Cabrio of tablet? Mogelijke toepassingen en verschillen

In de moderne wereld van draagbare computers vinden we talloze modellen die gebruikers verschillende functies en voordelen bieden. Van kantoor aan huis tot mediaconsumptie en communicatie via videochat: Ouderwetse laptops en slanke tablets zijn nu …

Cabrio of tablet? Mogelijke toepassingen en verschillen

Convertible oder Tablet? Was ist besser: Unterschiede im Vergleich
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Hardware
  6. »
  7. Cabrio of tablet? Mogelijke toepassingen en verschillen

In de moderne wereld van draagbare computers vinden we talloze modellen die gebruikers verschillende functies en voordelen bieden. Van kantoor aan huis tot mediaconsumptie en communicatie via videochat: Ouderwetse laptops en slanke tablets zijn nu verkrijgbaar met vele beloften die bijna elke behoefte en gebruiksdoel naar tevredenheid willen afdekken. Fabrikanten adverteren dat hun nieuwste vlaggenschepen alles kunnen. Vooral met de nieuwste tablets en convertibles. Maar is het echt zo eenvoudig om een eierlegende Wollmilchsau op de markt te brengen?

1 Convertibles kunnen alles – of toch niet?

Wie in elektronicawinkels zoals MediaMarkt of Saturn en in gespecialiseerde computerwinkels rondkijkt en leken observeert die op zoek zijn naar een nieuwe laptop of tablet, merkt al snel het volgende op:

De zogenaamde convertibles, die notebook en tablet in één combineren, lijken momenteel bijzonder interessant en concurreren met de praktische tablets omdat ze veel meer beloven: Hier veeg en scroll je niet alleen, maar kun je ook typen, tekenen en werken.

Ontdek hieronder welke functies convertibles werkelijk bieden, wat ze onderscheidt van conventionele tablets en voor wie de aanschaf de moeite waard is.

2 Wat is een convertible?

Een convertible is een type laptop dat de functies van een notebook met die van een tablet combineert in één apparaat. Het heeft zowel een vast toetsenbord als een touchscreen display dat via een beweegbaar scharnier naar de achterkant van het toetsenbord kan worden geklapt.

Een convertible is een fusie van een laptop en een tablet: een 2-in-1 apparaat om te schrijven, te typen, films te kijken, spelletjes te spelen en meer…

Zo kan de convertible worden gebruikt als notebook of tablet, afhankelijk van uw behoeften. Dit maakt convertibles veelzijdig, omdat ze kunnen worden bediend met een muis of het geïntegreerde touchpad, toetsenbord, vinger op het touchscreen of stylus. Dat is een goede zaak om reclame voor te maken: Veelzijdigheid.

Het probleem: flexibele bediening heeft zijn kosten. Design en functionaliteit kunnen alleen in een slank en licht apparaat worden gecombineerd als de prestaties ook de nieuwste technologie in de beperkte ruimte kunnen herbergen. En dat is precies waar het probleem ligt: Wat een 17-inch notebook met de nieuwste processor en veel RAM kan doen, is voor een convertible eerder een uitdaging.

Natuurlijk hangt dit ook af van het besturingssysteem.

Zowel Microsoft als Apple proberen hun besturingssystemen universeel bruikbaar te maken: Het uiteindelijke (ideale) doel is dat smartphone, tablet, laptop en desktop computers met één account en één besturingssysteem werken, in real time synchroniseren en zowel mobiele apps als krachtige applicaties kunnen draaien.

Wat is het verschil tussen een convertible en een tablet?

De belangrijkste verschillen tussen een convertible en een tablet zijn de behuizing en de hardware. Terwijl de tablet alleen uit een aanraakscherm bestaat, heeft de convertible een vast of meegeleverd toetsenbord. Ook: een touchpad en een touchscreen. Daarom is de convertible beschikbaar voor een groot aantal toepassingen die op de tablet slechts in beperkte mate kunnen worden uitgevoerd.

Daarnaast biedt een convertible tablet het gemak van een mechanisch toetsenbord dat permanent aan het apparaat is bevestigd. De tablet kan alleen worden aangevuld met een compact aansluitbaar toetsenbord, dat meestal veel kleinere toetsen heeft.

Daarnaast kan een convertible zowel apps als gangbare software installeren, terwijl tablets alleen de apps kunnen draaien die door het besturingssysteem worden ondersteund. Daarnaast biedt de convertible meestal verschillende aansluitingen, zoals USB-C-poorten, AUX-kabels of een HDMI-aansluiting.

Nadeel van een tablet: de tablet heeft vaak alleen een poort voor de netstekker, die tegelijkertijd gebruikt kan worden voor een extern toetsenbord, en een AUX-ingang voor een koptelefoon.

Convertible of tablet: wat is de moeite waard?

Moet u dus oudere tablets verkopen en de nieuwste convertibles aanschaffen? Wilt u uw huidige apparaat vervangen door een nieuwer model, maar weet u niet zeker of u beter voor een convertible of een tablet kunt gaan? Als u met deze vraag wordt geconfronteerd, is het de moeite waard om eens naar uw toepassingen te kijken:

Een convertible biedt u een voldoende groot scherm waarop u uw bureaublad beter kunt zien en bedienen. Bovendien zorgt het mechanische gevoel van het toetsenbord voor comfortabel typen en minder typefouten dan bij een plat tablet-toetsenbord. Op de convertible kunt u ook andere apparaten aansluiten, zoals USB-sticks of SD-kaarten, zodat u gemakkelijker gegevens kunt overdragen.

Doorslaggevende nadelen zijn hier echter het gewicht, de batterijduur en de levensduur van het scherm. Aangezien een convertible iets dikker en groter is door het permanent geïnstalleerde toetsenbord en de uitgebreide hardware, is hij niet zo licht en compact als een tablet.

Probleem accuduur: Op 2-in-1 apparaten draaien verschillende processen op de achtergrond en verbruikt de CPU meer energie dan de eenvoudige, mobiele ARM-processoren die in tablets zijn geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat de batterijduur van de convertibles aanzienlijk korter is dan die van de mobiele modellen.

Dus als u uw apparaat voornamelijk gebruikt voor entertainmentdoeleinden of voor het gebruik van afzonderlijke apps, of als u veel ruimte en gewicht moet besparen op reis, is een tablet een aanrader. Wil je echter tegelijkertijd de voordelen van een pc en een touchscreen gebruiken, grote programma’s installeren en veel schrijven, dan is de convertible de betere keuze.

Gerelateerde berichten