows Defender onder Windows 10.

Windows 7-bezitters daarentegen kunnen in principe naar een van de gepresenteerde virusscanners grijpen. Avira Free Security zou gebruikers kunnen afschrikken met zijn reclame en inconsistente werking. Kaspersky en Avast laten opnieuw zien hoe het beter kan.

Bitdefender Antivirus in Free Edition is te zwak uitgerust in vergelijking met alle andere producten, dus we raden deze scanner alleen aan voor zwakkere systemen, omdat de virusscanner de prestaties slechts in zeer geringe mate beïnvloedt.

U kunt ook enkele andere gratis antivirusprogramma’s vinden in de volgende video:

Gerelateerde berichten