Paragon Partition Manager 11 Professional

Bijna alle fabrikanten van tools voor harde schijven hebben de functies van de programma’s in hun eigen productportfolio duidelijk gescheiden: imagesoftware, partitiemanager, schijfkopie, enz. Paragon, als een van de toonaangevende fabrikanten van harddisk-tools in de …

Paragon Partition Manager 11 Professional

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Systeem
 6. »
 7. Gegevens beheren
 8. »
 9. Paragon Partition Manager 11 Professional

Bijna alle fabrikanten van tools voor harde schijven hebben de functies van de programma’s in hun eigen productportfolio duidelijk gescheiden: imagesoftware, partitiemanager, schijfkopie, enz. Paragon, als een van de toonaangevende fabrikanten van harddisk-tools in de thuissector, gelooft niet in deze scheiding. Paragon Partition Manager 11 Professional is een echt functioneel monster uit de beschrijving. En daarmee wellicht de perfecte alles-in-één oplossing?

Lange traditie

Paragon is geen onbekende op de softwaremarkt en ontwikkelt al 15 jaar oplossingen voor opslagbeheer, continue gegevensbescherming (CDP) en harde schijfbeheer voor bedrijfsnetwerken en individuele computers. De producten uit deze softwaresmederij hebben een lange traditie en worden regelmatig verder ontwikkeld.

Enorme reeks functies

Paragon Partition Manager 11 is beschikbaar als gratis (en afgeslankte) versie en in drie betaalde edities die een verschillende reeks functies bieden. Meer details vindt u in de functievergelijking bij Paragon.

In termen van prijs/prestatie lijkt de Professional-versie de meest interessante editie, aangezien deze onder andere de volgende functies biedt:

 • Maken, formatteren, verplaatsen, verkleinen, vergroten van partities
 • Conversie van een primaire partitie in een logische en omgekeerd
 • Converteren van dynamische schijven naar basisstations
 • Eenvoudige back-up/herstel van partities en schijven
 • Incrementele kopieën van partities
 • Noodmedia op basis van Win PE
 • Virtualisatie en migratie
 • Paragon Uitlijningstool
 • Hoofdbestandstabel (MFT) defragmenteren
 • Ondersteunt Windows 7, inclusief 64-bits edities
 • Ondersteunt dynamische schijven, GPT-schijven, Apple HFS+, Ext4FS, SSD

Al bij het uittreksel uit de prestatiecatalogus wordt duidelijk dat Paragon Partition Manager 11 op minstens 2 huwelijken danst: Naast de taak van partitiebeheer waaraan het zijn naam ontleent, kan de tool ook images maken en bestaande systemen overbrengen naar een VM of direct virtuele harde schijven van verschillende formaten (Virtual PC, VMWare, enz.) aankoppelen en nog veel meer.

De 200 pagina’s tellende handleiding geeft een overzicht.

Wizard of hoofdprogramma

Om het scala aan functies aan te kunnen, biedt het programma bij de start een voorselectie van mogelijke functies via de express launcher, gescheiden naar hoofdtaken:

Onder Partitionering kan de gebruiker partities aanmaken, partities verwijderen, de grens tussen twee partities verplaatsen of partities samenvoegen.

Partitionieren

Partitionering

Kopiëren en overdragen kloont harde schijven of partities, zet een besturingssysteem over naar een ander systeem (P2P) of naar een virtuele omgeving (P2V).

Kopieren und Übertragen

Kopiëren en overdragen

Back-up en herstel biedt klassieke image back-up en herstel.

Sicherung und Wiederherstellung

Back-up en herstel

De optionele bootmanager kunt u via het programma configureren en aanpassen voor de installatie van andere besturingssystemen.

