Kaspersky Anti-Virus in de test – Wat kan de Russische virusscanner?

Kaspersky Anti-Virus gehört seit Jahren zu den besten Antivirenprogramm, wie Tests unabhängiger Institute zeigen. Wir stellen die 2019er Generation von Kaspersky Antivirus in dem Test vor.

Kaspersky Anti-Virus in de test – Wat kan de Russische virusscanner?

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Beveiliging
 6. »
 7. Antivirus
 8. »
 9. Kaspersky Anti-Virus in de test – Wat kan de Russische virusscanner?

Kaspersky Anti-Virus, dat al jaren op rij topposities inneemt in vrijwel alle tests van virusscanners, is ook in versie 2019 een aanrader. In de volgende test van Kaspersky Anti-Virus presenteren we niet alleen de verkoopversie, maar ook verschillen met het gratis Kaspersky Anti-Virus Free, maar ook met Kaspersky Internet Security 2019 en Total Security 2019.

 • Kaspersky Anti-Virus 2019 is een van de beste virusscanners volgens tests van onafhankelijke instituten.
 • Internet Security of Total Security breiden het scala aan functies van het antivirusprogramma uit, maar zijn niet absoluut noodzakelijk.
 • Met Kaspersky Free biedt de fabrikant ook een gratis versie van zijn virusscanner aan met slechts een iets beperktere reeks functies.

1. productfamilie van Kaspersky 2019

Kaspersky is een van de bedrijven die zich vele jaren geleden heeft gespecialiseerd in het bestrijden van bedreigingen zowel offline als online en heeft meer dan 20 jaar ervaring. Kaspersky is een van de top 5 aanbieders van beveiligingssoftware wereldwijd in zowel de particuliere als de commerciële sector.

Verbod van Kaspersky?
Sinds september 2017 is het per decreet in de VS verboden om Kaspersky producten te gebruiken bij Amerikaanse overheden. De reden hiervoor zijn spionagebeschuldigingen aan het adres van de Russische fabrikant dat het zou samenwerken met de Russische geheime dienst. Ook in het Verenigd Koninkrijk was er een waarschuwing voor bedrijven dat Russische instanties via Kaspersky-producten gebruikersgegevens zouden kunnen bemachtigen. De fabrikant ontkent de beschuldigingen, bewijzen hebben de overheidsdiensten in de VS en het Verenigd Koninkrijk nog niet geleverd. Het Federale Bureau voor Informatiebeveiliging daarentegen ziet tot nu toe geen bewijs voor de beschuldigingen en gebruikt zelf Kaspersky-producten voor analyses.

Als men de huidige ontwikkelingen rond de Chinese fabrikant Huawei in de VS volgt, zouden de beschuldigingen tegen Kaspersky ook meer politiek gemotiveerd kunnen zijn.

AV-Test testte de engine in Kaspersky Internet Security 2019 voor het laatst in maart/april 2019 en kende de virusscanner van Kaspersky volledige cijfers toe voor bescherming tegen 0-day malware-aanvallen vanaf het internet, inclusief kwaadaardige websites en e-mails, en voor de detectie van wijdverspreide en veel voorkomende malware van de afgelopen 4 weken.

Ook de lage systeembelasting werd met de best mogelijke score beoordeeld. De vertraging werd gemeten bij het oproepen van websites, tijdens downloads, bij het starten van programma’s en bij het kopiëren van bestanden lokaal of in het netwerk.

De goede detectiecijfers van Kaspersky zijn niet alleen te danken aan de actuele handtekeninggegevens, maar ook aan de zeer goede heuristiek, die onbekende virussen analyseert en detecteert op basis van hun gedrag voordat ze schade kunnen aanrichten.

Kaspersky gebruikt zijn scan-engine in verschillende producten en niet alleen in het antivirusprogramma voor thuisgebruikers.

