PCloud in test: We laten zien wat de cloud provider kan doen

Unser pCloud Test zeigt, dass nicht nur Dropbox und OneDrive gute Cloud-Dienste anbieten. pCloud hat viele neue, und spannende Funktionen und ein durchaus interessantes Preismodell.

PCloud in test: We laten zien wat de cloud provider kan doen

pCloud
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Beveiliging
 6. »
 7. Back-up
 8. »
 9. PCloud in test: We laten zien wat de cloud provider kan doen

Met meer dan negen miljoen gebruikers is pCloud geen lichtgewicht meer en vindt het steeds meer vrienden. De redenen daarvoor zijn niet alleen de gratis opslag tot 10 GByte, maar ook vele, deels unieke functies en een speciaal concept voor de verbinding op de desktop. In de volgende pCloud test presenteren we de cloud-opslag in detail.

 • PCloud biedt tot 10 GByte gratis opslagruimte, en biedt ook levenslange opslagplannen aan.
 • De cloudopslag is geïntegreerd als een externe schijf in Windows en kan zelfs gedeeltelijk volledig worden versleuteld met pCloud Crypto.
 • In onze pCloud-test vonden we vele andere functies die de dienst tot een echt alternatief voor andere aanbieders maken.

1. pCloud als alternatief voor OneDrive of Dropbox? Absoluut!

We hebben op WinTotal al meerdere artikelen gepubliceerd over verschillende cloudopslagdiensten zoals Dropbox, OneDrive, iCloud en ook een directe vergelijking tussen Dropbox en OneDrive. Vooral onze test van alternatieven voor Dropbox bracht enkele spannende aanbieders aan het licht die ons wisten te overtuigen met een of andere speciale functie, hun prijsmodel of zelfs serverlocatie in Duitsland.

Bij toeval zijn we nu op pCloud gestuit en zijn we van mening dat deze cloudopslag het tegen OneDrive en Dropbox kan opnemen. De redenen zijn niet alleen tot 10 gigabyte gratis opslag in de cloud, maar ook het prijsmodel en vooral de functies, waarmee zelfs de grote aanbieders niet volledig kunnen concurreren . Maar alles op zijn beurt in onze pCloud test.

2. pCloud biedt cloudopslag op het web, desktop en mobiel

Allereerst is pCloud een klassieke cloudopslag, d.w.z. het wordt gebruikt voor back-up en bestandsopslag van gegevens. Je hebt toegang tot de opslag via de webbrowser en kunt er bestanden uploaden via drag and drop, ze verplaatsen en ook delen via links.

Voor de desktop biedt pCloud clients aan voor alle besturingssystemen, van Apple MacOS tot Linux en Windows 10. Ook voor de mobiele platforms iOS en Android zijn clients gratis te downloaden.

3. De verschillen tussen pCloud en andere aanbieders – Gevonden functies in de pCloud test

Zoals in het voorwoord al is aangekondigd, biedt pCloud niet alleen bekende functies van andere aanbieders, maar ook tal van features als unique selling point, zowel via de website als via de klanten.

3.1 Gebruik via de website pCloud Web – ingebouwde image viewer, Media

Na het inloggen vindt u een overzichtelijke webpagina waarop direct mappen, shares en de prullenbak (30 dagen herstel) worden weergegeven. De weergave kan worden omgeschakeld van icoon- naar lijstweergave.

pCloud web zeigt die Oberfläche des Cloud-Anbieters
pCloud web toont de interface van de cloud provider

Mappen voor muziek, video’s en foto’s zijn al ingesteld. Je hebt echter de mogelijkheid om verdere mappenstructuren aan te maken. Voor mediabestanden biedt pCloud geschikte viewers en kunnen foto’s als schermvullende diavoorstelling worden weergegeven of video- en muziekbestanden in de meest gangbare formaten direct in de browser worden afgespeeld.

pCloud Player spielt Video- und Musikdateien in den gängigsten Formaten direkt im Browser ab
pCloud Player speelt video- en muziekbestanden in de meest gangbare formaten direct in de browser af

Je kunt ook online opgeslagen muziek organiseren in afspeellijsten en deze afspelen via de webbrowser, waardoor je je eigen Spotify hebt. Helemaal links in de navigatie vindt u nog steeds het item “Audio”, dat alle in pCloud opgeslagen muziek samenvat, d.w.z. het volgt geen mappenstructuur. De nummers worden weergegeven gesorteerd op naam, artiest, album of afspeellijst.

