Surfshark VPN 2020 voor Windows in de test

Surfshark is een relatief nieuwe VPN-dienst die geregistreerd is op de Britse Maagdeneilanden. Naast sterke online beveiliging voor je pc en een hoge verbindingssnelheid belooft de provider een aantal andere premium functies tegen een fractie …

Surfshark VPN 2020 voor Windows in de test

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Beveiliging
 6. »
 7. Gegevensbescherming
 8. »
 9. Surfshark VPN 2020 voor Windows in de test

Surfshark is een relatief nieuwe VPN-dienst die geregistreerd is op de Britse Maagdeneilanden. Naast sterke online beveiliging voor je pc en een hoge verbindingssnelheid belooft de provider een aantal andere premium functies tegen een fractie van de kosten die je daarvoor zou moeten betalen bij een van de bekende VPN’s. Reden genoeg voor ons om het aanbod eens nader te bekijken. Hier lees je hoe Surfshark presteerde in onze test en of de VPN van het eiland zich kan meten met de beste in de industrie.

Is Surfshark VPN ook beschikbaar als proefversie?

Er is geen officiële proefversie, maar Surfshark biedt wel een 30 dagen geld-terug garantie. Binnen deze periode wordt het volledige aankoopbedrag terugbetaald als het product niet bevalt.

Op welke platforms kan Surfshark worden gebruikt?

Surfshark VPN kan worden gebruikt op alle Windows, macOS en Linux computers (via de opdrachtregel) en op smartphones en tablets (onder Android en iOS). Daarnaast is de dienst ook compatibel met verschillende smart-tv’s en gameconsoles en is hij beschikbaar als browserextensie voor Google Chrome en Mozilla Firefox.

Hoe zit het met gegevensbescherming bij Surfshark VPN?

Naar eigen zeggen slaat Surfshark geen specifieke gebruiksgegevens op, maar gebruikt het alleen geanonimiseerde gegevens om het gebruik van de server en mogelijke verbindingsproblemen te bepalen.

1. surfshark VPN in de test: installatie en setup

Na selectie van het gewenste abonnementsplan kunt u het installatiepakket voor Surfshark VPN rechtstreeks van de website van de fabrikant downloaden. Registratie en natuurlijk de betaalmethode moeten echter vooraf worden opgegeven. Ook logt u later in op de client of de browserextensies met de hier opgegeven toegangsgegevens.

Surfshark Client installieren
De setup voor Surfshark duurde nog geen 3 minuten. Na het inloggen is de client meteen klaar voor gebruik.

Eerst downloaden we de software voor Windows. De installatiewizard leidt ons door de volledige setup, die minder dan drie minuten in beslag neemt. De client wordt vervolgens automatisch gestart en is na het inloggen meteen klaar voor gebruik.

Gebruikersinterface en functies

De gebruikersinterface is bewust rudimentair gehouden. De menubalk links bevat daarom alleen de volgende drie opties.

2.1. locaties

Onder Locaties kunt u een van de 1040 VPN-servers in 61 landen selecteren en geselecteerde vermeldingen als favoriet markeren. Naast de beveiligde servers is het mogelijk om via twee VPN-servers (in verschillende landen) tegelijkertijd verbinding te maken met het internet door middel van multi-hop of zogenaamde “VPN-cascades”. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid en uw privacy, maar kan ook de verbindingssnelheid verhogen. De complexe cascadeselectie kan voor elke toepassing worden gebruikt.

Surfshark VPN Review: Standortauswahl
In de locatielijst kunt u een keuze maken uit 1040 VPN-servers in 61 landen en zelfs via twee servers tegelijk verbinding maken met het internet met behulp van Multi-hop.

Er zijn echter geen fysieke servers in sommige van de genoemde landen (bijvoorbeeld Slovenië, Chili of Albanië). Deze bevinden zich elders en gebruiken alleen IP-adressen die aan de betreffende landen zijn toegewezen. Surfshark is echter geen uitzondering, zoals veel VPN-diensten op deze manier werken.

Goed om te weten: Surfshark biedt geen geoptimaliseerde servers voor specifieke doeleinden, zoals streaming of torrents. De Engelstalige FAQ bevat echter diverse tips over serverkeuze. Zo kunt u voor Netflix US elke server kiezen, mits een land geen eigen regionale dienst aanbiedt (bijvoorbeeld Duitsland of het Verenigd Koninkrijk). Voor de Duitse Netflix-dienst moet het echter een server in Duitsland zijn.

Voor onze test selecteerden we een server in Seattle en een in Miami en logden vervolgens in op Netflix US en Amazon Prime Video US. Bij beide ontvingen we andere en zelfs meer aanbiedingen dan bij de regionale dienst.

2.2. functies

Surfshark wordt geleverd met een aantal praktische functies, waaronder enkele die je niet zou verwachten van een VPN in deze prijsklasse.