Functies Kaspersky Anti-Virus 2019 Kaspersky Internet Security 2019 Kaspersky Totale Beveiliging 2019
Prijzen 29,95 € 39,95 € 49,95 €
Licenties 1 PC 1 apparaat (PC, Mac, mobiel) 1 apparaat (PC, Mac, mobiel)
Proefversie ja ja nee
Bestandsantivirus [ja] [ja] [ja]
Web antivirus [ja] [ja] [ja]
Webcambeveiliging [ja] [ja] [ja] [nee] [ja] [ja]
Firewall [nee] [ja] [ja]
Netwerk Monitor [nee] [ja] [ja]
Activiteitenmonitor [ja] [ja] [ja]
Bescherming tegen netwerkaanvallen [ja] [ja] [ja]
Anti-Spam [nee] [ja] [ja]
Anti-Phishing [ja] [ja] [ja]
On-screen toetsenbord [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja] [ja]
Ouderlijk toezicht [nee] [ja] [ja]
Back-up en herstel van bestanden [nee] [nee] [ja]
Virtuele gegevenskluizen [nee] [nee] [ja]
Beveiligde verbinding met onbeveiligde WLAN’s [nee] [ja] [ja]
Kaspersky Password Manager [nee] [nee] [ja]
[download link=”/download/kaspersky-antivirus/”] [download link=”/download/kaspersky-internet-security/”] [download link=”https://www.kaspersky.de/total-security”]

1.1 Abonnement in plaats van aankoop

Met Kaspersky sluit u bij uw aankoop een abonnement af, dat ofwel voor een beperkte periode loopt wanneer u een winkelversie in een doos in een winkel koopt, ofwel voor een onbeperkte periode wanneer u een online aankoop afsluit. U kunt dit abonnement te allen tijde opzeggen.

Het voordeel van het abonnement is dat u tijdens de abonnementsperiode na activering te allen tijde de nieuwste versie van het product kunt gebruiken. Als er tijdens de abonnementsperiode een nieuwe versie van het gekochte product op de markt komt, kunt u deze zonder verdere kosten gebruiken. Virusscanners zonder abonnementsmodel bieden daarentegen vaak alleen nieuwe handtekeningbestanden voor de virusscanner.

Zijn virusscanners voor Windows 10 überhaupt nodig?

Een controversieel onderwerp is de vraag of externe virusbescherming überhaupt nog nodig is onder Windows 10, aangezien Windows 10 gratis wordt geleverd met een goed bruikbare virusscanner in de vorm van Windows Defender. In de artikelen Windows Security – Comprehensive Protection for Windows 10 en Windows Defender under Windows 10 hebben we dit onderwerp al meerdere malen besproken.

Als je puur naar de beschermende functie kijkt , ben je niet per se beter af met een externe virusscanner en kun je – afhankelijk van het geval – zelfs meer problemen op je computer krijgen dan zonder externe virusscanner het geval zou zijn. In principe zijn de enige argumenten tegen Windows Defender de slechte werking en het wat ontoereikende scala aan functies.

3 Kaspersky Anti-Virus 2019 in de test

Box Kaspersky Anti-Virus 2019De Kaspersky-productfamilie kenmerkt zich al jaren niet alleen door de uitstekende scan-engine voor het scannen en bestrijden van virussen, maar ook door de duidelijke en feitelijke interface, die ook in onze test in de 2019-release geen verrassingen biedt.

Met vier grote knoppen voor onderzoek, rapporten, update en toetsenbord op het scherm wordt de gebruiker niet meteen overdonderd. Dat laatste verhoogt de veiligheid doordat toegangsgegevens voor websites alleen via het virtuele toetsenbord kunnen worden ingevoerd, waardoor mogelijke keyloggers worden omzeild.

