Het scherm goed afstellen: Waar moet ik op letten?

Of het nu gaat om een smartphone, tablet, tv of beeldscherm: als het beeldscherm niet goed is afgesteld, is er geen vreugde. Vooral bij mobiele apparaten spelen de instellingen een belangrijke rol, want niet alleen …

Het scherm goed afstellen: Waar moet ik op letten?

google maps offline karten
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Het scherm goed afstellen: Waar moet ik op letten?

Of het nu gaat om een smartphone, tablet, tv of beeldscherm: als het beeldscherm niet goed is afgesteld, is er geen vreugde. Vooral bij mobiele apparaten spelen de instellingen een belangrijke rol, want niet alleen kan een display je nachtrust bederven, ook is het bij daglicht moeilijk om überhaupt iets te lezen. Maar hoe maak je een goede instelling en waar hangt die van af?

Problemen met schermen of het scherm van een smartphone kunnen verschillende oorzaken hebben. Gelukkig is er een navenant breed scala aan mogelijke oplossingen.

Juiste instellingen

De meeste apparaten zijn in de fabriek vooraf ingesteld. In het geval van tv-toestellen en monitoren is dat vaak wat de fabrikant goed acht, maar biedt vaak veel te sterke kleuren en ziet er daardoor volstrekt onnatuurlijk uit. Ook bij smartphones en tablets zijn er overeenkomstige voorinstellingen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat zelfs de voorgestelde instellingspatronen kunnen worden gewijzigd; als alternatief kunt u ook een eigen profiel maken. Belangrijk:

  • Achtergrondhelderheid – deze bepaalt hoe helder het scherm is tijdens het gebruik. Sommige apparaten bieden verschillende instellingen, bijvoorbeeld voor de tijd met en zonder netvoeding.
  • Kleuren – hoe intens de kleuren worden waargenomen is ook afhankelijk van uzelf. De standaardinstellingen zijn echter altijd gericht op extreem sterke kleuren, die er volkomen onnatuurlijk uitzien, vooral op mensen en gezichten. Contrast- en kleurinstellingen kunnen worden gebruikt om dit te verbeteren.
  • Testbeeld gebruiken – elk TV-toestel biedt een testbeeld aan. Dit is eigenlijk bedoeld om de helderheid en het contrast goed in te stellen. Tijdens het testbeeld wordt het contrast zo hoog ingesteld dat de verschillende heldere grijstonen nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Vervolgens wordt de helderheid aangepast tot de grijswaarden kloppen. Let op: Het zwart moet zwart blijven.
  • Modi – bij mobiele apparaten kunnen ook dag- en nachtmodi worden gekozen. Witte achtergronden worden ’s avonds zwarte achtergronden – en omgekeerd overdag.

Bij mobiele apparaten reageert het display ook op de omgevingshelderheid en wordt bijvoorbeeld bij zonlicht automatisch helderder. Deze variant werkt echter niet voor het vergrendelingsscherm.

Bij smartphones en tablets is het aan te raden om tijdens de nachtelijke uren een speciale modus te selecteren in de instellingen. In de speciale nachtmodus wordt blauwachtig licht onderdrukt, wat moet voorkomen dat mensen in slaap vallen. Onderzoekers zijn het er echter niet helemaal over eens hoe nuttig deze methode is.

Antireflectiefolies voor betere optiek

Bij televisietoestellen is dit geen groot probleem. De situatie is anders bij smartphones, tablets of laptops: als er een helder oppervlak tegenover het scherm is, is het scherm meer geschikt als make-up- of scheerspiegel dan voor werk. Sinds enkele jaren worden laptops geleverd met antireflectiefolie of ten minste een mat scherm. Dit verminderde de hoeveelheid reflectie aanzienlijk. Inmiddels zijn de meeste beeldschermen weer glanzend. Maar wat helpt?