Musiksammlung in pCloud
Muziekcollectie in pCloud

3.2 Openbare mappen en shares in pCloud

In de pCloud-test kwamen we erachter dat u in pCloud naast de klassieke mappen ook openbare mappen kunt aanmaken en daarin statische HTML-webpagina’s, afbeeldingen of bestanden voor directe links kunt opslaan zonder dat gebruikers voor afzonderlijke mappen of bestanden geautoriseerd hoeven te zijn.

öffentliche Ordner von pCloud
pCloud public folders

Dit betekent dat de publieke map van pCloud niet alleen geschikt is voor eenvoudige hosting, maar ook voor het opslaan van bestanden die door veel downloads veel verkeer zouden veroorzaken.

In plaats van bestanden op te slaan in openbare mappen, kunt u ook mappen en bestanden binnen pCloud delen met individuele gebruikers via een link. Hiertoe maakt u een share link aan via de context menu functie (drie puntjes op een bestand of map).

Freigabe von Dateien per Link
Bestanden delen via link

Voor delen kun je statistieken bekijken zoals downloads of verkeer, maar je kunt ook een wachtwoord en/of vervaldatum aan links toekennen. Omdat de links van pCloud erg lang zijn, kunt u in de instellingen ook korte links genereren. Deze bieden echter minder veiligheid vanwege de kortere URL.

Einstellungen für Freigaben
Instellingen voor aandelen

Alle aandelen staan apart vermeld in de sectie Aandelen en zijn hier heel eenvoudig te beheren – bijvoorbeeld om het aandeel te beëindigen.

Freigabeverwaltung
Aandelenbeheer

Omgekeerd is het ook mogelijk om een uploadlink te maken waarmee elke gebruiker bestanden kan uploaden naar een map. De uploads zijn beveiligd en kunnen niet worden gezien door de andere uploaders. Deze functie is handig voor toepassingen zoals support, waar gebruikers screenshots of documenten kunnen uploaden zodat ze die niet per e-mail hoeven te versturen.

Uploadlink
Uploadlink

De uploadlink kan ook worden beperkt. De bestandsgrootte en een vervaldatum zijn als opties beschikbaar.

Uiteraard zijn ook groupware functies mogelijk in pCloud. U kunt andere gebruikers uitnodigen voor een map om samen aan de inhoud te werken en ook bepalen of de andere medewerkers de documenten alleen kunnen bekijken of ook kunnen bewerken.

Daarentegen is er geen verbinding met gratis Office-functies via Google of Microsoft. Office-documenten kunnen in een preview worden bekeken, maar meer “Office” is er niet.

3.3. pCloud maakt archieven, back-ups van andere clouds en biedt een terugspoelfunctie.

Wat ons opviel in de pCloud test: Je kunt ook mappen als archief downloaden via de context menu functie van de website. Hiermee comprimeert pCloud de inhoud van een map op de achtergrond als ZIP-bestand en biedt het vervolgens ter download aan. U kunt ook een archief van een map laten maken en dat elders in pCloud opslaan.

pCloud kann online Archiv erstellen und herunterladen
pCloud kan online archief aanmaken en downloaden

Als u naast pCloud ook andere cloudopslag gebruikt, zoalsGoogle Drive, Dropbox of OneDrive, kunt u ook eenvoudig een back-up van hun gegevens maken op pCloud. Back-ups van de sociale netwerken Facebook en Instagram zijn ook mogelijk. Voer gewoon de toegangsgegevens voor de clouddiensten in pCloud in en start de back-up. De gegevens worden vervolgens rechtstreeks overgedragen tussen de provider en pCloud, zodat het uw internettoegang niet belast. pCloud slaat de back-ups op in de map Back-ups, afzonderlijk per provider. De bestanden worden 1:1 geback-upt met de bestaande mapstructuur voor cloudopslag, zodat ze ook direct in pCloud weer geopend kunnen worden.