Kaspersky Antivirus 2019 Test
Kaspersky Anti-Virus 2019 programma-interface

3.1. realtime bescherming en virusscanner met cloudverbinding

De scan engine van Kaspersky garandeert een hoge detectiegraad en een lage systeembelasting. De achtergrondbewaker controleert niet alleen alle bestandsbewerkingen, maar ook het internetverkeer via de browser en mails en hun bijlagen. De virusscanner biedt ook een plug-in voor Microsoft Outlook, maar verder wordt het dataverkeer van POP3, SMTP, NNTP en IMAP van andere mailclients zoals Thunderbird of Windows Mail ook zonder plug-in bewaakt.

Mailschutz in Kapsersky Anti-Virus
Mail bescherming in Kapsersky Anti-Virus

Via de cloudbeveiliging, die optioneel kan worden uitgeschakeld, geeft de software hashwaarden van verdachte processen en bestanden door en kan via het grote aantal actieve gebruikers en de goede heuristiek van de scanner bepalen of het in het individuele geval om een nog onbekende bedreiging gaat of niet. Het aantal valse alarmen wordt met de cloud-technologie verminderd en de beschermende functies worden nog verder uitgebreid.

Cloud Sicherheit in Kaspersky Antivirus
Cloud beveiliging in Kaspersky Anti-Virus

Een activiteitenmonitor controleert de achtergrondactiviteit van programma’s en processen, bijvoorbeeld om ransomware te stoppen voordat deze probeert gebruikersgegevens te versleutelen, of om te voorkomen dat programma’s het scherm voor de gebruiker vergrendelen.

Een geïntegreerde rollback-functie kan zelfs activiteiten van verdachte processen ongedaan maken. In de instellingen kunt u ook bepalen hoe het systeem reageert bij een kwaadaardig proces en welke toetscombinatie moet worden gebruikt om de ransomware te sluiten.

Der Aktivitätsmonitor überwacht Prozesse in Windows
De Activity Monitor bewaakt processen in Windows.

De werking van de scanner en de achtergrondmonitor is zeer goed opgelost en zou zelfs voor beginners niet te veeleisend moeten zijn. Netwerkstations kunnen ook worden opgegeven als scandoelen, wat niet door elke virusscanner in de thuisedities wordt ondersteund.

3.2 Verdere functies in Kaspersky Anti-Virus 2019

Achter de knop “Extra functies” vindt u links naar

 • Mijn Kaspersky, een online gebruikersaccount voor het beheer van alle beschermingsinstellingen van aangesloten apparaten,
 • Cloud Security, de uitschakelbare bescherming via het Kaspersky Security Network in de cloud, dat onmiddellijk kan reageren op nieuwe bedreigingen en ook de reputatie van applicaties en websites beoordeelt,
 • quarantaineruimte van geïsoleerde elementen,
 • wizard voor de analyse van browserconfiguraties,
 • Vulnerability scan, die zowel Windows als geïnstalleerde applicaties onderzoekt op mogelijke kwetsbaarheden als gevolg van onjuiste instellingen of het niet installeren van belangrijke patches,

  Schwachstellensuche in Kaspersky Anti-Virus
  Kwetsbaarheden scannen in Kaspersky Anti-Virus
 • Het verwijderen van activiteitssporen voor geschiedenislijsten, cache en andere bestanden van besturingssysteem, programma’s en browsers.
 • KasperskyEmergency CD, maar die linkt naar de website van Kaspersky en biedt de download van de Kaspersky Rescue Disk op basis van Linux (ook gratis te downloaden),
 • Post-infection repair om het besturingssysteem na een virusaanval te controleren op schade en op te schonen.

Het tandwielpictogram brengt u naar de instellingen waar u de bescherming, prestaties, scan en geavanceerde instellingen kunt aanpassen.

Schutzeinstellungen für Kaspersky Anti-Virus
Beschermingsinstellingen voor Kaspersky Anti-Virus

3.3 Nieuwe functies in Kaspersky Anti-Virus 2019

Tot de nieuwe functies behoren instellingen die ervoor zorgen dat gebruikers zich niet ergeren aan meldingen tijdens schermvullende toepassingen zoals games, videotelefonie of videostreaming.

