Telefoneren vanaf de pc met een headset via de FRITZ!Box

Mit dem Ratgeber können Sie über Ihre FRITZ!Box und ein Headset Festnetztelefonie unter Windows nutzen.

Telefoneren vanaf de pc met een headset via de FRITZ!Box

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Netwerk
 6. »
 7. Telefoneren vanaf de pc met een headset via de FRITZ!Box

Wie “handsfree” wil bellen via zijn pc hoeft geen speciale vaste telefoon met headset aan te schaffen of VoIP-diensten van derden zoals Skype en Co. op zijn pc te gebruiken. Met een FRITZ!Box als router, waarop ook de vaste lijn is aangesloten, heeft u al alles wat u nodig heeft voor “handsfree” telefoongesprekken via uw eigen vaste lijn. In het volgende artikel beschrijven we de instellingen die u hiervoor moet maken.

 • De FRITZ!Box kan ook intern VoIP-toestellen bedienen.
 • In het volgende artikel beschrijven we hoe u de Fritz!Box hiervoor instelt.
 • U kunt dan de gratis PhonerLite samen met een headset gebruiken als telefoon onder Windows.
 • Uw smartphone kan ook als IP-telefoon met de FRITZ!Box bellen via de vaste lijn.

Fritz!Box met vele mogelijkheden

De routers van het bedrijf AVM zijn echte allrounders en zijn in veel huishoudens thuis, zelfs met branding van 1&1 of andere providers. Het werkelijke scala aan functies is voor de meeste gebruikers niet duidelijk, omdat de apparaten vaak alleen als eenvoudige DSL-routers worden gebruikt.

In de loop der jaren is AVM er echter in geslaagd om de FRITZ!Box-serie stap voor stap uit te rusten met extra functies zoals DECT, NAS, mediaserver, IP-telefonie, thuisnetwerk, automatische faxontvangst met verzending per e-mail, enz. en dit alles te verpakken in een gebruiksvriendelijke interface.

Oberfläche Fritz!Box
Interface van de AVM Fritz!Box

Door de conversie van analoge en digitale telefoonverbindingen naar IP-gebaseerde verbindingen volgens de Annex-J standaard zijn veel Fritz!Boxen nu ook geschikt voor IP-telefonie. Van buitenaf is het een goed teken als er slechts één kabel van het telefoonstopcontact naar de router gaat en de telefoons of telefooncentrales op de router worden aangesloten. In dat geval wordt er geen splitter tussen aangesloten (bijlage-J).

FRITZ!Box 7390 18 Mit dem Internetzugang verbinden Am reinen DSL- oder VDSL-Anschluss anschließen Wie Sie die FRITZ!Box mit dem reinen DSL- oder VDSL- Anschluss verbinden, hängt vom Lieferumfang ab: Wenn sich ein DSL-Kabel (grau) im Lieferumfang der FRITZ!Box befindet, verwenden Sie das DSL-Kabel: Anschluss mit DSL-Kabel 1. Schließen Sie das DSL-Kabel an die Buchse „DSL/TEL“ der FRITZ!Box an. 2. Stecken Sie das freie Kabelende in die mit „F“ beschrif- tete Buchse Ihrer TAE-Dose. Die Leuchtdiode „Power / DSL“ beginnt nach kurzer Zeit dauerhaft zu leuchten. Damit ist die FRITZ!Box für Inter- netverbindungen bereit. Wenn sich kein DSL-Kabel im Lieferumfang befindet, verwen- den Sie das DSL-/Telefonkabel (Y-förmig) und den DSL-Adap- ter (grau): Anschluss mit DSL-/Telefonkabel und DSL-Adapter
Fig 2: Aansluitmogelijkheid

VoIP geschikt: Of uw router daadwerkelijk VoIP ondersteunt kunt u vinden in de datasheet op de AVM website of in de VoIP kolom in het Fritz!Box productlijn overzicht op Wikipedia.

Voorbereidingen voor IP-telefonie

Installeer eerst de nieuwste firmware. Dat kan eenvoudig via de webinterface van de Fritz!Box.

Ook moet de router op het telefoonnet worden aangesloten. Of dit via Annex-J zonder splitter of met een splitter gebeurt, is niet van belang.

