SAN vs. NAS: Verschil

“Big Data” doet de groeten! Volgens een studie van de hardeschijfgigant Seagate zal de wereldwijde gegevensvoorraad de komende jaren vertienvoudigen. Als gevolg daarvan worden opslagoplossingen steeds belangrijker voor bedrijven, omdat steeds nieuwe eisen zoals virtualisatie, …

SAN vs. NAS: Verschil

NAS SAN
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Netwerk
  6. »
  7. SAN vs. NAS: Verschil

“Big Data” doet de groeten! Volgens een studie van de hardeschijfgigant Seagate zal de wereldwijde gegevensvoorraad de komende jaren vertienvoudigen. Als gevolg daarvan worden opslagoplossingen steeds belangrijker voor bedrijven, omdat steeds nieuwe eisen zoals virtualisatie, hoge beschikbaarheid of gegevensredundantie de IT-afdelingen voor een behoorlijke uitdaging stellen. In de meeste gevallen wordt gekozen voor NAS of SAN. Wij leggen uit hoe de twee oplossingen voor netwerkopslag van elkaar verschillen en welke voor- en nadelen ze hebben.

  • NAS-systemen zijn vooral geschikt voor thuis of voor kleine tot middelgrote bedrijven die geen eigen IT-afdeling hebben. Daar zijn ze een populaire opslagoplossing vooral voor het SOHO gebied (“Small Office / Home Office”).
  • SAN’s zijn oorspronkelijk ontworpen om de klassieke SPO’s (“Single Point of Failure”) te elimineren, en daarom zijn ze bijzonder stabiel en zeer beschikbaar. Een goed ontworpen SAN kan gemakkelijk omgaan met het falen van meerdere apparaten of componenten.
  • In cloud-gebaseerde oplossingen worden zowel NAS als SAN ondersteund. Hierdoor kan de gebruiker de architectuur kiezen volgens zijn behoeften.

1. NAS – De eenvoudige opslagoplossing voor kleine netwerken

NAS-System von Synology
NAS-systemen, zoals deze van Synology, worden meestal geleverd met de software om ze te bedienen.

Hoewel de termen SAN en NAS erg op elkaar lijken en beide verwijzen naar een type netwerkopslagoplossing, zijn er belangrijke verschillen.

Een NAS (Network Attached Storage) wordt altijd gebruikt wanneer opslagruimte snel en gemakkelijk beschikbaar moet worden gesteld in een netwerk. Het is een opslagapparaat dat is aangesloten op het netwerk en waarmee gebruikers en cliënten gegevens centraal kunnen opvragen en opslaan. De toegang verloopt niet via het bestandssysteem van de computer, maar via een extern protocol (CIFS, NFS, SMB of AFP) op een NAS-apparaat.

NAS-gegevensopslagapparaten bestaan uit een of meer (serveronafhankelijke) harde schijven en een netwerkinterface, die zijn ondergebracht in een beschermde behuizing en een eigen stroomvoorziening hebben. De voor de werking vereiste software is in de meeste gevallen reeds voorgeïnstalleerd.

De apparaten werken als een soort kleine server en hebben zelfs een eigen bestandssysteem en rudimentaire beheermogelijkheden voor gebruikers, groepen en wachtwoorden. Dit maakt centraal gegevensbeheer mogelijk, evenals het delen van bestanden en integratie met Active Directory. Bovendien hebben de meeste NAS-apparaten een USB-interface waarmee ze kunnen worden uitgebreid of gebruikt als printserver.

Netzwerkdrucker beim Druckvorgang
Aangesloten via de USB-interface functioneert de NAS ook als printserver.

1.1 Overzicht van de voor- en nadelen van NAS-systemen

  • Delen van bestanden: De gegevens op een NAS-systeem zijn altijd toegankelijk en bevinden zich op een centrale plaats. Dit bevordert enerzijds de samenwerking tussen medewerkers en zorgt anderzijds voor een betere klantenbinding, omdat relevante zaken beter in beeld kunnen worden gehouden.
  • Uitbreidbaar: De twee grootste voordelen van NAS-systemen zijn hun flexibiliteit en schaalbaarheid. U kunt eenvoudig extra opslagruimte toevoegen om aan toenemende eisen te voldoen.
  • Sneller dan de cloud: NAS-systemen zijn een soort “persoonlijke cloud” voor op kantoor. Ze bieden alle voordelen van een clouddienst, maar zijn veel sneller en kunnen uitgebreid worden gecontroleerd en geconfigureerd.
  • Eenvoudig te beheren: Het bedienen van een NAS-systeem vereist geen speciale IT-kennis, en daarom zijn ze bijzonder interessant voor kleine en middelgrote ondernemingen en particuliere gebruikers die geen eigen IT-afdeling hebben.
  • Hogere veiligheidsnormen: NAS-apparaten met meer dan één schijf bieden extra gegevensbeveiliging door de functies en prestatiekenmerken van RAID-mirroring te bieden, waardoor uw netwerk extra fouttolerantie krijgt.
  • Goedkoop in gebruik, duur in aanschaf: Vergeleken met een cloudserver is de NAS-server aanzienlijk duurder in aanschaf. Bovendien zijn er extra kosten voor de te integreren harde schijven . En u mag ook het stroomverbruik niet verwaarlozen: Aangezien NAS-servers normaal gesproken 24 uur per dag draaien, zullen de elektriciteitskosten aan het eind van het jaar merkbaar zijn, zelfs met energiebesparende apparaten.

