EaseUS Todo Backup Home – Back-up en meer

EaseUS, bij ons in ieder geval bekend sinds het succesvolle Partition Master, heeft met Todo Backup Home ook een back-upoplossing in zijn portfolio, die naast de gebruikelijke back-up van bestanden ook een back-up kan maken …

EaseUS Todo Backup Home – Back-up en meer

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Beveiliging
  6. »
  7. Back-up
  8. »
  9. EaseUS Todo Backup Home – Back-up en meer

EaseUS, bij ons in ieder geval bekend sinds het succesvolle Partition Master, heeft met Todo Backup Home ook een back-upoplossing in zijn portfolio, die naast de gebruikelijke back-up van bestanden ook een back-up kan maken van hele partities en systeemtoestanden. We hebben het eens nader bekeken.

Freeware verleidt

EaseUS is geen onbekende in de gratis en shareware sector, want de fabrikant biedt zijn succesvolle product Partition Master aan in een zeer uitgebreide gratis editie.

Ook de back-upoplossing Todo Backup van EaseUS is beschikbaar in een gratis editie. De fabrikant volgt hetzelfde concept als bij Partition Master en biedt de gratis versie aan met een aanzienlijke hoeveelheid functies. In vergelijking met de betaalde Home Edition zijn functies zoals het op Windows PE gebaseerde noodmedium, back-up van Outlook-gegevens, differentiële en geplande back-ups, diverse back-upopties zoals hoge compressie of wachtwoord, alsmede de mogelijkheid om systeemsnapshots te maken, verwijderd. De website van de fabrikant biedt een gedetailleerd overzicht in de versievergelijking. Wij presenteren de Home Edition, waar kosten aan verbonden zijn.

Ontdek EaseUS Todo Backup Home

Na installatie ziet de interface er wat ouderwets uit en wordt de vensterruimte niet optimaal benut. Toch is de software gemakkelijk te gebruiken via de tabbladen en de actiebalk.

back01
Gebruikersinterface

Functies

De brood en boter functie is de back-up van bestanden. Todo Backup slaat back-ups op in zijn eigen containerformaat. De gebruiker geeft via een wizard aan van welke mappen en bestanden hij een back-up wil maken en geeft de back-uptaak een naam.

dateibackup
Bestandsback-up

Met de back-upopties kan compressie, wachtwoordbeveiliging, splitsing van de back-upcontainers, prioriteit van de back-up en nog veel meer worden ingesteld.

optionen
Back-up opties

Met de back-up strategieën kan de gebruiker heel handig bepalen hoe de back-up archieven gestructureerd moeten worden. Naast volledige back-ups zijn zowel incrementele als differentiële back-ups mogelijk.

strategie
Back-up strategie

Back-ups kunnen worden gepland en ook worden uitgevoerd met een lokaal beheerdersaccount.

planung
Het plannen van back-uptaken

Backuptaken worden gelogd…

backupfertig
Logs

..en vervolgens weergegeven onder het tabblad Beheer als een voltooid of mislukt back-up plan.

fertigebackups
Back-upbeheer

En terug

Een back-upprogramma is slechts zo goed als de restore ervan. Hier wordt het kaf van het koren gescheiden. Ook de restore is heel eenvoudig op te lossen. De back-up kan worden teruggezet naar de oorspronkelijke opslaglocatie of naar een ander pad.

restore
Restore

Zoals in het begin vermeld, maakt de software een back-up in zijn eigen bestandsformaat. Zonder het programma kunt u uw back-ups niet terugzetten – in tegenstelling tot programma’s die gewoon mapstructuren kopiëren of ingepakte archieven gebruiken.

Om zonder Windows te herstellen, kan vanuit het programma een noodmedium op basis van Windows PE worden aangemaakt, waarmee back-ups via een opstartbaar medium kunnen worden hersteld.

Back-up partities

Het PE-medium is ook nodig om naast de back-up van bestanden ook hele partities, zelfs het hele systeem met de opstart- en systeempartities, te kunnen back-uppen en terugzetten. De restore werkt ook met het PE-medium op gegevensdragers die afwijken van de bron (groter of kleiner), zolang er voldoende opslagruimte is voor de restore.

festplattensicherung
Selectie van partities

Klein hulpje voor Outlook

Gebruikers van Microsoft Outlook – en alleen deze – kunnen met Todo Backup back-ups maken van de inhoud van de Persoonlijke Map, net als elke andere back-up van bestanden. Zo kunnen contacten, agenda’s, taken en natuurlijk mails heel selectief worden gebackupt en hersteld.

mailsicherung
Mail Backup

Back-up systeem toestanden

Verborgen achter de snapshotfunctie zit een spannende functie. Hiermee kan de gebruiker een back-uppunt van het systeem maken en later naar deze toestand terugkeren. De functie is bijzonder geschikt voor het testen van software en is bijvoorbeeld ook in Acronis True Image opgenomen als Try and Decide.

Verdere hulpmiddelen

Todo Backup bevat ook een gegevensvernietiger en een functie waarmee back-uparchieven als stations kunnen worden gemount. Back-up archieven kunnen ook weer via de tools worden gevalideerd.

Conclusie

Goed, eenvoudig en goedkoop. Deze drie termen kunnen EaseUS Todo Backup Home het beste omschrijven. De software biedt veel functionaliteit voor het geld en vervangt soms zelfs een betaald beeldprogramma. De interface lijkt wat ouderwets, de vertaling kan op sommige plaatsen beter en de mailback-up functie is beperkt tot Outlook-gebruikers, maar wordt niet door iedereen gebruikt, zeker niet in de particuliere sector.

Aangezien de freeware versie ook de essentiële functies biedt, kan iedereen zich vooraf overtuigen van de software en – als de functies van de betaalde editie nodig zijn – gemakkelijk upgraden.

box-tbhome

EaseUS Todo Backup Home

Download de demo via WinTotal

Fabrikant: EaseUS
Prijs ongeveer 25 Euro
Systeem: Windows 8, 7, Vista, XP
Positieven: Back-up bestanden en partities, makkelijk te gebruiken
Negatieven: Mail back-up alleen Outlook

Gerelateerde berichten