Kaspersky Anti-Virus kann Ereignisse ausblenden
Kaspersky Anti-Virus kan gebeurtenissen verbergen

Een nieuwe beschermingsfunctie is de Network Attack Blocker, die de lokale pc beschermt tegen aanvallen vanuit het thuisnetwerk en voorkomt dat een reeds geïnfecteerde pc andere clients aanvalt. Voor het overige biedt de virusscanner enkele gedetailleerde verbeteringen, die Kaspersky in de release notes heeft beschreven.

4. verschillen met Kaspersky Free

Sinds 2017 stelt Kaspersky met Kaspersky Free ook een gratis versie van zijn virusscanner beschikbaar om te downloaden. In tegenstelling tot andere concurrenten ziet Kaspersky hier af van al te opdringerige reclame, die bedoeld is om klanten over te halen de volledige versie aan te schaffen, en behoudt het ook gratis de eenvoudige en onopdringerige interface.

Kaspersky Free
Kaspersky Free

Functies die alleen beschikbaar zijn in de koopversie zijn in de Gratis versie grijs of inactief. Uitgebreide functies voor privacybescherming, Safe Kids, wachtwoordbeheer of de System Watcher, die nog betere bescherming biedt tegen onbekende bedreigingen, zijn niet beschikbaar in de Gratis versie. Toch biedt Kaspersky voldoende bescherming tegen bedreigingen vanuit bestanden, e-mails of internet, omdat Kaspersky Free dezelfde engine gebruikt als alle andere producten van de fabrikant.

5. verschillen Kaspersky Internet Security 2019

Kaspersky Internet Security 2019Onder de verkoopnaam Kaspersky Internet Security 2019 biedt de fabrikant Internet Security voor een meerprijs van 10 euro ten opzichte van de pure anti-virus, die wordt uitgebreid met een firewall, een privacybeschermingsmodule en een beveiligde browser speciaal voor banktransacties.

Bij een licentie voor meer dan één apparaat kan de klant ook vrij kiezen over welke apparaten hij de licenties wil verdelen. Naast de pc gelden de licenties ook voor Macs en mobiele apparaten zoals smartphones en tablets met Android.

Kaspersky Internet Security 2019 Screenshot
Kaspersky Internet Security 2019

6. het volledige programma: Kaspersky Total Security 2019

Kaspersky Total Security 2019De premium suite Total Security kost nog eens 10 euro extra, maar breidt het scala aan functies nogmaals uit met ouderlijk toezicht, wachtwoordbeheer en bescherming van foto’s en bestanden via een geïntegreerde back-upfunctie, waarmee belangrijke bestanden op lokale, externe, netwerk- of online opslag kunnen worden opgeslagen en hersteld. Verdere bescherming wordt geboden door virtuele gegevenskluizen, die alleen met een wachtwoord kunnen worden geopend en zo gevoelige en belangrijke gegevens beschermen tegen toegang of spionage.

Kaspersky Total Security 2019

7 Conclusie na onze Kaspersky-test

Kaspersky Anti-Virus is en blijft een van de beste virusscanners op de markt. De systeembelasting is laag, de beschermingsfuncties zijn zeer goed en de virusscanner wordt niet overladen met overbodige of minder praktische functies. Vooral de duidelijke interface beviel goed in onze Kaspersky-test. De virusscanner werkt onopvallend, wat een zeer goed teken is. De Kaspersky Anti-Virus Trial Version 2019 kan 30 dagen lang uitgebreid getest worden.

Of de extra functies van Internet Security of Total Security de extra kosten waard zijn, moet elke gebruiker zelf bepalen. Windows 10 wordt echter sowieso al geleverd met een firewall en ouderlijk toezicht, back-up en herstel, en versleutelde containers zijn geen probleem meer met VeraCrypt of zelfs Bitlocker-schijven onder Windows.

 • Uitstekende scan-engine
 • Duidelijke gebruikersinterface
 • Lage systeembelasting
 • Noodmedium moet apart worden gedownload

Gerelateerde berichten