Bootmanager

Bootmanager

De knop Partition Manager start het eigenlijke hoofdprogramma, waaronder ook alle eerder genoemde functies kunnen worden uitgevoerd.

pm01

Partitiemanager

Het display is zeer duidelijk en informatief. Paragon heeft begrepen hoe de rijkdom aan functies in de interface kan worden geïntegreerd zonder de gebruiker te verwarren.
In het bovenste deel staat de partitielijst, die met de boomstructuur ook mooi laat zien hoe de partities genest zijn (uitgebreide partitie, schijven daarbinnen).
De momenteel geselecteerde harde schijf wordt schematisch weergegeven in het onderste gedeelte, daarnaast staat gedetailleerde informatie over de geselecteerde gegevensdrager.

Partities wijzigen en verplaatsen

De gebruiker kan de grens tussen twee partities eenvoudig met de muis verplaatsen.

Partitionen ändern

Partities wijzigen

De wijzigingen worden echter niet onmiddellijk uitgevoerd, maar opgeslagen in een wachtrij, die dan later in één keer kan worden uitgevoerd of nog bewerkt.
De interactieve modus heeft een tekortkoming: In deze modus wordt alleen de grens tussen 2 partities verplaatst. Wil de gebruiker daarentegen vrije ruimte creëren voor een nieuwe partitie, dan moet hij de functie “Partitie verplaatsen / Partitiegrootte wijzigen” in het contextmenu gebruiken.

Partitionen ändern

Partities wijzigen

Het contextmenu is doorspekt met vele andere functies die zeer nuttig blijken bij het omgaan met harde schijven. Zo kan de MFT worden gedefragmenteerd, het type partitie of het bestandssysteem worden geconverteerd. Ervaren gebruikers hebben ook de mogelijkheid om de partitie-ID of SID te wijzigen.

Kontextmenü

Contextmenu

Voor sommige taken biedt het programma ook wizards – bijvoorbeeld partitie aanmaken, verwijderen, formatteren, de grens tussen twee partities verplaatsen, verwijderde partities herstellen, partities samenvoegen of de vrije ruimte opnieuw verdelen.

Speicherplatz verteilen

Opslagruimte verdelen

De taken kunnen echter ook allemaal “handmatig” worden uitgevoerd.

Afbeelding back-up

Beeldback-up is niet iets wat je zou verwachten in een partitiemanager. Paragon heeft deze functie echter geïntegreerd.

De gebruiker kan kiezen voor een kopie per sector of de ruimtebesparende variant waarbij alleen van bezette sectoren een back-up wordt gemaakt. De back-up kan worden opgeslagen als container, als bestand of op DVD.

Bovendien kan de software alle bestanden van de image uitsluiten die deze alleen maar onnodig zouden opblazen, bijvoorbeeld het hibernatiebestand of het wisselbestand. Zelfs incrementele back-ups zijn mogelijk, op voorwaarde dat er een volledige back-up bestaat.

Imagesicherung

Image back-up

Functies zoals een controle van de back-up, wachtwoordbeveiliging, splitsing van het beeldbestand, type compressie en nog veel meer kunnen ook worden ingesteld. Van open bestanden wordt een back-up gemaakt met behulp van de volume shadow copy service.

Imagesicherung

Beeldback-up

Hiermee is het scala aan functies op het gebied van image uitgeput, maar het volstaat volledig voor het maken van een back-up van het systeem.

P2V en P2P

Met P2P en P2V biedt Partition Manager 2 extra functies die anders in andere producten van dit type en deze prijsklasse ontbreken. Paragon heeft de functies in meer detail gepresenteerd op zijn website.

Met P2V (P2V staat voor “Physical-to-Virtual”) kan het draaiende systeem worden overgezet naar een virtuele omgeving. De gebruiker selecteert de partities, de doeltoepassing (VMWare, Virtual PC, Virtual Box) en specificeert ten slotte enkele details. Het huidige systeem wordt dan gekopieerd naar een VM-container zodat het daar verder kan draaien.

P2V

P2V

Een andere functie is de mogelijkheid om een met Partition Manager gemaakt backup-archief over te brengen naar een virtuele harde schijf.

