Gebruikte pc’s kopen voor verschillende taken

Er zijn veel goede redenen om voor tweedehands pc’s te kiezen. Ze zijn goedkoop, het milieu wordt ontlast en er zijn geschikte oplossingen voor de meest uiteenlopende toepassingen. Voordat u voor tweedehands pc’s kiest, moet …

Gebruikte pc’s kopen voor verschillende taken

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Gebruikte pc’s kopen voor verschillende taken

Er zijn veel goede redenen om voor tweedehands pc’s te kiezen. Ze zijn goedkoop, het milieu wordt ontlast en er zijn geschikte oplossingen voor de meest uiteenlopende toepassingen. Voordat u voor tweedehands pc’s kiest, moet u echter de aansluitingen en de behuizing controleren, rekening houden met technische specificaties en onder meer letten op leeftijd, leveranciers en prijzen. In dit artikel wordt uitgelegd met welke aspecten rekening moet worden gehouden bij het kopen van tweedehands pc’s.

Daarom is het kopen van gebruikte pc’s de moeite waard

Technische apparaten hebben in Duitsland een schrikbarend korte levensduur. Dat komt omdat veel mensen een apparaat slechts korte tijd gebruiken voordat ze het vervangen door een nieuwere versie met extra functies. Wanneer de bijbehorende computers worden weggegooid, is dat een enorme belasting voor het milieu. Het is zinvoller om ze als hoogwaardige gebruikte pc’s door te verkopen.

Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de kopers. In sommige gevallen krijgen zij eersteklas modellen van uitstekende kwaliteit voor een veel lagere prijs dan wanneer zij deze nieuw zouden kopen. Vooral voor bedrijven die voor hun werkprocessen en werknemers een groot aantal computers nodig hebben, levert dit een aanzienlijk besparingspotentieel op. Last but not least zijn dergelijke apparaten al getest en gebruikt, waardoor er zelden ernstige fouten mee optreden.

Denk aan het toepassingsgebied

In principe zijn er gebruikte PC’s voor alle toepassingsgebieden. Daarom is het belangrijk om, voordat u een keuze maakt, na te gaan voor welke taken de computers precies gebruikt zullen worden. Vooral bedrijven zijn op zoek naar diverse modellen die ze kunnen gebruiken voor hun bedrijfsprocessen. Werknemers moeten erop kunnen werken en verschillende taken kunnen uitvoeren. Grafische bedrijven hebben bijvoorbeeld bijzonder goede resolutie- en ontwerpprogramma’s nodig, terwijl zakelijke bedrijven vaak spreadsheetprogramma’s gebruiken.

Maar ook in de privé-omgeving maakt het een groot verschil of een computer als spelcomputer of als leercomputer voor de jeugd moet worden gebruikt. Terwijl uitstekende graphics en een snelle processor in het eerste geval onmisbaar zijn, is een uitstekend geheugen in het tweede geval belangrijker. Alleen als u duidelijk bent over de zaken waarvoor u de computer nodig hebt, kunt u precies de gebruikte pc’s kiezen die bij uw behoeften passen.

Controleer aansluitingen en behuizing

Vooral de toetsenbordaansluitingen moeten bij gebruikte pc’s goed functioneren.

Een pc moet over verschillende aansluitingen beschikken om geschikt te zijn voor de uit te voeren taken. Het is onder meer belangrijk dat een toetsenbord, luidsprekers, een muis en vele andere zaken op de computer kunnen worden aangesloten. Daarom is het bij de keuze van een PC belangrijk om erop te letten dat de respectieve apparaten hoogwaardige aansluitingen hebben die niet beschadigd zijn. De behuizing moet ook vrij zijn van scheuren en beschadigingen, zodat de componenten binnenin altijd goed beschermd zijn en een aantrekkelijke esthetiek gewaarborgd is.