Backup von Clouds
Back-up van Clouds

De back-ups worden volgens een schema met bepaalde tussenpozen uitgevoerd, maar kunnen ook op elk moment handmatig worden geactiveerd.

Een andere unieke functie van pCloud is de Rewind-functie. Hiermee wordt uw account vernieuwd zoals het x dagen geleden was. U spoelt eenvoudig tot 30 dagen terug en alle wijzigingen in de cloudopslag worden daarmee teruggezet naar de status van dag x. Dit geldt niet alleen voor alle nieuwe bestanden, maar ook voor verwijderingen en wijzigingen van bestanden. De dienst kan tegen betaling worden uitgebreid tot maximaal een jaar.

pCloud rewind kann die ganze Cloud zurücksetzen
pCloud rewind kan de hele cloud resetten

Als je alleen een enkel bestand wilt terugzetten naar de status van een oudere versie, dan kan dat natuurlijk via bestandsrevisies. In de gratis versie worden bestandsrevisies maximaal 15 dagen bewaard, in de betaalde abonnementen 30 dagen.

3.4 De pCloud Drive is zo anders dan de gebruikelijke desktop clients van de cloud providers

Gewoonlijk bieden alle cloudaanbieders ook een desktopclient, die de inhoud uit de cloud synchroniseert met een lokale map en extra functies biedt. pCloud heeft ook een clientsoftware, die niet alleen beschikbaar is voor Windows en macOS, maar ook voor Linux. Deze heet pCloud Drive en integreert zichzelf in het besturingssysteem.

Het grote verschil met Dropbox en Co. is de manier waarop pCloud de bestanden opslaat en synchroniseert. Bij pCloud is er geen lokale “cloud map” die wordt gesynchroniseerd met de online opslag. In plaats daarvan is de gehele cloud-opslag geïntegreerd in het besturingssysteem als een virtueel station en kan hier worden gebruikt zoals elk ander station in het besturingssysteem.

pcloud drive im Explorer
pCloud Drive in Verkenner

Bestanden die de gebruiker heeft opgeslagen op de pCloud-opslag worden direct geüpload naar de cloud. Er is geen tijdrovende synchronisatie nodig tussen lokale en online opslag. U hebt de cloudopslag als een externe harde schijf vrijwel direct in het besturingssysteem geïntegreerd. Alleen een kleine cache, die via de instellingen van pCloud Drive kan worden beheerd, wordt door de software gebruikt.

pCloud Drive Cache
pCloud Drive Cache

Hoe praktisch de aanpak ook is: zonder een voldoende snelle internetverbinding is het werken met pCloud Drive niet zo leuk.

Heb je echter geen permanente internetverbinding, dan kun je mappen en bestanden offline beschikbaar maken. De daarvoor benodigde functie vindt u in het contextmenu van mappen en bestanden op pCloud Drive.

Dateien offline verfügbar machen
Bestanden offline beschikbaar maken

Als vervanging voor lokale cloudmappen, zoals je OneDrive of Dropbox gebruikt, biedt pCloud Drive synchronisaties van elke map. Je kunt via synchronisatie een lokale map aanmaken, die synchroniseert met een specifieke map op de pCloud-opslag.

pCloud Synchroniation
pCloud Synchronisatie maakt het mogelijk om elke map te synchroniseren

Met deze techniek kunt u eenvoudig alle mappen zoals muziek, foto’s, documenten synchroniseren met pCloud en hoeft u uw lokale mappenstructuur niet aan te passen aan de cloudopslag. Stel gewoon meerdere synchronisatietaken in voor foto’s, documenten, video’s of muziek en selecteer voor elk van deze bestandstypen een aparte map als bestemming op de pCloud-opslag.

Let op: De synchronisatie verbindt uw lokale mappen met pCloud Drive. Als u een bestand in pCloud Drive verwijdert, wordt het ook verwijderd uit de lokale map en omgekeerd. Als u dit niet wilt, moet u de bestanden handmatig opslaan in pCloud Drive zonder Sync.