P2P (P2P staat voor “Physical-to-Physical”), daarentegen, maakt het mogelijk Windows-systemen over te zetten van de ene hardware naar de andere. In de regel start de nieuwe computer daarna niet meer op. Met de P2P-technologie Adaptive Restore blijft dit de gebruiker bespaard.

Sector Editor en Volume Handling

Helemaal links op het scherm zitten tabbladen verborgen die een schakelaar bieden naar de sector editor en de volume verkenner.

Weitere Features

Verdere functies

De volumeverkenner kan ook virtuele harde schijven integreren. Het programma ondersteunt de volgende virtuele machines: MS Virtual PC, VMware Workstation en Fusion, Oracle VirtualBox.

Volume mounten

Volume monteren

Gemonteerde schijven kunnen worden bekeken in de volumeverkenner en de inhoud kan worden geëxporteerd.

Volumeinhalt betrachten

Volume-inhoud bekijken

Probleemoplosser voor “4K” harde schijven

Paragon levert Partition Manager Professional 11 met het Paragon Alignment Tool (PAT) 2. Zoals we hebben aangetoond in ons artikel “Komende problemen met nieuwe “4K” harde schijven”, kan de onjuiste uitlijning van de sectoren aanzienlijke prestatieverliezen veroorzaken. Met de PAT kunnen de sectoren weer correct worden uitgelijnd.

PAT

PAT

Paragon heeft een aparte sectie op zijn website gewijd aan het onderwerp PAT met veel achtergrondinformatie.

Medium voor noodgevallen

Paragon Partition Manager 11 Professional biedt verschillende soorten noodmedia, die vanuit het programma moeten worden aangemaakt.

Erstellung Notfallmedium

Aanmaken van noodmedia

De standaard reddingsmedia bieden verschillende modi om maximale compatibiliteit te garanderen.

Boot Notfallmedium

Reddingsmedium, startscherm

Het scala aan functies van het normale noodmedium is grotendeels identiek aan dat van het hoofdprogramma onder Windows.

Notfallmedium

Noodmedium, op Linux gebaseerd

De partitiemanager zelf ziet er in de noodomgeving anders uit.

PM in der Notfallumgebung

PM in de nood-omgeving

Naast de op Linux/DOS gebaseerde versie kan ook een noodmedium op basis van Windows PE 3.0 worden gemaakt. Deze laatste stelt hogere eisen aan de hardware, maar biedt een betere werking op speciale hardware en bovendien dezelfde interface en hetzelfde scala aan functies als de normale Windows-versie.

PM in der PE-Umgebung

Noodmedium op PE-basis

Het PE-medium wordt aangemaakt door de wizard, die na aankoop eerst in de online klantenzone moet worden gedownload.

Erstellung PE-Umgebung

PE-noodmedium, aanmaakwizard

Conclusie

Paragon Partition Manger 11 heeft duidelijk zijn wortels op het gebied van partitiebeheer en biedt hier een enorm scala aan functies, gekoppeld aan een bijna ideale bediening. De image-functies daarentegen dekken alleen de basisbehoeften van een eenvoudige back-up, maar dit zou voor sommige gebruikers voldoende moeten zijn. De P2P- en P2V-functies zijn duidelijk gericht op professionele gebruikers, zoals eigenlijk met het hele product het geval is.

Wie “alleen maar” op zoek is naar een beeldprogramma moet kijken naar speciale oplossingen van Paragon of andere fabrikanten.

Paragon Partition Manager 11 Professional

Download de demoversie

amazon Bestel dit product nu via Amazon

Fabrikant: Paragon -Software
Prijs 50 Euro
Systeem: Windows 7, Vista, XP
Positief: Enorme reeks functies, volwassen
Negatief: Online hulp hier en daar te mager, maar gedetailleerde handleiding

Gerelateerde berichten