Tegenwoordig worden veel verbindingen tussen verschillende apparaten draadloos tot stand gebracht. Dit is echter alleen mogelijk als de respectieve gebruikte computers hiertoe in staat zijn. Bij de keuze van een computer is het daarom belangrijk dat er verbindingen tussen verschillende apparaten tot stand kunnen worden gebracht via bijvoorbeeld Bluetooth of Wi-Fi. Dit vergemakkelijkt onder andere werk en gegevensuitwisseling, maar is ook geschikt voor privézaken en gaming.

Denk aan technische specificaties

Wie een computer koopt, moet altijd rekening houden met de technische specificaties. Dit geldt ongeacht of er een nieuw model of een gebruikte pc wordt aangeschaft. Alleen als de processor snel genoeg is, kunnen bijvoorbeeld snelle beeldsequenties zonder problemen worden weergegeven en reageert de pc binnen fracties van seconden op invoer. Ook moet er voldoende opslagruimte zijn om belangrijke informatie ter plaatse beschikbaar te hebben. Tegenwoordig maken veel gebruikers echter gebruik van cloud-aanbiedingen om gegevens op te slaan, zodat niet zoveel opslagruimte nodig is als vroeger.

Verder moet duidelijk zijn welke grafische kaart in de computer is geïnstalleerd. Dit bepaalt hoe goed foto’s en video’s kunnen worden weergegeven. Ook de harde schijf moet bekeken worden. Deze moet voldoende ruimte bieden en korte laadtijden hebben. Last but not least is de voeding een belangrijk onderdeel van een gebruikte pc. Hij moet krachtig genoeg zijn om te voldoen aan de eisen die worden gesteld tijdens het werken, het spelen van games of het uitvoeren van andere taken.

Vraag naar de leeftijd van de pc

Ook van belang bij het kopen van gebruikte pc’s is de leeftijd van de betreffende computer. Enerzijds geeft dit informatie over hoe lang de ingebouwde componenten al in gebruik zijn. Hoe langer ze al werken, hoe groter de kans dat ze binnen afzienbare tijd stuk gaan en gerepareerd of vervangen moeten worden.

Bovendien geeft de leeftijd informatie over de taken waarvoor de desbetreffende PC nog kan worden gebruikt. De ontwikkelingen in de computerindustrie gaan razendsnel. Wat nu nog actueel is, is over één of twee jaar hopeloos verouderd. Als de in de desbetreffende computer ingebouwde componenten te oud zijn, kunnen ze moderne taken slechts in beperkte mate of helemaal niet uitvoeren, of zijn ze te traag om in verschillende omgevingen te worden gebruikt. Dan zijn ze bijvoorbeeld niet geschikt voor het gebruik van PowerPoint en Zoom, twee programma’s die meestal een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven van vandaag.

Vergelijk leveranciers en prijzen uitgebreid

De prijzen voor tweedehands pc’s verschillen soms sterk per dealer. Daarom is het belangrijk om aanbieders uitgebreid te vergelijken. Hier kunnen gebruikers snel zien welke diensten de respectievelijke computers te bieden hebben en hoe hoog de prijzen zijn die hiervoor worden gevraagd. Hoe uitgebreider de vergelijking, hoe groter de kans om een echt gunstig aanbod te vinden.

Het is raadzaam om zoveel mogelijk kanalen te gebruiken om aanbieders en prijzen te vergelijken. In de online wereld is alle informatie in één oogopslag beschikbaar en kan gemakkelijk worden vergeleken. Maar winkels bezoeken of advertenties bestuderen helpt ook om een overzicht te krijgen van de marktsituatie en ervoor te zorgen dat u geen aantrekkelijke aanbiedingen mist.

Conclusie

Zowel uit economisch als uit ecologisch oogpunt is het zinvol een beroep te doen op tweedehands pc’s. Het is echter belangrijk dat de afzonderlijke componenten van hoge kwaliteit zijn. Dit geldt zowel voor de aansluitingen en de behuizing als voor de technische specificaties en onderdelen zoals de CPU, de voeding en de harde schijf. Hoe zorgvuldiger men hier vergelijkt en zoekt, hoe groter de kans dat men geschikte computers voor zichzelf of zijn bedrijf vindt.

Gerelateerde berichten