Uit de pCloud-test is gebleken dat de client zelf zeer snel werkt. Gestopte downloads worden hervat, de bandbreedte kan worden beperkt en de overdracht biedt ook differentiële synchronisatie, die voorheen alleen in Dropbox was geïntegreerd. Dit betekent dat de client grote bestanden niet volledig hoeft over te zetten, maar alleen de gewijzigde bits op bestandsniveau.

pcloud Drive bietet auch Einstellungen zur Nutzung der Bandbreite
pcloud Drive biedt ook instellingen voor bandbreedtegebruik

3.5 pCloud op mobiele clients

Er zijn ook mobiele clients voor Android en iOS om toegang te krijgen tot pCloud. Deze clients bieden ook de speciale mogelijkheid om foto’s en video’s desgewenst automatisch te uploaden naar een map in pCloud.

pCloud auf den Smartphones kann Fotos automatsich in die Cloud laden
pCloud op smartphones kan foto’s automatisch uploaden naar de cloud

Daarna heb je ook de mogelijkheid om reeds geüploade foto’s te verwijderen met de functie “Opslagruimte vrijmaken” op de smartphone. Vooral op smartphones met weinig geheugen – zoals instapmodellen van Apple – heeft dit de charme dat je de foto’s en video’s gewoon uitbesteedt aan pCloud.

die App kann auch Fotos auf dem Gerät nach dem Upload löschen
De app kan na het uploaden ook foto’s op het toestel verwijderen

Voor de mobiele klanten biedt pCloud echter de mogelijkheid om alle bestanden offline beschikbaar te maken.

So können auch mobil Dateien offline verfügbar machen
Zo kunnen ook mobiele bestanden offline beschikbaar worden gemaakt

Bijzonder is ook de mediaspeler, die net als de website in de mobiele app is geïntegreerd. Via de pCloud-app heb je altijd toegang tot je eigen muziekarchief.

Mobiles Musikarchiv über pCloud
Mobiel muziekarchief via pCloud

4. pCloud biedt al 10 GB gratis opslag en een speciaal prijsmodel.

Cloud free betekent bij pCloud al tot 10 GByte gratis opslagruimte, die telkens met 1 GByte kan worden opgebouwd via bepaalde stappen zoals het verifiëren van het e-mailadres, het uploaden van een bestand, het downloaden van pCloud Drive, enz.

Voor meer functies en meer opslagruimte biedt de fabrikant verschillende opslagplannen en rekent hij verschillende prijzen aan. De betaalde premium toegang is beschikbaar vanaf € 4,99 per maand en biedt hiervoor 500 GB opslagruimte. Voor € 9,99 is er al 2 terabyte aan opslagruimte. Bij jaarlijkse betaling wordt de opslag nog goedkoper.

Een absolute noviteit is echter de levenslange toegang. Hiermee betaal je eenmalig voor de cloudopslag en kun je deze vervolgens levenslang gebruiken zonder verdere vervolgkosten. Voor de opslag van 500 GByte ben je bijvoorbeeld 175 euro verschuldigd, 2 terabyte kost 350 euro. Wil je echt een langdurige verbintenis aangaan, dan betaal je voor de lifetime-variant na drie jaar.

Gratis Premium Premium Plus
Opslag 10 GB 500 GB 2 TB
Prijs gratis vanaf € 50 per jaar
199 € Levenslang
vanaf 100 Euro per jaar
399 € Levenslang

Met pCloud Family biedt de fabrikant ook cloud-opslag voor meerdere gebruikers. Een accountbeheerder kan bepalen hoeveel opslagruimte elk gezinslid krijgt, maar de gegevens blijven voor elk gezinslid apart en absoluut privé.

Voor bedrijven en grotere werkgroepen biedt pCloud Business functies zoals een centraal beheer van de opslag, teams & toegangsniveaus, opmerkingen over bestanden & mappen en nog veel meer. Wij hebben deze functies echter niet meegenomen in onze pCloud-test.