Tot slot heeft u een headset nodig op de PC en de software PhonerLite, een gratis SIP-telefoonsoftware voor Windows.

Mit PhonerLite können Sie vom PC mit Headset über die FRITZ!Box telefonieren.
Met PhonerLite kunt u vanaf de PC met een headset bellen via de FRITZ!Box.

In plaats van PhonerLite kunt u ook andere SIP-software gebruiken zoals MicroSIP, die op vergelijkbare wijze is ingesteld.

De FRITZ!Box instellen

Voor FritzOS V7.x of hoger: Dit artikel is aangepast aan de wijzigingen in FritzOS 7.x.

Roep eerst de interface van de router op in de webbrowser met fritz.box. Onder Telefonie -> Telefonieapparaten vindt u de tot nu toe geconfigureerde telefonieapparaten.

Neues Gerät einrichten
Telefonieapparaten van de FRITZ!Box

Klik nu op“Nieuw apparaat instellen” en selecteer hier “Telefoon”.

Neues Telefon einrichten
Nieuwe telefoon instellen

In de volgende dialoog wordt het telefoontoestel als IP-telefoon geconfigureerd.

IP-Telefon für die SIP-Telefonie
Een IP-telefoon instellen.

Wijs vervolgens een gebruikersnaam en wachtwoord toe. De gebruikersnaam en het wachtwoord moeten 8 tekens lang zijn, zodat de verbinding later werkt.

Benutzername und Kennwort

Korte gebruikersnamen zoals extensie werken niet.

Geen umlauts of speciale tekens: Gebruik hier geen umlauts of speciale tekens voor het wachtwoord omdat dit problemen oplevert.

Noteer deze informatie voor het instellen van de PhonerLite software.

U kunt ook aangeven – indien de telefoonverbinding meerdere oproepnummers heeft – welk van de oproepnummers gebruikt moet worden als uitgaand oproepnummer voor de IP-telefoon.

Rufnummer zuordnen
Geef aan welke oproepnummers gebruikt moeten worden voor de gesprekken.

Met de IP-telefoon is het ook mogelijk om inkomende oproepen aan te nemen, mits de gebruikte IP-telefoonsoftware op dat moment actief is. Geef daarom aan voor welke oproepnummers de acceptatie moet worden ingeschakeld (d.w.z. dat het apparaat “overgaat”).

Rufnummer für ankommende Gespräche
Oproepnummer voor inkomende oproepen

In de laatste stap vat de Fritz!Box de instellingen nog eens samen.

Zusammenfassung der Einstellungen für das IP-Telefon
Samenvatting van de instellingen voor de IP-telefoon

Om de instelling te bevestigen, moet u vervolgens een code op de telefoon invoeren of op een knop op de FRITZ!Box drukken.

Ausführung bestätigen
Bevestiging van de uitvoering is noodzakelijk.

Als het proces met succes is voltooid, krijgt u een bericht.

Ausführung bestätigt
Uitvoering bevestigd

De IP-software instellen

Voor dit artikel gebruiken we PhonerLite. De software is gratis, is al jaren beschikbaar en is zeer functioneel. Je kunt ook andere SIP (Session Initiation Protocol) software gebruiken, maar dan moet je het op dezelfde manier instellen.

Een wizard begeleidt u bij het instellen van PhonerLite. Selecteer“handmatige configuratie” uit de lijst met providers. Voer het IP-adres van de FRITZ!Box in voor Registrar en fritz.box voor Domain enklik vervolgens op de groene pijl rechtsonder.

Einrichtung PhonerLite
PhonerLite instellen voor FRITZ!Box

In de volgende dialoog moet u de toegangsgegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) van de IP-telefoon van de Fritz!Box invoeren .

Einrichtung Account für PhonerLite
Voer hier de accountgegevens van de IP-telefoon uit de FRITZ!Box in.

In de laatste stap kunt u de standaard audioapparaten voor telefonie instellen.

Auswahl Wiedergabegerät
Selecteer het afspeelapparaat voor telefonie, bijvoorbeeld de headset.

