Tekort aan chips: redenen

Nieuws over een wereldwijd tekort aan chips doet dezer dagen steeds vaker de ronde. Bedoeld wordt een tekort aan microchips met tegelijkertijd enorm stijgende prijzen. Hoewel het tekort aan halfgeleiders een neveneffect is van de …

Tekort aan chips: redenen

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Tekort aan chips: redenen

Nieuws over een wereldwijd tekort aan chips doet dezer dagen steeds vaker de ronde. Bedoeld wordt een tekort aan microchips met tegelijkertijd enorm stijgende prijzen. Hoewel het tekort aan halfgeleiders een neveneffect is van de Corona-crisis, is het ook terug te voeren op een aantal andere oorzaken. In dit artikel bekijken we de oorzaken van het chipstekort en laten we zien welke impact het heeft op ons moderne leven.

Wat is het chipstekort en hoe manifesteert het zich?

Het chipstekort is een onaangenaam neveneffect van de Corona-crisis, die werd veroorzaakt door verkeerde berekeningen, beperkte productiecapaciteit en enkele andere redenen. Om die reden zijn chips en halfgeleiders, maar ook apparaten waarin ze worden ingebouwd, schaars en zijn ze ofwel aanzienlijk duurder geworden of helemaal niet meer verkrijgbaar.

Wat zijn de gevolgen van het chipstekort?

Het tekort aan microchips heeft directe gevolgen voor de beschikbaarheid van elektronische apparaten en computerhardware, die aanzienlijk duurder zijn geworden of helemaal niet beschikbaar zijn.

Hoe lang zal het tekort aan halfgeleiders duren?

Momenteel kan helaas nog niet worden ingeschat wanneer het einde van de chipcrisis in zicht is. Deskundigen gaan er zelfs van uit dat de situatie nog aanzienlijk zal verslechteren.

1. chipschaarste: welke oorzaken hebben ertoe geleid?

De term “chipstekort” dook voor het eerst op in 2020 in verband met de Corona-crisis, en sinds 2021 spreken de media zelfs over een “chipcrisis”. Als gevolg van de pandemie waren er wereldwijd grootschalige economische inzinkingen, die aanpassingen van de bevoorradings- en verwerkingsprocedures noodzakelijk maakten en vervolgens leidden tot een verschuiving van de economische focus.

Goed om te weten: De overkoepelende term microchip omvat alle soorten geïntegreerde schakelingen. Voor de werking van smartphones, tablets of Blu-Ray-spelers spelen de zogenaamde SoC’s (“System on a Chip”) een belangrijke rol, waarbij alle belangrijke hardwarecomponenten en -functies al op de chip zijn geïntegreerd.

Chip-Knappheit bei Smartphones
SoC’s worden geïnstalleerd in smartphones, tablets of Blu-Ray-spelers waarin alle hardwarecomponenten en functies al op de chip zijn geïntegreerd.

Maar al voor de crisis begon, waren er knelpunten bij de levering van de grondstoffen voor de chips , zoals koper, zink of aluminium, verwerkte substraten, wafers en andere componenten, die ook terug te voeren zijn op de geopolitieke spanningen tussen de VS en China. Aangezien vooral halfgeleiders worden getroffen, wordt vaak de term “halfgeleidercrisis” gebruikt.

Een van de belangrijkste redenen voor het chipstekort zijn echter ongetwijfeld leveringsproblemen. De Coronapandemie heeft ook de logistieke industrie op sommige plaatsen volledig stilgelegd . Daardoor waren er al in maart 2020 wereldwijd haperende leveringen, terwijl de vraag tegelijkertijd groot was. Bovendien konden veel verwerkingen door een gebrek aan middelen niet binnen de geplande tijd worden uitgevoerd.

Hoge vraag naar communicatie- en consumentenelektronica

Bovendien leidde de crisis in veel sectoren tot productieverlies, zodat bijvoorbeeld veel autofabrikanten hun bestellingen van chips moesten verminderen of zelfs volledig schrappen. Tegelijkertijd was er tijdens de pandemie meer dan ooit vraag naar halfgeleiders bij producenten van communicatie- en consumentenelektronica. Inmiddels is de verkoop weer gestegen en blijft de auto-industrie achter.

Goed om te weten: Een ander incident dat leidde tot een extra verergering van de chipcrisis was de blokkade in het Suezkanaal eind maart 2021, waarbij het beschadigde containerschip “Ever Given” de wereldwijde logistiek gedurende enkele dagen lamlegde en zo verdere knelpunten in de bevoorrading van grondstoffenleveranciers veroorzaakte.

Wat zijn de gevolgen van het tekort aan computerchips?

Mikrochip mit Autos
Hoewel de auto-industrie een stijgende vraag kent, kan zij daar vaak niet aan voldoen door een gebrek aan halfgeleiders.

Het tekort aan microchips heeft directe gevolgen voor de beschikbaarheid van elektronische apparaten en computerhardware (bijvoorbeeld grafische kaarten). Deze zijn aanzienlijk duurder geworden of helemaal niet meer verkrijgbaar. Sony’s PS5, bijvoorbeeld, is nog steeds zeer gewild.

Zoals hierboven vermeld, worden ook autofabrikanten getroffen. Hoewel zij blij zijn met de toenemende vraag, kunnen zij er vaak niet aan voldoen door het gebrek aan halfgeleiders. Dit betekent dat klanten niet alleen erg lang moeten wachten op de nieuwe auto, maar dat zij mogelijk ook moeten bezuinigen op de uitrusting.

Ook mondiale bedrijven worden getroffen door de chipcrisis

En zelfs wereldwijde bedrijven zijn niet beschermd tegen het tekort aan technische componenten. Volgens insiderinformatie moest bijvoorbeeld ook Apple de productie van zijn iPads en MacBooks stilleggen omdat de chips nodig zijn voor moederborden, grafische kaarten en beeldschermen. Aangezien de producten echter nog steeds onbeperkt verkrijgbaar waren, merkten de eindklanten daar weinig van. De autofabrikant Tesla daarentegen verwijderde twee elektronische back-up componenten uit de stuurhuizen van de Model Y en 3 . Dit was om de verkoopdoelstellingen te halen ondanks het chipstekort.

Bovendien is het tekort aan halfgeleiders ook merkbaar op de beurs: aandelen van chipfabrikanten als Nvidia en Intel hebben de afgelopen maanden aanzienlijke koersdalingen gekend.

3. Chiptekort: prognose voor de toekomst

Helaas is nog niet te zeggen wanneer het einde van het chipstekort in zicht is. Deskundigen gaan er zelfs van uit dat de situatie nog aanzienlijk zal verslechteren. Enerzijds heeft dit te maken met het feit dat de productie van halfgeleiders zeer ingewikkeld is en niet op korte termijn kan worden opgevoerd.

Bovendien is er vooral in de automobielindustrie een tekort aan halfgeleiders van de oudere generatie. De beschikbare productiecapaciteit wordt echter bijna uitsluitend gebruikt voor de productie van nieuwere halfgeleiders . Daarom zal er op dit gebied geen verlichting komen. Er spelen echter vele andere factoren mee die momenteel geen realistische prognose mogelijk maken.

Gerelateerde berichten