2 SAN – De oplossing voor grote hoeveelheden gegevens

In tegenstelling tot het stand-alone NAS-systeem, maakt het SAN (“Storage Area Network”) meestal deel uit van het algemene netwerk en is het in de nabijheid van andere bronnen aangesloten. Om deze reden worden SAN’s bijna uitsluitend aangetroffen in grote bedrijfsnetwerken, waar zij voornamelijk worden gebruikt voor bedrijfskritische toepassingen vanwege hun hoge verwerkingscapaciteit en lage latentie.

Geen regel zonder uitzondering: in sommige speciale gevallen worden SAN’s ook gebruikt om verbinding te maken met archiefopslag of back-upopslag. Hiervoor worden WAN-technologieën (“Wide Area Network”) gebruikt, zoals SONET of ATM.

SAN Storage Elemente
De opslagelementen in een SAN bestaan uit disk arrays die worden gecombineerd tot één grote opslageenheid.

In een SAN vindt de gegevensopslag plaats in een centrale, op blokken gebaseerde gedeelde opslag . Dit is de bijzonder snelle en verbindt de afzonderlijke servers met hun LUN’s (“Logical Unit Number”), de logische harde schijfopslag).

Een SAN bestaat gewoonlijk uit drie componenten:

  • De Fibre Channel fabric bestaat uit kabels en switches en brengt de sterk redundante verbindingen binnen het netwerk tot stand.
  • De opslagelementen in de vorm van disk arrays bevatten meerdere HDD’s of SSD’s voor massale gegevensopslag.
  • De SAN-server is een speciaal geconfigureerde server die de gegevenstoegang tussen het netwerk en de aangesloten LAN-apparaten regelt. Hij is via een HBA (host bus adapter) verbonden met de FC-switch.

SAN’s maken gewoonlijk gebruik van Fibre Channel-verbindingen met een gegevensoverdrachtsnelheid tot 16 Gbit/s, maar ze kunnen ook samenwerken met communicatietechnologieën zoals ESCON (IBM) of iSCSI (internet Small Computer System Interface).

Fibre Channel Leitungen
In SAN-netwerken worden krachtige Fibre Channel-lijnen gebruikt.
.

2.1 Een overzicht van de voor- en nadelen van een SAN

  • Gebundelde capaciteiten: Een groot voordeel van SAN-netwerken is de mogelijkheid om verschillende fysieke gegevensopslagapparaten te combineren tot één grote (virtuele) eenheid en hun totale capaciteit platformonafhankelijk en flexibel ter beschikking te stellen.
  • Multipadhing tegen congestie: De fibre channel fabric is multipadable, wat betekent dat de interconnectie van harde schijven via meerdere HBA’s kan worden gerealiseerd. Samen met de kruisverbindingen voorkomt dit overbelasting en zorgt het voor een hoge beschikbaarheid van de in de opslag opgeslagen gegevens.
  • Redundantie: De verdeling over meerdere fysieke gegevensopslagapparaten garandeert een hoge mate van gegevensbeveiliging, omdat bij uitval nog een gelijkwaardige kopie op een van de andere harde schijven beschikbaar is. Bovendien vermindert dit automatisch prestatieverlies door gelijktijdige toegang tot de gegevens.
  • Duur en ingewikkeld: De beslissing voor een SAN is ook altijd een kwestie van prijs. SAN hardware is extreem duur in aanschaf, en zonder de juiste expertise is het bijna onmogelijk om een SAN goed op te zetten en vervolgens te beheren.
  • Als het weg is, is het weg: als het SAN om wat voor reden dan ook uitvalt, worden indirect alle bijbehorende servers en PC’s getroffen omdat ze geen toegang meer hebben tot de opslagmedia .
  • Compatibiliteit: Het is niet ongewoon dat een SAN een groot aantal componenten van verschillende fabrikanten gebruikt, die niet altijd met elkaar overweg kunnen. Daarom doen zich in SAN-netwerken vaak compatibiliteitsproblemen voor.

NAS vs. SAN: En waar zit precies het verschil?

Vanuit het oogpunt van het systeem ligt het verschil tussen NAS en SAN in het toegangsprotocol. Terwijl het SAN is ontworpen voor block I/O (het “monteren” van blokgeoriënteerde schijven en virtuele opslag in de server), vertegenwoordigt de NAS een onafhankelijke bestandsserver (file I/O).

Dus terwijl het SAN alleen toegang geeft tot de blokken van individuele bestanden, heeft de NAS toegang tot de volledige bestanden.

Goed om te weten: In de vorm van een gateway kan een NAS-server ook worden gebruikt als header van een opslagnetwerk.

Gerelateerde berichten