 • Clean Web blokkeert malware, reclame en trackers en beschermt u actief tegen phishingpogingen.
 • U kunt de whitelist gebruiken om apps, IP-adressen en websites te definiëren die de VPN mogen omzeilen. De ervaring leert dat dit onder meer nuttig kan zijn voor online bankieren.
 • HackLock informeert je in realtime als er een risico bestaat dat je wachtwoorden of e-mails worden gehackt.
 • De geïntegreerde zoekmachine BlindSearch is het “schone” alternatief voor Google en Co. omdat het uitsluitend neutrale, anonieme en reclamevrije zoekresultaten uitspuugt (die niet gebaseerd zijn op uw surfgedrag). De functie maakt gebruik van de Bing API en werkt dus net als DuckDuckGo.
 • De Stealth-modus houdt je altijd privé door ervoor te zorgen dat zelfs je provider niet kan zien of je een VPN gebruikt.
 • De NoBorders-modus zorgt ervoor dat u Surfshark ook in beperkende regio’s kunt gebruiken.

https://www.youtube.com/watch?v=grbLLugXzZA

2.3 Instellingen

In de instellingen vindt u alle informatie over uw account en uw licentie en kunt u eventueel uw wachtwoord wijzigen. Daarnaast kunt u hier ook de applicatietaal instellen en bepalen of u wilt dat Surfshark automatisch wordt geladen bij het opstarten van Windows en of u direct een VPN-verbinding tot stand wilt brengen.

Verborgen onder het menu-item“Connectiviteit” zit de schuifknop voor de zogenaamde“Kill Switch” (standaard uitgeschakeld). Dit is een soort noodschakelaar die onmiddellijk al het internetverkeer onderbreekt als de VPN-verbinding uitvalt. Dit voorkomt dat je plotseling zonder bescherming op het net zit.

Surfshark VPN Kill-Switch
Instellingen zoals de kill switch kunnen in Surfshark VPN snel en eenvoudig worden gemaakt.

Goed om te weten: Als u liever een andere tool gebruikt in plaats van de Surfshark client of een VPN rechtstreeks op uw router wilt instellen (bijvoorbeeld een Fritzbox), dan kan dat zonder problemen. Voorwaarde is wel dat de gebruikte toepassingen en apparaten ook compatibel zijn met de meegeleverde protocollen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de provider.

3 Surfshark VPN in de test: veiligheid en prestaties

Surfshark versleutelt verbindingen met de in de industrie gebruikelijke AES 256-bit standaard. Het bedrijf is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, wat op zich een zeer veilige plek is voor een VPN-dienst.

Qua VPN-protocollen vertrouwt de provider op de beproefde klassiekers als OpenVPN, IKEv2 en Shadowsocks, maar ook L2TP en de nieuwste standaard Wireguard zijn beschikbaar. Als alternatief kunt u de instellingen automatisch laten maken.

Goed om te weten: In 2018 gaf Surfshark het Berlijnse beveiligingsbedrijf Cure53 opdracht tot een audit om de browserextensies voor Firefox en Chrome te onderzoeken. Daaruit kwamen twee kwetsbaarheden naar voren, die Surfshark onmiddellijk heeft verholpen.

3.1. snelheid in de test

Een van de belangrijkste kwaliteitskenmerken van een VPN is dat het de internetsnelheid zo min mogelijk beïnvloedt. We voerden verschillende tests uit met een bestaande verbinding en merkten tijdens normaal surfen nauwelijks de aanwezigheid van Surfshark.

De websites die we bezochten laadden snel en het versturen van mails en downloaden van bijlagen ging snel en zonder problemen. Ook bij het spelen van online games (Fortnite en APEX Battle Royal) merkten we geen significant snelheidsverlies.

https://www.youtube.com/watch?v=Lg63yh5d_bA

In de daaropvolgende snelheidstest wist Surfshark ons over de hele linie te overtuigen. Via een glasvezellijn haalden we een downloadsnelheid van 121,7 Mbit per seconde en een goede uploadsnelheid van 32,4 Mbit per seconde.

4 Surfshark VPN in de test: Hulp en ondersteuning

Op de supportpagina van Surfshark vind je naast een FAQ ook een uitgebreide knowledgebase met diverse tutorials en algemene informatie. Als u daar niet vindt wat u zoekt, kunt u uw vraag stellen aan de klantenservice via live chat of via het e-mailformulier. Zij staan 24/7 klaar om u te helpen en te adviseren bij eventuele problemen.

Als u geen antwoorden op uw vragen kunt vinden in de FAQ of de knowledgebase, kunt u contact opnemen met de klantenservice via live chat of via het e-mailformulier.

Wij deden een aanvraag via de chat en werden onmiddellijk doorverbonden met een zeer competente medewerker die ons probleem binnen zeer korte tijd volledig kon oplossen.

5. Surfshark VPN in de test: beschikbaarheid en prijs

In vergelijking met andere aanbieders is Surfshark relatief goedkoop voor het aanbod van functies. Zoals gebruikelijk bij de meeste VPN-diensten wordt het abonnement echter steeds goedkoper naarmate de looptijd toeneemt.

Een abonnement van 1 maand kost momenteel 9,89 per maand, een abonnement van 12 maanden kost het equivalent van 4,99 euro per maand. Het 2-jarig abonnement is echter de goedkoopste optie: dat kost slechts het equivalent van 1,79 euro per maand. Wat volgens ons een meer dan eerlijke prijs is.

6 Conclusie van onze Surfshark VPN test: Goedkoop maar goed

Surfshark is een kleine, fijne VPN-dienst met veel premium functies, maximale beveiliging en uitstekende ondersteuning. Daarnaast scoort de provider met veel extra functies zoals multi-hop, kill switch of adblocker en volgt naar eigen zeggen een strikt no-log beleid.

En dat alles voor een prijs van nog geen 2 euro per maand. Als totaalpakket vinden wij Surfshark VPN dan ook zeer geslaagd.

Gerelateerde berichten