5. pCloud is zo veilig – Encryptie met pCloud Crypto

pCloud komt uit Zwitserland, maar heeft serverlocaties buiten Zwitserland of Duitsland. Duitse cloud-diensten daarentegen, die voor bedrijven juridisch onaantastbaar zijn, slaan de gegevens alleen in Duitsland op. Naar eigen zeggen gebruikt pCloud een eigen serverinfrastructuur en niet – zoals vaak het geval is – de opslagcentra van Amazon en Co. De gegevens worden tussen de client en de server versleuteld met TLS/SSL overgedragen.

Het inloggen kan ook worden beveiligd met tweefactorauthenticatie. Na het inloggen moet de gebruiker een code invoeren die per SMS naar een mobiele telefoon wordt gestuurd.

Een gemeenschappelijk probleem bij bijna alle aanbieders van opslag is de versleuteling in de cloud: de gegevens worden onbeveiligd opgeslagen in de online-opslag en kunnen in principe door elke werknemer, geheime dienst of hacker met de juiste toegangsgegevens worden geraadpleegd. Veel gebruikers beschermen gevoelige gegevens daarom met tools als Boxcryptor of andere tools die versleutelde containers in de cloud maken.

pCloud pakt het anders aan en biedt pCloud Crypto als aanvulling op haar cloudopslag. Dit is een client-side versleuteling van de gegevens voordat ze worden overgedragen. De gegevens worden versleuteld met een 256-bits AES-wachtwoord en kunnen alleen weer worden geopend met de kennis van de privésleutel van de gebruiker.

Den Crypto-Ordner können Sie über die Webseite oder die Clients erstellen
Je kunt de cryptomap aanmaken via de website of de clients

Maar in plaats van in principe alle bestanden veilig te versleutelen, laat pCloud de gebruiker kiezen of de gegevens in de cryptomap of daarbuiten worden opgeslagen. De reden hiervoor is dat de geavanceerde functies van de website zoals preview of mediaspeler niet werken met versleutelde bestanden. Ook het delen van links zou op deze manier niet mogelijk zijn omdat de beheerder de privésleutel van de gebruiker niet kent.

Die Verwaltung von pCloud Crypto in dem Client
Het beheer van pCloud Crypto in de client

Het gebruik ervan is relatief eenvoudig. Zodra u de Crypto-map hebt aangemaakt, slaat u documenten op in de Crypto-map op pCloud Drive of uploadt u documenten via de browser naar pCloud Web, nadat u de Crypto-map in de browser hebt ontgrendeld met uw wachtwoord.

Crypto Folder auf pCloud Drive
Cryptomap op pCloud Drive
Upload in Crypto Folder über de Webseite
Uploaden naar Cryptomap via de website

pCloud Crypto is ook beschikbaar op de mobiele client.

De grootte van de Cryptomap is niet beperkt en hangt af van de totale geboekte opslagruimte. pCloud Crypto is echter alleen gratis tijdens een testfase van 14 dagen, waarna het geboekt kan worden op verschillende plannen vanaf 3,99 euro per maand.

6 Onze conclusie na het testen van pCloud

 • Geavanceerde website met veel functies
 • Redelijke prijs
 • Goede functies met pCloud Drive en pCloud Crypto
 • Bestanden offline op desktop alleen via sync, geen favorieten zoals bij mobiele client
 • Geen kantoorfuncties via de website

De pCloud test heeft ons meer dan verrast. De cloudaanbieder is goedkoper dan Dropbox, sneller dan OneDrive, even veilig als Boxcryptor met pCloud Crypto en biedt bovendien een zeer flexibele desktopclient met pCloud Drive, die de gegevensopslag als externe schijf integreert en synchronisatie van alle mappen met de cloudopslag mogelijk maakt. Daarmee biedt pCloud momenteel de beste cloud.

Maar ook de website – die vaak niet veel aandacht krijgt in tests – biedt veel geweldige functies zoals de mediaspeler voor muziek, uploadmappen, openbare mappen en zelfs een back-up van andere cloudopslag zoals Dropbox, OneDrive of de accounts in de sociale netwerken Facebook en Instagram.

Gerelateerde berichten