PhonerLite is nu klaar voor gebruik. Dit is te herkennen aan de melding in de statusbalk onderaan de software.

Telefon ist in an der FRITZ!Box registriert.
Telefoon is aangemeld in bij de FRITZ!Box.

Als u een “Request Timeout” foutmelding krijgt, gebruikt u ofwel de verkeerde gebruikersnaam/het verkeerde wachtwoord of hebt u het verkeerde IP-adres van de FRITZ!Box ingevoerd. Ook de Windows-firewall kan een reden voor een fout zijn. Stel daarom een vrijgave in door in Windows Security naar “Firewall & Network Protection” te gaan en daar“Allow access from app through firewall” te selecteren.

Firewall konfigurieren
Stel PhonerLite in als uitzondering in de firewall.

Deze instelling zou echter al ingesteld moeten zijn als Windows er om vraagt de eerste keer dat u PhonerLite opstart. Klik anders op “Andere app toestaan”.

PhonerLite als Ausnahme in der Firewall
PhonerLite als uitzondering in de firewall

Meer hulp kunt u vinden in het PhonerLite forum.

Telefoneren via de FRITZ!Box

U kunt nu comfortabel telefoongesprekken voeren met de software.

Testroutine van de FRITZ!Box: Om uitgaande gesprekken te testen, kunt u in het veld voor het bestemmingsnummer **797 invoeren. Dit is een intern testnummer en brengt een aankondiging met muziek van de FRITZ!Box.

Soundpegel in Windows 7, IP-Telefonie, Fritz!Box, Phoner
Fig 15: Geluidsniveau in Windows 7

Pas het geluidsniveau voor de headset aan in Windows. We kunnen hier geen gedetailleerde instructies geven, aangezien veel geluidsdrivers hun eigen controles en instellingen bieden naast de Windows-dialogen. Het is belangrijk dat het opnamevolume zo wordt gekozen dat de stem voldoende luid is, maar niet vervormd.

U kunt de microfoon ook aanpassen in PhonerLite.

IP-Telefonie, Fritz!Box, Phoner
Fig 16: Geluidsinstelling in PhonerLite

Alternatieve Phoner voor PhonerLite

U kunt ook zijn grote broer “Phoner” gebruiken, die veel meer functies biedt, maar niet noodzakelijk is voor gebruik als IP-telefoon en ook enige moeite kost om in te stellen.

IP-Telefonie, Fritz!Box, Phoner
Fig 17: Phoner instellingen
IP-Telefonie, Fritz!Box, Phoner
Fig 18: Phoner ingesteld

Alternatieve smartphone voor telefonie via de FRITZ!Box

In plaats van een pc en headset te gebruiken, kunt u uw smartphone ook als IP-telefoon gebruiken en dan bellen via het apparaat zelf of een Bluetooth-headset. Dit wordt mogelijk gemaakt door de voor iOS en Android beschikbare FRITZ!App Fon-app, die u kunt vinden via het serviceportaal AVM.

Fritz!App
Fig 18: Fritz!App Fon

De app maakt het mogelijk de vaste lijn te gebruiken voor inkomende en uitgaande gesprekken via het lokale WLAN, zodat de smartphone ook kan bellen voor inkomende vaste gesprekken.

De installatie is veel eenvoudiger dan de hierboven beschreven instructies. U voert alleen het wachtwoord van de FRITZ!Box in de software in. Alle noodzakelijke instellingen worden dan automatisch uitgevoerd.

Ontdek Fritz!Box

De FRITZ!Box van AVM is een echt wonder en biedt nog veel meer mogelijkheden. Het is heel zinvol om u vertrouwd te maken met de handleiding en de functies. Naast die in het serviceportaal van AVM zijn via Google of YouTube nog veel meer instructies en gebruikstips te vinden.

Verdere informatiebronnen

AVM: FRITZ!Box – VoIP-installatie eenvoudig gemaakt

AVM: Hoe sluit ik een IP-telefoon (SIP-telefoon) aan op de FRITZ!Box?

AVM: Gebruik van een IP-telefoon of software voor internettelefonie met FRITZ!Box

IP-Phone-Forum: AVM-gedeelte

Beeldbron: everaldo

Gerelateerde berichten