  • Schermfolies – er zijn speciale anti-reflecterende films die rechtstreeks op het scherm worden geplakt. Waarbij “plakken” tegenwoordig nauwelijks nog correct is, want de meeste folies hechten antistatisch aan het oppervlak en kunnen dus gemakkelijk worden aangebracht en ook weer verwijderd zonder resten achter te laten.
  • Voor welke eindapparatuur? – Antireflecterende folies kunnen worden gebruikt voor tablets, laptops, tv-toestellen en ook smartphones.
  • Voordelen – de reflectie wordt aanzienlijk verminderd. Vingerafdrukken worden geminimaliseerd en het risico van schade, bijvoorbeeld een barst in het scherm, wordt aanzienlijk verminderd.

Vooral voor mensen die graag overal en onderweg met hun laptop of tablet werken, zijn dergelijke folies goud waard. Hoewel het handig kan zijn om af en toe op het display te kijken of je haar nog zit of dat er nog iets van de lunch tussen je tanden zit, is de reflectie niet bevorderlijk voor het werk.

Externe storende factoren verwijderen

In het algemeen is er een reden waarom werkplekken nooit met de rug naar het raam mogen staan. Of waarom de thuisbioscoop niet naar het raam gericht moet zijn, hoewel dat niet altijd mogelijk is. Niet alleen is fel zonlicht schadelijk voor de apparatuur, maar als de zon rechtstreeks op het scherm schijnt, concurreert het externe licht met de helderheid van de apparatuur en ziet het beeld er automatisch uitgewassen uit. Tegelijkertijd neemt de reflectie toe. Maar wat helpt? Gelukkig zijn er heel eenvoudige oplossingen:

  • Gordijnen – goede gordijnen zijn een geweldige ondersteuning. Afhankelijk van het doel van het toestel en de hoeveelheid zonlicht kunnen zelfs eenvoudige gordijnen van dikkere stof volstaan. Lichtwerende gordijnen zijn ideaal voor speciale doeleinden of de thuisbioscoop: ze zijn zo ontworpen dat ze helemaal geen licht doorlaten. Lichtwerende gordijnen zijn ook verkrijgbaar in een thermische versie, die ook de warmte uit de kamer houdt.
  • Raambeveiliging – dat is natuurlijk bijzonder gemakkelijk als de rolluiken gewoon kunnen worden neergelaten. Maar niet iedereen heeft rolluiken en met deze hulp is de kamer gewoon donker. Door middel van plisségordijnen of binnenrolgordijnen, die altijd ook in de klemversie zonder boren verkrijgbaar zijn, kan ook een oplossing worden gevonden. Ook hier moet onderscheid worden gemaakt tussen zonwering en lichtwering. De eenvoudige variant biedt weer alleen dunner materiaal dat daglicht doorlaat en niet noodzakelijkerwijs reflecties of problemen bij het tv-kijken voorkomt.

Externe storende factoren komen ook voor bij moderne smartphones. Terwijl het scherm zich bij normaal gebruik goed aanpast aan de helderheid, zoeken nogal wat gebruikers bij zonlicht naar de vingerafdruksensor op het vergrendelingsscherm. Daar is niets aan te doen. Het enige wat echt helpt, is het scherm uit het zonlicht halen om het te ontgrendelen.

Passende films kunnen reflecties op het scherm verminderen.

Conclusie – juiste instelling en de juiste sfeer

Het is meestal heel eenvoudig om het display van een TV-toestel in te stellen. Bij tv-toestellen is het de moeite waard om het testpatroon te gebruiken, waarbij ook moet worden nagegaan in hoeverre de afzonderlijke beeldmodi verschillen. Om ervoor te zorgen dat noch de smartphone noch de laptop een spiegel wordt, is het een goed idee om spiegelbeschermingsfolies of matte folies te gebruiken die rechtstreeks op het beeldscherm worden aangebracht. Bij de inrichting van een werkplek of tv-kamer is ook de positie van de ramen belangrijk. Het daglicht mag niet rechtstreeks op het scherm vallen. Als er geen alternatieve positie kan worden gevonden, zijn rolluiken, gordijnen, plisségordijnen of zelfs binnenrolgordijnen zeer geschikt om het probleem op te lossen.

Gerelateerde berichten